İçeriğe atla

Iohannes Biclarensis

Iohannes Biclarensis
Girona episkoposu
[[Dosya:
Iohannes Biclarensis'in 1600'de yayınlanan ilk baskısının kapağı
|200px|orta| ]]
KiliseErken Hristiyanlık
Görevlendiriliş591
Dönem bitişi621
Doğum540
Santarém, Lusitania
Ölüm621
Girona, Vizigot Krallığı
Onurlandırıldığı yerKatolik Kilisesi; Doğu Ortodoks Kilisesi

Iohannes Biclarensis, (d. yaklaşık MS 540 Lusitania, Vizigot Krallığı, ö. yaklaşık MS.620) bir Geç Antik Çağ Benediktin keşişi ve Girona piskoposu.[1]

Gençken Konstantinopolis'e giderek Latin ve Yunan edebiyatları üzerine eğitim alan Iohannes, 576'da vatanına geri dönmüş ve Katolik olduğu için Ariusçu Vizigot Kralı Leovigild ile anlaşmazlığa düşmüştür. Kral onu bir süre Barselona'ya sürmüşse de, 586'da Biclarum Manastırını kuran Iohannes burada başrahiplik yapmıştır. 589'da Vizigotlar Ariusçuluğu terk edip Katolik olduklarında Iohannes piskopos olarak Girona'ya atanmıştır. Bu görevi 10 yıldan fazla sürdürdüğü bilinmektedir.

Manastır başrahipliği sırasında bir kronik kaleme almaya başlayan Iohannes, Latince yazdığı bu eseri ile Victor Tunnunensis'in kroniğini devam ettirmek istemekteydi. Victor Tunnunensis'in metnini Konstantinopolis'ten beraberinde getiren Iohannes, kendi eserinde 567'den 591'e kadar geçen zaman dilimini ele almaktadır ve bu zaman dilimi hem Bizans imparatorlarının hükümdarlık yılları hem de Vizigot krallarının hükümdarlık yıllarına göre tertiplenmiştir.[2] Iohannes'in, Vizigot kralı Leovigild ile sürtüşme yaşadığı bilinmesine rağmen eserinde Leovigild'e karşı tarafsızlık çabası, kroniği ilginç kılan unsurlardan birisidir.

Kroniğin merkezinde daha ziyade Bizans İmparatorluğu'nda olan bitenlerin aktarılması yatmaktadır. Daha az bir ölçüde İber Yarımadası'nda yaşananlara da yer verilmektedir. Hem Vizigot tarihi hem de Bizans tarihi açısından önemli bilgiler veren kroniğin yazarının kendisini çağdaşı Gregorius gibi Romalı gördüğü ve okurlarını Akdeniz'in doğusunda yaşananlar hakkında bilgilendirmek istediği görülmektedir.

Sevillalı İsidor Iohannes'in daha farklı eserlere imza attığını aktarsa da, bu eserler günümüze ulaşmamıştır.

Yayınlar

  • Iohannis Abbatis Biclarensis Chronica. In: Theodor Mommsen (Hrsg.): Auctores antiquissimi 11: Chronica minora saec. IV. V. VI. VII. (II). Berlin 1894 (Monumenta Germaniae Historica, Dijital erişime açık)
  • Kenneth Baxter Wolf: Conquerors and Chroniclers of Early Medieval Spain. 2. Auflage. Liverpool University Press, Liverpool 1999, (Translated Texts for Historians 9), S. 57 ff. (Kroniğin ingilizce çevirisi)
  • Adolf Jülicher: Ioannes 51. In: Paulys Realencyclopädie der classischen Altertumswissenschaft (RE). Band IX,2, Stuttgart 1916, Sp. 1809.
  • Martin Schanz, Carl Hosius, Gustav Krüger: Geschichte der römischen Literatur. Bd. 4, 2. Beck, München 1920, S. 114.
  • Arnulf Kollautz: Orient und Okzident am Ausgang des 6. Jahrhunderts: Johannes, Abt von Biclarum, Bischof von Gerona, der Chronist des westgotischen Spaniens. In: Byzantina 12, 1983, S. 465–506.
  • Suzanne Teillet: Des Goths à la nation gothique. Paris 1984.

Kaynakça

  1. ^ Oxford Dictionary of Byzantium. (New York: Oxford University Press, 1991) vol. 3, p. 1062
  2. ^ Christophe Picard, Michel Zimmermann, Michel Kaplan - Histoire médiévale. Le Moyen Âge IV×10{{{1}}}-X×10{{{1}}} siècle, Breal, 2000. 978-2853947312

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Orta Çağ</span> 5. yüzyıl – 15. yüzyıl arasını kapsayan tarihî dönem

Orta Çağ, tarihçiler tarafından 5. yüzyılın sonlarından 15. yüzyılın sonlarına kadar sürdüğü söylenen tarihî dönemi ifade eden kavramdır. Orta Çağ dönemine verilen bir diğer isim olan "Klasik Sonrası Dönem" terimi, "Klasik Antik Çağ" döneminin adından türetilmiş olsa da, daha geniş bir coğrafi tanıma sahiptir. Orta Çağ, tarihçiler tarafından ihtilaflar olmasıyla birlikte, genel olarak MS 500–1500 aralığındaki dönemi kapsamaktadır ve Antik Çağ ile modern zamanlar arasında ayrı bir dönem olarak görülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Vizigotlar</span> Cermen kabilesi Gotların en büyük iki kolundan birisi ve en iyisidir

Vizigotlar büyük bir Cermen kabilesi olan Gotların en büyük iki kolundan biridir. MS 370 yılından itibaren Kavimler Göçü ile beraber hareket eden en önemli topluluklardandır. Batı Roma İmparatorluğunun çökmesinden sonra Batı Avrupa tarihinin şekillenmesinde önemli rol oynamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ostrogotlar</span>

Ostrogotlar (Ostrogoth), Roma İmparatorluğu'nun son dönemlerinde ortaya çıkmış bir Cermen kabilesiydi. Ostrogotlar, Gotların doğu koluydu. Gotların batı koluna ise Vizigotlar deniyordu.

<span class="mw-page-title-main">V. İoannis</span> Bizans İmparatoru

V. İoannis Paleologos, Bizans imparatoru III. Andronikos ile Savoyalı Anna'nın oğludur. Anne tarafından dedesi Savoya Kontu V. Amadeus ve anneannesi onun ikinci karısı olan Brabantlı Maria'dır. V. İoannis 1341'de daha dokuz yaşında iken babasının ölümü üzerine tahta çıkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">IV. İoannis (Trabzon imparatoru)</span>

IV. İoannis Megas Komninos, , 1429 yılından 1459 yılına kadar Trabzon İmparatorluğu'nun imparatoru. Trabzon imparatoru IV. Aleksios ile karısı Theodora Kantakuzini'nin oğludur.

İman Savunucusu Theofanis, Vakanüvis ve keşiş olmuş bir Bizans asilzadesidir. Katolik Kilisesi ve Ortodoks Kilisesi tarafından 12 Mart yortusu olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Zoi Zaucena</span> Bizanslı imparatoriçe

Zoi Zaucena, Bizans İmparatoru VI. Leon'nin ikinci karısı. Kocasının hükümdarlığında yüksek rütbeli bürokratlık yapmış Stilianos Zaucis'in kızıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ostrogot Krallığı</span>

Ostrogot Krallığı, Germen asıllı Ostrogotlar kavmininin kralları Büyük Teoderik yönetimi altına İtalya'ya göçüp yerleşip kurduğu ve 493-553 döneminde İtalya'da ve Kuzeybatı Balkanlarda hüküm süren krallık.

<span class="mw-page-title-main">Vandal Krallığı</span>

Vandal Krallığı ya da Vandallar ve Alanlar Krallığı MS 435 ile MS 534 yılları arasında Kuzey Afrika ve Akdeniz adalarında Kral Genserik hükümdarlığı altında Cermen Vandallar tarafından kurulan krallıktır.

<span class="mw-page-title-main">Abhazya Krallığı</span> 780lerden 1088e feodal bir devlet

Abhazya Krallığı, ayrıca Abasgia ya da Egrisi-Abhazya olarak da bilinir, 780 yılından 1008 yılında birleşmiş Gürcistan Krallığı çatısı altında hanedan verasetiyle Tao-Klarceti Krallığı ile birleşmesine kadar Kafkasya'da hüküm sürmüş Orta Çağ feodal devletiydi. Bizans kaynaklarına göre Abhazya Krallığı 10. yüzyılın başlarında, Haldia Thema'sı sınırlarından Nikopsis Irmağı ağzına kadar Karadeniz kıyısında üç bin Antik Yunan mili boyunca uzanan ve arkadan Kafkas Dağları ile çevrili bölgeye hakimdi.

<span class="mw-page-title-main">Bizans ipeği</span> Bizans İmparatorluğunda ipek dokuması

Bizans ipeği, Bizans İmparatorluğu'nda (Byzantium) dördüncü yüzyıldan 1453'teki İstanbul'un Fethi'ne kadar dokunan ipektir.

<span class="mw-page-title-main">Thomas Paleologos</span> Mora despotu

Thomas Paleologos ya da Palaeologus, Mora despotu.

Chronicon Paschale, ayrıca Chronicum Alexandrinum, Constantinopolitanum ya da Fasti Siculi olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Mitileneli Zaharias</span> 5.ve 6. yüzyıl Midilli piskoposu

Mytilene'li Zacharias, Zacharias Scholasticus ya da Zacharias Rhetor olarak da bilinir, piskopos ve kilise tarihçisi.

<span class="mw-page-title-main">Vizigot Krallığı</span>

Vizigot Krallığı günümüzde güneybatı Fransa ile İber Yarımadası'nda 5. ile 8. yüzyıllar arasında yer alan bir krallıktır. Batı Roma İmparatorluğu'nun ardılı Cermen devletlerden biridir, başlangıçta Roma hükûmetinin güneybatı Galya'ya yerleştirdirdiği Kral Wallia yönetimindeki Vizigotlar tarafından Gallia Aquitania eyaletinde kurulmuş ve daha sonra tüm Hispania'ya fetih yoluyla genişlemiştir. Krallık, Hispanya'da Roma otoritesini yeniden kurma girişimleri sadece kısmen başarılı ve kısa ömürlü olan Doğu Roma veya Bizans İmparatorluğu'ndan bağımsızlığını korumuştur.

<span class="mw-page-title-main">Herakleios (II. Konstans'ın oğlu)</span> Bizans ortak imparator

Herakleios 659'dan 681'e kadar Bizans Ortak İmparatordur. İmparator II. Konstans ile Fausta'nın oğludur, babası İtalya'ya gitmeden önce 659'da ortak İmparator olmuştur. Konstans'ın ölümünden sonra, Herakleios'un erkek kardeşi IV. Konstantinos kıdemli imparator olarak tahta çıktı. Konstantinos, Herakleios ve Tiberios'u ortak imparatorluk görevinden almaya teşebbüs etti ve bu da 681'de bir halk isyanı başlattı. Konstantinos, isyancıların taleplerini kabul etme sözü, onları eve göndererek, ancak liderlerini Konstantinopolis'e getirerek isyanı sona erdirdi. Oraya vardıklarında, Konstantinos onları idam ettirdi, ardından Tiberios ve Herakleios'u hapse attı ve onları sakat bıraktı, bu noktadan sonra tarih sahnesinden silindiler.

<span class="mw-page-title-main">Reccopolis</span> MS 578de kurulmuş antik Vizigot şehri

Reccopolis günümüz İspanya'sında Guadalajara bölgesinde bulunan bir Geç Antik Çağ - Erken Orta Çağ Vizigot şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Victor Tunnunensis</span> Geç Antik Çağ piskoposu

Victor Tunnunensis; ö. yaklaşık MS 570) Geç Antik Çağ piskoposu ve Kilise tarihçi.

<span class="mw-page-title-main">Vasburaganlı Meryem</span>

Meryem, bir Gürcü kraliçesi ve naibi idi. Vaspurakanlı Ermeni kralı John-Senekerim Artsruni'nin kızı ve Gürcistan kralı I. Giorgi'nin ilk eşidir. Gürcistan'ın zengin dul kraliçesi olarak, reşit olmayan oğlu IV. Bagrat adına 1027'den 1037'ye naip olarak hüküm sürdü ve Bizans İmparatorluğu ile diplomasi işlerine katıldı.

Ciacak Cakeli Trabzon imparatoru II. Aleksios'un imparatoriçe eşi.