İçeriğe atla

Irena Vrkljan

Irena Vrkljan
Doğum21 Ağustos 1930(1930-08-21)
Belgrad, Yugoslavya Krallığı
Ölüm23 Mart 2021 (90 yaşında)
Zagreb, Hırvatistan
MilliyetHırvat
Eğitim
Meslek
  • Yazar
  • Çevirmen
Tanınma nedeni
  • Seta, forbici
  • Marina ili o biografiji
  • Berlinski rukopis
ÖdüllerVladimir Nazor Ödülü

Irena Vrkljan (d. 21 Ağustos 1930, Belgrad)[1] – (ö. 23 Mart 2021, Zagreb),[2] Hırvat yazar ve çevirmen.[3]

Yaşamı

Vrkljan 21 Ağustos 1930 tarihinde Belgrad, Yugoslavya Krallığı'nda doğdu. Zagreb Üniversitesi ve Berlin'de bulunan Alman Film ve Sahne Sanatları Akademisi'nde öğrenim gördü. Yaşamı sürdürdüğü Zagreb ile Berlin'de hem Hırvatça hem de Almanca dilinde eserler yazdı. Ayrıca filmler ve radyo eserleri içerikler üretirken bir yandan da Hırvat yazarların eserlerini Almancaya çevirdi.[3]

Kaleme aldığı bazı eserleri arasında; Seta, forbici, Marina ili o biografiji ve Berlinski rukopis sayılabilir. Çalışmalarıyla 2006 yılında Vladimir Nazor Ödülü'nü aldı.[4]

Ölümü

Vrkljan 23 Mart 2021 tarihinde Zagreb, Hırvatistan'da 90 yaşında öldü.

Seçme eserleri[3]

  • Paralele (Parallels), poetry (1957)
  • Doba prijateljstva (Time of friendship), novel (1963)
  • Soba, taj strašni vrt (The room, this frightful garden), poetry (1966)
  • U koži moje sestre (In my sister's skin), poetry (1982)
  • Svila, škare, autobiography (1984), translated as The silk, the shears, and Marina, or, About biography, received the Ksaver Šandor Gjalski Prize
  • Marina ili o biografiji, autobiography (1985), translated as Marina or On Memory
  • Dora, ove jeseni (Dora), novel (1991)
  • Pred crvenim zidom: 1991-1993 (Before the red wall: 1991-1993), novel 1994
  • Posljednje putovanje u Beč (The last trip to Geneva), mystery novel (2000)

Kaynaklar

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan</span> Balkanlarda bir ülke

Hırvatistan, resmî adıyla Hırvatistan Cumhuriyeti (Hırvatça: Republika Hrvatska

FK Crvena zvezda, tam adıyla Fudbalski klub Crvena zvezda ya da Türkçe kaynaklarda anılan adıyla Kızılyıldız, Sırbistan'ın başkenti Belgrad merkezli futbol takımı.

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan Savaşı</span>

Hırvatistan Savaşı ya da Hırvatistan Bağımsızlık Savaşı, 1991-1995 yılları arasında Yugoslavya'dan bağımsızlığını ilan etmiş Hırvat hükûmetine bağlı birliklerle Sırp kontrolü altındaki Yugoslav Halk Ordusu (JNA) ve yerel Sırp güçleri arasında gerçekleşen savaş. JNA Hırvatistan'daki operasyonlarını 1992 yılında bitirdi. Hırvat kaynaklarında Domovinski rat olarak adlandırılan bu savaş Sırp kaynaklarında genellikle Rat u Hrvatskoj olarak geçer.

Aşağıda Orhan Pamuk'un Türkçe dışındaki dillerde yayımlanmış eserlerinin listesi bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ivana Brlić-Mažuranić</span>

Ivana Brlić-Mažuranić (1874-1938), Hırvat yazardır. Kendi ülkesi içinde ve uluslararası arenada en iyi Hırvat çocuk yazarı olarak anılır.

Prva Liga, Yugoslavya Krallığı ve sosyalist Yugoslavya'nın en üst düzeydeki futbol ligi idi. Yugoslav futbolunda Kup Maršala Tita ile birlikte en önemli iki turnuvadan birisiydi.

Hırvatistan, Almanya'nın Düsseldorf şehrinde düzenlenen 2011 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılmıştır. Hırvatistan'ı Eurovision'da temsil eden şarkının belirlenmesi için Hırvatistan yayıncısı ulusal final düzenlemiştir. Yarışmayı "Celebrate" şarkısıyla Daria Kinzer kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan'da İslam</span>

İslam, Hristiyanlıktan sonra Hırvatistan'daki en büyük ikinci inançtır. 2011 nüfus sayımına göre ülke nüfusunun %1.47'si Müslüman iken, %91.06 Hristiyan ve %4.57 dindar olmayan, ateistler, agnostikler ve şüpheciler bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Monika Herceg</span>

Monika Herceg, Hırvat bir şair, editör, feminist ve popüler bilim aktivistidir. Birçok edebiyat ödülü aldı. Hırvatistan'da yeni neslin en önde gelen şairlerinden biri olarak görülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Karadağ-Sırbistan ilişkileri</span>

Karadağ-Sırp ilişkileri, Karadağ ve Sırbistan arasındaki dış ilişkilerdir. 1918'den 2006'ya kadar iki devlet Yugoslavya Krallığı, Sosyalist Federal Yugoslavya Cumhuriyeti ve Sırbistan ve Karadağ altında birleşti. Bölgedeki son siyasi gelişmeler nedeniyle Karadağ'ın ulusal kimliği konusunda tartışmalar var. Karadağlıların etnik kimlikleri ve ulusal dilin adı hakkında bir tartışma var. Buna rağmen iki ülke çoğunlukla dostane ilişkileri sürdürdü.

<span class="mw-page-title-main">Gordan Grlić-Radman</span> Hırvat siyasetçi

Gordan Grlić-Radman, Hırvat diplomat ve siyasetçi. 2019'dan beri Hırvatistan Hükûmeti'nde Dışişleri ve Avrupa İşleri Bakanı bakanı olarak görev yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan-Sırbistan ilişkileri</span>

Hırvatistan-Sırbistan ilişkileri, Hırvatistan ile Sırbistan arasındaki dış ilişkilerdir. İki ülke, Hırvatistan Kurtuluş Savaşı'nın sona ermesinin ardından 9 Eylül 1996'da diplomatik ilişkiler kurdu.

Hırvatistan, 2022 Eurovision Şarkı Yarışması 'na katılmıştır. Hırvat yayıncı Hrvatska radiotelevizija (HRT) tarafından İtalya'nın Torino şehrinde yapılan 2022 yarışması'nda Hırvatistan'ı temsil eden katılımcı Dora 2022 yarışması'nın kazananı olmuştur.

Srećko Horvat, Hırvat filozof, yazar ve siyasi aktivist. Haftalık Alman Der Freitag, onu "neslinin en heyecan verici seslerinden biri" olarak nitelendirdi ve "Yugoslav sonrası manzarada ateşli bir muhalefet sesi" olarak tanımlandı. Yazıları The Guardian, Al Jazeera, Der Spiegel, Jacobin, Newsweek ve The New York Times'da yayınlandı.

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan-Rusya ilişkileri</span>

Hırvatistan ve Rusya, 25 Mayıs 1992'de diplomatik ilişkiler kurdu. Hırvatistan'ın Moskova'da bir büyükelçiliği ve Kaliningrad, Novosibirsk ve Soçi'de fahri konsoloslukları bulunmaktadır. Rusya'nın Zagreb'de bir büyükelçiliği ve Pula ve Split'te fahri konsoloslukları var.

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan-Mısır ilişkileri</span>

Mısır, 16 Nisan 1992'de yeni bağımsızlığını kazanan Hırvatistan'ı tanıdı ve iki ülke 1 Ekim 1992'de diplomatik ilişkiler kurdu. Hırvatistan'ın Kahire'de büyükelçiliği ve İskenderiye'de fahri konsolosluğu bulunmaktadır. Kahire Büyükelçiliği ayrıca Bahreyn, Etiyopya, Yemen, Ürdün, Katar, Kuveyt, Lübnan, Umman, Suudi Arabistan, Suriye, Sudan ve BAE'nin yanı sıra Cibuti, Eritre ve Irak ile bazı konularda resmi olarak ilgileniyor. Mısır'ın Zagreb'de büyükelçiliği var. Her iki ülke de Akdeniz için Birlik üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Rahim Ademi</span>

Rahim Ademi, Kosovalı Arnavut kökenli emekli bir Hırvat Ordusu generalidir.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri-Hırvatistan ilişkileri</span>

Hırvatistan ile ABD arasındaki diplomatik ilişkiler, Hırvatistan'ın Yugoslavya'dan bağımsızlığını kazanmasının ardından 7 Nisan 1992'de kuruldu. Karşılıklı ilişkiler samimi, dostane ve çok yakın olmaya devam ediyor.

<span class="mw-page-title-main">Dubravka Ugrešić</span>

Dubravka Ugrešić, Hırvat yazar.

<span class="mw-page-title-main">Ivana Bodrožić</span>

Ivana Bodrožić Hırvat yazar ve şairdir.