İçeriğe atla

Irakli Tsereteli

Irakli Tsereteli
Tsereteli, 1917
Rusya Geçici Hükümeti Posta ve Telgraf Bakanı
Görev süresi
5 Mayıs 1917 - Ağustos 1917
Yerine geldiğiPozisyon oluşturuldu
Yerine gelenAlexei Nikitin
Rusya Geçici Hükümeti İçişleri Bakanı
Görev süresi
7 Temmuz 1917 - 25 Temmuz 1917
Yerine geldiğiGeorgy Lvov
Yerine gelenNikolai Avksentiev
Kişisel bilgiler
Doğum 2 Aralık 1881
Kutaisi Guberniyası, Rus İmparatorluğu
Ölüm 20 Mayıs 1959 (77 yaşında)
New York, ABD
Milliyeti Gürcü
Partisi Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi/Menşevik

Irakli Tsereteli, Gürcü bir politikacıydı ve Rus Devrimleri döneminde Gürcistan Sosyal Demokrat Partisi'nin ve daha sonra Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi'nin (RSDLP) önde gelen sözcülerinden biriydi.

Tsereteli, Rus İmparatorluğu'nun bir parçası olduğunda Gürcistan'da doğup büyüdü. RSDLP'NİN Menşevik fraksiyonunun bir üyesi olan Tsereteli, 1907'de Duma'ya seçildi ve burada hitabet yetenekleriyle ün kazandı. Duma'ya girdikten kısa bir süre sonra Tsereteli tutuklandı ve Çarlık hükûmetini devirmek için komplo kurmakla suçlandı ve Sibirya'ya sürüldü. Menşevik ideolojisine inanan adanmış bir Sosyal Demokrat olan Tsereteli, Rusya'daki hareketin önde gelen isimlerinden biriydi. 1915'te Sibirya sürgünü sırasında Tsereteli, savaşın sona ermesinde İkinci Enternasyonal'in rolünü savunan Sibirya Zimmerwaldizmi olarak bilinen şeyi kurdu. Ayrıca, yalnızca toprak savunmasına izin veren bir savunma savaşı kavramı olan "Devrimci Savunmacılık" fikrini geliştirdi ve bunun kullanılmadığını savundu.

1917 Şubat Devrimi'nin ardından hükûmete dönerek Petrograd Sovyeti'nde lider bir pozisyon aldı ve Rusya Geçici Hükümetinde Posta ve Telgraf Bakanı ve kısaca İçişleri Bakanı olarak bir pozisyonu kabul etti. Siyasi parçalanmanın Rusya'da bir iç savaşa yol açacağından endişe eden Tsereteli, Rus Devrimi'ndeki çeşitli sol gruplar arasında uzlaşmalara aracılık etmeye çalıştı ve orta sınıflarla birlikte çalışma çabalarının arkasındaki güç oldu ama sonuçsuz kaldı. Konuşma yeteneği ile tanınan Tsereteli, Duma'da ve Petrograd Sovyeti'nde ateşli konuşmalar yaparak bu konudaki yeteneğiyle takdir topladı.

Ekim Devrimi sırasında Bolşeviklerin Rus hükûmetinin iktidarını ele geçirmesinin ardından Tsereteli Gürcistan'a döndü. Paris Barış Konferansı'nda diplomat olarak çalıştı ve burada yeni bağımsızlığını kazanan Demokratik Gürcistan Cumhuriyeti'nin uluslararası tanınması ve desteklenmesi için lobi faaliyetleri yürüttü. Bolşevik liderliğindeki Kızıl Ordu'nun 1921'deki işgalinden önce anlamlı bir yardım büyük ölçüde gerçekleştirilemedi. Açık bir enternasyonalist olan Tsereteli, giderek daha milliyetçi eğilimleri benimseyen Gürcü Menşeviklerden giderek uzaklaştı. Hayatının geri kalanını sürgünde, özellikle Fransa'da, sosyalist örgütlerle çalışarak ve sosyalizm üzerine yazarak geçirdi ve 1959'da New York'ta öldü.[1]

Kaynakça

  1. ^ "From St. Petersburg to Notre Dame". rarebooks.library.nd.edu. 17 Mayıs 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bolşevizm</span> Devrimci Marksist ideoloji

Bolşevik, çoğunluktan yana anlamına gelen Rusça kelime, 1903 yılında düzenlenen Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi'nin İkinci Kongresi'nde Vladimir Lenin ve Julius Martov arasında yeni kurulmakta olan partinin üyelik tanımı üzerine başlayan görüş ayrılığı sonucu yaşanan ayrışmadaki taraflardan Lenin yanlısı grup. Kongrede Lenin yanlıları çoğunlukta olduğu için Rusça çoğunluk anlamına gelen Bolşevik olarak, azınlıktaki Martov yanlıları da Menşevik olarak adlandırılacaktır.

<span class="mw-page-title-main">Ekim Devrimi</span> Sovyetler Birliğinin kurulmasının yolunu açan, Lenin ve diğer devrimcilerin önderliğinde gerçekleştirilen devrim

Ekim Devrimi, Bolşevik Devrimi, Rus Devrimi ya da Büyük Ekim Sosyalist Devrimi, ayrıca bilinen adı ile Ekim Ayaklanması, Rusya’da Jülyen takvimine göre 25 Ekim 1917’de, Petrograd’daki geçici hükûmetin devrilerek iktidarın Lenin önderliğindeki Bolşeviklere geçmesini sağlayan ve Sovyetler Birliği’nin kurulmasına yol açan olaydır.

<span class="mw-page-title-main">Menşevik</span> SSCB öncesi Rusyada bir siyasi grup

Menşevikler Rus Sosyal Demokrat İşçi Partisinin 1903 yılında yapılan 2. Konferansında Lenin ile Julius Martov arasında yaşanan fikir ayrılıkları sonucu partinin bölünmesi sonucu ortaya çıkan iki gruptan birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Aleksandr Kerenski</span> Rus siyasetçi

Aleksandr Fyodoroviç Kerenski, Rus siyasetçi. 1917 Şubat Devriminden sonra Rus hükûmetinin üyesi, Temmuz ayından itibaren de Geçici Hükûmetin Başbakanı. Sosyalist Devrimci Parti (SR) üyesi.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan Demokratik Cumhuriyeti</span> 1918 - 1921 yılları arası var olmuş ülke

Gürcistan Demokratik Cumhuriyeti, Gürcistan'ın 1918-1921 arasında bağımsız olduğu dönemdeki adıdır.

<span class="mw-page-title-main">Nisan tezleri</span>

Nisan Tezleri, 1917 Şubat Devrimi ile Rusya'daki Çarlık rejiminin devrilmesi üzerine sürgünde bulunduğu İsviçre’den, Mühürlü Tren ile Rusya’nın başkenti Petrograd’a gelen Bolşevik lider Lenin tarafından ilan edilen ve parti tarafından izlenmesi gereken siyasi hattı anlatan açıklamalar. Tezler daha çok Rusya’nın içinde bulunduğu durumu tahlil etmekte ve Bolşevikler tarafından yapılması gerekenleri sıralamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Julius Martov</span> Menşevik Lider

Julius Martov,, Yahudi asıllı Rus Menşevik lider. Martov'un Vladimir Lenin ve Lev Troçki ile yakın bir dostluğu vardı. Troçki onu "Demokratik Sosyalizmin Hamlet'i" olarak tanımlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Şubat Devrimi</span>

Şubat Devrimi, I. Dünya Savaşı sırasında 1917'de ortaya çıkan devrimci harekettir. Devrim, 1917'de Rusya'da gerçekleşen iki devrimden ilkiydi.

<span class="mw-page-title-main">Sergo Orconikidze</span>

Grigol Orconikidze, Sergo Orconikidze olarak da tanınır. Politbüro üyesi. "Koba" lakaplı Stalin'in yakın dostu. Orconikidze, Stalin ve Mikoyan ile birlikte yarı şaka maksatlı "Kafkasya hizbi" olarak anılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Roman Malinovski</span>

Roman Vatslavoviç Malinovski Rus Bolşevik Partisi Merkez Komitesine kadar yükselmiş Ohranka ajanıdır.

Mejrayontsi Rusça kelime anlamı olarak bölge birliği olarak çevrilebilir, Rus Sosyal Demokrat İşçi Partisi Menşevik grubuna bağlı Enternasyonalistler grubudur. 1913-1917 yılları arasında parti içindeki Sankt-Peterburg merkezli küçük bir siyasi gruptur, 1917 Ekim Devrimi sürecinde Bolşeviklerle birleşmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Petrograd Sovyeti</span>

Petrograd Sovyeti veya tam adıyla Petrograd İşçi ve Asker Vekilleri Sovyeti, Sankt-Peterburg şehrinde 1917 Şubat Devrimi ile Çarlık Rusyasının dağılmasından sonra şehirde işçi ve cephedeki askerler tarafından kurulan temsil organı. Geçici Hükûmet ile sürekli rekabet hâlinde olmuş, Temmuz Günleri'nden sonra bastırılmış, Ekim Devrimi ile birlikte iktidar organı hâline gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Geçici Hükûmet (Rusya)</span> Rusya’da Şubat Devriminin ardından Çar II. Nikolay’ın tahttan feragat etmesi üzerine kurulan ve ülkeyi yönetmeye çalışan hükûmet

Rusya Geçici Hükûmeti, Rusya'da Şubat Devriminin ardından Çar II. Nikolay’ın tahttan feragat etmesi üzerine kurulan ve ülkeyi yönetmeye çalışan hükûmet. Geçici Hükûmet, öne çıkan lideri ve başbakan Aleksandr Kerenski’den dolayı Kerenski Hükûmeti olarak da bilinir. Ekim Devrimi ile birlikte iktidarı alan Bolşevikler, Geçici Hükûmetin ve hükûmetin kurduğu Rusya Cumhuriyeti'nin yaklaşık sekiz aylık iktidarına son vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi 4. Kongresi</span>

Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi (RSDİP) Dördüncü Kongresi İsveç'te, Stockholm şehrinde Nisan 1906'da toplandı. Kongrenin toplanma amacını ve toplantıdan çıkan sonuçları daha iyi anlayabilmek için, Kongre'nin hemen öncesindeki gelişmelere ve siyasi atmosfere bakmak gerekir.

<span class="mw-page-title-main">Letonya Komünist Partisi</span>

Letonya Komünist Partisi, Letonya'da bir siyasi partiydi.

Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi 5. Konferansı veya Dördüncü Tüm-Rusya Konferansı, 21-27 Aralık 1908 tarihleri arasında Londra'ya bağlı Paris şehrinde toplanan Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi'nin (RSDİP) beşinci konferansı.

<span class="mw-page-title-main">Yakov Ganetski</span> Sovyet siyasetçi

Yakov Ganetski, Yakub Haneki veya Jakub Hanecki, Sovyet diplomat ve siyaset adamı.

<span class="mw-page-title-main">2. Tüm-Rusya Sovyetleri Kongresi</span>

2. Tüm-Rusya Sovyetleri Kongresi veya resmi adıyla 2. Tüm-Rusya İşçi ve Asker Temsilcileri Sovyetleri Kongresi, 7-9 Kasım 1917 tarihleri arasında Smolny Enstitüsü'nde toplanan ikinci Tüm-Rusya Sovyetleri Kongresi'dir. Kongre zamanında Kışlık Sarayı Bolşeviklerce ele geçirilmiş ve Geçici Hükûmet üyeleri tutuklanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Rus İmparatorluğu'nda Gürcistan</span>

Rusya İmparatorluğu'nda Gürcistan, Gürcistan tarihinde 19. yüzyılın tamamını ve 20. yüzyılın başlarını kapsayan dönemdir. Gürcistan aşamalı olarak Rus İmparatorluğu'nun bir parçası olmuştur, Çar I. Aleksandr'ın beyannamesi ile önce Kartli-Kaheti Krallığı'nın ilhakıyla başlayan ilhak süreci 1877-1878 savaşında güney Gürcistan'ın tarihi bölgelerinin Osmanlılardan alınmasıyla sona ermiştir. Rusya İmparatorluğu'nda kalınan süre boyunca Gürcistan'da feodalizmin yerini kapitalizm aldı, nüfus arttı, şehir hayatı gelişti, eğitim imkanları gelişmiş ve demiryolu yapılmıştır. Rusya tarafından nüfusun Ruslaştırılması devam ediyordu, Gürcü Ortodoks Kilisesi'nin otosefalliği (bağımsızlığı) kaybedildi, köylülerin silahlı gösterileri ve ayaklanmaları durdurulamadı. Ekim 1917 Bolşevik Devrimi'nden sonra Gürcistan ve Transkafkasya bir bütün olarak Rus hegemonyasından kurtularak bağımsızlığını kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Liza Nakaşidze-Bolkvadze</span>

Elisabed "Liza" Nakaşidze-Bolkvadze ;, Sosyal Demokrat Parti mensubu Gürcü siyasetçi. 1919'dan 1921'e kadar Gürcistan Kurucu Meclisi üyesiydi. 1921'de Sovyetlerin Gürcistan'ı ele geçirmesinden sonra, yeni rejime muhalif olduğu için defalarca zulüm gördü ve sonunda 1937'de idam edileceği Sibirya'ya sürgüne gönderildi.