
Mostar Köprüsü, Bosna-Hersek'in Mostar şehrinden geçen Neretva nehri üzerinde bulunan bir köprü. Orijinal köprü Mimar Sinan'ın öğrencisi Mimar Hayreddin tarafından 1566 yılında inşa edildi ve 9 Kasım 1993'te Boşnak-Hırvat Savaşı sırasında Hırvat güçleri tarafından yıkılıncaya dek 427 yıl kullanıldı. Mimar Hayreddin, köprü için 456 kalıp taş kullanmıştı. Köprü, çevresindeki kente adını da verdi. Mostar, Hersek bölgesinin ana kenti oldu. Köprüyü yeniden inşa etmek için bir proje hazırlandı ve 23 Temmuz 2004'te yeni köprü hizmete girdi. Köprü, 2005'te UNESCO tarafından Dünya Mirası ilan edildi.

Osmangazi, Bursa'nın metropol ilçelerinden en büyüğüdür. Bursa'nın tüm merkez ilçelerinin kesiştiği noktadır.

Yıldırım, Bursa'nın merkezinde Osmangazi'den sonra en büyük ve metropol ilçesidir. Bursa'nın merkezinde 18 Haziran 1987 ve 3391 sayılı kanunla kuruldu.

15 Temmuz Şehitler Köprüsü, eski adıyla Boğaziçi Köprüsü ya da boğaza inşa edilen ilk köprü olmasına atıfla halk arasında Birinci Köprü; Karadeniz ile Marmara Denizi'ni birbirine bağlayan İstanbul Boğazı üzerinde yer alan üç asma köprüden biri ve ilkidir. Köprünün ayakları Avrupa Yakası'nda Ortaköy, Anadolu Yakası'nda Beylerbeyi semtlerindedir.

Galata Köprüsü, İstanbul'da Haliç üzerine yapılmış, Karaköy'le Eminönü'nü birleştiren köprüdür.

Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü, İstanbul ilinin Büyükçekmece ilçesinde bulunan, Büyükçekmece ile Mimarsinan Mahallesi arasında yer alan tarihi köprü.

Alifuatpaşa köprüsü veya İkinci Beyazıt Köprüsü Sakarya'nın Geyve ilçesinde Alifuatpaşa kasabasında II. Bayezid tarafından inşa ettirilen köprü.

Abdal Köprüsü, Nilüfer Çayı üzerinde Acemler ve Hürriyet Mahallelerini birbirine bağlayan tarihi bir köprüdür. Acemler Köprüsü olarak da bilinmektedir. Köprü Abdal Çelebi isimli bir tüccar tarafından 1669 yılında yaptırılmıştır. Bursa Salnamelerine göre (1906) 12 gözlü olan bu köprünün iki ucu toprak altında kalmıştır. Köprü 64 m uzunluğunda, 4.75 m genişliğindedir. Orta kısmı yol seviyesinden biraz daha yüksekte ve sivri kemerlidir. Köfeki taşından yapılmış olan köprünün kuzey tarafında bir mihrap nişi, ayakları üzerinde de selyaranlar bulunmaktadır. Bu köprü 1971 yılında Karayolları tarafından onarılmıştır. Günümüzde köprü araç trafiğine kapalıdır. 2008 yılı içerisinde Nilüfer Vadisi Projesi kapsamında köprünün dere yatağı yeniden düzenlenmiştir.

Osmangazi Köprüsü ya da İzmit Körfez Köprüsü, Otoyol 5
kapsamında, İzmit Körfezi'ndeki Dilovası Dil Burnu ile Altınova Hersek Burnu arasında inşa edilen, 1.550 metre orta açıklığı ve 2.682 metre toplam uzunluğu ile dünyanın dördüncü en uzun açıklıklı asma köprüsüdür.

Yavuz Sultan Selim Köprüsü ya da Üçüncü Boğaz Köprüsü, İstanbul Boğazı'nın Karadeniz'e bakan kuzey tarafında inşa edilen bir köprü. İsmi dokuzuncu Osmanlı padişahı ve ilk Osmanlı halifesi I. Selim'e ithafen verildi. Köprü güzergâhı, Avrupa Yakası'nda Sarıyer'in Garipçe mahallesi ile Anadolu Yakasında Beykoz'un Poyrazköy semtinde yer almaktadır.

Le Pont des Arts veya Passerelle des Arts Paris'te, Seine Nehri'nde bir yaya köprüsüdür. Birinci Fransa İmparatorluğu'nda kurulan "Palais des Arts" olarak adlandırılmaktadır. Paris 1. bölge ile 6. bölge arasında bulunmaktadır.

Otoyol 5, Kocaeli ve İzmir'i birbirine bağlayan otoyoldur. Otoyol, 4 Ağustos 2019'da tamamıyla hizmete girdi. Osmangazi Köprüsü, otoyolun en önemli geçişlerinden birisidir. Projenin ana amacı, mevcut devlet yollarındaki trafik yoğunluğunu azaltmak, zaman tasarrufu sağlamak ve otoyolun geçeceği bölgelerin gelişimine katkıda bulunmaktır. Otoyolun, Bursa Kuzey Gişeleri - Bursa Batı Gişeleri ve Akalan Gişeleri - Karasuluk Kavşağı arası hariç tamamı ücretlidir. Otoyol 21'den sonra Türkiye'deki en uzun 2. otoyoldur.

Osma Köprüsü, Bulgaristan'ın Lofça kentinde bulunan ve yapılış tarihi itibarıyla ilk çarşılı köprü unvanını taşıyan köprüdür. 1872-1874 yılları arasında mimar Kolju Fitscheto tarafından yapılmıştır. İlk olarak ahşaptan yapılan mimari eser, 1925 yılında çıkan yangın sonucu tamamen yanmış ve 1931 yılında tekrar betonarme olarak inşa edilmiştir. Fakat tarihi dokusunu belirginleştirmek üzere 1981 yılında tekrar ahşap olarak inşa edilmiştir. Dünyada köprülü çarşı unvanını taşıyan 3 tane köprü daha vardır: Bursa'da bulunan Irgandı Köprüsü, Floransa'daki Ponte Vecchio ve Venedik'te Rialto Köprüsü.

Pont d'Avignon olarak da bilinen Pont Saint-Bénézet, güney Fransa'daki Avignon kentindeki ünlü Orta Çağ köprüsüdür.

Pont d'Anyós, Andorra'nın La Massana Parişi'nde bulunan bir köprüdür. Andorra Kültür Mirası'nda kayıtlı bir miras varlığıdır.

Pont d'Engordany, Andorra'daki Escaldes-Engordany Parişi'nde bulunan bir köprüdür. Andorra Kültür Mirası'nda kayıtlı bir miras varlığıdır. 1785 yılında inşa edilmiştir.

Pont de la Tosca, Escaldes-Engordany Parişi, Andorra'da bulunan bir köprüdür. Andorra Kültür Mirası'nda kayıtlı bir miras varlığıdır. 1820'de inşa edilmiştir.

Pont de Sassanat, Andorra'daki Escaldes-Engordany Parişi'nde bulunan küçük bir köprüdür. 1942–44'te inşa edilen köprü Andorra Kültür Mirası'nda kayıtlı bir miras varlığıdır.

Pont Pla, Escaldes-Engordany Parişi, Andorra'da bulunan bir köprüdür. Andorra Kültür Mirası'nda kayıtlı bir miras varlığıdır. 18. yüzyılda inşa edilmiştir.