İçeriğe atla

Inside Out Film ve Video Festivali

Inside Out Toronto LGBT Film Festivali
KonumToronto, Ontario, Kanada
Kuruluş1991
Festival tarihi22 Mayıs 2014 - 1 Haziran 2014
Dilİngilizce
http://www.insideout.ca

Inside Out, kâr amacı gütmeyen kayıtlı bir vakıf olup kendisini queer sinema aracılığı ile hayatları değiştirmeye ve LGBTlere yönelik tutumlara meydan okumaya adamıştır. Kurum her yaştan, ulustan ve seviyeden lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender (LGBT) topluluklarını ve film yapımcılarını, LGBT filmlerinin tanıtımı, yapımı ve sunumu aracılığı ile destekler. Kurumun en çok bilinen sunumları arasında her yıl düzenlenen Toronto LGBT Film Festivali ve Ottawa LGBT Festivali yer alır. Bu iki festival her yıl toplamda 35.000'in üzerinde katılımcıyı bir araya getirir. Inside Out ayrıca yılın geri kalan dönemlerinde özel etkinlikler, topluluk inisiyatifleri, okul programları ve TIFF Bell Lightbox'ta her iki ayda bir düzenlenen film gösterimlerini de organize eder.

Kurumun baş yönetmeni Scott Ferguson'dur.

2007 yılında Ottawa'da Inside Out Ottawa LGBT Film Festivali olarak bilinen bir kardeş film festivali de düzenlenmektedir.

Toronto LGBT Film Festivali

İlk kez Toronto'nun Euclid Sineması'nda 1991 yılında düzenlendi. Inside Out'un düzenlediği bu festivake lezbiyenler, geyler, biseksüeller ve transgenderler (LGBT) hakkında yapılan filmleri izlemek isteyen küçük bir grup katıldı. O günden günümüze kadar olan süre içerisinde festival, Kanada'da LGBT filmlerin tanıtımı ve geliştirilmesine yönelik bir dizi programı bünyesine dahil etti. Günümüzde Kanada'da türünün en büyüğü olan bu festival, LGBT komünitesinin ilgisinin çekebilecek pek çok farklı türde yapımın gösterimini gerçekleştirmektedir. 11 gün süren bu festival bünyesinde düzenlenen 200'ün üzerinde Kanadalı ve diğer ülkeler ait filmlerin gösterimleri, tartışma oturumları ve eğlencelere 35.000'in üzerinde kişi katılmaktadır. 2009'dan beri festivalin ana sponsorluğunu RBC Royal Bank üstlenmektedir.

Ottawa LGBT Film Festivali

2007'den beri Inside Out, Ottawa'nın Gatineau bölgesinde dört gün süren bir film festivali düzenler. Festivalin ana sponsoru RBC Royal Bank'ın da desteğiyle Ottawa Festivali, queer sinemasının Kanada'dan ve dünyanın diğer ülkelerinden gelen en iyi örneklerini gösterir. Festivale olan katılım her yıl giderek artmaktadır. 2011 yılında düzenlenen festival bünyesinde gösterilen 13 film ve partilerde 3.500'ün üzerinde katılımcının yer aldığı açıklanmıştır.

Queer Video Mentorluk Projesi

1998 yılında Charles Street Video'nun da desteğiyle Inside Out, Queer Video Mentorluk (Akıl Hocalığı) Projesi'ni düzenledi. Proje kapsamında genç video yapımcılarına destek olunması planladı. 25 yaşın altındaki queer kesim, resimli taslaklamadan yapım sonrası çalışmalara ve düzenlemeye kadar pek çok konuda destek buldu. Festivalin 20. yılı anısına 2010 yılında Inside Out, LGBT gençliğini ve 55 yaşın üzerindeki kesimi bir araya getiren bir proje düzenledi. Günümüze kadar 100'ün üzerinde sanatçı, proje kapsamında çalışmalar yaptı ve bu çalışmalar, hem Kanada'daki festivalde hem de dünya çapındaki diğer festivallerde gösterildi. Her yıl, proje kapsamındaki bu filmler okullara ve diğer sivil toplum kuruluşlarına ücretsiz olarak dağıtılır.

John Bailey Film ve Video Tamamlama Fonu

2001 yılında Inside Out, John Bailey Film ve Video Tamamlama Fonu'nu duyurdu. Uzun süreler boyunca Inside Out çalışmalarını destekleyen ve aynı zamanda kurumun yönetim kurulu üyesi olan John Bailey'nin anısına oluşturulan bu fon, Kanadalı film yapımcılarının tamamlanma aşamasında olan çalışmalarına 500 ilâ 2.000 dolar arasında değişen tutarlarda maddî yardım yapmayı hedeflemektedir.

Film ve Video Queer Çalışmaları Mark S. Bonham Bursu

2002 yılından bu yana her yıl verilen bu burs, kendilerine lezbiyen, gey, biseksüel ya da transgender olarak tanımlayan ve film ve video eğitimlerine devam etmek isteyen öğrencilere 5.000 dolarlık nakit burs yardımında bulunur. Burs ilk kez 2002 yılında Vancouver'dan Adam Garnet'e verilmiştir. Burstan daha sonra Mary Fogarty, Christopher Sanchez, Jung Kim, Cam Matamoros, Jo Simalaya Alcampo, Rachel Smyth ve Jordan Tannahill faydalanmıştır.

Inside Out Sanat Bağış Fonu

Inside Out Sanat Bağış Fonu, 2001 yılının Aralık ayında Ontario Sanat Vakfı üzerinden Inside Out'un gelecekteki çalışmalarını fonlamak için kurulmuştur. Fon, Mark Bonham'ın yaptığı 200.000 dolarlık bağış sayesinde kurulmuş, fonun günümüzdeki değeri ise 300.000 doları geçmiştir. Inside Out'u destekleyen kişiler bu fona bağış yapabilir ve yaptıkları bağışları ödedikleri vergiden düşebilirler.

Film gösterimleri

Inside Out, yıl boyunca TIFF Bell Lightbox'ta film gösterimleri düzenlemektedir. Uluslararası festivallerden seçilen en filmlerin gösterimini üstlenen Inside Out, bu gösterimler aracılığı ile LGBT filmlerinin yeni ve en iyi örneklerini Kanadalı izleyiciler ile buluşturmayı hedefler.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Gey, eşcinsel anlamında bir sıfat, terim ve isim. Genellikle eşcinsel erkekleri belirtmek üzere kullanılan terim, aynı zamanda eşcinsel kadınları tanımlamak için de kullanılmaktadır. Türkçeye İngilizcedeki "gay" kelimesinden; İngilizceye ise Eski Fransızcadaki "gai" kökeninden geçmiştir. Aslen "neşeli, umursamaz" ve "canlı renkli, gösterişli" anlamlarına gelen gey terimi ilk olarak 1960'lı yıllardan itibaren erkek eşcinseller tarafından kendilerini tanımlamak amacıyla kullanılmaya başlanmıştır. İngilizcedeki "gay" kelimesinin diğer anlamlarında kullanımı da zamanla yok olmaya yüz tutmuştur. Kadın eşcinsel anlamına gelen lezbiyen kelimesi ise 1800'lü yıllardan beri kullanılmaktadır.

Açılmak ya da coming out, kişinin cinsel yönelimini veya cinsel kimliğini, uygun gördüğü kişilere, "kendi isteğiyle" beyan etmesi. İngilizce coming out of closet kavramının kısaltması olan bu terim Türkçede de kullanılmaya başlanmıştır. Outing ise, eşcinsel bir bireyin cinsel yöneliminin, "kendi isteği olmaksızın", topluma ifşa edilmesidir. Bu duruma maruz kalmış ünlü kişiler arasında daha önce evlenip baba olmuş, cinsel yönelimi öğrenildiğinde toplum tarafından yargılanmış şarkıcı Elton John ve yazar Oscar Wilde da vardır.

<span class="mw-page-title-main">LGBT</span> Lezbiyen, gey, biseksüel ve trans bireyler için kullanılan kısaltma

LGBT veya GLBT ya da LGBTQ+, 1990'larda LGB kısaltmasından sonra ortaya çıktı ve 1980'lerin ortaları ile sonlarından bu yana gey sözcüğü yerine kullanılarak LGBT topluluğunu temsil etmeye başladı. Birçok etkinci, gey topluluğu kullanımının eksik bir tanımlama olduğunu düşünerek LGBT topluluğu kullanımına geçti.

Kuir veya Queer, heteroseksüel veya cisseksüel olmayan insanlar için kullanılan bir şemsiye tabirdir.

March on Washington for Lesbian, Gay and Bi Equal Rights and Liberation, 25 Nisan 1993 tarihinde Washington kentinde yer almış büyük siyasi gösteri idi. Düzenleyicilerin tahmin ettiklerine göre 1 milyon kişi yürüyüşe katıldı, ancak Millî Park Servisi katılımın 300.000 olduğunu tahmin etti.

LGBT argosu ya da gey argosu, en çok lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender (LGBT) kişilerin arasında kullanılan bir tür argo. Diğer LGBT kişiler ile kodlanmış bir şekilde iletişime girebilmek için bir vasıta olarak Endonezce, İngilizce, Japonca, Türkçe ve Zuluca gibi çeşitli dillerde kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">LGBT sosyal hareketleri</span>

LGBT sosyal hareketleri, cinsel azınlık|cinsel ve cinsiyet azınlıklarının toplum tarafından kabul edilmelerine dair birbiri ile ilişkili amaçlar paylaşırlar. Lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender (LGBT) kişiler ve LGBT'lerin hak arayışını destekleyenler genelde LGBT hakları olarak kastedilen haklar için kampanya yapmışlardır. Çeşitli topluluklar gey kurtuluş, lezbiyen feminizm, queer hareketi ile transgender eylemciliği dahil olmak üzere bir sürü çeşitli biçimde hem birlikte hem de birbirinden bağımsız bir şekilde çalışmışlardır. Tüm LGBT kişileri ve menfaatlarını temsil eden herhangi bir örgüt yoktur, fakat dünya çapındaki LGBT Onur etkinliklerine eşgüdüm ve ağ iletişimi sağlayan InterPride ve LGBT ile HIV pozitif kişilere karşı işlenen insan hakları ihlâlleri ile ilgilenen ve Birleşmiş Milletler ile birlikte çalışan Uluslararası Gey ve Lezbiyen İnsan Hakları Komisyonu (IGLHRC) gibi LGBT topluluklarını ve menfaatlarını gevşek bir şekilde kapsayan uluslararası örgütler vardır.

<span class="mw-page-title-main">Jonathan Ned Katz</span> Amerikalı tarihçi

Jonathan Ned Katz, insan cinselliği konusunda uzmanlaşmış Amerikalı tarihçi. Hemcins cinsel çekiciliğe ve tarih boyunca cinselliğin sosyal örgütlenmesine uygulanan değişikliklere odaklanmıştır. İnşacılık kuramına dayanıp çalışmaları insan cinselliğini tanımlamak ve açıklamak için kullandığımız kategorilerin yanı sıra cinsel faaliyet, arzu, ilişki ve kimliklerin sosyal örgütlenmesinin belirli tarihi ve kültürel bağlamlara özgü olduğunu savunan fikre odaklanır.

<span class="mw-page-title-main">Gey bar</span>

Gey bar veya Gay bar, lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender müşterilere yönelik bir eğlenme, içme tesisidir. LGBT bireylerin bir araya gelme, eğlenme noktalarından biri olarak kabul edilir. Bilinmesi açısından "erkek barı, kız barı, gey kulübü, gey barı, eşcinsel barı, lezbiyen barı" gibi isimlerle de tanımlanabilmektedir. eşcinsel turizminin önemli bir parçasını oluşturur.

LGBT sembolleri, Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Transgender birliğini göstermek ve cinsel kimlik ve cinsel yönelimleri tanımlamak için semboller kabul edilir, semboller gey gurur, değerler ve tanımlamaları temsil eder. II. Dünya Savaşı'nda Naziler tarafından kullanılan pembe üçgen de bir eşcinsellik sembolüdür ancak Nazi Soykırımı'ndaki çağrışımları yinelemektedir.

LGBT gençler arasında intihar veya lezbiyen, gey, biseksüel, transgender gençler arasında intihar oranları genel nüfustaki diğer bireylerin intihar oranlarına göre daha yüksektir. LGBT gençler ve genç yetişkinler arasında ise intihara eğilim ve intihar vakaları ise çok daha yüksektir. Bu durumun nedenleri olarak eşcinsel bireylere karşı kültürel, toplumsal ve bireysel homofobi ve baskı, eşcinsel evliliğin kanunlar nezdinde yasal olmaması, tacizlerin ve azarlamaların olması gösterilebilir. Yapılan tüm ayrımcılıkların bir sonucu olarak LGBT bireyler arasında depresyon, bilinçli ya da bilinçsiz ilaç kullanımı ve intihara eğilim çok yaygındır.

<i>Benim Çocuğum</i> Türk belgesel filmi

Benim Çocuğum yönetmenliğini Can Candan'ın yaptığı aile ve belgesel türündeki film. Türkiye'deki LİSTAG eşcinsel dayanışma örgütünün 5 ailesinin katılımıyla hayata geçirilen belgesel projesinde lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender çocuklara anne ile babalarının gözünden bakılmasının hikâyesi anlatılmıştır. Filmde ağırlıklı olarak homofobinin ve transfobinin çocuklarına olan etkisi, LGBT olarak yaşamanın zorluğu ve çocuklarının cinsel kimlik ile yönelimini tüm zorluklara karşı kabul eden ailelerinin dilinden Türkiye'de LGBT olmak anlatılmaktadır. 3. Filmamed Belgesel Film Festivali'nde "Jüri Özel Ödülü" alan film birçok ülkenin film festivallerinde gösterilmiştir.

Out In Africa Güney Afrika Gey ve Lezbiyen Film Festivali (OIA), Güney Afrika anayasasına bir kişinin cinsel yönelimi sebebiyle ayrımcılığa uğramasını suç sayacak maddelerin eklenmesini kutlamak amacıyla oluşturulmuş ve ilki 1994 yılında yapılan bir gey ve lezbiyen film festivalidir. Festival, Güney Afrika'da Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Transgender ve Erdişilerin (LGBTIlerin) onyıllar boyunca sosyal ve kültürel yaşamdan dışlanmış olmasına ve onların alışılagelmiş ve dini topluluklardan uzak tutulmalarına odaklanan bir film festivali olup, LGBTIlerin yeni oluşturulmuş bu demokrasideki durumlarının tartışıldığı bir platform olma görevini üstlenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">LGBT ebeveynliği</span>

LGBT ebeveynlik, bir veya birden fazla çocuğu ebeveyn veya koruyucu aile olarak yetiştiren lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender kişileri ifade eder. Buna şunlar dahildir: Eşcinsel çiftler tarafından yetiştirilen çocuklar, bekar LGBT ebeveynler tarafından yetiştirilen çocuklar ve en az bir eşin LGBT'li olduğu karşı cinsten bir çift tarafından yetiştirilen çocuklar.

Mumbai Queer Film Festivali veya KASHISH Mumbai Uluslararası Queer Film Festivali, 2010 yılından beri Hindistan'ın Mumbai kentinde her yıl düzenlenen uluslararası bir LGBT film festivalidir. Festival, Hindistan'dan ve diğer ülkelerden gönderilen gey, lezbiyen, biseksüel, transgender ve queer temalı filmleri izleyici ile buluşturmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Lübnan'da LGBT hakları</span>

Lübnan'da LGBT bireyler, LGBT olmayan bireylerin uğramadığı yasal ve sosyal zorluklarla yüz yüze gelmektedir. Buna rağmen, Arap Dünyası'nın diğer ülkelerine göre çok daha fazla özgürlüklere sahiptirler. Çeşitli mahkemeler, Lübnan Ceza Kanunu'nda "doğanın yasalarına aykırı" cinsel ilişkileri yasaklayan 534. maddenin LGBT bireyleri tutuklamak için kullanılmaması gerektiği sonucuna varmış; bu nedenle eşcinsellik de facto olarak yasaldır.

<span class="mw-page-title-main">Kazakistan'da LGBT hakları</span>

Kazakistan'da lezbiyen, gey, biseksüel ve transseksüel (LGBT) hakları sınırlıdır. Kazakistan'daki LGBT kişiler, LGBT üyesi olmayanların yaşamadığı yasal durumlar, sosyal zorluklar ve ayrımcılıkla karşı karşıyadırlar. Hem erkek hem de kadınların eşcinsel ilişkileri Kazakistan'da yasaldır, ancak aynı cinsiyetten çiftler ve aynı cinsiyetten çiftler tarafından yönetilen aileler için yasal korumalar geçerli değildir.

<span class="mw-page-title-main">Bosna-Hersek'te LGBT hakları</span>

Bosna-Hersek'te lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender (LGBT) bireyler, LGBT olmayan insanların karşılaşmadığı yasal zorluklara uğrayabilir. Bosna-Hersek'te hemcins cinsel aktiviteler, hem erkekler hem de kadınlar için yasaldır. Buna rağmen, karşı cins çiftlerin sahip olduğu yasal korunmalar, hemcins çiftlerin başta olduğu hanehalklarına mevcut değildir.

<span class="mw-page-title-main">Biseksüel pornografi</span> Biseksüelliği betimleyen pornografi türü

Biseksüel pornografi, en tipik olarak erkekleri ve birbirleri üzerinde cinsel eylemlerde bulunan en az bir kadını betimleyen bir pornografi türüdür. Kadınların ve bir erkeğin yer aldığı bir seks sahnesinde, kadın oyuncular birbirleriyle cinsel eylemlerde bulunsalar bile genellikle biseksüel olarak tanımlanmaz veya etiketlenmez.

<span class="mw-page-title-main">Kuir çalışmaları</span>

Kuir çalışmaları, cinsel çeşitlilik çalışmaları veya LGBT çalışmaları, lezbiyen, gey, biseksüel, trans, cinsiyet disforisi yaşayan, aseksüel, kuir, cinsel kimliğini sorgulayan, interseks insanlara ve kültürlere ve bunlarla alakalı konulara odaklanan cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ile ilgili konuların incelenmesidir.