İçeriğe atla

Iranol Petrol Şirketi

Iranol Petrol Şirketi
شرکت نفت ایرانول
Iranol Oil Company
TipHalka açık şirket
TSE: NOLZ1
ISIN: IRO3NOLZ0001[1]
EndüstriPetrol endüstrisi
Kuruluş2003
KurucuMilli İran Petrol Şirketi
Genel merkezi,
Sahibiİran Sosyal Güvenlik Kurumu
İran Devlet Memurları Emeklilik Fonu
Astan Quds Razavi

Iranol Petrol Şirketi (Farsçaشرکت نفت ایرانول), ürünlerini Abadan ve Tahran'da üreten bir İran petrol şirketidir. Şirket, motor yağları, gresler ve yağlayıcılar üretmekte olup, petrol endüstrisi ürünü olan Bright Stock'ı da imal etmektedir. Şirketin ürünleri, Batı Asya'daki yağlayıcılar ve ilgili ürünler pazarının bir parçasıdır. Iranol'un tesisleri arasında Abadan Rafinerisi ve Tahran Rafinerisi'nde hidro-bitirme ve petrol üretim üniteleri bulunmaktadır.[2][3][4][5][6][7][8][9][10][11][12][13][14]

Tarihçe

İran hükûmetinin özelleştirme çabaları ve tekel olmayan sektörlerde devlet mülkiyetini azaltma politikaları kapsamında, Tahran ve Abadan rafinerilerinin petrol rafinaj üniteleri birkaç kuruluşa devredildi: Sosyal Güvenlik Kurumu, Devlet Memurları Emeklilik Fonu ve Astan Quds Razavi. Bu devir işlemi sonucunda 1 Aralık 2002 tarihinde Iranol Petrol Şirketi kuruldu. Şubat 2012'de şirket, Tahran Borsası'nda işlem görmeye başladı. Iranol Petrol Şirketi iki ana alanda faaliyet göstermektedir: Tahran Rafinerisi ve Abadan Rafinerisi.[2]

Kaynakça

  1. ^ "Iranol-Oil". InvestFunds (Rusça). 11 Ağustos 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ağustos 2024. 
  2. ^ a b "Iranol Company at a Glance". Iranol Oil Company (İngilizce). 3 Ağustos 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ağustos 2024. 
  3. ^ "ارتقای ۹ پله‌ای شرکت نفت ایرانول در میان ۱۰۰ شرکت برتر". Tabnak News Agency (Farsça). 22 Ocak 2024. 1 Ağustos 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ağustos 2024. 
  4. ^ "اسحاقی مدیرعامل نفت ایرانول شد". Jahan Sanat newspaper (Farsça). 20 Şubat 2024. Erişim tarihi: 15 Ağustos 2024. 
  5. ^ "Slack Wax Market 2024 Regional Analysis by Recent Developments, Revenue, Market Drivers and Forecast to 2030". newschannelnebraska.com (İngilizce). 8 Temmuz 2024. 3 Ağustos 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ağustos 2024. 
  6. ^ "IRENEX shares data on sales of Iranol Oil Company". trend.az (İngilizce). 30 Kasım 2021. 3 Ağustos 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ağustos 2024. 
  7. ^ "The leadership of Iranol oil in the sale of lubricants; Reduction of Sepahan oil production". energypress.ir (İngilizce). 1 Haziran 2024. 3 Ağustos 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ağustos 2024. 
  8. ^ "Cooperation between Iranol and Sharif University in lubricant industry". energypress.ir (İngilizce). 24 Nisan 2024. 3 Ağustos 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ağustos 2024. 
  9. ^ "شکست رکورد فروش ایرانول". Donya-e-Eqtesad (Farsça). 23 Aralık 2019. 3 Ağustos 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ağustos 2024. 
  10. ^ "سهم انواع روانکار ایرانول از بازار کشور". Donya-e-Eqtesad (Farsça). 11 Ekim 2021. 3 Ağustos 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ağustos 2024. 
  11. ^ "رشد ۶۲درصدی حجم فروش ایرانول در اردیبهشت/ افزایش سهم از بازار تا اجرای طرح‌های توسعه‌ای". eghtesadonline.com (Farsça). 23 Mayıs 2020. 3 Ağustos 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ağustos 2024. 
  12. ^ "Iranol interested to export base oils to Azerbaijan" (İngilizce). Trend Haber Ajansı. 19 Haziran 2019. 15 Ağustos 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ağustos 2024. 
  13. ^ "Iranol, Petronas Sign Coop. Deal". Petro Energy Information Network (İngilizce). 8 Mayıs 2017. 15 Ağustos 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ağustos 2024. 
  14. ^ "Iran's Motor Oil Exported to 18 Countries". Financial Tribune (İngilizce). 15 Ekim 2017. 15 Ağustos 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ağustos 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Abadan</span>

Abadan, İran'ın Huzistan Eyaleti'nde şehir.

Türkiye Petrol Rafinerileri veya kısaca TÜPRAŞ, 1983'te Batman, İzmir, İzmit ve Kırıkkale'deki devlete ait 4 petrol rafinerisinin birleştirilmesiyle çatı şirket olarak kurulan ve 2006'da özelleştirilerek Koç Holding'e devredilen anonim şirket. Akaryakıt ürünleri, bitüm, fuel oil, jet yakıtı, gaz yağı, LPG, motor yağı gibi petrol türevlerini üretir.

<span class="mw-page-title-main">Ali Dayi</span>

Ali Dayi, İranlı futbolcu, teknik direktör ve iş insanı. Dünya genelinde millî takımlar düzeyinde en fazla gol atan ikinci oyuncudur. 1993-2006 yılları arasında İran millî takımı ile 149 maçta attığı 109 golle uluslararası futbol tarihinde dünyanın tüm zamanların önde gelen golcülerinden birisidir. Başarısı Guinness Dünya Rekorları'nda listelenmiştir. Oyun kariyeri boyunca Daei, 2001 yılında UNICEF İyi Niyet Elçisi olarak atandı. İran için son maçını 2006'da Haziran 2007'den 2013'e kadar oynayan Daei, FIFA Futbol Komitesi'nin bir üyesiydi.

Exxon Mobil Corporation ya da ExxonMobil, Amerikan çok uluslu petrol ve doğalgaz şirketi. Şirketin ana merkezi Irving, Teksas, ABD'de bulumaktadır. Şirket doğrudan John D. Rockefeller'in Standard Oil Company şirketinin kökeninden gelmektedir ve 30 Kasım 1999 tarihinde Exxon ve Mobil petrol şirketlerinin birleşmesi ile oluşmuştur. Kanada'da faaliyet gösteren Imperial Oil şirketi ile de bağlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Petrol endüstrisi</span>

Petrol endüstrisi, petrol sanayi veya petrol ve doğal gaz endüstrisi, küresel olarak petrol ve petrol ürünlerinin aranması, çıkarılması, rafine edilmesi, taşınması ve pazarlanması süreçlerini kapsayan terimdir. Sektörün en büyük hacme sahip ürünleri arasında mazot ve benzin bulunmaktadır. Petrol ayrıca ilaçlar, solventler, gübre, pestisit ve plastik gibi birçok kimyasal ürün içinde ham madde niteliği taşımaktadır. Petrol endüstrisi upstream, midstream ve downstream şeklinde üç ana bileşene ayrılmaktadır. Midstream yani orta kısım işlemler genellikle downstream kategorisine dahil edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Abbas Duzduzani</span>

Abbas Duzduzani, İranlı asker ve siyasetçi. Muhammed Ali Rajai kabinesinde görev almıştır. İran Devrim Muhafızları Ordusu kurucularından ve ilk komutanlarındandır. Kendisi Tebriz, İran'da doğdu. 1980'den 1981'e kadar Kültür ve İslam bakanı olarak görev yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">TÜPRAŞ İzmit Rafinerisi</span> Kocaelide bulunan bir petrol rafinerisi

TÜPRAŞ İzmit Rafinerisi, Türkiye'nin Kocaeli ilinin Körfez ilçesinde yer alan bir petrol rafinerisidir.

<span class="mw-page-title-main">İbrahim Reisi</span> 8. İran cumhurbaşkanı

Seyyid İbrahim Reisülsedati yaygın olarak bilinen adıyla İbrahim Reisi, İranlı muhafazakâr politikacı, hukukçu ve İran'ın eski cumhurbaşkanıydı. İlkeci ve Müslüman bir hukukçu olarak 2021 seçimlerinden sonra cumhurbaşkanı olmuştu. 19 Mayıs 2024 tarihinde, Azerbaycan sınırındaki Culfa kasabasına yakın bir bölgede geçirdiği helikopter kazasında ölmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Daryuş Şayegan</span>

Daryus Şayegan çağdaş İran ve Yakın Doğu'nun en önemli düşünürlerinden biriydi.

Mevlana Mest-i Aşk, İran-Türkiye ortak yapımı bir tarihî dram filmi. Parsa Pirouzfar ve Shahab Hosseini'nin canlandırdığı iki İranlı şair Rumi ve Şems Tebrizi'nin etrafında dönüyor. Film, Dijital Danatlar ve Simarya Film Prodüksiyon tarafından yapılan İran ve Türkiye ortak ürünüdür.

<span class="mw-page-title-main">Badr al-Zamān Qarīb</span>

Badr al-Zamān Qarīb, ya da Badrozaman Gharib, İranlı dilbilimci. 23 Ağustos 1929 tarihinde Tahran, İran'da doğdu. İranlı bilim insanı Mohammad Gharib'in yeğenidir.

<span class="mw-page-title-main">İran Telekomünikasyon Şirketi</span>

İran Telekomünikasyon Şirketi (TCI), İran merkezli bir telekomünikasyon şirketidir. Şirket, 1971 yılında kurulmuş olup ülke genelinde hem konut hem de ticari müşteriler için sabit telefon, DSL ve veri hizmetleri sunmaktadır. Şirketin merkezi Tahran'da yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Şehram Kaşani</span>

Şehram Kaşani, İranlı pop, dans müziği şarkıcısıdır.

<span class="mw-page-title-main">İmam Humeyni Fermanı İcra Kurulu</span>

İmam Humeyni Fermanı İcra Kurulu, İran dinî liderinin kontrolü altında faaliyet gösteren bir Kamu İktisadi Teşebbüsü ve İran devlet dairesidir. 1989'da Ruhullah Humeyni'nin emriyle kuruldu. Bu merkez, Veli-i Fakih'in tasarrufuna bırakılan tüm mal ve mülkleri, mirasçısı yok olan miraslar ve benzerlerini izlemek için kurulmuştur. Bu kurulun ilk sorumluları Habibullah Askerevladi, Hasan Sane'i ve Mehdi Kerrubi. Bu kişiler, bu mülkleri uygun gördükleri şekilde yönetmek için Ruhullah Humeyni tarafından görevlendirilmiştir. Bu yetkilerin bir kısmını Ekonomi Bakanlığı'na verme yetkisi bile onlara verildi. İran İslam Devrimi'nin siyasi ve ruhani lideri olan Ruhullah Humeyni, ilk başta yardımcılarının üç kişisine el konulan mal ve mülkleri korumalarını ve hayır kurumlarına dağıtmalarını emretti.

<span class="mw-page-title-main">Rüstem Kasımi</span>

Rüstem Kasımi, İranlı asker ve siyasetçi. 3 Ağustos 2011'den 15 Ağustos 2013'e kadar Petrol Bakanı ve 25 Ağustos 2021'den 22 Kasım 2022'ye kadar Ulaştırma ve Şehircilik Bakanı olarak görev yaptı.

Muhsin Şekari, 75 gün tutuklu kaldıktan sonra 8 Aralık 2022'de İslam Cumhuriyeti tarafından idam edilen Mehsa Emini protestolarının tutuklularından biriydi. İnfazı İran'da ve dünyada kamuoyunda öfke uyandırdı. Uluslararası Af Örgütü, Şekari'nin infazını "korkunç ve adaletsiz" olarak nitelendirdi. Bu, Mehsa Emini protestolarının protestocuları için idam edilen ilk ölüm cezasıydı.

<span class="mw-page-title-main">Armin Afşin Far</span>

Armin Afşin Far, Cizre Belediyespor ve İran erkek milli voleybol takımında oynayan İranlı bir voleybol oyuncusu.

<span class="mw-page-title-main">Hûzistan Çelik Şirketi</span>

Hûzistan Çelik Şirketi, İran'ın önemli şehirlerinden biri olan Ahvaz'da bulunan bir İran çelik üretim şirketidir. Ülkenin ham çelik üretiminde İsfahan Mübarek Çelik Şirketi'nden sonra ikinci en büyük üreticisi konumundadır. Şirketin 8,3 kilometrekarelik devasa fabrikası Ahvaz'a yakın bir alanda, Ahvaz-İmam Humeyni Limanı yolunda, sadece 10 kilometre uzaklıkta konumlanmıştır. Ayrıca merkezi de Ahvaz'da bulunmaktadır.

Jam Petrokimya Şirketi, kısaca JPC olarak adlandırılır, orta doğu'daki en büyük olefin üretim tesislerinden biridir. İran Milli Petrokimya Şirketi'nin 2000 yılında Aseluye'daki Pars Özel Ekonomik Enerji Bölgesi'nde kurulan kalkınma projelerinden biridir. Esas olarak olefinler, düşük yoğunluklu polietilen ve yüksek yoğunluklu polietilen üretimi için kurulmuştur. Şirket, ABD hükümeti tarafından yaptırımlara maruz kalmıştır.

Marun Petrokimya Şirketi, 21 Ocak 1999 tarihinde kurulan, İran'ın Huzistan eyaletinin Mahşehr şehrinde bulunan bir petrokimya şirketidir.