İçeriğe atla

Irena Bačiulytė

Irena Bačiulytė
Kişisel bilgileri
Tam adıIrena Sonia Bačiulytė
Doğumu8 Ocak 1939
Kybartai, Litvanya
Ölümü28 Mart 2024 (84 yaşında)
Vilnius, Litvanya
Spor
ÜlkeLitvanya
Yarışma(lar)Avrupa Kürek Şampiyonası
Madalyalar
the  Sovyetler Birliği adına
Avrupa Kürek Şampiyonası
Altın1963 MoskovaSekizli
Gümüş1964 AmsterdamSekizli
Altın1965 DuisburgSekizli
Gümüş1966 AmsterdamSekizli
Altın1967 VichySekizli

Irena Sonia Bačiulytė (evlilik soyadı: Vaitkevičienė; 8 Ocak 1939 – 28 Mart 2024), Litvanyalı kürekçi.[1]

Hayatı

Bačiulytė, 8 Ocak 1939'da Kybartai, Litvanya'da doğdu.[2] Litvanya Eğitim Bilimleri Üniversitesi'nde eğitim gördü. 1963-1967 yılları arasında Sovyetler Birliği adına sekizli kürek klasmanında katıldığı Avrupa Kürek Şampiyonası'nda üç altın ve iki gümüş madalya kazandı.[1] Sporu bıraktıktan sonra Vilnius'ta antrenör olarak çalıştı. Kendisi gibi kürekçi ve antrenör olan Ričardas Vaitkevičius ile evli olan[2] Bačiulytė, 28 Mart 2024'te Vilnius, Litvanya'da doğal nedenlerden 85 yaşında öldü.[3]

Kaynakça

  1. ^ a b Rudern – Europameisterschaften (Damen – Achter) 27 Ocak 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. sport-komplett.de
  2. ^ a b Bačiulytė Irena Sonia, Vaitkevičienė 20 Şubat 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Lithuanian Encyclopedia of Sport
  3. ^ "Irena Sonia Bačiulytė". Visuotinė lietuvių enciklopedija (Litvanca). 3 Nisan 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mart 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Litvanya</span> Kuzeydoğu Avrupada yer alan Baltık ülkesi

Litvanya, resmî adıyla Litvanya Cumhuriyeti, Kuzey Avrupa'daki Baltık bölgesinde yer alan bir ülkedir. Baltık Devletlerinden biri olup Baltık Denizi'nin doğu kıyısında yer alır. Kuzeyde Letonya, doğu ve güneyde Belarus, güneyde Polonya ve güneybatıda Rusya ile sınırı vardır. Batıda ise İsveç ile deniz sınırı bulunur. Litvanya, 65.300 km²'lik bir alanı kaplar ve 2,86 milyon nüfusa sahiptir. Ülkenin başkenti, aynı zamanda en büyük şehri de olan Vilnius'tur. Diğer büyük şehirler sırasıyla Kaunas, Klaipėda, Šiauliai ve Panevėžys'dir. Litvanlar, etnolinguistik olarak Balt halklarının bir parçasıdır ve Hint-Avrupa dil ailesinin Baltik kolunda hayatta kalan birkaç dilden biri olan Litvanca dilini konuşurlar.

Ali Rıza Bilal, Türk kürekçi. 1992 Yaz Olimpiyatları'nda Türkiye'yi kürek sporunda temsil ederek, Yaz Olimpiyat Oyunları'na katılan ilk Türk kürekçi oldu.

Karayca, Türk dillerinin Kıpçak öbeğine ait bir lehçedir. Kırım Tatarcasına yakındır. Musevi inancına mensup bir Türk grubu tarafından konuşulması sebebiyle de ayrı öneme sahiptir. Konuşucusunun sayısı az olan Karayca, yok olma tehlikesi altında yer alan Türk yazı dillerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">A lyga</span>

A lyga, Litvanya'daki en üst düzey futbol ligidir. Lig, NFKA tarafından düzenlenir. Ligde 8 takım bulunur. Lig, soğuk iklim yüzünden her yıl Mart ayının sonlarında, Nisan ayının başlarında başlar. Kışın karşılaşma yapılmaz.

<span class="mw-page-title-main">Beşiktaş (kürek takımı)</span> Kürek takımı.

Beşiktaş Jimnastik Kulübü Kürek Şubesi, 1990 yılında kurulan ve faaliyetlerini BJK Pendik Tesisleri'nde TKF'ye bağlı olarak sürdüren Beşiktaş JK'nin aktif olarak mücadele ettiği 13 şubesinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Andrius Kubilius</span> Litvan siyasetçi

Andrius Kubilius, Litvanya'nın eski Başbakanıdır. 1999 yılında Başbakan olarak görev yaptı. Muhafazakâr siyasi parti Litvanya Hristiyan Demokratlar - Anavatan Birliği'nin lideridir.

<span class="mw-page-title-main">Litvanya Futbol Federasyonu</span>

Litvanya Futbol Federasyonu (LFF) Litvanya'da futbolu düzenleyen kurumdur.Merkezi Vilnius'tadır.Litvanya Futbol Federasyonu FIFA'ya 1923 yılında üye oldu ancak Sovyetler Birliği'nin Litvanya'yı ilhakı nedeniyle dağıtıldı. 1992'de ülkenin bağımsız olmasıyla yeniden üye olmuştur. Ülkenin Profesyonel en üst ligi A lyga'dır.

<span class="mw-page-title-main">Lipka Tatarları</span>

Lipka Tatarları Polonya Tatarları, 6 asırlık bir zaman diliminde, günümüzde Polonya, Litvanya ve Belarus'un sınırları içerisinde yaşayan kendine özgü geleneklere ve yaşantıya sahip bir topluluktur. Tatarlar'ın ilk olarak Avrupa topraklarına göç etmeleri Altın Orda Devleti'nin içerisinde yaşadığı karışıklıklardan sonraki döneme denk gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Milda Valčiukaitė</span>

Milda Valčiukaitė, Litvanyalı kürekçi. Rio de Janeiro'daki 2016 Yaz Olimpiyat Oyunları'nda kadınlar kürek iki çiftede bronz madalya kazanmıştır. Ayrıca 2013 Dünya Kürek Şampiyonası'nda ve 2013 Avrupa Kürek Şampiyonası'nda altın madalya kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Vytautas Briedis</span>

Julius Vytautas Briedis, Litvanyalı profesyonel kürek sporcusu.

<span class="mw-page-title-main">Steve Redgrave</span>

Steve Redgrave İngiliz kürekçi. Kariyerine 1984'te başlayıp 2000'de emekli olmuştur. Üç İngiliz Milletler Topluluğu Oyunları altın madalyası ve dokuz Dünya Kürek Şampiyonası altın madalyası kazandı. Olimpiyat tarihindeki en başarılı erkek kürekçi olarak bilinmektedir. Toplamda beş Olimpiyat Oyununda altın madalya kazanan tek kişidir. Redgrave, 2011'de BBC Sports Yılın Sporcusu Ömür Boyu Başarı Ödülü'nü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Irena Degutienė</span> Litvan siyasetçi

Irena Degutienė, Litvanyalı siyasetçi. Muhafazakâr Homeland Union partisi üyesi ve şu anda Seimas Başkan Vekilidir. 4 Mayıs 1999-18 Mayıs 1999 ve 27 Ekim 1999-3 Kasım 1999 tarihleri arasında geçici geçici olarak Litvanya Başbakanlığı yapmıştır. Ayrıca 1996 ve 2000 yılları arasında Sosyal Güvenlik ve Çalışma Bakanlığı görevini yürütmüştür. 1978 yılında Vilnius Üniversitesi'ni bitirmiş ve tıp bölümünden mezun olmuştur. Yaklaşık on iki yıl Vilnius Kızılhaç Hastanesi'nde çalıştıktan sonra 1994 yılında Sağlık Bakanı sekreteri olmuştur. 1996 ve 2000 yılında Seimas seçimlerini kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mykolas Biržiška</span> Litvan tarihçi ve siyasetçi (1882-1962)

Mykolas Biržiška

Ona Šimaitė Vilnius Üniversitesi'nde, II. Dünya Savaşı sırasında Vilna Gettosundaki Yahudilere yardım etmek ve onları kurtarmak için pozisyonunu kullanan Litvanyalı bir kütüphaneciydi. Uluslararası Dürüstler arasında yer almaktadır..

<span class="mw-page-title-main">Japonya-Litvanya ilişkileri</span>

Japonya-Litvanya ilişkileri, Japonya ve Litvanya arasındaki ikili dış ilişkilerdir. Japonya'nın Vilnius'ta bir elçiliği var. Litvanya'nın Tokyo'da bir elçiliği var. Japonya, Litvanya dahil Baltık ülkelerinin Sovyet işgalini tanıyan birkaç ülkeden biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Litvan mutfağı</span>

Litvan mutfağı, Litvanya'nın serin ve nemli kuzey iklimine uygun ürünleri içerken bir mutfak kültürü gösterir. Arpa, patates, çavdar, pancar, yeşil sebzeler, çilek ve mantar yerel olarak yetiştirilmektedir ve süt ürünleri ülkenin uzmanlık alanlarından biridir. Kışın yiyecekleri saklamak için çeşitli turşulama yöntemleri kullanılır. Çorbalar son derece popülerdir ve yaygın olarak sağlıklı beslenmenin anahtarı olarak kabul edilir. İklim ve tarım uygulamalarını Kuzey Avrupa ile paylaştığı için, Litvanya mutfağının Baltık komşuları ve genel olarak kuzey ülkeleri ile pek çok ortak noktası bulunur. Uzun süren tarım ve yiyecek arama gelenekleri, ülkenin tarihi boyunca çeşitli etkilerle birlikte Litvanya mutfağını oluşturmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Litvanya-Türkiye ilişkileri</span>

Litvanya-Türkiye ilişkileri, Litvanya ile Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir. Türkiye 28 Temmuz 1922'de Litvanya'yı resmî olarak tanıdı ve aynı gün Türkiye'nin Estonya Büyükelçisi de Litvanya'ya akredite oldu. SSCB'nin Estonya, Letonya ve Litvanya'nın işgalini ve ilhakını takiben Tallinn'deki Türk Büyükelçiliği 5 Eylül 1940'ta kapattı. Ancak Türkiye, Litvanya'nın Sovyet ilhakını hiçbir zaman tanımadı.

<span class="mw-page-title-main">Boris Dubrovski</span>

Boris Yakovleviç Dubrovski, Sovyet-Rus profesyonel eski kürekçi ve eğitimci.

<span class="mw-page-title-main">Antanas Bagdonavičius</span>

Antanas Bagdonavičius, Litvan kürekçi.

Giancarlo Crosta, İtalyan profesyonek kürekçi.