İçeriğe atla

Irgat

İnsan gücüyle çalışan bir ırgat.

Irgat, gemilerde demir alırken, halatları sarıp gemiyi karaya çekmeye yarayan bocurgattır.[1] Irgatlar; hidrolik, elektrik, istim veya insan gücüyle çalıştırılabilir.

Kaynakça

  1. ^ "Türk Dil Kurumu | Sözlük". sozluk.gov.tr. 29 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Nisan 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Uçak gemisi</span> açık denizlerdeki bir çeşit donanma-hava üssü

Uçak gemisi, tam uzunlukta bir uçuş güvertesi ve uçakları taşıma, silahlandırma, konuşlandırma ve kurtarma tesisleri gibi olanaklarla donatılmış, açık deniz hava üssü olarak hizmet veren bir savaş gemisidir.

1841 Boğazlar Sözleşmesi, Avusturya İmparatorluğu, Fransa Krallığı, Birleşik Krallık, Prusya, Rus İmparatorluğu ve Osmanlı İmparatorluğu'nun 13 Temmuz 1841'de Londra'da imzaladığı uluslararası sözleşme.

<span class="mw-page-title-main">Gemi</span> Ulaşım aracı

Gemi dünya denizlerini, okyanuslarını, nehir, göl ve diğer yeterince derin su yollarını dolaşan, mal ve yolcu taşıyan veya savunma, araştırma ve balıkçılık gibi özel görevleri yapan büyük bir deniz taşıtı’dır. Gemiler genellikle boyut, şekil, yük kapasitesi ve amaca göre teknelerden ayrılır. Yelken çağı'nda "gemi", en az üç Kabasorta arma‘lı direkleri ve tam cıvadra yelken planıyla yelkenli gemi olarak tanımlanır.

<span class="mw-page-title-main">Irgat, İpekyolu</span>

Irgat, Van ilinin İpekyolu ilçesine bağlı bir mahalledir.

Zeynep Irgat, Türk sinema ve tiyatro oyuncusudur.

<span class="mw-page-title-main">Cahit Irgat</span> Türk oyuncu

Cahit Irgat, Türk, tiyatro ve sinema sanatçısı, şairdir.

<span class="mw-page-title-main">Çiftçi</span> hayvan yetiştiren ve tarımla uğraşan kişi

Çiftçi, yiyecek ya da hammadde elde etmek için hayvan yetiştiren veya tarımla uğraşan kişidir. Terim genellikle tarla bitkileri, meyve bahçeleri, üzüm bağları, kümes hayvanları ya da diğer çiftlik hayvanları alanlarının bazı kombinasyonlarını birlikte yapan kişiler için kullanılır. Bir çiftçinin kendi çiftlik arazisi olabilir veya işçi olarak bir toprak sahibinin toprağında çalışabilir. Gelişmiş ekonomilerde bir çiftçi genellikle bir çiftlik sahibi iken, toprak sahibinin toprağında çalışan kişiler rençper, çiftlik işçisi ya da ırgat olarak bilinir.

<i>Eskici ve Oğulları</i> Orhan Kemal tarafından yazılan roman

Eskici ve Oğulları, Orhan Kemal'in yazdığı psikolojik ve sosyal bir romandır.

<i>Kasımpaşalı Recep</i>

Kasımpaşalı Recep, başrollerinde Yılmaz Güney ve Tijen Par'ın oynadığı yönetmenliğini ise Nuri Akıncı'ın yaptığı 1965 yapımı Türk filmidir.

<i>Aslanların Dönüşü</i>

Aslanların Dönüşü, başrollerinde Yılmaz Güney ve Nebahat Çehre'nin oynadığı yönetmenliğini ise Yılmaz Atadeniz'in yaptığı 1966 yapımı Türk filmi.

<i>Yedi Dağın Aslanı</i>

Yedi Dağın Aslanı, başrollerinde Yılmaz Güney ve Sevda Ferdağ'ın oynadığı yönetmenliğini ise Yılmaz Atadeniz'in yaptığı 1966 yapımı Türk filmidir.

<i>Kozanoğlu</i> (film) film

Kozanoğlu, başrollerinde Yılmaz Güney ve Suna Keskin'in oynadığı yönetmenliğini ise Atıf Yılmaz'ın yaptığı 1967 yapımı Türk filmidir.

Mustafa Irgat, Türk şair ve sinema yazarı.

<i>Sana Lâyık Değilim</i>

Sana Lâyık Değilim, senaryo, yapım ve yönetmenliğini Osman F. Seden'in üstlendiği 1965 yapımı Türk filmidir.

<i>Alişan</i> (film) film

Alişan, Şerif Gören'in yönetmenliğini yaptığı 1982 yapımı Türk filmi. Yapımcılığını Kadri Yurdatap, görüntü yönetmenliğini ise Kaya Ererez yapmıştır. Filmin senaryosu Ahmet Soner'e aittir. Film Marmaris'te çekilmiştir.

<i>Camdan Kalp</i>

Camdan Kalp, Fehmi Yaşar tarafından yazılıp yönetilmiş, 1990 yılı yapımı sinema filmi. 10. Uluslararası İstanbul Film Festivalinde Yılın En İyi Türk Filmi ödülüne layık görülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Baş kasara</span>

Baş kasara, yelkenli gemilerde ön direğin ilerisinde üst güvertede yer alan kısmıdır.

<i>Altın Küpeler</i>

Altın Küpeler, 1966 yapımı Türk filmidir. Yönetmenliğini ve senaristliğini Orhan Aksoy'un yaptığı filmin başrollerinde Türkan Şoray ve Ediz Hun oynamıştır.

Lekeli Melek senaristliğini Safa Önal’ın, yönetmenliğini Mehmet Dinler'in yaptığı 1969 yapımı Türk filmidir. Başrollerini Cüneyt Arkın ve Filiz Akın paylaşmıştır.

Kader, 1968 yapımı Türk filmidir.