İçeriğe atla

Irene Condachi

Irene Condachi
Doğum7 Temmuz 1899
Valetta, Malta
Ölüm1970
MilliyetMalta
MeslekDoktor
Etkin yıllar1928–1959

Irene Condachi (7 Haziran 1899 - 1970), Maltalı doktor. II.Dünya Savaşı sırasında adada çalışan iki kadın doktordan biriydi. Tıp hizmetleri okulunun kurucularından biriydi. Ayrıca devlet okullarının tıp danışmanı oldu ve okullardaki uyuz salgınının kaldırılmasında önemli rol üstlendi.

Erken dönem

Irene Condachi, 7 Haziran 1899'da Malta'da doğdu. Ailesi, Yunanistan'dan adaya gelen son göçmenlerdendi. Babası Constanino Condachi tüccardı.[1] Ev dışı hayatta da çalışan kadınlara karşı daha hoşgörülü bir tavır sergileyen Yunan Ortodoks geleneğine göre yetiştirildi.[2] 1916'da Malta Üniversitesi'nde tıp eğitimine başladı, ancak bir yıl sonra ayrıldı. On yıl sonra, Napoli Üniversitesi'nden tıp doktoru olarak mezun oldu. Çalışmalarına devam eden Condachi, 1928'de Pavia Üniversitesi'nden pediatri alanında uzman oldu.[1]

Kariyer

Eğitimini tamamladıktan sonra Malta'ya dönen Condachi, Valletta'daki Malta Üniversitesi'nde Ebelik ve Jinekolojiden sorumlu profesör olan Joseph Ellul'un asistanı oldu.[1][3] 1938 yılında hükûmet okuluna sağlık sorumlusu olarak göreve başladı.[1] Savaşın başlangıcında, birçok erkeğin savaşa katılmasıyla, kadınlar adanın savunma hizmetlerinde daha fazla görev yaptılar. Bir göz doktoru ve diş hekimiyle birlikte Condachi, okulda tıbbi hizmetlere başladı. 1941 ile 1942 yılları arasında 20.000'den fazla okul çocuğunu aşılamak ve tıbbi muayenelerini yapmak için ada dahilinde yürüyerek veya otostop yaparak çalıştı. Devlet okullarında petrol bazlı bir merhem kullanarak uyuzun yok edilmesini sağladı.[2] 1941'de devlet okulları hastanelere ve mülteci merkezlerine dönüştürüldüğü için koşullar tehlikeliydi. Bir bombalama esnasında Condachi, personel, mülteciler ve öğrenciler ile birlikte yeraltı sığınağına kaçmak durumunda da kalmıştı.[4] Savaş sırasında Malta'da çalıştığı bilinen sadece iki kadın doktordan biri olan[2] Condachi, 1959 yılına kadar Eğitim Bakanlığı'nın sağlık görevlisi olarak görevine devam etmiştir. Dönemin devlet hizmetinde en yüksek maaşlı kadındı.[1]

Ölüm ve Anısı

Condachi 1970 yılında öldü ve Malta'ya tıbbi hizmet sağlama konusundaki kariyeri ile hatırlanmaktadır.[1]

Simon Cusens, 2014 yılında, II. Dünya Savaşı sırasında Malta kadın tarihi konulu "ilk akademik çalışma" olan yüksek lisansını tamamladı. Araştırması sırasında Condachi'nin 2016'daki bir kitabında yer alacak hikâyesini de keşfetmiştir.[2][5]

Kaynakça

  1. ^ a b c d e f "The Rise and Rise of the Female Graduate" (PDF). 11 Ekim 2018 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mayıs 2021. 
  2. ^ a b c d "How women ran Malta during World War II". 23 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mayıs 2021. 
  3. ^ "Savona Ventura" (PDF). 7 Haziran 2016 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mayıs 2021. 
  4. ^ "The Qormi school that was saved by the bell". 11 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mayıs 2021. 
  5. ^ "Cusens, Simon". 13 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mayıs 2021. 

Bibliyografi

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tıp</span> hastalıkların teşhisi, tedavisi ve önlenmesi için çalışma alanı

Tıp, bir hastaya bakma, teşhis, prognoz, önleme, tedavi, yaralanma veya hastalıklarının palyasyonunu yönetme ve sağlığını geliştirme bilimi ve uygulamasıdır. Tıp, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi yoluyla sağlığı korumak ve iyileştirmek için geliştirilen çeşitli sağlık uygulamalarını kapsar. Çağdaş tıp, yaralanma ve hastalıkları teşhis etmek, tedavi etmek ve önlemek için biyomedikal bilimleri, biyomedikal araştırmaları, genetiği ve tıbbi teknolojiyi, tipik olarak farmasötikler veya cerrahi yoluyla, ancak aynı zamanda psikoterapi, harici ateller ve traksiyon, tıbbi cihazlar, biyolojikler ve iyonlaştırıcı radyasyon gibi çeşitli tedaviler yoluyla uygular.

<span class="mw-page-title-main">Malta</span> Avrupada bir ada ülkesi

Malta veya resmî adıyla Malta Cumhuriyeti, Güney Avrupa'da, Orta Akdeniz'de yer alan, Sicilya'nın güneyindeki adalar devleti. Malta takımadaları 3 büyük, 2 küçük adadan oluşur. Büyükleri: Malta, Gozo ve Comino'dur. Takımadalar arasında en büyüğü olan Malta 237 km², Gozo 68 km² ve Comino 2 km² yüz ölçümüne sahiptir.

Tıphane, Mekteb-i Tıbbiye-i Adliye-i Şahane veya Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane, kökü Osmanlı Padişahı II. Mahmud'un 14 Mart 1827'de açtığı Tıphaneye uzanan Türkiye tarihindeki ilk tıp fakültesidir. Bugünkü İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi ve İstanbul Tıp Fakültesinin Osmanlı'nın son dönemlerindeki adıdır.

<span class="mw-page-title-main">Hastane</span> sağlık kurumu

Hastane ya da sayrılarevi, hasta ve yaralılara acil sağlık hizmetlerini ayakta veya yatarak veren tıp merkezi ve sağlık kurumu. Devlet hastaneleri, özel sağlık kuruluşları, vakıf hastaneleri ve üniversite hastaneleri gibi çok çeşitli sağlık kuruluşu işletme türleri vardır. Uzman sağlık bilimi ve yardımcı sağlık personeli ve tıbbi ekipman ile hasta tedavisi sağlar.

Osmanlı tıbbı, İslam tıbbının bir parçası olan ve Osmanlı İmparatorluğu döneminde geliştirilen tıp biçimi.

<span class="mw-page-title-main">Virginia Apgar</span>

Virginia Apgar, bebek ölümleriyle mücadele etmek için doğumdan hemen sonra yeni doğan bir çocuğun sağlığını hızlı bir şekilde değerlendirmenin bir yolu olan Apgar testi'nin mucidi olarak bilinen Amerikalı bir doktor, obstetrik anestezist ve tıbbi araştırmacıydı. Anesteziyoloji ve teratoloji alanlarında liderdi ve yerleşik neonatoloji alanına obstetrik düşünceler getirdi.

<span class="mw-page-title-main">Agatha Barbara</span>

Agatha Barbara, KUOM Maltalı siyasetçi ve Malta'nın ilk kadın cumhurbaşkanı.

<span class="mw-page-title-main">İskenderiyeli Azize Katerina Kilisesi, Valletta</span>

İskenderiyeli Azize Katerina Kilisesi ; Valletta, Malta'da bulunan bir Roma Katolik kilisesidir. Kilise, Malta İtalyan parişinin bölge kilisesi olarak hizmet vermektedir. Bu nedenle daha yaygın olarak İtalya'daki Azize Katerina Kilisesi veya Maltaca Santa Katerina tal-Italja olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Dorothy Stimson</span> Amerikalı Akedemisyen

Dorothy Stimson, Amerikalı akademisyen. 1921'den 1947'ye kadar Goucher Koleji'nin dekanlığını yaptı ve 1955'e kadar kolejde tarih profesörüydü.

<span class="mw-page-title-main">Ċensu Tabone</span>

Vincent "Ċensu" Tabone, Maltalı siyasetçidir. Malta'nın dördüncü Cumhurbaşkanı ve aynı zamanda bakan ve Milliyetçi Parti milletvekili olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Bice Mizzi</span>

Bice Mizzi Vassallo, neslinin önde gelen piyanistleri arasında kabul edilen Maltalı bir piyanistti. Aynı zamanda besteci Paolino Vassallo ve Maria Anna nee Grech'in kızı ve eski Malta Başbakanı Enrico Mizzi'nin karısı olarak da bilinir.

1592-1593 Malta veba salgını dönem Hospitalier Şövalyeleri Malta adasında yönetimde iken meydana gelen veba salgınıdır. İkinci veba salgını sırasında Haziran 1592 ile Eylül 1593 arasında üç dalga halinde meydana geldi ve nüfusun yaklaşık %11'ini oluşturan yaklaşık 3000 ölümle sonuçlandı. Hastalık, İskenderiye'den gemileri ele geçiren Toskana kadırgaları tarafından Malta'ya getirildi. 1593'te tarikat, salgınla mücadele için Sicilya'dan yardım istedi ve alınan önlemler vebanın kontrol altına alınmasında etkili oldu.

1675-1676 Malta veba salgını, Malta'nın Hospitalier Şövalyeleri tarafından yönetilidiği dönemde meydana gelmiş olan bir salgındır. Aralık 1675 ile Ağustos 1676 arasında meydana geldi ve yaklaşık 11.300 ölümle sonuçlandı ve bu da onu Malta tarihindeki en ölümcül salgın haline getirdi. Ölümlerin çoğu, ölüm oranı yaklaşık %41 olan başkent Valletta ve üç şehir de dahil olmak üzere kentsel alanlardaydı. Kırsal yerleşimlerde ölüm oranı %6,9'du.

1813-1814 Malta veba salgını, Malta ve Gozo adalarındaki son büyük veba salgınıydı. Mart 1813 ile Ocak 1814 arasında Malta'da ve 1814 Şubat ile Mayıs arasında Gozo'da meydana geldi ve 1814 Eylül'ünde salgının resmen bittiği ilan edildi. Yaklaşık 4500 ölümle sonuçlandı, bu da adaların nüfusunun yaklaşık %5'iydi.

<span class="mw-page-title-main">Auberge de Castille</span>

Auberge de Castille Valletta'da bulunan bir saray binası Auberge, Saint James Binası, Malta Menkul Kıymetler Borsası ve Yukarı Barrakka Bahçeleri'nin yakınında, Castile Place'de yer almaktadır. Valletta'nın en yüksek noktasında yer alır ve Floriana ile Grand Harbour bölgesine bakar.

Blanche Huber Malta'daki ilk kadın doktordu. Aynı zamanda Malta'da bilinen ilk kadın tıp öğrencisiydi ve 1919'da girdiği Malta Üniversitesi'nden 1925'te doktor olarak mezun oldu. Ancak hiçbir zaman doktor olarak değil Żejtun'da eczacı olarak çalıştı.

<span class="mw-page-title-main">Our Lady of Victory Kilisesi (Valletta)</span>

Saint Anthony the Abbot Kilisesi olarak da bilinen Our Lady of Victory kilisesi Malta'nın Valletta şehrinde tamamlanan ilk kilise ve binaydı. 1566'da, Malta'nın Büyük Kuşatması'nın ardından, Büyük Üstat Jean Parisot de Valette ve yönetimi bir şükran gösterisi olarak Meryem Ana'nın Doğuşu adına bir kilise inşa etmek istedi. Bu inşaat De Valette tarafından finanse edildi.

Eugene Lazowski ( doğum adı: Eugeniusz Sławomir Łazowski, II. Dünya Savaşı sırasında sahte bir tifüs salgını yaratarak binlerce insanı kurtaran Polonyalı bir tıp doktoruydu. Ayrıca evine geri dönen yerel gettodaki Yahudilere ilaç tedarikini gizlemek için yakındaki bir tren istasyonundan geçen insanları tedavi eden bir doktor olarak konumunu da kullandı. Bunu yaparak, Holokost'ta Yahudilere yardım eden Polonyalılara uygulanan ölüm cezasını göze aldı.

Darülfünun Tıp Fakültesi, Darülfünun-u Osmani Tıp Fakültesi, Darülfünun-u Şahane Tıp Fakültesi veya Haydarpaşa Tıp Fakültesi, 1909'da Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane ve Mekteb-i Tıbbiye-i Mülkiyenin birleştirilmesiyle açılan, Mekteb-i Tıbbiye-i Şahanenin devamı ve Cerrahpaşa Tıp Fakültesi ve İstanbul Tıp Fakültesinin öncülü olmuş tıp fakültesidir. 1912'de Darülfünun-u Osmaninin, İstanbul Darülfünunu adını almasıyla "İstanbul Darülfünunu Tıp Fakültesi" adıyla da anılmıştır. Fakültenin ilk reisi (dekanı) Cemil Topuzlu Paşa'dır.

Caterina Scappi, Malta'daki Karmelit kilisesinin zengin ve saygın bir hayırseveriydi. Kökenleri ve yaşamının ilk dönemleri hakkında çok az şey biliniyor. Ancak kadın sorunlarına yönelik önemli hayırsever bağışlarıyla tanınıyor. Özellikle Malta'da kadınlara özel ilk hastaneyi kurdu.