İçeriğe atla

Ion Iliescu

Ion Iliescu
Romanya Devlet Başkanı
Görev süresi
22 Aralık 1989 - 29 Kasım 1996
Geçici: 22 Aralık 1989 – 20 Mayıs 1990
Başbakan Petre Roman
Theodor Stolojan
Nicolae Văcăroiu
Yerine geldiğiNicolae Ceauşescu
Yerine gelenEmil Constantinescu
Görev süresi
20 Aralık 2000 - 20 Aralık 2004
Başbakan Mugur Isărescu
Adrian Năstase
Yerine geldiğiEmil Constantinescu
Yerine gelenTraian Băsescu
Kişisel bilgiler
Doğum 3 Mart 1930 (94 yaşında)
Oltenița, Călărași, Romanya
Partisi Romanya Komünist Partisi (1953-1989)
Ulusal Kurtuluş Cephesi (1989-1992)
Demokratik Ulusal Kurtuluş Cephesi (1992)
Sosyal Demokrasi Partisi (1996-2000)
Sosyal Demokrat Parti (2004-günümüz)
Dini Yok (ateist)
İmzası

Ion Iliescu, (d. 3 Mart 1930), 1989-1996 ve 2000-2004 yılları arasında Romanya devlet başkanlığını yapan Rumen politikacı ve devlet adamı. 1953'te Romanya Komünist Partisi'ne katılmıştır. Aralık 1989'da Romanya Devrimi'nde liderlik yaparak ülkenin cumhurbaşkanı oldu.

Dış bağlantılar

Kaynakça

Siyasi görevi
Önce gelen
Nicolae Ceauşescu
Romanya Devlet Başkanı
1989–1996
Sonra gelen
Emil Constantinescu
Önce gelen
Emil Constantinescu
Romanya Devlet Başkanı
2000–2004
Sonra gelen
Traian Băsescu

İlgili Araştırma Makaleleri

1930 bir yıldır.

<span class="mw-page-title-main">Romanya Devrimi</span> Aralık 1989da Çavuşeskunun iktidardan indirilmesi için halk ve Rumen ordusu tarafından gerçekleştirilen devrim

Romanya Devrimi, Aralık 1989'da Romanya devlet başkanı Nikolay Çavuşesku'nun iktidardan indirilmesi için halk ve Rumen ordusu tarafından gerçekleştirilen devrimdir. Romanya, Doğu Blokundaki sosyalist rejimlerin yıkıldığı sırada iktidarın kanlı bir yöntemle değiştiği tek ülke oldu.

<span class="mw-page-title-main">Romanya bayrağı</span> Ulusal bayrak

Romanya bayrağı, Romanya devletinin resmi ulusal bayrağı.

FC U Craiova, merkezi Romanya'nın Krayova şehrinde bulunan futbol kulübüdür. Takımın Avrupa'daki en büyük başarılarından biri UEFA Kupası 1982-83 sezonunda yarı final oynamalarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Romanya'daki azınlıklar</span>

Eski bir Doğu Bloku ülkesi olan ve Çavuşesku'nun idam edilmesiyle Romanya Devrimi ile 1989'da demokrasiye geçen Romanya azınlıklarına tanıdığı hak ve kolaylıklar açısından dünyanın en şeffaf ülkeleri arasında yer almaktadır. 2002 nüfus sayımına göre 21,680,974 kişilik ülke nüfusunun %89.5'ini (19,409,400) Rumenler oluşturmaktadır. Geriye kalan %10.5 oranlık nüfusun en büyük oranını %6.6 (1,431,837) Macarlar oluşturmaktadır. Ardından %2.46 (535,140) oranı ile Çingeneler gelmektedir. Bu iki büyük azınlığı sırasıyla: Ukraynalılar, Almanlar, Türkler, Tatarlar, Ermeniler, Rus ve Rusynler, Rumlar, Bulgarlar, Sırplar, Slovaklar, Hırvatlar, Yahudiler, Arnavutlar, Makedonlar, Çekler, İtalyanlar ve göçmen kökenli Çinliler oluşturmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Romanya Krallığı</span>

Romanya Krallığı, 1881 ile 1947 yılları arası varlığını sürdürmüş eski bir parlamenter monarşik Rumen devletidir. Devlet 26 Mart 1881 tarihinde ilan edilmiştir. I. Carol da Romanya'nın ilk kralı olarak Sinaia Peleş Sarayında taç giymiştir. I. Carol ise Alman Hohenzollern Hanedanı'ndan gelmektedir ve önceki adı Prens Karl Eitel Friedrich Zephyrinus Ludwig 'dir. Romanya Krallığı, 1913 yılında Bulgaristan'a karşı diğer Balkan ülkeleriyle birleşerek II. Balkan Savaşı'na katılmıştır. Sonuç olarak Güney Dobruca'yı Bulgaristan'dan almıştır. Ancak I. Dünya Savaşı'nda Almanya'ya yenilmiş, Romanya toprakları işgal edilmiş ve Almanya ile barış imzalamak zorunda kalmıştır. Ancak savaşın sonunda Almanya, İtilaf Devletleri'ne yenilince Romanya'nın şansı tekrar değişmiş, Versailles Barış Antlaşması'nda Bukovina ve Transilvanya'yı elde etmiştir. II. Dünya Savaşı'nda Romanya, Ion Antonescu önderliğinde Mihverler'in yanında savaşa girdi. Bu seferki sonuç çok farklı oldu, Romanya savaşı kaybetti. Ion Antonescu'nun diktatörlüğü yıkıldı. 1947 yılında Sovyet güçlerinin de etkisiyle ve desteğiyle komünist yönetim başa geçti ve Romanya Halk Cumhuriyeti kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Imnul Eroilor Moţa-Marin</span>

Imnul Eroilor Moţa-Marin, Romanya'nın faşist örgütü Demir Muhafızlar'ın popüler şarkılarından biri.

<span class="mw-page-title-main">Theodor Stolojan</span> Rumen siyasetçi, eski Romanya başbakanı

Theodor Dumitru Stolojan, Eylül 1991'den Kasım 1992'ye kadar Romanya Başbakanı olan bir Rumen politikacı. Eğitim ekonomisti ve Demokratik Liberal Parti lideridir. Halen Romanya'dan Avrupa Parlamentosu üyesidir ve Demokratik Liberal Parti'yi (EPP-ED) temsil ediyor.

<span class="mw-page-title-main">Ilie Verdeț</span>

Ilie Verdeț, Rumen siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Ion I. C. Brătianu</span> Rumen siyasetçi

Ion I. C. Brătianu, ilki 1909 sonuncusu ise 1927'de olmak üzere altı kez Romanya başbakanı olarak görev yapmış siyaset adamı. Rumen devlet adamlarından Ion C. Brătianu'nun en büyük oğludur.

<span class="mw-page-title-main">Ion C. Brătianu</span> Romanya başbakanı (hd. 1876-1888)

Ion Constantin Brătianu, 1876-1888 arasında görev yapmış Romanya başbakanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Sosyal Demokrat Parti (Romanya)</span>

Sosyal Demokrat Parti, Romanya'da sosyal demokrat bir siyasi partidir. 2020 genel seçimleri sonrasında, Senatoda sahip olduğu 47 vekil ve Temsilciler Meclisinde 110 vekille Romanya'nın en büyük siyasi partisidir. Ayrıca ülkede en çok sayıda belediye başkanına, yerel belediye meclis üyesi ve ilçe başkanına da sahiptir. Bu sayede ülkedeki en büyük ve en etkili siyasi güçtür.

<span class="mw-page-title-main">Ion Diaconescu</span> Rumen siyasetçi

Ion Diaconescu Rumen antikomünist politikacı. Romanya Sosyalist Cumhuriyeti döneminde, 1947-1964 yılları arasında siyasi suçlu olarak 17 yıl hapis yattı. Sonrasında Hristiyan Demokrat Ulusal Köylü Partisi'nin başına geçti.

<span class="mw-page-title-main">Gheorghe Gheorghiu-Dej</span> Rumen siyasetçi

Gheorghe Gheorghiu-Dej, 1947-1965 yılları Romanya Komünist Partisi Genel Sekreteri olarak görev yapan Rumen komünist politikacı.

<span class="mw-page-title-main">Mihai</span> Romanya Kralı (1927-1930, 1940-1947)

I. Mihai, II. Dünya Savaşı sırasında Romanya kralı. 20 Temmuz 1927'den 8 Haziran 1930'a ve daha sonra 6 Eylül 1940'tan 30 Aralık 1947'de görevden alınma kararına kadar hüküm sürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Filipinler-Romanya ilişkileri</span>

Filipinler-Romanya ilişkileri, Filipinler ile Romanya arasındaki dış ilişkilerdir.

<span class="mw-page-title-main">Nikolay ve Elena Çavuşesku'nun yargılanması ve infazı</span>

Nikolay ve Elena Çavuşesku'nun yargılanması, 25 Aralık 1989'da, Ulusal Kurtuluş Cephesi adlı yeni kurulan bir grubun talebi üzerine oluşturulan bir askeri mahkeme olan İstisnai Askeri Mahkeme tarafından düzenlenen kısa bir duruşmaydı. Bu duruşmada, eski Romanya Cumhurbaşkanı ve Romanya Komünist Partisi Genel Sekreteri Nikolay Çavuşesku ve eşi Elena Çavuşesku suçlu bulunarak ölüm cezalarına çarptırıldı.

<span class="mw-page-title-main">Yuan Gika</span> Romen siyasetçi (1816-1897)

Mösyö Yuan Gika, beş kez Romanya Başbakanı olan Rumen devlet adamı, matematikçi, diplomat ve politikacıdır. Romanya Akademisi'nin üyesi ve birçok kez de başkanlığını yapmıştır. Üretken bir yazar ve politikacı olan Pantazi Ghica'nın ağabeyi ve aynı zamandı iş ortağıydı.

<span class="mw-page-title-main">Güney Dobruca Harekatı</span> İkinci Balkan Savaşı sırasında meydana gelen askerî çatışma

Güney Dobruca Harekâtı İkinci Balkan Savaşında Romenlerin Bulgaristan'ı işgalindeki ilk taarruzudur. Güney Dobruca yanında Varna şehri de Romenlerin geçici olarak işgaline uğramış ve şehir Romen süvarilerince hiçbir Bulgar direnişi olmayacağının Bulgaristan'ın karşı müdahalede bulunmayacağının garantisi olarak işgal edilmiştir. Ancak Bulgar direnişine rastlanmayınca Varna'dan Romenler çekilmiştir. Netice olarak Varna yapılan barış antlaşması ile Romenlerce hak iddia edilmeyip Bulgaristan'a kalsa da Güney Dobruca Romenlerce ilhak edilerek kalıcı olarak Romanya topraklarına katılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Besarabya sorunu</span>

Besarabya sorunu, Rus İmparatorluğu tarafından 1812'deki Bükreş Antlaşması ile Romanya'nın Moldavya prensliğinden ilhak edilen, 1917'de bağımsız olan hemen ardından Sovyetlere saldıran Romanya ile birleşen, 1940'ta Sovyetler Birliği tarafından işgal ve ilhak edilen ve Sovyetler Birliği'nin dağılmasıyla iki yeni devletin kontrolüne giren Besarabya'nın mülkiyeti konusunda başlayan tartışmaya verilen addır.