İçeriğe atla

Ioannis Tassias

Ioannis Tassias
[[Dosya:
2016 yılında Tassias
|200px|orta| ]]
Langaza metropoliti
Piskoposluk bölgesiLangaza
Dönem bitişi15 Kasım 2020
Papazlığa atanma1983
Takdis16 Mayıs 2010
Atinalı II. İeronymos tarafından
Doğum1 Ekim 1958(1958-10-01)
Atina, Yunanistan
Ölüm15 Ekim 2020 (62 yaşında)
Selanik, Yunanistan
MezhepDoğu Ortodoks Kilisesi
ÖğrenimAristoteles Üniversitesi

Ioannis Tassias (Selanik, d. 1 Ekim 1958 - ö. 15 Kasım 2020), bir Yunan Ortodoks piskoposuydu, Langadalı Ioannis ölümüne dek Langada Metropoliti görevini sürdürdü .

Biyografi

Tassias, 1958'de Yunanistan'ın Selanik kentinde doğdu. 1979'da Kilise Pedagoji Akademisi'nden (Εκκλησιαστική Παιδαγωγική Ακαδημία) ve 1982'de Selanik Aristoteles Üniversitesi Pastoral ve Sosyal İlahiyat Fakültesi'nden mezun oldu .[1]

1982'de Selanik'te Metropolitan Panteleimon (Chrysophakis) tarafından papaz olarak atandı ve Selanik Metropolü'nün gençlik bölümüne başkanlık etti.[1]

1983'te Metropolitan Panteleimon tarafından papaz olarak atandı ve Azizler Methodius ve Kiril Kilisesi'nde papazlık yaptı ve 1994'te ise Aziz Demetrius Katedrali'ne rahip olarak atandı. Birkaç sene sonra Ortodoks metropolünün protosyncellus'ü oldu. Ardından Selanik Aziz Theodore manastırın İgumenosu seçildi.[1]

10 Mayıs 2010'da Yunan Ortodoks Kilisesi hiyerarşisinin Kutsal Sinod tarafından Langadas, Liti ve Rentina Metropoliti rütbesine atanmak üzere seçildi. 16 Mayıs 2010'da, Selanik'teki Aziz Demetrius Katedrali'nde, Atina Başpiskoposu II. İeronymos tarafından piskopos olarak kutsandı.[2][3]

13 Kasım günü hastaneye gittiğinde kendisine COVID-19 teşhisi kondu ve Selanik'teki Papageorgiou Kliniğine yatırıldı. İki gün sonra hastanede öldü. Yunanistan Kilisesi'nin görev başında ölen ilk Metropolitanı oldu.[4][5][6][7]

Kaynakça

  1. ^ a b c "ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ". 1 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Aralık 2020. 
  2. ^ "Ο Αρχιμ. Ιωάννης Τασσιάς νέος Μητροπολίτης Λαγκαδά". 14 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Aralık 2020. 
  3. ^ [ http://users.sch.gr/markmarkou/2010/new/ioannis_tassias.htm 10 Aralık 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κυρός Ιωάννης. (1958-2020). (Εκκλησία της Ελλάδος-Νέες Χώρες).]
  4. ^ "EΚΤΑΚΤΟ: Εκοιμήθη ο μητροπολίτης Λαγκαδά Ιωάννης". 5 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Aralık 2020. 
  5. ^ "Το ύστατο χαίρε στον Μητροπολίτη Λαγκαδά Ιωάννη (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)". 13 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Aralık 2020. 
  6. ^ "ΕΚΤΑΚΤΟ: Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Λαγκαδά Ιωάννης". 16 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Aralık 2020. 
  7. ^ "Απεβίωσε ο Μητροπολίτης Λαγκαδά, Ιωάννης". 26 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Aralık 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Doğu Ortodoks Kilisesi</span> Bir Hristiyanlık mezhebi

Ortodoks Kiliseleri veya Bizans Ortodoks Kiliseleri, Bizans ayininin Reform öncesi kiliseleridir. Başlangıçtan itibaren hem katolik hem de havarilerin ardıllığında havariseldirler..

Havârî, İsa'nın öğüt ve inançlarını yayma işiyle görevlendirdiği mürit ve öğrencilerinden her biri. Havari sözcüğü ile çoğunlukla "İsa'nın 12 Havarisi" kastedilmekle birlikte, kavram İsa'nın Hristiyanlığı yaymaya çalışan bazı diğer öğrencileri için de kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Kilise</span> Hristiyan ibadeti için dinî bina

Kilise, Hristiyanlıkta ibadet etmek ve bazı diğer dini vazifeleri yerine getirmek için tahsis edilmiş halka açık bina, tapınak. Yunanca ekklesia kelimesinden türemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Hirami Ahmed Paşa Camii</span>

Hırami Ahmed Paşa Camii veya eskiden Hagios İoannes en te Trullo Kilisesi, kısaca Aziz İoannis veya Aya Yani, İstanbul'un Çarşamba semtinde Doğu Roma'dan kalma dinî yapıdır. Yapım tarihi bilinmemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Arnavutluk Otosefal Ortodoks Kilisesi</span>

Arnavutluk Otosefal Ortodoks Kilisesi, Başpiskoposluğu idaresi Tiran, Dıraç bölgeleriyle beraber, genelde ülkenin güney bölgesini kapsar. Ayin dili Arnavutçadır. Ortodoks cemaat yaklaşık yarım milyon üyeye sahiptir. ABD'de yaşayan 15.000 ortodoks Arnavut için iki ayrı idari birim kurulmuş olup, bunlardan birisi dolaysız şekilde İstanbul Ekümenik Patrikhanesi'ne bağlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Aziz Sava Katedrali</span>

Aziz Sava Tapınağı veya Aziz Sava Katedrali Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da bulunan bir Ortodoks kilisesidir. Kilise, Sırp Ortodoks Kilisesi'nin kurucusu ve Orta Çağ Sırbistan'ında önemli bir kişilik olan Sava'ya ithaf edilmiştir. Vračar platosunda, Osmanlı Paşası Sinan Paşa tarafından 1595'te Sava'nın gömüldüğü düşünülen yere kurulmuş olan kilise mevkisi sebebiyle Belgrad şehir görünümünde göze çarpmaktadır. Her ne kadar, bir piskoposun yeri olmayışı sebebiyle - Belgrad Metropolitan Piskoposu'nun mekânı Aziz Mikail Katedralidir - teknik anlamda katedral olmasa da yabancı dillerde büyüklüğü ve önemi sebebiyle sıklıkla katedral olarak anılır. Özgün Sırpça isminde tapınak (hram) olarak anılır ve tapınak sözcüğü Doğu Ortodoks Kilisesinde kilise anlamında kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">II. Hrisostomos</span> Kıbrıs Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu

II. Hrisostomos doğum adı ile Irodotos Dimitriou, 2006-2022 yılları arasında Kıbrıs Ortodoks Kilisesi başpiskoposu olarak görev aldı.

<span class="mw-page-title-main">Dimitrios (aziz)</span> Hristiyan şehit

Selanikli Aziz Dimitrios (Yunanca: Ἅγιος Δημήτριος τῆς Θεσσαλονίκης) milattan sonra 4. yüzyıl başlarında yaşamış bir Hristiyan şehidi ve azizidir.

<span class="mw-page-title-main">Iakovos Garmatis</span>

Metropol piskoposu Şikagolu Iakovos, Doğu Ortodoks Hristiyan inancına bağlı Yunan teolog ve din adamıdır. Atina, Yunanistan'da doğmuştur. 1997 yılından İstanbul'un Ekümenik Patrikhanesi altında Amerika'da Chicago'nun Rum Ortodoks Metropoliti olarak atanmış ve 2017'de ölümüne kadar görevine devam etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Selanik'in Erken Hristiyan ve Bizans Anıtları</span>

Selanik şehri, Yunanistan'ın Makedonya bölgesinde yer alır ve Bizans İmparatorluğunun en önemli ikinci şehri idi. Orta Çağ'da Hristiyanlık için önemli bir rol oynadı ve etkileyici binalarla süslendi. 1988 yılında Selanik'in on beş anıtı UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak listelendi:

IV. Mihail Otoreianos ,, 1206'dan itibaren ölüm yılı olan 1212'ye kadar sürgünde olarak Konstantinopolis Patriği yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna Ortodoks Kilisesi</span>

Ukrayna Ortodoks Kilisesi, kanonik bölgesi Ukrayna olan otosefal Doğu Ortodoks kilisesi. Kilise 15 Aralık 2018 tarihinde bir birleşme konseyi tarafından kurulmuştur. Konsey, kanonik bağımsızlık temelinde mevcut Ukrayna Ortodoks kiliselerinin temsilcileri aracılığıyla birleşmeye oy verdi. Kilise primatı, "Tüm Ukrayna'nın ve Kiev'in Metropoliti" olarak tanımlandı. Birleşme konseyi Epifanios'i ilk primat olarak seçti.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de Katolik Kilisesi</span> Katolik Kilisesinin Türkiyedeki rolü

Türkiye'de Katolik Kilisesi, Papa'nın manevi liderliği ve Papa'ya sunulan Roma'daki curia'nın kanonik liderliği altındaki dünya çapındaki Katolik Kilisesi'nin bir parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Serafim Papakostas</span>

Serafim Papakostas, Rum Ortodoks başpiskopos. 1996-2021 yılları arasında Kastorya Metropolisi'nde başpiskopos olarak görev aldı.

Konya Metropolidi Prokobiyos, Osmanlı'nın son döneminde bir süre piskoposlukta baş olarak görev yapan Rum Ortodoks ve Türk Ortodoks metropoliti.

<span class="mw-page-title-main">Agios Ioannis Lampadistis</span>

Agios Ioannis Lampadistis, Kıbrıs'taki Kıbrıs Ortodoks Kilisesi'ne bağlı bir kilise kompleksidir. Kilise, 1985 Trodos Bölgesi Boyalı Kiliseler Dünya Mirası Alanı'nın bir parçası olarak UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alınmıştır.

Moldova'da din ağırlıklı olarak Ortodoks Hristiyandır. Moldova Cumhuriyeti Anayasası din özgürlüğünü korur ve ulusal hükûmet uygulamada bu hakka genel olarak saygı gösterir.

<span class="mw-page-title-main">Metropolit Yona</span>

Metropolit Jonah 1448'den 1461'e Kiev ve Tüm Rusya Metropoliti idi. 1547'de Makarievsky Katedralinin kararıyla aziz ilan edilen Jonah Birleşik Rus Kilisesi'ne ve Kiev ve Tüm Rusya Metropolitliği'nin başkanlık eden son metropolittir.

<span class="mw-page-title-main">John Zizioulas</span>

John Zizioulas, Konstantinopolis Ekümenik Patrikhanesi'ne bağlı Rum Ortodoks papazı ve Bergama Doğu Ortodoks Metropolitiydi. 20. ve 21. yüzyılın en etkili Ortodoks Hristiyan din adamlarından birisiydi.

Metropolit Cornelius Petra, Yunan asıllı İsrailli başpiskopos.