
Intel, merkezi Santa Clara, Kaliforniya'daki Silikon Vadisi'nde bulunan Amerika Birleşik Devletleri merkezli bir teknoloji şirketidir. Gelire dayalı, dünyanın en büyük ve en değerli yarı iletken yonga üreticisidir. Çoğu kişisel bilgisayarda bulunan işlemciler olan X86 serisi mikroişlemcilerin mucididir. Intel, toplam gelirine göre en büyük ABD şirketleri arasında 2018 Fortune 500 listesinde 46. sırada yer aldı. 2024-2025 sezonundan itibaren UEFA ile 3 yıllık sözleşme imzalayarak Dünyada ilk kez Futbol ile İnovasyonun birleşimi için büyük bir adım attı.

Athlon 64, AMD firması tarafından 2003 yılından beri üretilen işlemci ailesidir.

Kişisel bilgisayar veya PC, şahsi kullanımına yönelik özel olarak tasarlanmış, herhangi bir uzman veya operatörün yardımı olmadan kişilerin kendi başlarına kullanabileceği bilgisayar türü. Masaüstü bilgisayarlar, dizüstü (laptop) bilgisayarlar ve tablet bilgisayarlar, PC'lere örnek olarak verilebilir. Kişisel bilgisayarlar evde, büroda veya mobil olarak kullanılabilirler.
ARM mimarisi RISC tabanlı bir işlemci mimarisidir. Genel itibarıyla düşük güç tüketimi, diğer RISC tabanlı işlemcilere göre yüksek performanslı oluşu ve x86-x64 işlemcilere göre daha hesaplı olmasından dolayı gömülü sistemlerde, taşınabilir aygıtlarda kullanılan yongasetlerinin dizaynında tercih edilir. 32 ve 64 bit modelleri bulunur.

Pentium, Intel’den beşinci nesil x86 mimarisi bir mikroişlemcisidir. 486 serisinin ardılıydı ve ilk olarak 22 Mart 1993 tarihinde duyurulmuştu.

Intel Core, Intel'in Ocak 2006'da tanıttığı, dizüstü bilgisayarlarda kullanılmak üzere geliştirilmiş 32 bit işlemci ailesidir. İşlemci ailesi, Centrino veya Centrino Duo platformunda kullanılır. Bir üst sürüm işlemci, Intel Core 2 ile geliştirildi.

Mikroişlemci, işlemci olarak da bilinen, merkezî işlem biriminin (CPU) fonksiyonlarını tek bir yarı iletken tüm devrede (IC) birleştiren programlanabilir bir sayısal elektronik bileşendir.

Moblin, Moblin Projesi kapsamında ilk olarak Intel'in çalışmaları sonucunda ortaya çıktı. Intel, Moblin.Org sitesini Nisan 2007 tarihinde açmıştı. Site, 2008 Nisan ayında Intel'in Atom Modeli işlemcisini duyurmasıyla birlikte güncellendi. Bu tarihten sonra Moblin 2 İşletim Sistemi Intel Atom Model işlemci kullanan NetBooklar için özel olarak geliştirilmeye devam etti.
Tolapai, Intel'in system-on-a-chip (SoC) ile bir x86 işlemci çekirdeği birleştirerek ürettiği gömülü işlemcinin kod adıdır, DDR2 bellek denetleyicileri, I / O kontrol ve güvenlik işlevleri için QuickAssist Entegre hızlandırıcı birim ilave edilmiştir.

Mobil Internet cihazı, kablosuz İnternet erişimi sağlayan multimedya özellikli bir mobil cihazdır. Bunlar, kişisel ya da iş amaçlı eğlence, bilgi ve konuma dayalı hizmetleri sunmak üzere tasarlanmıştır. İki yönlü iletişim ve gerçek zamanlı paylaşıma izin verirler. Akıllı telefonlar ve tablet bilgisayarlar arasında dolgu olarak nitelendiriliyorlar.

OLPC veya One Laptop per Child, dünyadaki çocuklar için eğitimi dönüştürmek amacıyla kurulan kâr amacı gütmeyen organizasyondur; bu hedef, gelişmekte olan ülkeler için eğitim cihazları yaratmak, bunları dağıtmak ve bu cihazlar için yazılım ve içerik oluşturmak idi.
Clarksfield, ilk olarak mobil Intel Core i7 olarak satılmış bir Intel işlemcisinin kod adıdır. Bu işlemci, masaüstü işlemcisi Lynnfield ile yakından ilişkilidir; her iki işlemci de 45 nm Nehalem mikromimarisinden temel alan dört çekirdekli işlemcilerdir ve, entregre PCI Express ve DMI bağlantılarına sahiptir.
Atom, Intel tarafından 2012'de piyasaya sürülen, akıllı telefonlar ve tablet bilgisayarlar için tasarlanmış bir çip (SoC) platformunda yongada sistemdir. Intel x86 işlemciler üzerinde Android işletim sistemine destek sağlamak amacıyla 13 Eylül 2011'de Intel ve Google tarafından duyuruldu. Bu seri, Broadcom Inc., Texas Instruments, Nvidia, Qualcomm ve Samsung gibi şirketler tarafından akıllı telefon ve tablet pazarı için geliştirilmiş mevcut SoC'lerle rekabet eder. Intel, netbook'larda düşük güç kullanımı için geliştirilmiş x86 tabanlı Intel Atom CPU serisini daha da düşük güç kullanımına uyarladı.
AMD Bobcat Family 14h; AMD'nin APU'ları için geliştirdiği, düşük güç/düşük fiyat segmentine odaklı bir mikromimaridir.

Merom; Core 2 Duo, Core 2 Solo, Pentium Dual-Core ve Celeron olarak satılan çeşitli Intel işlemcileri için kod adıdır. Core mikromimarisinden temel alan ilk mobil işlemci olan Merom, Enhanced Pentium-M tabanlı Yonah işlemcisinin yerini almışıtr. Merom'un ürün kodu 80537'dir; bu kod oldukça benzer işlemciler olan ancak daha az L2 önbelleği bulunan Merom-2M ve Merom-L ile ortaktır. Merom-L'de sadece 1 işlemci çekirdeği ve farklı CPUID modeli bulunur. Merom'un masaüstü versiyonu Conroe'dir ve çift soketli server (sunucu) versiyonu Woodcrest'tir. Merom, 65 nm üretim işlemiyle üretilmiştir ve Merom'un 45 nm versiyonu Penryn tarafından takip edilmiştir. Penryn ve Merom, birlikte Intel'in Tick-Tock üretim yaklaşımının ilk "tick-tock"unu temsil etmiştir; bu yaklaşıma göre Penryn, Merom'un "tock"una karşılık gelen "tick"ti.

Penryn; Core 2 Solo, Core 2 Duo, Core 2 Quad, Pentium ve Celeron olarak çeşitli konfigürasyonlarla satılan bir Intel işlemcisinin kod adıdır.
Slot 2, Intel'in Pentium II Xeon ve Pentium III Xeon işlemcileri tarafından kullanılan 330 pimlik Single Edge Contact Cartridge için fiziksel ve elektriksel teknik özellikleri ifade eder.

Kaby Lake, Intel'in 30 Ağustos 2016'da duyurduğu yedinci nesil Core mikroişlemci ailesi için kod adıdır. Kaby Lake, önceki Skylake gibi 14 nm üretim işlemi teknolojisi kullanılarak üretilmekteydi. Intel'in önceden izlediği Tick-Tock üretim ve tasarım modelini değiştiren Kaby Lake, yeni Process-Architecture-Optimization modelini temsil eder. Kaby Lake işlemcileri, üreticilere ve OEM'lere 2016'nın ikinci çeyreğinde gönderilmeye başlanmıştır; mobil çipler bu dönemde gönderilmeye başlanırken masaüstü Kaby Lake (masaüstü) çipleri resmi olarak Ocak 2017'de piyasaya sürülmüştür.
Yonah, Intel'in 65 nm üretim işlemini kullanan ilk işlemci neslinin kod adıdır; bu işlemci ailesi, önceki Banias / Dothan Pentium M mikromimarisinden temel alır. Yonah işlemcileri, Intel'in Core Solo ve Core Duo mobil mikroişlemcileri ürünleri olarak piyasaya sürülmüştür. Yonah'ta SSE3 komutları eklenerek ve, SSE ve SSE2 uygulamaları geliştirilerek SIMD performansı geliştirilmiştir; ancak daha yüksek gecikmeye sahip önbellek kullanıldığı için tam sayı performansı biraz azalmıştır. Ayrıca, Yonah'ta NX bit desteği bulunur.
Gracemont, Intel tarafından üretilen yongada sistemlerde kullanılan düşük güç tüketimli işlemciler için bir mikromimaridir ve Tremont'un halefidir. Gracemont, selefi gibi hibrit tasarımlardaki düşük güç tüketimli çekirdekler olarak kullanılmaktadır; buna Alder Lake ve Raptor Lake örnek gösterilebilir.