İçeriğe atla

Irak Ulusal İttifakı

Irak Ulusal İttifakı
el-İtilaf el-Vatani el-Iraki
الائتلاف الوطني العراقي
Genel başkanİbrahim El Caferi
Kuruluş tarihi2005
BirleşmeIrak İslam Devrim Konseyi

Bedir Tugayı
Irak'ta Hizbullah Hareketi
Seyyid el-Suhada
Sedrist Hareket
Ulusal Reform Eğilimi
İslami Erdem Partisi
İslami Dava Partisi-Tanzim el-Dakli
Irak Ulusal Kongresi
Irak Aşiretleri Koalisyonu
Dayanışma Bloku
Adalet ve Birlik Buluşması
Türkmeneli Partisi

Irak Anayasal Monarşi Hareketi
MerkezBağdat
İdeolojiMuhafazakarlık
İslamcılık
Şii İslam
Siyasi pozisyonMerkez Sağ
Resmî renklerYeşil
Temsilciler Konseyi
70 / 325
Irak

Irak Ulusal İttifakı, Irak'ta 14 parti tarafından kurulmuş büyük bir ittifaktır. 2005'te savaş sırasında genellikle Şii katılımlı siyasi çevrelerin ittifakı ile kurulmuştur. Birlik, 325 sandalyeli Irak Temsilciler Konseyi'nde 70 sandalye sahibidir. İbrahim El Caferi ittifakın lideridir.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Irak</span> Batı Asyada bir ülke

Irak, resmî adıyla Irak Cumhuriyeti, Batı Asya'da bir ülkedir. Kuzeyde Türkiye, doğuda İran, güneydoğuda Kuveyt, güneyde Suudi Arabistan, güneybatıda Ürdün, batıda ise Suriye ile sınır komşusudur. Başkenti ve en büyük şehri Bağdat olan federal parlamenter cumhuriyet ile yönetilen bir ülkedir.

<span class="mw-page-title-main">Celal Talabani</span> 6. Irak cumhurbaşkanı

Celal Talabani, Iraklı Kürt siyasetçi. 2005-2014 yılları arası Irak cumhurbaşkanı olarak görev almıştır. Irak'ın ilk Arap olmayan cumhurbaşkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Irak Türkmenleri</span> Iraktaki üçüncü büyük etnik grup

Irak Türkmenleri ya da Irak Türkleri Irak'ın üçüncü büyük etnik grubudur. Türk kökenlidirler ve çoğunlukla Türk mirasına ve kimliğine bağlıdırlar. Irak'a Türk göçü 7. yüzyılda, ardından 1055 yılında Büyük Selçuklu'nun bölgedeki fethiyle başlarken, bugün Irak Türkmenlerinin çoğu, 1535-1919 yılları arasında Osmanlı İmparatorluğu'nun yönetimi sırasında Anadolu'dan Irak'a getirilen Osmanlı askerlerinin, tüccarlarının ve memurlarının torunlarıdır. Irak Türkmenleri, Bulgaristan, Kıbrıs, Yunanistan ve Suriye de dahil olmak üzere Osmanlı sonrası diğer modern ulus devletlerdeki Türk topluluklarının yanı sıra Türkiye'deki Türk halkıyla yakın kültürel, tarihi, dilsel ve dini bağları paylaşmakta; bu nedenle kendilerini Türkmenistan ve Orta Asya Türkmenleriyle özdeşleştirmemektedirler.

<span class="mw-page-title-main">Irak Selçukluları</span>

Irak Selçukluları, Büyük Selçuklu Devleti'nin sekizinci sultanı Sencer'in Oğuzlar tarafından yenilerek esaretinde hastalanarak öldükten sonra İki Irak 'ı yöneten Selçuklular.

<span class="mw-page-title-main">İbrahim el-Caferi</span>

İbrahim Abdülkerim Hamza El Aşakir El Caferi, 7 Nisan 2005-20 Mayıs 2006 tarihleri arasında Irak başbakanı olarak görev yapan Iraklı siyasetçi. 8 Eylül 2014 tarihi itibarıyla Irak dışişleri bakanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Reşid Ali Geylani</span>

Raşid Ali el-Geylani, Irak Krallığı'nda 3 kez başbakanlık yapmış olan Iraklı asker ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">CENTO</span> Soğuk Savaş askeri ittifakı (1955-1979)

CENTO (Central Treaty Organization; Merkezi Antlaşma Teşkilatı; önceki adı ile Bağdat Paktı, Türkiye, İran, Irak, Pakistan ve Birleşik Krallık arasında, Sovyetler Birliği'nin Ortadoğu'da nüfuz kurmasını önlemeye yönelik olarak kurulan eski karşılıklı güvenlik ve savunma örgütü.

Bedir Tugayı veya Bedir Örgütü başkanlığını Hadi el-Emiri'nin yaptığı Iraklı siyasi partidir. Önceden Irak İslam Devrim Konseyi'nin silahlı kolu konumundayken 2003 yılındaki Irak’ın işgalinden sonra ayrı bir siyasi parti olarak örgütlenmiş ve üyeleri yeni Irak ordusuyla polis örgütüne girmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Irak Temsilciler Meclisi</span> Irakın yasama organı

Temsilciler Meclisi, genellikle basitçe Parlamento olarak anılır, Irak Cumhuriyeti'nin tek meclisli yasama organıdır. 2020 itibarıyla 329 sandalyeden oluşuyor ve Bağdat'ta Yeşil Bölge'de bulunur.

Irak Ulusal Hareketi, ya da bilinen adıyla El-Irakiye Listesi/Hareketi. Irak'ta 2010 yılanda kurulan siyasi koalisyon ve hareket.

<span class="mw-page-title-main">Faşist Mücadele Birliklerinin İttifakı</span>

Faşist Mücadele Birliklerinin İttifakı, 1919 yılında Benito Mussolini tarafından kurulmuş siyasi teşkilat. 1921 yılında ardılı olarak Ulusal Faşist Parti kurulmuştu. Teşkilatın merkezi Milano şehriydi.

<span class="mw-page-title-main">Irak'ta siyaset</span> Vikimedya liste maddesi

Şu anda Irak Cumhuriyeti siyasetinde;

<span class="mw-page-title-main">2018 Türkiye genel seçimleri</span> TBMM 27. dönem milletvekillerini belirleyen seçim

2018 Türkiye genel seçimleri, 24 Haziran 2018'de yapılan ve Türkiye Büyük Millet Meclisinin 27. döneminin 600 yeni üyesinin belirlendiği seçimlerdir. 2017 Türkiye anayasa değişikliği referandumunda kabul edilen bazı değişikliklerin yürürlüğe girdiği seçimdir. Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turu ile aynı gün yapıldı.

<span class="mw-page-title-main">İttifak</span> ortak çıkarları güvence altına almak için iki veya daha fazla taraf arasında yapılan koalisyon

Bir ittifak halklar, gruplar ya da egemen devletler arasında ortak faydayı sağlayacak karşılıklı çıkarlara dayalı kurulmuş ilişkilerdir. Bu ilişkiler gizli ya da ilan edilmiş haliyle yürütülebilir. İttifak üyelerinin her biri müttefik adını alır. Askeri ittifak, ticari ittifak ve siyasi ittifakları da barındıran farklı türlerde ittifaklar kurmak mümkündür. İttifak kelimesi savaş ve askeri mücadele konularında terimsel kullanıldığı zaman Müttefik Kuvvetler'i, aynı zamanda bu kuvvetlerin birliklerini ifade eder, özellikle I. Dünya Savaşı ve II. Dünya Savaşı anlatımlarında bu terimsel anlam kullanılır.

Irak'taki siyasi partiler listesi, Çok partili sisteme dayalı parlamenter bir demokrasi olan Irak'taki siyasi partilerin listesidir.

<span class="mw-page-title-main">2019 Türkiye yerel seçimleri</span> Türkiyenin yerel yöneticilerini belirleyen seçim

2019 Türkiye yerel seçimleri, Türkiye'deki yerel yönetimlerin belirlenmesi için 31 Mart 2019 tarihinde yapılmış ve seçim sonucunda belediye başkanı, büyükşehir belediye başkanı, belediye meclisi üyeleri, il genel meclisi üyeleri, muhtarlar ve ihtiyar heyetleri belirlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Irak Komünist Partisi</span>

Irak Komünist Partisi, Irak'ta faaliyet yürüten komünist parti. Irak'ın en eski aktif partisidir. 1934'teki kuruluşundan bu yana Irak siyasetinde sola hükmetti. Irak'ın kuruluşu ve 1970'ler arasındaki siyasi tarihinin şekillenmesinde önemli bir rol oynamıştır. Parti, 1940'ların ve 1950'lerin en önemli ulusal ayaklanmalarına ve gösterilerine katıldı. Baas Partisi ve Saddam Hüseyin yönetiminde ağır baskıya uğradı, ancak Irak muhalefetinin önemli bir unsuru olarak her zaman kaldı.1991 Körfez Savaşı'ndan sonra Irak'a uygulanan Birleşmiş Milletler yaptırımlarının karşıtı oldu. 2003 yılında ABD'nin Irak'ı işgaline karşıydı. 2005 Irak genel seçimlerinde çok az destek aldı. Parti 2013 Irak valiliği seçimlerinin yapıldığı her eyalette bazı sandalyeler kazandı.

I. Tuğrul, 1109 yılında doğmuştur. Babası Büyük Selçuklu Sultanı Muhammed Tapar'dır. Babası Muhammet Tapar kendisine Irak-ı Acem'i vermişti. 1118 yılında babası Muhammet Tapar'ın ölümü üzerine abisi Mahmut Selçuklu tahtına çıksa da amcası Sencer'e yenilmişti. Sencer Mahmut'u affetti ve babasının topraklarını verdi. Ama Sencer Mahmut'a babası Muhammet Tapar'ın tamamen topraklarını vermemiş, Azerbaycan'ı Mahmut'un kardeşi Meusud'a, İsfahan'ın yarısını ve Fars eyaletini Mahmut'un bir diğer kardeşi Selçuk Şah'a verirken Tuğrul'u Irak-ı Acem'de bırakmış ve Sencer bazı toprakları devlete bağlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Siyasi Komutanlık</span>

Ortak Siyasi Komutanlık veya Birleşik Siyasi Liderlik olarak da tercüme edilen bir Birleşik Siyasi Komutanlık, 1964'te Mısır ve Irak cumhurbaşkanları ile Mısır ve Kuzey Yemen cumhurbaşkanları arasında yapılan bir anlaşmaydı. Her iki proje de paraleldi ancak birbirleriyle bağlantılı değildi. Birleşik Siyasi Komutanlık, Irak'ın Mısır ile ve Kuzey Yemen'in Mısır ile yeni bir Birleşik Arap Cumhuriyeti'nde kademeli olarak birleşmesini hazırlaması gereken bir tür geçiş hükümeti anlamına geliyordu.

<span class="mw-page-title-main">Milliyetçi Demokratik Meclis</span> Bahreynde bir siyasi parti

Milliyetçi Demokratik Meclis Bahreyn'de bir siyasi partidir. Irak liderliğindeki Baas Partisi'nin Bahreyn bölgesel şubesidir. Partiye Genel Sekreter Hasan Ali ve Genel Sekreter Yardımcısı Mahmud Kasab başkanlık ediyor. 1960'larda ve 1970'lerde Baasçı Irak'ta eğitim görmüş Bahreynliler tarafından kurulmuştur. Parti, 2002 parlamento seçimlerini boykot etti ancak 2006 seçimlerini boykot etmedi. 2011 parlamento ara seçimleri, Bahreyn ayaklanmasıyla dayanışma içinde parti tarafından boykot edildi. Merkezi Zinj'dedir.