İçeriğe atla

Irak Savaşı Kayıpları

Kırmızı ve beyaz bayraklar Amerikan ve Irak ölülerini temsil ediyor, Oregon Eyalet Üniversitesi kampüsünün Corvallis, Oregon'daki Valley Kütüphanesinin çim dörtgeninde bulunuyor. 2008'den 2009'a kadar ( Irak Ceset Sayım projesi ile ilgili olmayan) seyahat eden Irak Ceset Sayım sergisinin bir parçası olarak, bayraklar " Irak Savaşı'nın insan maliyeti konusunda farkındalığı arttırmayı" amaçlıyor. (Mayıs 2008)

Irak'taki çatışmaya bağlı kayıpların tahminleri (2003 Irak işgali ile başlayan ve işgal ve ayaklanma devam eden) çeşitli biçimlerde ortaya çıkmıştır ve farklı Irak Savaşı kayıplarına ilişkin tahminler büyük farklılıklar göstermektedir.

Savaşla ilgili ölümleri tahmin etmek birçok zorluğu beraberinde getiriyor.[1][2] Uzmanlar, nüfusun rastgele örneklerinden ortaya çıkan nüfus temelli çalışmalar ile ölümcül sayıları bildiren ve muhtemelen kayıpları önemli ölçüde hafife alan ceset sayımları arasında ayrım yapıyor.[3] Nüfus temelli çalışmalar, Haziran 2006'dan itibaren (Irak Aile Sağlığı Araştırması başına) 151.000 şiddetli ölümden (2007 Görüş Araştırma İşletmesi (ORB) araştırmasına göre) bir milyondan fazla Irak Savaşı kayıplarının tahminlerini vermektedir. Farklı zaman aralıklarını kapsayan diğer anket temelli çalışmalar, Haziran 2011 itibarıyla (PLOS Medicine 2013 başına) 461.000 toplam ölüm (% 60'ından fazla şiddet içeren) ve Haziran 2006 itibarıyla toplam 655.000 toplam ölüm (% 90'dan fazla şiddetli) bulmaktadır (2006 Lancet çalışmasına göre). Ceset sayımları, 2009 yılı Nisan ayından itibaren en az 110.600 şiddetli ölüm saymıştır . Irak Ceset Sayımı projesi Nisan 2019'a kadar 183.348 - 205.908 şiddetli sivil ölümünü belgeliyor. Irak Savaşı kayıplarına ilişkin tüm tahminler tartışmalı.[4][5]

Tablolar

Aşağıdaki tablolar Irak'ta meydana gelen kayıplara ilişkin raporları özetlemektedir.

Bilimsel araştırmalar:

Kaynak Tahmini şiddetli ölümler Zaman dilimi
Irak Aile Sağlığı Araştırması151.000 şiddetli ölüm Mart 2003 - Haziran 2006
Lancet

araştırması

654.965 ölüm üzerinden 601.027 şiddetli ölüm Mart 2003 - Haziran 2006
PLOS Araştırması [4]Savaşın doğrudan veya dolaylı olarak Irak'taki 460.000 ölüm, doğrudan şiddete atfedilebilen ölümlerin % 60'ından fazlasını içermektedir. Mart 2003 - Haziran 2011

Ceset sayımları:

Kaynak Şiddetten belgelenen ölümler Zaman dilimi
İlişkili basın110.600 şiddetli ölüm. Mart 2003 - Nisan 2009
Irak Ceset Sayım projesi183.535 - 206.107 şiddetli sivil ölümleri. Mart 2003 - Nisan 2019
Gizli Irak Savaş Kayıtları66.081 sivilin ölümü dahil 109.032 ölüm.[6]Ocak 2004 - Aralık 2009

Genel Bakış: Iraklıların ölümleri Irak Savaşı'nın kayıplarının özeti baz alınarak tahmin ediliyor. Irak'ın işgali ve işgalinde öldürülen insanların sayısı ile ilgili olası tahminler çok çeşitlidir ve oldukça tartışmalıdır.

Kaynakça

  1. ^ Wang (8-14 Ekim 2014). "Global, regional, and national life expectancy, all-cause mortality, and cause-specific mortality for 249 causes of death, 1980–2015: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2015". The Lancet. 388 (10053). ss. 1459-1544. Indeed, it has been challenging to accurately document the number of casualties from wars and deaths resulting from malnutrition, infections, or disruption in health services during wars. 
  2. ^ Adhikari (16-22 Ekim 2010). "Critical care and the global burden of critical illness in adults". The Lancet. 376 (9749). ss. 1339-1346. However, during times of war, we should remember that evidence from systematic household cluster sampling suggests that most excess deaths, and, by extension, most demands for intensive care, do not arise from violence but from medical disorders resulting from the breakdown of public health infrastructure (eg, cholera), or from the discontinuation of treatment of chronic diseases caused by interruption of pharmaceutical supplies. 
  3. ^ Tapp (7 Mart 2008). "Iraq War mortality estimates: A systematic review". Conflict and Health. 2 (1). s. 1. Of the population-based studies, the Roberts and Burnham studies provided the most rigorous methodology as their primary outcome was mortality. Their methodology is similar to the consensus methods of the SMART initiative, a series of methodological recommendations for conducting research in humanitarian emergencies. [...] However, not surprisingly their studies have been roundly criticized given the political consequences of their findings and the inherent security and political problems of conducting this type of research. Some of these criticisms refer to the type of sampling, duration of interviews, the potential for reporting bias, the reliability of its pre-war estimates, and a lack of reproducibility. The study authors have acknowledged their study limitations and responded to these criticisms in detail elsewhere. They now also provide their data for reanalysis to qualified groups for further review, if requested. [...] The IBC was largely established as an activist response to US refusals to conduct mortality counts. This account, however, is problematic as it relies solely on news reports that would likely considerably underestimate the total mortality. 
  4. ^ a b Hagopian (15 Ekim 2013). "Mortality in Iraq Associated with the 2003–2011 War and Occupation: Findings from a National Cluster Sample Survey by the University Collaborative Iraq Mortality Study". PLoS Medicine. 10 (10). ss. e1001533. 
  5. ^ Levy (Mart 2016). "Documenting the Effects of Armed Conflict on Population Health". Annual Review of Public Health. Cilt 37. ss. 205-218. Although the Roberts and Burnham studies faced some criticism in the news media and elsewhere, part of which may have been politically motivated, these studies have been widely viewed among peers as the most rigorous investigations of Iraq War–related mortality among Iraqi civilians; we agree with this assessment and believe that the Hagopian study is also scientifically rigorous. Although the methodology and results in the four studies cited here have varied somewhat, it is clear that the Iraq War caused, directly and indirectly, a very large number of deaths among Iraqi civilians—which, in fact, may have been underestimated by these scientifically conservative studies. A paper by Tapp and colleagues and a recent report by three country affiliates of the International Physicians for the Prevention of Nuclear War have extensively reviewed these four epidemiological studies as well as other studies that attempted to assess the impact of the Iraq War on morbidity and mortality. 
  6. ^ "The WikiLeaks Iraq War Logs: Greatest Data Leak in US Military History". Der Spiegel. 22 Ekim 2010. 23 Ekim 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ekim 2010. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Magna Carta</span> 1215 yılında imzalanmış İngiliz belgesi

Magna Carta veya Magna Carta Libertatum, 1215 yılında imzalanmış bir İngiliz belgesidir. Bu belge ile İngiltere kralının; yetkilerinin birkaçından feragat etmesi, yasalara uygun davranması ve hukukun arzu ve isteklerinden daha üstün olduğunu kabul etmesi zorunlu kılınarak İngiltere tarihinde kralın yetkileri ilk kez kısıtlanmış ve derebeylere bazı haklar tanımıştır. Magna Carta, günümüzdeki anayasal düzene ulaşana kadar yaşanılan tarihsel sürecin en önemli basamaklarından birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Kabala</span>

Kabala veya Kabbalah, Yahudi mistisizminde ezoterik bir disiplin, düşünce okulu veya kurallar bütünüdür. Yahudilik'te üyelerine מְקוּבָּל [Kabaliste Mequbbāl] denir. Kabala'nın tanımı, onu takip edenlerin geleneğine ve amaçlarına göre değişiklik gösterir. Kabala, Yahudiliğin ilk yıllarına kadar uzanır; öyle ki, Hristiyanlığı kuran ilk Yahudilerden, Hristiyanlığa da geçmiştir. Yahudilik içindeki mistik dinî yorumların temelini oluşturur. Yahudi Kabalalar, değişmeyen, sonsuz ve ebedi Tanrı'ları Yehova'nın gizemi Ein Sof'u ve ölümlü, sonu olan Evren'in arasındaki ilişkiyi felsefî bir şekilde araştıran bir dizi ezoterik Yahudi öğretileridir.

Bir resmin çerçeve oranı eni ve boyu arasındaki oransal ilişkiyi tarif eder.

<span class="mw-page-title-main">İsrailoğulları</span> Demir Çağında Kenanda yaşamış Semitik halk

İsrailoğulları, İshak'ın oğlu İsrail'in 12 oğlunun yarattığı, kabile ve monarşik olarak bir dönem Kenan'ın bir bölümünde hâkimiyet kurmuş bir İbrani konfederasyonuydu. Arkeolojik delillere göre İsrailoğulları, antik Transürdün ve Filistin'in yerlileri olan Kenanlılardan farklı bir topluluktu. Sümer kökenli İbranilerin, Sümerin dağılışından sonra kabileler halinde Verimli Hilal'e dağıldığı, önce Haran'a sonra ise Güney Kenan'a göç ettiği ve bölgeyi zorla ele geçirmediği arkeolojik açıdan doğrulanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Savaş tutsağı</span> silahlı bir çatışma sırasında veya hemen sonrasında savaşılan bir güç tarafından gözaltında tutulan kişi

Savaş tutsağı veya savaş esiri, silahlı bir çatışma sırasında veya sonrasında, rakip taraf tarafından canlı şekilde ele geçirilen ve gözaltında tutulan asker veya askerlerdir. "Savaş esiri" kavramının kullanıldığı en eski kaynak 1610'a kadar uzanmaktadır.

Çıkış, Mısır'dan Çıkış, Eksodos ya da Şemot, Tanah ve Eski Ahit'in ilk beş kitabı olan Tevrat'ın ikinci kitabı. Toplam 40 baptan oluşur. On Emir bu kitabın 20. babında yer almaktadır.

Praefectus praetorio, Roma İmparatorluk muhafızlarının liderine verilen bir unvandır. Roma İmparatorluğu tarihi boyunca imparatorun seçimi gibi birçok siyasi olayda etkili olmuşlardır. Bu makam İmparator I. Konstantin döneminde kaldırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Pirus zaferi</span> yenilgiye eş değer bir maliyetle kazanılan zafer

Pirus zaferi, kazanan üzerinde o kadar yıkıcı bir etki yaratan bir zaferdir ki, bu durum neredeyse bir yenilgiyle eşdeğerdir. Böyle bir zafer, gerçek anlamda bir başarı duygusunu yok eder veya uzun vadeli ilerlemeye zarar verir.

Duyular dışı algılama veya altıncı his, parapsikologların telepati, durugörü, prekognisyon gibi beş duyunun ötesindeki her türlü paranormal algılamaları belirtmek üzere kullandıkları bir terim olup, Türkçede DDA veya DDİ kısaltmasıyla, İngilizcede ise ESP kısaltmasıyla ifade edilir. Bilimsel konsensüs, duyular dışı algılamanın bilimsel bir olgu olmadığı yönündedir. Terim ilk kez 1870'te Sir Richard Burton tarafından kullanılmış, 1930'larda J.B. Rhine tarafından popüler hale getirilmiştir.

Medine Anayasası, Medine Sözleşmesi olarak da bilinir, Günümüzde MS 622-624'te yazıldığına inanılan bir belgeye verilen isimdir.

<span class="mw-page-title-main">Câbir bin Hayyân</span> Fars bilim gıbı

Ebû Mûsa Câbir bin Hayyân (Arapça: ابو موسی جابربن حیان, Latince: "Geber" ya da "Geberus"; , Batıda daha ziyâde Geber olarak tanınan, Abbâsîler döneminde yaşamış ve İslâmiyet'te fen bilimlerinin temelini atmış olan Farsî çok yönlü bir fen bilgini; simyacı, kimyacı ve eczacı; fizikçi, astronom ve astrolog; tıp ve fizik tedavi uzmanı; mühendis, coğrafyacı, filozof ve sûfi.

<span class="mw-page-title-main">Anglo-Irak Savaşı</span>

Anglo-Irak Savaşı, II. Dünya Savaşı esnasında Birleşik Krallık ve Irak'ın Raşid Ali Geylani'nin asi hükûmeti arasında bir çatışmadır. 2-31 Mayıs 1941 tarihleri arasında yer almıştır. Harekât, Irak'tan sürülen Abdülillah'ı destekleyen İngiliz silahlı kuvvetleri tarafından gerçekleştirilmiştir. Savaş, sürgünde ki kralın Irak'a dönüşü ve tüm Irak'ın yeniden Britanya tarafından işgaliyle sonuçlandı. Bu sonuç, Britanya tarafından desteklenen Haşimoğulları monarşisine karşı Irak'ta milliyetçi direnişi daha fazla alevlendirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Müslüman Rumlar</span> Etnik grup

Müslüman Rumlar veya Müslüman Yunanlar, Osmanlı döneminde İslam’ı kabul eden Rum kökenli bir halktır. Özellikle yeniçerilerin soyundan gelenler ve Yunan Makedonyası, Girit, Kuzeydoğu Anadolu ve Pontus Alpleri bölgesinde bulunan halk İslam’ı kabul etmiştir. Günümüzde çoğunlukla Türkiye’nin batı kısmında ve kuzeydoğu kısmında bulunurlar. Ayrıca Yunanistan, Kıbrıs, Gürcistan, Lübnan ve Suriye'de de Müslüman Rum bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Çıkış durakları</span> Vikimedya liste maddesi

Tevrat'ta Mısır'dan çıkış sırasında İsrailoğullarının 42 yerde durakladığı anlatılır. Belgesel hipoteze göre bu liste köken olarak diğer kaynaklardan bağımsız bir metindir. Bu hipoteze göre, redaktör, hikâyeler arasındaki göze batan devamsızlığı önlemek için, hikâyeler arasındaki geçişlerde bu listeden faydalanmıştır. Bu listede Mısır'dan çıkan İsrailoğullarının çölden geçerken konakladığı yerler bulunur. Farklı kaynaklardan gelen hikâyeleri bağlamak için kullanılan bu liste Çıkış ve Sayılar kitaplarında görülür.

<span class="mw-page-title-main">Ateş fırtınası</span>

Ateş fırtınası veya alev fırtınası bir yangının felakete dönüşmesini sağlayan ve şiddetlenerek devam etmesini sağlayan bir doğa fenomeni. Ateş fırtınasında sırasında yangın kendi rüzgâr sistemini oluşturuyor ve bu rüzgârları şiddetlendirerek içine çekiyor. Genelde bu doğa fenomeni doğal yollarla meydana geliyor, özellikle çalı yangınlarından ve orman yangınlarından oluşuyor. Victoria'daki çalı yangınları, Büyük Peshtigo yangını, Victoria ve Güney Avustralya çalı yangınları veya 1906 San Francisco depreminden sonra oluşan yangın, doğal yollarla oluşan alev fırtınalarından birkaç örnek. Ateş fırtınası ayrıca kasıtlı bir şekilde patlayıcı maddeler sonucunda oluşturulabillir, bu yöntemlerden arasında yangın bombardımanı ve alan bombardımanı var. Kasıtlı bir şekilde oluşan alev fırtınaları arasında Hammburg bombardımanı, Dresden bombardımanı, Tokyo bombardımanı ve Hiroşima'ya atom bombası saldırısı sonucu oluşan alev fırtınaları gösterilebillir.

Bu liste, deniz akvaryumu balık türleri listesidir. Listede akvaryum ticaretinde yaygın bir şekilde bakımı yapılan balıklar bulunur. Bazı ender bulunan tuzlu su akvaryumu canlıları ise bu listede bulunmuyor olabilir. Her türün altında kısa açıklamalar verilmiş ve türle ilgili bilgi edinilmesi sağlanmaya çalışılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İzmit Katliamı</span> Yunanların bölgeden çekilirken şehri yağmalaması

İzmit katliamı 24 Haziran 1921 tarihinde meydana geldi ve İngiliz gazeteci Arnold Joseph Toynbee'nin tahminine göre 300'den fazla sivil Türk o gün öldürüldü. Toynbee olaydan kısa bir süre sonra şehri ziyaret etti ve olayları belgeledi. Olaylar Türk-Yunan Savaşı (1919-1922) sırasında Yunan kuvvetleri şehirden çekilirken meydana geldi ve şehir yağmalandı ve bir bölümü yandı. 29 Haziran 1921 günü İngiliz parlamentosu Yunan çekilmesini ve olası zulümleri tartıştı.

<span class="mw-page-title-main">Granikos Muharebesi</span> muharebe

Granikos Nehri Muharebesi, MÖ Mayıs 334’de Büyük İskender ile Pers İmparatorluğu arasında yapılan üç büyük savaştan ilkidir. Truva yakınlarındaki Kuzeybatı Asya'da savaşan İskender, burada Rodos Memnon liderliğindeki Yunan paralı askerleri ve büyük bir Makedon ordusu ile Küçük Asya'nın (Anadolu’nun) Pers güçlerini mağlup etti. Savaş, Granicus Nehri vadisinde, muhtemelen Gümüşçay ve Çeşmealtı köylerinin batısında bir noktada gerçekleşti.

<span class="mw-page-title-main">Ali Salih es-Sadi</span> Iraklı siyasetçi (1928-1977)

Ali Salih es-Sadi Iraklı bir siyasetçiydi. 1950'lerin sonlarından Kasım 1963 Irak Darbesi'ne kadar Baas Partisinin Irak kolunun genel sekreterliğini yaptı. 8 Şubat 1963'ten Kasım 1963 Irak Darbesi'ne kadar Ahmed Hasan el-Bekir'in başbakan yardımcısı, içişleri bakanı ve Ulusal Muhafızlar komutanı olarak görev yaptı.