İçeriğe atla

Irak'ta turizm

Erbil Kalesi'nin havadan görünümü

Irak'taki turizm, Batı Asya ülkesi Irak'taki turizmi ifade eder. Başkent Bağdat, Kahire'den sonra Arap dünyasının en büyük ikinci şehridir. Irak'ın Şii İslamı ile ilgili birçok İslami hac yeri bulunmaktadır. Irak, ekoturizm için potansiyel bir yer olarak görülüyor.[1] Erbil, 2014 yılında Arap Turizm Komitesi tarafından "Arap Turizm Sermayesi" seçildi.[2] Oysa Kerbela ve Necef kentleri, ülkedeki dini alanların konumu nedeniyle Irak'taki en popüler turistik yerlerdir.

Dini turizmde iyi bilinen şehirler

Necef

Necef, Abdülhüseyin Emini tarafından kurulan Amir al-Mo'menin kütüphanesine ve onlarca kişisel ve halk kütüphanesine sahiptir. Al-Hintçe camii, Al-Tusi camii gibi tarih boyunca öğretim merkezleri olan geleneksel camiler. Nuh'un Gemisi'nin durduğu Büyük Kufe Camii'dir.

Kerbela

Kerbela, Şii Müslümanlarına ve orada gömülü olan İslam peygamberinin aile üyeleri nedeniyle bazı Sünni alimlere göre İslam'ın en kutsal şehirlerinden biri olarak kabul edilir. Uluslararası İslam'ın en etkili şehirlerinden biri olarak kabul edilir.

Bağdat

Bağdat, Irak'ın başkentidir. Muhammed'in aile bireylerinin mezarları da Bağdat'ta bulunur. Ek olarak, Irak'ın nasıl olduğu konusunda derin bir anlayışa neden olacak ve dünyanın geri kalanını etkileyecek çok sayıda ziyaret yeri var. Bağdat sürekli büyüyen ve hızlı değişim geçiren bir şehridir, ancak aynı zamanda tarihini de elinde tutuyor.

Turizm endüstrisi

Irak'ta 2013 yılında gelen turist sayısı 892.000 idi. Son yirmi yılda en fazla turist sayısı 1.518.000 turistle 2010 yılında geldi. 2012 yılında uluslararası turizm girişinin değeri 1,64 milyar dolardı.[3] Irak'ın özerk bir bölgesi olan Irak Kürdistanı, turizm için bir merkez oldu. Güvenli ve istikrarlı bir bölge olarak kabul edildi ve terörizmden en az etkilenen bölge oldu. 2012 yılında, Kürdistan turistlere gelenlerde% 70 artış kaydetti. 2007'de Kürdistan'da 214 motel ve 50 turistik köyün yanı sıra 2012'de 405'e çıkan 106 otel vardı. Kürdistan'daki Erbil şehri, 2014 yılında "Arap Turizm Sermayesi" olarak ilan edildi. Ancak, 2015 yılı itibarıyla, militan grubunun faaliyetleri Kürdistan'daki turizmi[4][5] etkiledi. Oteller birliğine göre, Kürdistan'da turizm krizi geçiriyor. Erbil Valisi, Irak'ın mali krizinin ve IŞİD'e karşı savaşın, turizm dahil ekonominin tüm sektörlerini etkilediğini söyledi.[6][7]

Necef ve Kerbela, Saddam Hüseyin'in yönetiminin sona ermesinden sonra Şii Müslümanları ve kentteki turizm endüstrisi için gelişen bir turizm merkezi olarak kabul ediliyor.[8] Bununla birlikte, ABD'nin İran üzerindeki yaptırımları nedeniyle, İranlı turistlerin sayısı önemli ölçüde azaldı.[9]

Turistik

Irak'ın UNESCO tarafından tanınan dört Dünya Mirası Alanı ve UNESCO'nun geçici listesindeki on bir ek yeri bulunmaktadır.

Tüm Dünya Miras Alanları, Aşur (Qal'at Sherqat), Erbil Kalesi, Hatra ve Samarra Arkeoloji Şehri'ni içeren kültüreldir. Geçici liste Ur, Nimrud, Nineveh Antik Kenti, Al-Ukhaidar Kalesi, Wasit, Babil, Necef'teki Mezopotamya Bataklıkları, Thilkifl Bölgesi, Wadi Al-Salam Mezarlığı, Amed şehri ve Bağdat Rusafa'da Dicle Nehri'nin Tarihsel Özellikleridir.

Bu alanlara ek olarak, geleneksel ve yenilikçi tasarım tarzlarını gösteren çok sayıda sanat eserine ev sahipliği yapan Irak Plastik Toplumu gibi Irak'ta şahsen mutlaka görülmesi gereken yerler bulunmaktadır.[10]

Kaynakça

  1. ^ "Iraq: the world's next big eco-tourism destination?". Telegraph. 18 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Kasım 2015. 
  2. ^ "Travel and Tourism in Iraq". Euromonitor.com. 26 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Kasım 2015. 
  3. ^ "Iraq - International tourism". Indexmundi.com. 7 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Kasım 2015. 
  4. ^ "Iraqi Kurdistan records 70% rise in tourism arrivals". GulfNews.com. 28 Ağustos 2012. 7 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Kasım 2015. 
  5. ^ Newton, Jay (31 Aralık 2012). "Is Iraqi Kurdistan Emerging as a Tourist Hot Spot? | TIME.com". World.time.com. 16 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Kasım 2015. 
  6. ^ "Kurdistan tourism devastated by ISIS Iraq chaos". News.com.au. 2 Şubat 2015. 7 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Kasım 2015. 
  7. ^ "Iraqi Kurdistan's tourism sector is undergoing its worst stages: association". Ekurd.net. 15 Haziran 2015. 7 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Kasım 2015. 
  8. ^ "Iraq's holy cities enjoy boom in religious tourism". Al Arabiya. 4 Nisan 2013. 23 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Eylül 2019. 
  9. ^ "Iraq's city of Najaf suffers as Iranian tourist numbers drop". The National. 20 Şubat 2019. 7 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Eylül 2019. 
  10. ^ UNESCO World Heritage Centre. "Iraq - UNESCO World Heritage Centre". Whc.unesco.org. 13 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Kasım 2015. 

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Irak</span> Batı Asyada bir ülke

Irak, resmî adıyla Irak Cumhuriyeti, Batı Asya'da bir ülkedir. Kuzeyde Türkiye, doğuda İran, güneydoğuda Kuveyt, güneyde Suudi Arabistan, güneybatıda Ürdün, batıda ise Suriye ile sınır komşusudur. Başkenti ve en büyük şehri Bağdat olan federal parlamenter cumhuriyet ile yönetilen bir ülkedir.

<span class="mw-page-title-main">Kürdistan Bölgesel Yönetimi</span> Iraka bağlı özerk bölge

Kürdistan Bölgesel Yönetimi, Kürdistan Bölgesi veya Irak Kürt Bölgesel Yönetimi, Irak'a bağlı, anayasal düzeyde varlığı olan özerk bir bölgedir. Yaklaşık 40.000 km2'den oluşan idari birim; batıda Suriye, doğuda İran, kuzeyde ise Türkiye ile komşudur. Bölgesel yönetimin başkenti Erbil'dir. Kürdistan Parlamentosu Erbil'de yer almaktadır, ancak Kürdistan Bölgesi anayasası tartışmalı Kerkük kentini Kürdistan Bölgesi'nin başkenti olarak tanımaktadır. Bölgenin nüfusu, 2023 itibarıyla 6.556.752'dir. Resmî dilleri Kürtçe ve Arapça'dır.

<span class="mw-page-title-main">Kerbela</span> Kerbela ili, Irakta şehir

Kerbela, Irak'ın bir şehri. Bağdat'ın 100 km güneybatısındadır. Hüseyin bin Ali'nin döneminde El-Kadiriye ve Şat-ül Fırat olarak da bilinirdi. 2003 sayımına göre nüfusu 572,300'dür. Kerbela ilinin başkentidir. Müslümanlığın Şii ve Alevi mezheplerine göre Mekke, Medine ve Necef'ten sonraki en kutsal şehirdir. Kerbela Savaşı burada cereyan etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Erbil</span> Kürdistan Bölgesel Yönetiminin başkenti

Erbil, Irak'ın Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin başkenti ve en büyük şehridir. Şehrin nüfusu 1,1 milyon civarındadır. Nüfus Kürtler, Türkmenler, Araplar ve Süryani Hristiyanlardan oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Süleymaniye</span> Irakta bir şehir

Süleymaniye, Irak'ın Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin Süleymaniye İline bağlı şehir ve ilin yönetim merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Irak Türkmenleri</span> Iraktaki üçüncü büyük etnik grup

Irak Türkmenleri ya da Irak Türkleri Irak'ın üçüncü büyük etnik grubudur. Türk kökenlidirler ve çoğunlukla Türk mirasına ve kimliğine bağlıdırlar. Irak'a Türk göçü 7. yüzyılda, ardından 1055 yılında Büyük Selçuklu'nun bölgedeki fethiyle başlarken, bugün Irak Türkmenlerinin çoğu, 1535-1919 yılları arasında Osmanlı İmparatorluğu'nun yönetimi sırasında Anadolu'dan Irak'a getirilen Osmanlı askerlerinin, tüccarlarının ve memurlarının torunlarıdır. Irak Türkmenleri, Bulgaristan, Kıbrıs, Yunanistan ve Suriye de dahil olmak üzere Osmanlı sonrası diğer modern ulus devletlerdeki Türk topluluklarının yanı sıra Türkiye'deki Türk halkıyla yakın kültürel, tarihi, dilsel ve dini bağları paylaşmakta; bu nedenle kendilerini Türkmenistan ve Orta Asya Türkmenleriyle özdeşleştirmemektedirler.

<span class="mw-page-title-main">Kufe</span> Güney Irakta Halife Ömerin emriyle Sa‘d b. Ebû Vakkas tarafından kurulan şehir

Kûfe, Irak'ın Necef ilinde (muhafaza) bir şehir.

<span class="mw-page-title-main">Ali Sistani</span>

Ali Sistani ya da dinî adıyla Büyük Ayetullah Seyyid Ali el-Hüseyni el-Sistani (Arapça: السيد علي الحسيني السيستاني, Farsça:سید علی حسینی سیستانی), Irak'ta yaşayan en önemli Şii dini liderdir.

2011 Irak protestoları, Irak'ta Irak Savaşı'nın başladığı 2003 yılından beridir süren şiddetin ortasında gerçekleşen 2010-2011 Arap dünyası protestolarının bir parçası olan protesto gösterileri. Gösterilerde 6 kişi öldü, 140 kişi yaralandı.

<span class="mw-page-title-main">Leyla Kasım</span> Kürt siyasi hareketi sembollerinden biri

Leyla Kasım, Kürtçe:,لەیلا قاسم‎‎ - Leyla Qasim, 1952 yılında Hanekin' de doğdu. ilk ve ortaöğrenimini gördükten sonra ailesiyle birlikte Bağdat'a göç etti. Kürt siyasi hareketinin sembollerinden biridir. Kürt bir çiftçinin beş çocuğundan biriydi. İlk ve ortaöğrenimini gördükten sonra ailesiyle birlikte Erbil'e göç etti. 1971'de ise Bağdat'a üniversitede sosyoloji eğitimi görmeye başladı. Kısa zaman içinde Kürt öğrenci birliğinin aktif üyelerinden biri oldu. Bağdat Üniversitesi'ndeki Kürt öğrenciler üzerinde belirgin bir etkisi vardı. Leyla, toplumsal eşitlik, kadın hakları ve Kürt sorunu üzerinde yoğunlaşıyordu. Leyla Kasım'ın KDP'ye üye olduğu dönemde, 11 Mart 1970'te Saddam Hüseyin ile Mustafa Barzani arasında özerklik anlaşması yapılmıştı. Anlaşmasına göre Güney Kürdistan'ın 3 vilayeti olacaktı. Erbil başkent olacak ve parlamento kurulacaktı. Merkezi Irak Hükûmeti'nde 5 bakan ve başbakan vekili Kürtler'den atanacaktı. Kürtçe, ikinci resmi dil kabul edilecekti. Saddam Hüseyin'in kararıyla Leyla Kasım ve arkadaşları Cevad Hemevendi, Neriman Fuad Mesti, Hesen Heme Reşid ve Azad Süleyman Miran, 12 Mayıs 1974' te, sabah saat 07.00'de idam edildi. Mezarı Necef şehrindeki Şiilerce kutsal sayılan Vadi's-Selam Mezarlığı'nda bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Irak İç Savaşı (2013-2017)</span>

Irak İç Savaşı (2013-2017), IŞİD'in Musul'a saldırmasıyla başlayan iç çatışmaları kapsamaktadır. IŞİD ve IŞİD'e destek veren eski Baas partisi mensupları, Sünni Arap aşiretleri ve diğer radikal örgütler ile Irak Ordusu, Peşmerge, İran destekli Şii milisler, Süryani/Asuri/Yezidi azınlık savaşçıları ve merkezi hükûmete destek veren Sünni ve Şii Arap, Kürt ve Türkmen aşiretleri arasındaki çatışmalar günümüzde de devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Irak el-Kaidesi</span> İslamcı terör örgütü

Irak el-Kaidesi veya diğer kullanımıyla Tanzim Kaide el-Cihad fi Bilad er-Rafideyn, el-Kaide'ye bağlı olarak Irak'ta faaliyet gösteren yasa dışı silahlı cihatçı Selefi grup.

<span class="mw-page-title-main">Irak İslam Devleti</span> silahlı cihatçı Selefi örgüt (2006-2013)

Irak İslam Devleti, el-Kaide'ye bağlı olarak Irak'ta faaliyet gösteren silahlı cihatçı Selefi örgüttür.

<span class="mw-page-title-main">İsrail-Kürdistan Bölgesel Yönetimi ilişkileri</span> Kürt ve Yahudi ilişkileri

Kürdistan Bölgesel Yönetimi-İsrail ilişkileri, Kürt ve Yahudi halkları arasındaki ilişkilerin tarihsel arka planını ve Kürdistan Bölgesel Yönetimi ile İsrail arasındaki mevcut siyasi ve ekonomik ilişkileri kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Tarık el-Haşimi</span>

Tarık el-Haşimi Irak İslam Partisi'nin (IIP) Mayıs 2009'a kadar genel sekreteri olarak görev yapan Iraklı bir siyasetçi. 2006'dan 2012'ye kadar Irak cumhurbaşkanı yardımcısı olarak görev yaptı. Bir sünni olarak, sünni siyasetçi arkadaşı Gazi Meşal Acil el-Yaver'in yerine göreve geldi. Haşimi, Aralık 2011'de cinayet suçlamasıyla tutuklanmamak için Irak Kürdistanı'na kaçtı. Irak Merkez Ceza Mahkemesi 9 Eylül 2012 tarihinde onu gıyaben idama mahkûm etti. Haşimi, Nisan 2012 itibarıyla iade edilmeyeceğine dair güvence alarak Ankara'da yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ensaru'l İslam</span> Irak merkezli olan cihatçı Selefi silahlı örgütt

Kürdistan'da Ensaru'l İslam, veya Ensaru'l İslam veya Kürt Talibanı Irak merkezli, Suriye ve Irak'ta faaliyet gösteren Kürt cihatçı Selefi ve silahlı bir örgüttür. Şeriat kanunlarına göre bir İslam devleti kurmak, Kürtleri korumak ve haklarını elde etmek ve korumak için kuruldular. Ebu Abdullah eş-Şafii'nin liderliğini yaptığı Cundu'l Şam ile Kürdistan İslami Hareketi'nden ayrılan Fatih Krekar liderliğindeki bir grup tarafından Krekar'ın liderliğinde Eylül 2001'de, Irak Kürdistanı'nda yer alan Hemrin Dağları'nda kuruldu. 2003 Irak askerî müdahalesi sırasında, koalisyon güçleri ile Peşmerge'ye karşı savaştı. Koalisyon güçlerinin çekilmesinin ardından da Irak ve Kürdistan Bölgesel Yönetimi hükûmetleriyle savaşmaya devam etti. 29 Ağustos 2014'te, örgütün 50 lideri ve üyesi tarafından yapılan açıklamayla örgütün feshedilerek Irak ve Şam İslam Devleti'ne tâbi olduğu ifade edildi. Ancak örgüt içindeki görece daha küçük bir grup, bu birleşmeyi kabul etmeyerek Ensaru'l İslam'ın bağımsız olarak faaliyetlerini sürdüreceğini bilirdi.

<span class="mw-page-title-main">Kürdistan Bölgesel Yönetimi-Macaristan ilişkileri</span>

Kürdistan Bölgesel Yönetimi-Macaristan ilişkileri, Macaristan ile Kürdistan Bölgesel Yönetimi arasındaki ikili ilişkilerdir. Macaristan, Kasım 2014'ten bu yana Kürdistan Bölgesi'nde başkonsolosluk aracılığıyla temsil edilirken, Kürdistan Bölgesi'nin Macaristan'da temsilciliği bulunmamaktadır. İlişkiler, birkaç üst düzey görüşme ve yakın bağlarla şekilleniyor. Kürt Cumhurbaşkanı Mesud Barzani, 2012 ve 2015 yıllarında resmi ziyaretlerle Macaristan'ı ziyaret etti. Ayrıca, Macaristan Başbakanı Viktor Orbán'ın, 2015 yılında Kürdistan Bölgesi'nin Irak'tan bağımsızlığına verdiği desteği Irak İslam Devrim Konseyi'nde endişeye yol açtı.

<span class="mw-page-title-main">Avusturya-Kürdistan Bölgesel Yönetimi ilişkileri</span>

Avusturya-Kürdistan Bölgesi ilişkileri, Avusturya ile Kürdistan Bölgesi arasındaki ikili ilişkilerdir. Avusturya, Kürdistan Bölgesi'nde 2006 yılından bu yana Erbil'de bir ticari ofis aracılığıyla temsil edilmektedir, Kürdistan Bölgesi'nin ise 2012'den beri Viyana'da bir temsilciliği bulunmaktadır. Kürt Devlet Başkanı Mesud Barzani, Avusturya Cumhurbaşkanı Heinz Fischer ile Viyana'da üç kez bir araya geldi; 2011, 2014 ve 2015 yıllarında resmi ziyaretlerde bulunmuştur. Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz, ilişkileri ve insani yardımları ilerletmek için 2015 ve 2016 yıllarında Erbil'i ziyaret etti.

<span class="mw-page-title-main">Kürdistan Bölgesel Yönetimi-Polonya ilişkileri</span>

Kürdistan Bölgesi-Polonya ilişkileri, Kürdistan Bölgesi ile Polonya arasındaki ikili ilişkilerdir. Kürdistan Bölgesi Polonya'da 2004 yılından bu yana Varşova'da bir temsilcilik aracılığıyla temsil edilmektedir, Polonya'nın ise 2012'den beri Erbil'de bir başkonsolosluğu bulunmaktadır. 2005 yılında Polonya Başbakanı Marek Belka, Dışişleri Bakanı Adam Rotfeld, Ulusal Savunma Bakanı Jerzy Szmajdziński ve Kültür Bakanı Waldemar Dąbrowski, Erbil'de Kürt Devlet Başkanı Mesud Barzani ve Başbakan Neçirvan Barzani ile bir araya gelerek Kürdistan Bölgesi dahil Irak'ın yeniden inşasına desteklerini ifade ettiler.

<span class="mw-page-title-main">Kürdistan Bölgesel Yönetimi-Rusya ilişkileri</span>

Kürdistan Bölgesi-Rusya ilişkileri, Kürdistan Bölgesi ile Rusya arasındaki ikili ilişkilerdir. Kürdistan Bölgesi'nin Moskova'da bir temsilciliği bulunurken, Rusya'nın Erbil'de 28 Kasım 2007'de açılan bir başkonsolosluğu vardır. Kürtler ve Ruslar arasındaki ilişkiler, Rusların yayılmacı hırsları nedeniyle Kürtlere ilgi duyduğu 1800'lerin ikinci yarısına kadar uzanıyor. Soğuk Savaş sırasında, Sovyetler Birliği, Afganistan'ı işgalinden dolayı Orta Doğu'nun gösterdiği tepki nedeniyle Avrupa gücü 1970'lerin sonlarında Ortadoğu'dan siyasi olarak çekilene kadar Irak'a karşı Kürt isyancıları destekledi.