İçeriğe atla

International Relations and Security Network

International Relations and Security Network (ISN) serbestçe erişilebilen, uluslararası ilişkiler ve güvenlik politikası[1] üzerine bilgiler tahsis etmek için bir online bilgi servisidir.

Genel

1994 kurulmuș örgüt, internet tabanli, uluslararası ilișkiler ve güvenlik politikasi üzerine bilgiler yayiyor, yönetiyor ve üretiyor. Ötesinde o sahada çalișan ve araștıran kurulușlar arasındaki ișbirliğini destekliyor.[2] ISN İsviçre savunma, halk koruma ve spor bakanlığından ve ETH Zürih dan finanse ediliyordur.[3]

Etkinlikler

  • Dijital kütüphane: ISNin asıl servisi 60‘000den[4] fazla yayınlar ve bașka multimedya kaynaklar içeren dijital kütüphanedır. Içerisinde bulunan 240dan[5] fazla ortak kuruluşlardan tahsis edilen kaynaklar uluslararası ilişkiler, savunma ve korunma politikası, gelişme politikası ve uluslararası politik ekonomisi üzerindedirler. Kütüphanede bulunanların arasında tam metin kitaplar, çalışma belgeleri, hükûmet raporları, dergi makaleleri, siyasi kısa analizler, blog yazıları, sunumlar ve işitsel ve video kaynakları vardır. Bundan başka kütüphanede 3000 den fazla think-tank, üniversite- ve araştırma kurumları, hükûmet dışı kuruluşlar ve başka uluslararası ilişkiler ve korunma politikası üzerine calıșan kurumlar içeren liste bulunur.
  • editoryal Ürünler: Ortak kurumlarlan ve uluslararası uzmanlarlan beraber ISN her hafta bir korunma politikası üzerine olan multimedya dosyası yayınlar. Ek olarak her gün yeni analizler, blog makaleleri ve zaman düzenli bir şekilde işitsel ve video kaynakları sayfada yayınlanır.
  • Ortak kurumlar ve cemiyetler: ISN 250, 50 devletden[6] olan ortak kurumlardan oluşan bir ağ besler. Örgüt üniversite ve araștırma kurumlarından, think tank lardan, uluslararası hükûmet (dışı) kuruluşlar[7] ve devlet kurumlarıyla birleșmiştir.

Kaynakça

  1. ^ "CSIS Pacific Forum, Ortak organizasyon". 5 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Eylül 2014. 
  2. ^ "Center for Security Studies, Informationsservices". 14 Ocak 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Eylül 2014. 
  3. ^ "İsviçre konfederasyonu, İsviçre ve Barış İçin Ortaklık". 24 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Eylül 2014. 
  4. ^ "International Relations and Security Network, Publications". 21 Eylül 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Eylül 2014. 
  5. ^ "International Relations and Security Network, Partner Network". 22 Eylül 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Eylül 2014. 
  6. ^ "International Relations and Security Network, Partner Country List". 21 Eylül 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Eylül 2014. 
  7. ^ "Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı (TESEV)". 24 Temmuz 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Eylül 2014. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

.bv, Norveç'e ait ıssız bir bölge olan Bouvet Adası için ayrılmış internet ülke kodu üst seviye alan adıdır (ccTLD). Alan adı kaydı ve sponsoru Norid'dir fakat .bv, kayıt için açık değildir. .bv 21 Ağustos 1997 tarihinde adlandırıldı ve .no altında yer aldı. Norveç politikası, Bouvet Adası'na bağlı kurumlar için .no alan adının yeterli olduğunu belirttiler ve bu yüzden alan adının kaydı açık değildir. Norveç politikasında alan kaynaklarını ticarileştirmek yoktur dolayısıyla .bv alan adının satılmasına dair bir plan yoktur. Alan adının sonradan kullanıma açılması durumunda .no için uygulanan kuralların benzeri Norveç Posta ve Telekomünikasyon Kurumu tarafından uygulanacaktır.

Henry Jackson Cemiyeti İngiltere'de Cambridge Üniversitesi Peterhouse Koleji'nde, herhangi bir parti ile bağı olmayacak şekilde Mart 2005'te kurulmuş bir siyasi cemiyettir. Başta ABD ve İngiltere olmak üzere, pek çok ülkenin siyaset, bürokrasi ve akademi dünyalarından tanınmış isimleri bir araya getirmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa Birliği</span> 27 Avrupa ülkesinin politik ve ekonomik birliği

Avrupa Birliği (AB), yirmi yedi üye ülkeden oluşan ve toprakları büyük ölçüde Avrupa kıtasında bulunan siyasi ve ekonomik bir örgütlenmedir. 1993 yılında, Avrupa Birliği Antlaşması olarak da bilinen Maastricht Antlaşması'nın yürürlüğe girmesi sonucu, var olan Avrupa Ekonomik Topluluğu'na yeni görev ve sorumluluk alanları yüklenmesiyle kurulmuştur. 445 milyondan fazla nüfusuyla Avrupa Birliği, dünya ülkelerinin GSYİH'ye (nominal) göre sıralanışında nominal gayrisafi yurt içi hasılasının %30'luk bölümünü oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Çağrı Erhan</span>

Çağrı Erhan, Altınbaş Üniversitesi Rektörü ve Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa Birliği müktesebatı</span> Avrupa Birliği hukukunun temeli

Avrupa Birliği Müktesebatı, temel Avrupa Birliği anlaşmalarında ve diğer yardımcı hukuk kaynaklarında yer alan kural ve kurumlar bütününü ifade etmektedir.

Dünya Doğayı Koruma Birliği veya tam adıyla Dünya Doğayı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği doğal kaynakların korunması amacı ile kurulmuş uluslararası bir organizasyondur. Merkezi Gland, İsviçre'de bulunur. IUCN dünya çapında 160 ülkeden 1.400'ün üzerinde devlet kuruluşu ve sivil toplum örgütünü aynı çatı altında toplamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">R. James Woolsey, Jr.</span> Amerikalı CIA direktörü

Robert James Woolsey Jr, 1993-1995 yılları arasındaki CIA direktörüdür.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası kuruluş</span> hükûmetler arasında antlaşmayla kurulan kuruluş

Uluslararası organizasyon ya da uluslararası kuruluş veya uluslararası örgüt, uluslararası üyelere veya üyelik sistemine, kapsama ya da varlığa sahip kuruluşlar için kullanılan bir isim olup, uluslararası sivil toplum kuruluşu ve hükûmetler arası örgüt şeklinde iki ana türü bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'nin dış ilişkileri</span> Türkiye Cumhuriyeti diplomasisine genel bakış

Türkiye Cumhuriyeti, bulunduğu konum nedeniyle Avrupa ve Asya'yı birbirine bağlamaktadır. Türkiye, hem bulunduğu konum, hem de dünya siyasetindeki aktif rolü sebebiyle dünyada diplomatik ağı en geniş ülkelerden birisidir. Türkiye dış ilişkiler konusunda birçok ülkeye, ülkelerin kalkınması için Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı ile yardım etmektedir. Türkiye aynı zamanda birçok ülkenin eğitiminin gelişmesi ve yardım ettiği ülkelerin vatandaşlarının daha iyi eğitim alması için Türkiye Maarif Vakfı ve Türkiye Bursu ile yardımlarda bulunmaktadır. Türkiye neredeyse bütün Afrika ülkelerinde Türkiye Bursu vermektedir.

Hüseyin Bağcı,, Türk akademisyen, Dış Politika Enstitüsü Başkanı. ODTÜ'de uluslararası ilişkiler bölümü öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ortak Dışişleri ve Güvenlik Politikası</span> Avrupa Birliğini resmen kuran Maastricht Antlaşması uyarınca ABnin üç sütunundan birisi

Ortak Dışişleri ve Güvenlik Politikası ya da ODGP 7 Şubat 1992 tarihinde imzalanan Maastricht Antlaşması'yla Avrupa Birliği'nin üç sütunundan biri olarak kabul edilmiştir. 1 Mayıs 1999 tarihinde yürürlüğe giren Amsterdam Antlaşması bu politika üzerinde daha büyük yenilikler yapmış ve politikayı genişletmiştir. 2009 yılında yürürlüğe giren Lizbon Antlaşması'yla sütun özelliği sona ermiştir. Ortak Dışişleri ve Güvenlik Politikası, 1986 yılında Avrupa Tek Senedi'nin oluşturduğu Avrupa İş Birliği Kurumunun yerini almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Graduate Institute of International and Development Studies</span>

Graduate Institute of International and Development Studies İsviçre, Cenevre'de lisansüstü eğitim veren bir üniversitedir. Akademik ve profesyonel çevrelerde, Avrupa'nın en prestijli üniversitesi olarak kabul edilir. Enstitü mezunlarının arasında çok sayıda büyükelçi, dışişleri bakanı, devlet başkanı, önceki Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan, yedi Nobel sahibi ve bir Pulitzer ödülü sahibi ünlü vardır. Okul özellikle siyaset bilimi, uluslararası ilişkiler, uluslararası hukuk, uluslararası iktisat, uluslararası tarih, antropoloji ve kalkınma gibi alanlarda uzmanlaşmıştır.

Kolektif güvenlik; sistemdeki devletlerden birinin güvenliğinin, tümünün sorunu olduğu ve barışa yönelik tehditlere kolektif yanıt verilen bölgesel veya küresel güvenlik düzenlemesi.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan'ın dış ilişkileri</span> Vikimedya liste maddesi

Azerbaycan'ın uluslararası politikaları ve ilişkileri, Azerbaycan'ın diğer devletler, fikir akımları ve uluslararası teşkilatlarla olan ilişkilerinin tamamına verilen addır. Azerbaycan Devleti dış ilişkilerde Azerbaycan Cumhuriyeti'nin taraf olduğu ve kabul ettiği uluslararası yasal düzenlemelere bağlıdır.

Uluslararası Sosyal Güvenlik Teşkilatı ya da ISSA, sosyal güvenlik ile ilgili ulusal kurum ve kuruluşları bir araya getiren uluslararası teşkilattır. 1927'de kurulan teşkilata 160 ülkeden 340 üye kurum ve kuruluş bulunmaktadır. Merkezi İsviçre'nin Cenevre kentindeki Uluslararası Çalışma Örgütü binasında bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Abhazya-Türkiye ilişkileri</span>

Abhazya-Türkiye ilişkileri, Abhazya ile Türkiye arasında sürdürülen uluslararası politikaları içerir. Türkiye'nin Abhazya'yı bir devlet olarak tanımamasına ve hukuken Gürcistan'ın bir parçası olarak kabul etmesine karşın iki ülke arasında gayriresmî ilişkiler bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Filipinler-Türkiye ilişkileri</span>

Filipinler-Türkiye ilişkileri, Filipinler ile Türkiye arasında sürdürülen uluslararası politikaları içerir.

<span class="mw-page-title-main">Çin-Gürcistan ilişkileri</span>

Çin-Gürcistan ilişkileri, Çin ile Gürcistan arasındaki hem tarihî hem de günümüzdeki ilişkileri kapsar. Çin Halk Cumhuriyeti ile Gürcistan devletleri 9 Haziran 1992 tarihinde diplomatik ilişkiler kurdular. Bu zamandan beri iki ülke arasındaki ilişkiler giderek ilerlemiş ve ağırlıklı olarak ekonomik işbirliğine odaklanmıştır. Tiflis'te Çin'in bir büyükelçiliği ve Pekin'de Gürcistan'ın bir büyükelçiliği vardır. 2017 yılında Çin, Gürcistan'ın en büyük dördüncü ticaret ortağı ve Gürcü şarabının en büyük ikinci pazarı konumundaydı. Gürcistan "Tek Çin politikası" konusunda taahhüt göstermiştir ve Çin Cumhuriyeti'ni (Tayvan) tanımamaya ek olarak Çin Cumhuriyeti pasaportunu geçerli bir giriş belgesi olarak da tanımamaktadır. Çin ise Abhazya ile Güney Osetya devletlerini tanımayı reddederek Gürcistan'ın toprak bütünlüğüne destek göstermiştir.

Ağ güvenliği, bilgisayar ağının ve ağdan erişilebilen kaynakların yetkisiz erişimini, kötüye kullanımını, değiştirilmesini veya reddedilmesini önlemek, tespit etmek ve izlemek için benimsenen politika, süreç ve uygulamalardan oluşur .Ağ güvenliği, ağ yöneticisi tarafından kontrol edilen bir ağdaki verilere erişim yetkisini içerir. Kullanıcılar atanmış bir ID ve şifre veya yetkileri dahilindeki bilgilere ve programlara erişmelerine izin veren diğer kimlik doğrulama bilgilerini seçer .Ağ güvenliği, günlük işlerde kullanılan hem genel hem de özel çeşitli bilgisayar ağlarını kapsar: işletmeler, devlet kurumları ve bireyler arasında işlem ve ilişki yürütmek. Ağ güvenliği bir şirket gibi özel veya genel erişime açık olabilir. Ağ güvenliği, kuruluşlarda, işletmelerde ve diğer kurum türlerinde yer alır. Bir ağ kaynağını korumanın en yaygın ve basit yolu, ona benzersiz bir ad ve buna karşılık gelen bir parola atamaktır.

<span class="mw-page-title-main">Çin Sosyal Bilimler Akademisi</span>

Çin Sosyal Bilimler Akademisi, Çin merkezli bir araştırma enstitüsü ve düşünce kuruluşudur. 1977 yılında kurulmuş olup felsefe, sosyal bilimler ve politikaların bilimsel araştırmalarında ilerleme ve yenilik yapma yükümlülüğü ile felsefe ve sosyal bilimler alanlarındaki çalışmalar için Çin Halk Cumhuriyeti'ndeki önde gelen kapsamlı ulusal akademik araştırma kuruluşudur. Merkezi, Pekin'in Dongcheng semtinde yer almaktadır.