İçeriğe atla

Intellisync

Puma Technology
Intellisync Corporation
Kuruluş27 Ağustos 1993 (31 yıl önce) (1993-08-27)
San Jose, Kaliforniya, ABD
SahibiNokia (2006)

Intellisync Corporation, cep telefonu ve cep bilgisayarı gibi mobil cihazlar için veri senkronizasyon yazılımı sağlayıcısıydı. Şirket, 2006'da Nokia tarafından satın alındı.

Tarih

Puma Technology (Pumatech olarak da bilinir), San Jose, Kaliforniya merkezli bir şirketti. Ağustos 1993 tarihinde Princeton mezunu Bradley A. Rowe ve Stephen A. Nicol tarafından kuruldu.[1] Şirket, mobil cihaz veri senkronizasyon yazılımının geliştirilmesinde öncüydü ve mobil cihaz bilişiminin erken dönemlerinde 36 ABD patenti kazandı. Üç turda gerçekleşen risk sermayesi yatırımları arasında Greylock Partners CSK Venture Capital ve Intel yer alıyordu. Nisan 1996'da Pumatech, 3.5 milyon dolar karşılığında Nahsua, New Hampshire merkezli IntelliLink Corporation'ı satın aldı. 6 Aralık 1996'da NASDAQ'da halka arz edildiğini duyurdu.[2] Yaklaşık 37 milyon dolar topladı ve sembolü PUMA olarak işlem gördü.[1] Pumatech, Temmuz 1998 tarihinde SoftMagic'i, Ekim 1999'da ProxiNet'i, Şubat 2000 tarihinde NetMind'i, Temmuz 2000'de Dry Creek Software'i ve Ekim 2000 tarihinde The Windward Group'u satın aldı.[] Mart 2003 tarihinde Motorola'nın Starfish Software bölümünü satın aldı.[3]

Pumatech, Alpharetta, Georgia merkezli Synchrologic'i 2003'te satın aldı ve kendisini 2004'te Intellisync Corporation olarak yeniden adlandırdı (IntelliSync ürün ailesinden sonra). Sembolü SYNC olarak işlem gördü.[4] 31 Ocak 2006'da, Intellisync'in Nokia tarafından satın alınımı için hissedar onayı alındı. 10 Şubat 2006'da Nokia, satın alımı tamamladı.[5][6] Kasım 2006'da Nokia, Exchange ActiveSync ile entegrasyonunu ve Eserisi ürünleri ile ilişkilendirmeyi duyurdu.[7]

Nokia'nın satın alımından sonra, San Jose'deki Intellisync merkezi kapatıldı ve tüm çalışanlar Mountain View, Kaliforniya'daki Nokia ofisine taşındı. Şirketin geliştirme ofisleri Alpharetta, Georgia, Bulgaristan, Yeni Delhi, Tokyo ve Kaloşvar'da bulunuyordu. Nokia, IntelliSync Desktop ürününün üretiminin durdurulduğunu duyurdu ve ürünü sipariş etmek için son tarih 19 Temmuz 2008 olarak belirtildi. Ürün desteği 19 Temmuz 2010'a kadar sağlandı.

29 Eylül 2008 tarihinde Nokia, kendi firmanın güvenlik duvarı arkasındaki iş mobilite yazılımını (Intellisync Mobility Ürün Paketi) geliştirmeyi veya pazarlamayı sona erdirmeyi planladığını duyurdu. Uygun teknoloji ve uzmanlık, Nokia'nın tüketiciye yönelik e-posta hizmetine yeniden dağıtılacaktı. Nokia, cihazlarını Microsoft, IBM, Cisco Systems ve diğerleri gibi yazılım sağlayıcılarının yazılımıyla entegre etmeyi düşündüğünü belirtti.

Ürünler

Pumatech'ın 1997'de piyasaya sürdüğü ilk ürün TranXit adını taşıyordu. TranXit, iki Windows tabanlı PC arasında otomatik dosya senkronizasyonu sağlıyordu ve o dönem popüler olan LapLink adlı bir ürünle doğrudan rekabet ediyordu. LapLink genellikle kutulu perakende bir ürün olarak satılırken, Pumatech TranXit'i doğrudan yazılımı sistemlerine önceden yükleyen PC üreticilerine pazarladı. Şirket, IBM (ThinkPad), Compaq, Toshiba, Acer, Canon, NEC, Epson ve yaklaşık 20 diğer PC üreticisi ile lisans anlaşmaları imzaladı.

Intellilink'in satın alınmasının ardından şirket, mobil cihazlara odaklanmayı genişletti ve bireyler, şirketler ve kablosuz taşıyıcılar için tasarlanmış olan Intellisync Mobile Suite yazılımını tanıttı. Bu, bağımsız olarak veya herhangi bir kombinasyon halinde kurulabilen dört modül içeriyordu: kablosuz e-posta, sistem/cihaz yönetimi, dosya senkronizasyonu ve uygulama senkronizasyonu. Daha güvenli bir güvenlik duvarı yapılandırması için özel bir uygulama ters vekil sunucusu Intellisync Secure Gateway olarak satıldı.

Amaç, şirketin uygulama senkronizasyon ürünüyle veritabanı senkronizasyonu sağlamak; kablosuz e-posta ile e-posta ve Kişisel Bilgi Yönetimi (PIM) senkronizasyonu ve mobil cihaz yönetimi ile statik dosya dağıtımını sağlamaktır. Bu ürünler, bir şirketin Microsoft Exchange Server, Domino posta sunucuları veya Novell GroupWise ile senkronizasyonunu destekler, aynı zamanda POP ve IMAP e-posta desteği sunar.

Şirket ilk başta sadece Windows tabanlı bilgisayarlar, Palm Cihazları, el bilgisayarları ve cep bilgisayarları için yazılım sağlıyordu, ancak daha sonra Symbian, BREW ve diğer mobil cihazları da desteklemeye başladı. Şirket başlangıçta ürününü Boeing, Nintendo ve Amerika Birleşik Devletleri Silahlı Kuvvetleri gibi büyük işletmelere pazarladı, ama daha sonra ürününü bireysel tüketicilere gelir artırıcı bir hizmet olarak dağıtılacak şekilde yeniden markalama yoluna gitti. Intellisync ile işbirliği yapan kablosuz sağlayıcılar arasında Verizon ve Eurotel bulunuyordu.

Yahoo, popüler Blackberry kişisel iletişim araçlarının ailesi ile birlikte BlackBerry tarafından kullanılan Intellisync ürünlerini kullandı. AutoSync Yahoo, Yahoo kişilerini, notlarını, takvimlerini ve görevlerini Outlook Express ve MS Outlook ile senkronize etmek için Intellisync tarafından yazılmış bir üründür.

Kaynakça

  1. ^ a b Puma Technology, Inc (4 Aralık 1996). "Prospectus". Amerika Birleşik Devletleri Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu. 17 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ağustos 2013. 
  2. ^ "Puma Technology Announces Initial Public Offering". Basın açıklaması. 6 Aralık 1996. 27 Şubat 1997 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ağustos 2013. 
  3. ^ "Pumatech, Inc. Acquires Motorola Subsidiary Starfish Software". Basın açıklaması. Nokia. 30 Mart 2003. 27 Aralık 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ağustos 2013. 
  4. ^ "Intellisync Corporation Joins the New Russell Microcap Index". Basın açıklaması. 27 Haziran 2005. 13 Ocak 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ağustos 2013. 
  5. ^ "Acquisitions". 25 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ağustos 2013. 
  6. ^ "Nokia to extend leadership in enterprise mobility with acquisition of Intellisync". Basın açıklaması. 16 Kasım 2005. 19 Ağustos 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ağustos 2013. 
  7. ^ "Nokia expands Intellisync Device Management support to include Microsoft Exchange ActiveSync settings on Nokia Eseries and Windows Mobile 5. - powered devices". Basın açıklaması. 13 Kasım 2006. 18 Mayıs 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ağustos 2013. 

Harici bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Microsoft</span> Amerika Birleşik Devletleri merkezli çok uluslu teknoloji şirketi

Microsoft Corporation, ABD merkezli çok uluslu teknoloji şirketidir. Bilgisayar yazılımları, elektronik cihazlar, kişisel bilgisayarlar ve bilişim hizmetleri geliştirir, üretir, lisanslar ve satar. Şirketin en çok bilinen yazılımları Microsoft Windows ve MS-DOS işletim sistemi aileleri, Microsoft Office paketi, Bing adlı arama motoru, Internet Explorer ve Edge web tarayıcılarıdır. Öne çıkan donanım ürünleri ise Xbox video oyun konsolları, Microsoft Hololens sanal gerçeklik gözlükleri ve Microsoft Surface dokunmatik ekranlı kişisel bilgisayar ürün ailesidir. Microsoft, 2016 itibarıyla dünyanın en büyük yazılım geliştiricisi ve dünyanın en değerli şirketlerinden birisidir. Şirketin adı, "microcomputer" (mikrobilgisayar) ve "software" (yazılım) sözcüklerinin birleşmesinden meydana gelir.

<span class="mw-page-title-main">Nokia</span> Finlandiya merkezli çokuluslu bir bilgi teknolojileri, telekomünikasyon şirketi

Nokia Corporation, 1865'te kurulmuş Finlandiya merkezli çokuluslu bir bilgi teknolojileri, telekomünikasyon şirketidir. Nokia'nın merkezi, Helsinki büyük metropol bölgesinde Espoo, Uusimaa'da bulunmaktadır. 2014'te Nokia, 120 ülkede 61.656 kişiyi istihdam etti, 150'den fazla ülkede iş yaptı ve yıllık gelirleri yaklaşık 12.73 milyar Euro olarak bildirildi. Nokia, Helsinki Borsası ve New York Menkul Kıymetler Borsası'nda halka açık bir limited şirkettir. Fortune Global 500'e göre 2013 yılında ölçülen gelirlere göre dünyanın 274'üncü en büyük şirketidir ve Euro Stoxx 50 borsa endeksinin bir bileşenidir.

<span class="mw-page-title-main">Nokia 7610</span>

7610, Nokia tarafından üretilen bir akıllı telefondur. Nokia'nın 1 megapiksel kamera kullandığı ilk telefondur.

Akıllı telefon, cep telefonunun sağladığı klasik özelliklere, bilgisayar dünyasının bir ürünü olan PDA’lerin özelliklerinin de eklenmesiyle tasarlanan gelişmiş mobil iletişim cihazıdır. Akıllı telefonlarda mobil işletim sistemleri bulunur bu sayede birçok farklı amaç için daha aktif bir şekilde kullanılabilir ve neredeyse her iş için bir uygulama bulunabilir.

<span class="mw-page-title-main">HTC</span> teknoloji şirketi

High Tech Computer Corporation veya HTC Corporation, merkezi Tayvan’ın New Taipei şehrinde bulunan, Tayvanlı çok uluslu akıllı telefon ve tablet üreticisidir. 1997 yılında, cihaz tasarımcısı ve cihaz üreticisi olarak kurulan HTC faaliyetlerine mobil iletişim operatörlerine özel Windows Mobile işletim sistemli ve Brew MP tabanlı dokunmatik ekranlı telefonlar, PDA ve cep telefonları üreterek başladı. Başlangıçta ağırlıklı olarak Windows Mobile bazlı akıllı telefonların üretimini gerçekleştiren HTC, 2009 yılında odağına Android, 2010’da da Windows Phone tabanlı cihazları da aldı. 2011 itibarıyla, akıllı telefonlarını kendi markası altında piyasaya süren ve pazarlayan HTC, Interbrand’ın En Büyük Global Markalar 2011 raporunda 98. sırada yer aldı. Nisan 2015’te yayımlanan bir rapora göre, şirketin pazar payı, HTC One M8 ve Desire serilerinin güçlü satışlarından ötürü yüzde 7,2’ olarak belirtildi.

BlackBerry Limited, Kanadalı bir telekomünikasyon ve kablosuz cihaz üreticisidir. BlackBerry marka akıllı telefon ve tabletlerin üreticisi olan firmanın ana ofisi Ontario, Kanada'dadır.

<span class="mw-page-title-main">Microsoft Lumia</span> Windows Phone işletim sistemli telefonların oluşturduğu cep telefonu ailesi

Microsoft Lumia veya Lumia, Microsoft'un Windows Phone işletim sisteminin Windows RT, Windows Phone 7, Windows Phone 8, Windows Phone 8.1 ve Windows 10 Mobile işletim sistemine sahip telefonlarının oluşturduğu cep telefonu ailesidir. Lumia adı, Finceden 'Lumi', "kar" anlamına gelen sözcük formundan türemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Nokia Asha platform</span>

Nokia Asha platform, düşük sınırlı akıllı telefonlar için tasarlanmış bir mobil işletim sistemi (OS) ve bilgisayar platformudur, Nokia tarafından satın alınmış Norveç merkezli Smarterphone yazılımına dayalıdır. Nokia Asha serisi telefonlarında desteklenmekdedir. Platform Symbian, Maemo ve MeeGo sistemlerinden UI benzerliklerini devralır ve Nokia low-end cihazlarında Seri 40-ın yerini alır. Kullanıcı arayüzünün tasarım ekibine open webOS ve Nokia N9 için MeeGo tasarımında işinde çalışmış Peter Skillman, başkanlık etti. Platform, Nokianın Seri 40 sisteminin yerine bir Linux platformu olarak geliştirdiği Meltemi projesinin halefidir, ancak Temmuz 2012'de iptal edildi.

<span class="mw-page-title-main">Seri 40</span>

Seri 40 veya S40 orta katman özellikli Nokia telefonlarında ve bazı Vertu lüks telefonlarda yazılım platformu ve uygulama kullanıcı arabirimi (UI) yazılımdır. Bu, dünyanın en yaygın kullanılan cep telefonu platformlarından biri oldu ve yüz milyonlarca cihazlarda bulundu. Nokia şirketi 1,5 milyar Seri 40 cihazları sattığını 25 Ocak 2012 tarihinde ilan etmiştir. S40 daha temel Seri 30 ve Seri 30+ platformundan, daha fazla özelliğe sahiptir. Onlar akıllı telefonlar için kullanılmadı, böyle ki, Nokia öncelikle Windows Phone ve 2012 yılına kadar Symbian kullandı. Ancak, 2012 ve 2013 yılında, örneğin 308, 309 ve 311 olarak Asha hattından birkaç Seri 40 telefonlar, aslında çoklu görev veya tam teşekküllü bir HTML tarayıcısı gibi akıllı telefon özelliklerini desteklememesine rağmen, "Akıllı telefonlar" olarak ilan edilmiştir.

iSync Yazılım

iSync 2 Ocak 2003 tarihinde Apple tarafından yayımlanan bir yazılım uygulamasıdır. Apple fusionOne-den çekirdek teknolojisini lisanslı etti. Sadece Mac OS X altında koştu. Bu, Adres Defteri ve iCal-dan Bluetooth veya USB bağlantısı üzerinden birçok Apple olmayan SyncML özellikli cep telefonları ile kartvizit ve takvim verilerini senkronize etmek için kullanılır oldu. Palm OS organizatörleri ve uyumlu akıllı telefonlar için destek iSync 3.1 ve Mac OS X 10.6 Snow Leopard sürümü ile çıkarıldı. BlackBerry OS, Palm OS ve Windows Mobile aygıtları iSync ile kullanılan olamazdı, ancak üçüncü parti uygulamalar tarafından desteklenmiştir. Mac OS X 10.4 yayımlanmasından önce, iSync da Apple tarafından sağlanan MobileMe abonelik hizmeti ile bir kullanıcının Safari yer imlerini senkronize etti. iSync orijinal senkronizasyon işlevselliği Mac OS X 10.4 ile başlayarak, Eşitleme Hizmetleri çerçevesi içine taşındı. iTunes 4.8 sunulduğundan beri, iPod'lar için kullanıcı arayüzü senkronizesi iTunese devredilmiştir. MobileMe ile senkronizasyondan sonra Sistem Tercihleri bölmesinde erişilebilir MobileMe Sync alan etkisi oldu. iSync sürüm 10.7 Mac OS X Lion-dan kaldırıldı. Ancak, temel bir çerçeve beri hala Lion ve 10.8 Mountain Lionda var, 10.6 yükleme veya yedekleme kullanarak iSync'in işlevselliğini geri yüklemek mümkün oldu.

<span class="mw-page-title-main">ActiveSync</span> Mobil veri senkronizasyon programı Microsoft tarafından geliştirildi

ActiveSync Microsoft tarafından geliştirilen 1996'da orijinal olarak piyasaya sürülen, Microsoft tarafından geliştirilen mobil bir veri senkronizasyon uygulamasıdır. Verileri avuçiçi cihazlar ve masaüstü bilgisayarlarla senkronize eder. Windows Görev Yöneticisi'nde, ilişkili işlem wcescomm.exe olarak adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Nokia PC Suite</span>

Nokia PC Süit Nokia mobil cihazlar ile Microsoft Windows işletim sistemini çalıştıran bilgisayarlar arasında bir arabirim oluşturmak için kullanılan bir yazılım paketidir. Sonradan yerine Nokia Süit geçti ve Ovi servis paketine entegre edildi.

Ovi Nokia İnternet servislerinin bir markasıydı. Ovi hizmetleri bir mobil cihazdan, bilgisayardan veya web üzerinden kullanılabilir. Nokia beş temel hizmet alanına odaklandı: Oyunlar, Haritalar, Medya, Mesajlaşma ve Müzik. Nokia'nın Ovi hizmeti ile amacı, operatörleri, Yahoo'nun Flickr fotoğraf sitesi gibi üçüncü taraf hizmetleri ve üçüncü parti geliştiricileri de içerecekti. Ovi Maps Player API'si ile Nokia üçüncü tarafların Nokia'nın Ovi hizmetlerinden faydalanmasını sağlayan bir platform haline getirmeye başladı.

<span class="mw-page-title-main">Microsoft Yazılım Güncelemesi</span>

Microsoft Yazılım Güncelemesi 2006 yılında başlatılan bir Windows ve OS X tabanlı bir uygulamadır. Müşterilere herhangi bir İnternet erişimli erişim noktasından bir S40 veya S60 veya Microsoft Lumia cihazının mobil cihaz bellenimlerini güncelleme ve kurtarma olanağı sağlar. Veri kaybını önlemek için kullanıcılara, aygıtlarını güvenli bir şekilde nasıl güncelleyebilecekleri konusunda ekrandaki bilgi talebi verilir.

<span class="mw-page-title-main">Google Sync</span>

Google Sync Google'ın bir dosya senkronizasyonu hizmetidir. Gmail, Google Contacts ve Google Takvim hizmetlerinin PC ve mobil cihazla Posta, Takvim ve Adres Defteri uygulamaları ile kablosuz olarak senkronize edilmesine yardımcı oldu. Hizmet kullanıcılarının Google Apps posta, kişi ve takvimlerini mobil cihazlarıyla senkronize etmesine izin vermek için Microsoft Exchange Server ve ActiveSync® kullandı; kullanıcılar, gelen iletiler ve gelecek toplantılar için uyarıları da kurabilir veya özelleştirebilir. Google Sync PC, Mac, Linux, Android, BlackBerry, Symbian S60, iPhone, iPad, Windows Mobile, Windows Phone ve diğer cihazlarla çalıştı. Google Sync, Şubat 2009'da duyurulmuş ve Aralık 2012'de ticari olmayan kullanıcılar için kullanımdan kaldırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">HTC P4350</span>

HTC P4350 HTC tarafından Kasım 2006 yılında üretilmiş bir kızaklı Windows Mobile Pocket PC aygıtıdır. HTC Herald, T-Mobile Wing ve XDA Terra olarak da bilinir. OMAP 850 işlemciye sahiptir. İlk önce Windows Mobile 5.0 Pocket PC sürümü ile çalışıyor. Windows Mobile 6.0 çalıştıran güncellenmiş bir model olan HTC P4351, HTC Atlas olarak satıldı. Sağ tarafta QWERTY slayt içeriyor ve Windows Mobile 6.0/Windows Mobile 6.1 Professional Edition işletim sistemini çalıştırıyor. AKU ile güncellenir. Windows Mobile 6.5 sürümü almadı.

<span class="mw-page-title-main">Palm Foleo</span>

Palm Foleo 30 Mayıs 2007'de mobil cihaz üreticisi Palm tarafından tanıtılan ve üç ay sonra iptal edilen planlı bir subnotebook bilgisayarıydı. Palm'ın kendi Treo hattı da dahil olmak üzere akıllı telefonlar için bir arkadaş olarak hizmet vermeyi amaçladı. Cihaz Palm OS değil, Linux işletim sisteminde çalışıyor ve 256 MB flash bellek ve anında açılış özelliği barındırıyor.

<span class="mw-page-title-main">ViewSonic</span>

ViewSonic Corporation, ekran teknolojisi, özellikle de sıvı kristal ekranlar, projektörler ve etkileşimli tahtalar konusunda uzmanlaşmış, Amerikan Tayvanlı çok uluslu bir elektronik şirketidir. Eğitim, işletme ve eğlence alanlarında çözümler sunar.

Nokia 3600 slide, Nokia tarafından Ağustos 2008'de piyasaya sürülen bir cep telefonudur. Telefon, Seri 40 3. Versiyon platformunu çalıştırır. Bu, Nokia 6600 slide'ın "düşük son versiyonu" olarak sınıflandırılır, en büyük farkı 3G desteğinin olmamasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Nokia E50</span> akıllı telefon

Nokia E50, Nokia tarafından üretilen bir iş akıllı telefonudur. 18 Mayıs 2006 tarihinde E serisinden bir telefon olarak duyurulup ve özellikle kurumsal iş pazarı için tasarlanmıştır. Nokia E50, Nokia'nın Intellisync Wireless Email, BlackBerry Connect, Visto Mobile, ActiveSync Mail for Exchange, Altexia gibi sofistike e-posta destekleri içerir ve IMAP4 ile uyumludur. Ayrıca Microsoft Word, PowerPoint ve Excel eklerini ile PDF belgelerini görüntüleme yeteneği sunar fakat düzenleme yapmak için ek uygulamalara ihtiyaç duyar. Uygulama yöneticisi, Nokia ve üçüncü taraf uygulamalarını indirme, kaldırma ve yükleme işlemlerini gerçekleştirir. Veri transferi uygulamasıyla cihazdan cihaza senkronizasyon mümkündür. Özellikler arasında EGPRS, Bluetooth 2.0, 1280 × 960 piksel bir kamera, MicroSD hafıza kartı yuvası ve RealPlayer ve Flash Player aracılığıyla dijital müzik ve video oynatma yetenekleri bulunuyor. Bu cihaz, UMTS, Wi-Fi veya FM radyo özelliklerini desteklememektedir.