İçeriğe atla

Ipoh

Ipoh
Ipoh şehri
Şehir görünümü
Ipoh bayrağı
Bayrak
Malezya üzerinde Ipoh
Ipoh
Ipoh
Ipoh'un Malezya'daki konumu
Ülke Malezya
Eyalet Perak
İdare
 • Belediye başkanıDatuk Zamri Man[1]
Yüzölçümü
 • Şehir643 km²
Nüfus
 (2010)
 • Şehir757.892
 • Yoğunluk1023/km²
 • Metropol
1,499,000
Zaman dilimiUTC+08.00 (MST)
Resmî site
www.mbi.gov.my

Ipoh, Malezya'nın Perak eyaletinin başkentidir. Şehir başkent Kuala Lumpur'un yaklaşık 200 km kuzeyinde[3] North-South Otoyolu'nun üzerinde yer almaktadır. Yüzölçümü 643 km² olan şehrin nüfusu 2010 yılı itibarı ile 757,892'dir.[2]

Ipoh 1890'larda çevresinde yer alan kalay madenlerinin etrafında kurulmuştur. Şehrin nüfusunun çoğunluğunu Çinliler oluşturmaktadır.[3] Şehre Sultan Azlan Şah Havalimanı hizmet vermektedir.

Ulaşım

Sultan Azlan Şah Havalimanı

Karayolu

Eski eyaletler arası Federal Route 1, Ipoh'u Malezya yarımadasındaki diğer büyük kasaba ve şehirlere, örneğin kuzeyde Alor Setar, Taiping ve Penang'a ve güneyde Tapah, Kuala Lumpur, Seremban ve hatta Johor Bahru'ya bağlar. Doğu kıyısından gelen sürücüler, kuzey Perak'ta Federal Route 4'ü (Gerik'ten) veya Federal Route 185'i (Cameron Yaylaları'ndan) kullanabilir.

Yeni Kuzey-Güney Otoyolu, Route 1'e göre daha hızlı ve daha verimli bir alternatiftir. Ancak, Kampar gibi bazı kasabalara yalnızca Route 1 üzerinden erişilebilir.

Tren

Ipoh'un tren istasyonu Keretapi Tanah Melayu (KTM) tarafından işletilmektedir ve Eski Kent'tedir. Ancak Kuala Lumpur'daki gibi şehir içi ulaşımı yoktur; demiryolu, Ipoh'u yalnızca komşu kasaba ve şehirlere bağlar. İstasyon, yerel halk tarafından "Ipoh'un Tac Mahal'i" olarak anılan görkemli bir yapıdır. KTM Intercity, 1 Aralık 2008'de Kuala Lumpur ve Ipoh arasında Servis Treni Hizmetine başlarken, modern Elektrikli Tren Sistemi (ETS) servisi 12 Ağustos 2010'da ortalama 145 km/sa (90 mph) hızla Ipoh ile Kuala Lumpur arasındaki seyahat mesafesini 120 dakikaya indirir ve Ipoh-Seremban rotasını keser. Bu iki şehir arasında, her iki istasyondan da sabah saat 5'te başlayan, günde 10 özel servis treni seferi bulunur. 2009 yılının ortalarında yeni tren setinin gelmesiyle şehirler arası seyahat süresinin üç saatten iki saat on beş dakikaya indirilmesi bekleniyordu.[4]

Otobüs

Şehirlerarası otobüs terminali, şehrin hemen kuzeyindeki Bandar Meru Raya'daki Amanjaya Entegre Otobüs Terminali'nde yer almaktadır. Medan Kitt, Ipoh Tren İstasyonu'na çok yakın olan şehir içi toplu taşıma terminalidir. Şu anda şehirdeki ana toplu taşıma operatörü, myBAS Ipoh markası altında hizmet veren PerakTransit'tir.

Havayolu

Sultan Azlan Şah Havalimanı, Gunung Rapat yakınında bulunan Ipoh'taki tek havaalanıdır. Yurt içi ve yurt dışı uçuşlar mevcuttur. Scoot ve AirAsia, Ipoh'tan Singapur Changi Havalimanı'na günlük uçuşlar sağlarken Batik Air Malaysia, Senai Uluslararası Havaalanı'na günlük uçuşlar sağlayarak, Johor Bahru şehrine bir bağlantı görevi görür.

Kardeş şehirler

Kaynakça

  1. ^ "New mayor for Ipoh sworn in – Community | The Star Online". The Star. Malezya. 5 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Haziran 2016. 
  2. ^ a b "Population Distribution by Local Authority Areas and Mukims, 2010" (PDF). Department of Statistics Malaysia. 14 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 27 Haziran 2016. 
  3. ^ a b "Ipoh, Perak, Malaysia". uniglobedirect.com. 9 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Haziran 2016. 
  4. ^ "Malaysia / Perak / The Ipoh Railway Station". Cockatoo.com. 14 Kasım 2011. 19 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Aralık 2013. 
  5. ^ "Exchange with sister cities". Fukuoka City. 23 Nisan 2009. 20 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ağustos 2016. 
  6. ^ "Guangxi signed cooperation project of US$400 million with Malaysia". Ministry of Commerce, People's Republic of China. 6 Nisan 2005. 20 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ağustos 2016. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kuala Lumpur</span> Malezyanın başkenti

Kuala Lumpur, resmî adıyla Kuala Lumpur Federal Bölgesi, Malezya'nın başkenti ve en kalabalık şehridir. Şehir 1857'de Gombak ve Klang nehirlerinin birleştiği yerde kurulmuş olup Putrajaya ile birlikte Selangor eyaleti içinde adacık halinde bağımsız olarak yer alır. 2015 yılı itibarı ile şehrin nüfusu 1.7 milyon olup metropolitan alanının nüfusu ise 7.2 milyondur ve Güneydoğu Asya'nın en hızlı gelişen metropollerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Cohar</span>

Johore Sultanlığı Malezya federasyonu'nu meydana getiren devletlerden biridir. İngilizce Johore olmakla beraber resmi isim Arapça Darul Ta'zim olmaktadır. "Johor" sözcüğünün kökeni Arapçadaki "değerli taş" anlamındaki cevherden gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Malaysia Airlines</span>

Malezya Havayolları Malezya'nın ulusal havayolu şirketi. MAS, ana üssü konumundaki Kuala Lumpur Uluslararası Havalimanıından 60 farklı noktaya uçuş gerçekleştirmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Johor Bahru</span>

Johor Bahru, Malezya'nın Johor eyaletinin başkentidir. Şehir Malay Yarımadası'nın güney ucunda, Johor Boğazı'nın kuzey kıyısında ve Singapur'a yürüme mesafesinde yer almakta olup bu konumu sayesinde ülkenin dışarıya açılan kapısı konumundadır.

<span class="mw-page-title-main">Kuching</span>

Kuching, Sarawak eyaletinin başkentidir. Şehir Doğu Malezya'da Borneo Adası'nın kuzeybatısındadır. Yüzölçümü 431.02 km² olan şehrin nüfusu 2010 yılı itibarı ile 325,132'dir.

<span class="mw-page-title-main">Malezya bayrağı</span> Ulusal bayrak

Malezya Bayrağı, Malezya devletinin resmi bayrağı.

<span class="mw-page-title-main">Putrajaya</span> Malezyanın idari başkenti

Putrajaya veya resmî adıyla Putrajaya Federal Toprağı, Malezya'nın idari başkentidir. Putrajaya, resmi başkent olan Kuala Lumpur'un hemen güneyinde yer almaktadır. Ülkenin hükûmet merkezi 1999 yılında tıkanıklık ve kalabalık nedeniyle Kuala Lumpur'dan Putrajaya'ya taşınmıştır. Kuala Lumpur yine Malezya'nın resmi başkentidir ve Kraliyet Sarayı ile Parlamento yer alır. Putrajaya'da ise bazı bakanlıklar ve hükûmet ofisleri bulunur. Putrajaya, Kuala Lumpur şehri ve Labuan Adası gibi federal topraktır.

Malezya'nın eyaletleri ve federal toprakları, Malezya'nın birinci düzey idari bölümleridir. Malezya 13 eyalet (Negeri) ve 3 federal topraktan oluşan federal bir devlettir.

<span class="mw-page-title-main">Fukuoka</span> Japonyanın Fukuoka prefektörlüğünün merkezi ve Kyūshū bölgesinin en büyük şehri

Fukuoka, Japonya'nın Fukuoka prefektörlüğünün merkezi ve Kyūshū bölgesinin en büyük şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Kuala Lumpur Uluslararası Havalimanı</span>

Kuala Lumpur International Airport Malezya'nın Sepang şehrinde bulunan uluslararası havalimanı. Başkent Kuala Lumpur'a 45 km. mesafede yer alan KLIA, ülkenin en işlek havalimanıdır ve aynı zamanda Güneydoğu Asya'nın en işlek havalimanlarının başında gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kota Kinabalu Uluslararası Havalimanı</span>

Kota Kinabalu Uluslararası Havalimanı, Malezya'nın Sabah bölgesinin Kota Kinabalu şehrinde yer alan uluslararası havalimanı. Şehir merkezine 8 km. mesafede olan KKIA, yolcu sayısı bakımından Malezya'nın Kuala Lumpur Uluslararası Havalimanı'dan sonra en işlek 2. havalimanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Fukuoka Havalimanı</span>

Fukuoka Havalimanı, Japonya'nın Fukuoka şehrinde bulunan uluslararası ve yerel havalimanıdır. Havalimanı, Hakata Garı'nın 3 km doğusunda yer almaktadır. Eskiden Itakuza Hava Üssü olarak bilinmekteydi.

<span class="mw-page-title-main">Kuala Terengganu</span>

Kuala Terengganu, Malezya'nın Terengganu eyaletinin başkentidir. Şehir başkent Kuala Lumpur'un 440 km kuzeydoğusunda Güney Çin Denizi kıyısında yer almaktadır. Yüzölçümü 605 km² olan şehrin nüfusu 2010 yılı itibarı ile 406,317'dir.

<span class="mw-page-title-main">Subang Jaya</span>

Subang Jaya, Malezya'nın Selangor eyaletinde bulunan bir şehirdir. Şehir, başkent Kuala Lumpur'un 20 km batısında yer almaktadır. Yüzölçümü 70 km² olan şehrin nüfusu 2015 yılı itibarı ile 948,296'dır.

<span class="mw-page-title-main">Sepang</span> malezya şehir

Sepang, Malezya'nın Selangor eyaletinde bulunan bir şehirdir. Şehir başkent Kuala Lumpur'un 50 km güneyinde yer almaktadır. Şehrin nüfusu 2010 yılı itibarı ile 212,050'dir.

<span class="mw-page-title-main">Malezya-Türkiye ilişkileri</span>

Malezya-Türkiye ilişkileri, Malezya ile Türkiye arasında sürdürülen uluslararası politikaları içerir. Türkiye'nin Kuala Lumpur'da bir büyükelçiliği, Malezya'nın ise Ankara'da bir büyükelçiliği ve İstanbul'da bir başkonsolosluğu bulunmaktadır. Her iki ülke de Dünya Ticaret Örgütü (WTO) ve İslam İşbirliği Teşkilatı'nın (OIC) tam üyesidir. Her iki ülke de kendi bölgelerinde bölgesel güç ve orta güç olarak sınıflandırılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sultan Abdülaziz Şah Havalimanı</span>

Sultan Abdülaziz Şah Havalimanı, Malezya'nın Selangor eyaletinde bulunan bir havalimanıdır. Havalimanı Subang banliyösünde yer almakta olup 1965-1998 yılları arasında Kuala Lumpur'un ana havalimanıydı.

Malezya'daki havalimanları listesi, Malezya'da kurulu havalimanlarını içerir. Malezya'da toplam 62 havalimanı bulunmakta olup bunlardan 24'ü Malay Yarımadası'nda 38'i ise Doğu Malezya'da yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Klang Vadisi Entegre Ulaşım Sistemi</span>

Klang Vadisi Entegre Ulaşım Sistemi, Klang Vadisi ve Büyük Kuala Lumpur bölgesinde hizmet veren bir toplu ulaşım sistemidir. Sistem toplam 11 hattan oluşur; iki banliyö hattı, beş metro hattı, bir metrobüs hattı ve Kuala Lumpur Uluslararası Havalimanı'na ve Sultan Abdülaziz Şah Havalimanı'na ulaşan iki demiryolu hattı.

<span class="mw-page-title-main">Kuala Lumpur bayrağı</span> Şehir bayrağı

Kuala Lumpur bayrağı, resmî olarak 14 Mayıs 1990 tarihinde, Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) veya Kuala Lumpur Belediye Binası'nın yüzüncü yılı anısına kabul edilmiştir. Bayrak, Malezya bayrağının bir varyantı olarak tasarlanmış ve ülkenin federal bölgelerinden biri olarak kendi kimliğine sahip tasarım unsurlarını bir araya getirmiştir. Kuala Lumpur'un 1 Şubat 1974 tarihinde federal bölge haline geldiği günün anısına her yıl Şubat ayının ilk günü göndere çekilmektedir.