İçeriğe atla

Into the White

Into the White
YönetmenPetter Næss
YapımcıPeter Aalbæk Jensen
Valerie Edwina Saunders
SenaristOle Meldgaard
Dave Mango
Petter Næss
OyuncularDavid Kross
Stig Henrik Hoff
Florian Lukas
Rupert Grint
Lachlan Nieboer
Görüntü yönetmeniDaniel Voldheim
KurguFrida Eggum Michaelsen
StüdyoZentropa International Norway
Film i Väst
Trollhättan Film AB
Zentropa Entertainments
DağıtıcıScanbox Entertainment
CinsiSinema filmi
RenkRenkli
Yapım yılı2012
Çıkış tarih(ler)iNorveç 9 Mart 2012
Süre100 dk.
ÜlkeNorveç
İsveç
Dilİngilizce, Almanca, Norveççe

Into the White, Petter Næss tarafından yönetilen 2012 yapımı sinema filmi.[1] Filmin senaryosu Ole Meldgaard, Dave Mango ve yönetmen Petter Næss tarafından yazılmıştır. Filmin başrollerinde ise David Kross, Stig Henrik Hoff, Florian Lukas, Rupert Grint ve Lachlan Nieboer oynamıştır.

Konu

Filmin konusu gerçek olaylara dayanmaktadır. II. Dünya Savaşı sırasında, 27 Nisan 1940'ta Luftwaffe pilotu Horst Schopis'in Heinkel He 111 tipi bombardıman uçağı Norveç'in iç bölgesindeki Grotli adındaki bir köy yakınında daha sonra düşen bir İngiliz uçağı Blackburn Skua (L2940) tarafından düşürülür. Alman uçağındaki dört kişiden biri ölürken diğer üç asker küçük ve boş bir avcı barınağına sığınır. Düşen İngiliz uçağından kurtulan iki asker de bu barınağı bulur. Alman askerler İngilizleri barınağa kabul ederler ancak onlara barınağın küçük bir bölümünü verirler ve kendi emirlerine riayet etmelerini isterler. Sert kış şartlarında önce birbirlerine düşmanca tavır sergileyen Alman ve İngiliz askerler hayatta kalabilmek için zamanla düşmanlıkları yerini dostluğa bırakır.

Oyuncu kadrosu

  • David Kross: Er Josef Auchtor
  • Stig Henrik Hoff: Çavuş Wolfgang Strunk
  • Florian Lukas: Teğmen Horst Schopis
  • Rupert Grint: Er Robert Smith
  • Lachlan Nieboer: Yüzbaşı Charles P. Davenport

Yayınlanma ve tepkiler

Into the White, ilk olarak 4 Mart 2012'de Filmfest Oslo'da gösterilirken, beş gün sonra kısıtlı sayıdaki sinemalarda gösterime girdi.[2] Film IMDb kullanıcıları tarafından 7.1 puan alırken,[2] Rotten Tomatoes'ta %50'lik bir derece elde etti.

Tarih

1974 yılında İngiliz uçağı Blackburn Skua (L2940) Grotli yakınlarındaki Breidalsvatnet Gölü'nde ortaya çıkarıldı.[1] Alman Heinkel He 111 uçağının enkazı ise halen Grotli dağlarında bulunmaktadır.[1]

Olaydan sonra Alman pilot Horst Schopis, yedi yıl boyunca savaş esiri olarak Kanada'da kaldı. İngiliz pilot Charles Davenport ve Robert Smith İngiltere'ye döndükten sonra Trondheim görevine gönderildiler. İkili bir kez daha vurulurken, Smith saldırıda öldü. Davenport ise esir alındı ve savaş bitene kadar Alman esir kampında kaldı. Wolfgang Strunk, Trondheim'daki Alman savaş mezarlığına gömüldü. Josef Auchtor da Kanada'da esir olarak tutuldu. 1977 yılında Horst'un Münih'teki evine bir telefon geldi. Arayan Davenport idi. Daha sonra ikili birbirlerini Münih ve Londra'da ziyaret etti.

Kaynakça

  1. ^ a b c Gudvangen, Vidar (28 Aralık 2010). "Krigsdrama frå Strynefjellet blir film" (Norveççe). Nrk.no. 5 Eylül 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Aralık 2012. 
  2. ^ a b "Into the White (2012) - Release dates". Imdb.com. 13 Şubat 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Aralık 2012. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

16 Nisan, Miladi takvime göre yılın 106. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 259 gün vardır.

19 Haziran, Miladi takvime göre yılın 170. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 195 gün vardır.

1 Temmuz, Miladi takvime göre yılın 182. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 183 gün vardır.

3 Temmuz, Miladi takvime göre yılın 184. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 181 gün vardır.

18 Temmuz, Miladi takvime göre yılın 199. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 166 gün vardır.

13 Ocak, Miladi takvime göre yılın 13. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 352 gün vardır.

9 Şubat, Miladi takvime göre yılın 40. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 325 gün vardır.

22 Şubat, Miladi takvime göre yılın 53. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 312 gün vardır.

18 Mart, Miladi takvime göre yılın 77. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 288 gün vardır.

4 Mayıs, Miladi takvime göre yılın 124. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 241 gün vardır.

26 Mayıs, Miladi takvime göre yılın 146. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 219 gün vardır.

1 Ağustos, Miladi takvime göre yılın 213. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 152 gün vardır.

24 Ağustos, Miladi takvime göre yılın 236. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 129 gün vardır.

31 Ekim, Miladi takvime göre yılın 304. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 61 gün vardır.

<span class="mw-page-title-main">Altı Gün Savaşı</span> 1967 yılında İsrail ile Arap ülkeleri arasında yapılan savaş

Altı Gün Savaşı ; diğer adlarıyla 1967 Arap-İsrail Savaşı, Üçüncü Arap-İsrail Savaşı, Altı Günün Savaşı veya Haziran Savaşı, 5 Haziran 1967 Pazartesi, İsrail ile Arap komşuları Mısır, Ürdün ve Suriye arasında başlayan ve 6 gün süren savaşa verilen addır. Arap İttifakı'na Irak, Suudi Arabistan, Sudan, Tunus, Fas ve Cezayir de asker ve silah yardımıyla katılmışlardır.

<i>Uzaktaki Köprü</i>

Uzaktaki Köprü veya Savaş Köprüleri, aynı isimli kitaptan uyarlanan 1977 yapımı film. Kitabın yazarı, Cornelius Ryan'dır. Film, II. Dünya Savaşı sırasındaki Market Garden Operasyonunu ve başarısızlık hikâyesini anlatır. Operasyonda Müttefik kuvvetlerin amacı Alman cephe hatlarını yararak, birçok köprüyü ele geçirmek ve işgal altındaki Hollanda üzerinden Ren Nehri'ni geçerek Nazi Almanyası'na girmektir. Filmin ismi İngiliz General Frederick Browning’in operasyonu duyunca İngiliz Mareşal Bernard Montgomery’ye yaptığı “Galiba bir köprü fazla hesaplanmış” yorumundan gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ernst Udet</span> Alman pilot ve playboy (1896-1941)

Ernst Udet, I. Dünya Savaşı'nda en genç ace pilotu, II. Dünya Savaşı sırasında general.

<span class="mw-page-title-main">Reich Savunması</span> Luftwaffenin Alman işgal bölgelerini savunma girişimi

Reich Savunması, II. Dünya Savaşı sırasında Luftwaffe'nin Müttefik hava güçlerine karşı Almanya'yı ve Alman işgali altındaki toprakları savunmak için yaptığı hava savaşlarına Almanların verdiği isimdir. Buradaki asıl amaç Müttefikler'in Alman askeri ve sivil endüstri tesislerine ve kentlerine yaptığı saldırıları engelleyerek bu yapıların yıkılmasını, tesislerde çalışan işçilerin ölmesini ve dolayısıyla Alman ordusunun ihtiyaç duyduğu askeri araç, mühimmat ve malzemelerinin üretiminin sekteye uğramasını önlemektir. Bu amaç için yerde binlerce uçak, düzinelerce asker ve çeşitli hava savunma sistemleri kullanılmış, gece ve gündüz süren hava muharebelerinde bu akınlar durdurulmaya çalışılmıştır.

<i>Luftwaffe</i> II.Dünya Savaşında Alman Hava Kuvvetleri

Luftwaffe, II. Dünya Savaşı sırasında Alman Wehrmacht birliklerinin hava savaş birimiydi. Almanya'nın I. Dünya Savaşı sırasındaki askeri hava kuvvetleri, İmparatorluk Ordusu'nun Luftstreitkräfte'si ve İmparatorluk Donanması'nın Marine-Fliegerabteilung'u, Mayıs 1920'de Versay Antlaşması'nın şartları uyarınca dağıtıldı ve Almanya'nın herhangi bir hava kuvvetlerine sahip olması yasaklandı.

<span class="mw-page-title-main">Wilhelm Batz</span> Alman II. Dünya Savaşı pilotu

Wilhelm Batz, İkinci Dünya Savaşı sırasında bir Alman Luftwaffe Pilotu idi. As veya avcı ası, hava muharebesi sırasında beş veya daha fazla düşman uçağını düşürmesiyle tanınan bir askeri havacıdır. Batz 445 muharebe görevi uçtu ve 237 düşman uçağının düşürüldüğünü iddia etti. Bu zaferlerin 234'ü, en az 46 Ilyushin Il-2 kara saldırı uçağı da dahil olmak üzere Doğu Cephesi üzerinde elde edildi, ancak Ploieşti'ye karşı Birleşik Devletler Ordusu Hava Kuvvetleri'ne (USAAF) karşı dört motorlu bir bombardıman uçağı da dahil olmak üzere üç zafer talep etti. petrol yatakları. Batz, Meşe Yapraklı ve Kılıçlı Şövalye Demir Haç Nişanı'nın sahibiydi.