İçeriğe atla

Inner Planes

Inner Planeler Evrenin hammadelerinin olduğu yerdir.Bütün evrenin yapı blokları olan Elementler ve Enerjiler buradadır.Buranın sakinleri genelde Elementellerden,Genie(Çin),Efreet(İfrit) ve Mephith lerden oluşur.

Elemental Planeler(Elemental Planes)

Dört ana element olan Hava,Su,Toprak ve Ateş kendileri ve bunların enerji planeler ile birleştiği yerlerden oluşur.

  • Elemental Plane of Air (Hava) : Kocaman bir hava boşluğu,kara parçası yoktur.Air Elementaller ve Djinniler burada yaşar.
  • Elemental Plane of Earth(Toprak) : Her yer topraktır ve kayalardan oluşur.Earth Elementaller ve Daolar burada yaşar
  • Elemental Plane of Fire(Ateş) : Ateş denizidir.Fire Elementallar ve Efreetler burada yaşar.
  • Elemental Plane of Water(Su) : Çok büyük bir denizdir burası.İçinde su canlıları ve tabii ki Water Elementaller ve Maridler burada yaşar

Paraelemental Planeler

Ana Elemental Planelerin birbirleriyle kesiştikleri yerlerdir.

  • Paraelemental Plane of Ice(Buz) : Elemental Plane of Air ile Elemental Plane of Water arasında yer alır.Her taraf buzdur.Evrenin en soğuk noktasıdır.Buradaki Chiseled Malikanesinde Lord Cyronax yaşar.Ice Elementelların en güçlüsü ve en hırslısırdır.
  • Paraelemental Plane of Ooze(Balçık) : Elemental plane of Water ile Elemental Plane of Earth arasında yer alır.Balçıksı bir denizle kaplıdır.
  • Paraelemental Plane of Magma : Elemental Plane of Fire ve Elemental Plane of Earth arasında yer alır.Elemental Plane of Earth'e gittikçe kalınlaşan büyük bir lav denizidir.Meşhur Magma Mephitler burada yaşar.
  • Paraelemental plane of Smoke(Duman) : Elemental Plane of Fire ve Elemental plane of Air arasında yer alır.Yer yer sıcak zehirli bir duman bulutundan oluşur.

Quasielemental Planeler

Ana Elemental Planelerin Enerji Planeler ile kesiştikleri yerlerdir.

  • Quasielemental Plane of Salt(Tuz): Elemental Plane of Water ve Negative Energy plane arasında yer alır.Etraftaki tüm nemi emen bir tuz denizinden oluşmuştur.Burada Salt mephitler,Salt Quasielementaller ve Doomguardlar dan başka pek yaşayan yoktur.Negative Energy Palane sınırlarında dört Doomguard kalesinden biri olan tuz minerelinden oyulmuş Citadel Sealt bulunur.
  • Quasielemental Plane of Ash(Kül) : Elemental Plane of Fire ve Negative Energy Plane arasında yer alır.Tüm ısıyı emen bir kül denizinden oluşmuştur.Burada Negative Energy Palne sınırlarında Citadel Crumbling adında bir Doomguard kalesi bulunur.Eski kaleleri olan Citadel Cavitius'u Lord Vecna'ya kaptırmışlardır.
  • Quasielemental Plane of Dust(Toz) : Elemental Plane of Earth ve Negative Energy Plane arasında yer alır.Toz denizinden oluşmuştur.Dust Mephitleri ve Dust Quasielemantalleri boldur.Burada Negative Energy Plane sınırlarında en güçlü Doomguard kalesi olan Citadel Alluvius bulunmaktadır.
  • Quasielemental Plane of Vacuum(Vakum) : Elemantal Plane of Air ve Negative Energy plane arasında yer alır.Bomboş bir planedir,içinde hiçbir şey yoktur.Burada Vacuum Quasielemantalleri(kendi bedenleri de hiçlikten oluşmuştur) yaşarlar.Ayrıca Negative Energy plane sınırlarında bir Doomguard Kalesi olan Citadel Exhalus bulunur.
  • Quasielemental Plane of Radiance(Aydınlık) : Elemental Plane of Fire ile Pozitive Energy Plane arasında yer alır.Burası çok sıcak ve kör kadar edecek parlak bir yerdir.
  • Quasielemental Plane of Mineral : Elemental Plane of Earth ile Pozitive Energy plane arasında yer alır.Her türlü değerli metal,değerli taş,değersiz metal,değersiz taş bulunur.
  • Quasielemental Plane of Steam(Buhar) : Elemental Plane of Water ile Positive Energy Plane arasında bulunur.Burası soğuk buharlardan oluşur.Mist Mephit ve Steam Mephitler burada yaşarlar.
  • Quasielemental Plane of Lightning(Şimşek) : Elemental Plane of Air ile Positive Energy Plane arasında bulunur.Her daim yıldırımlar,şimşekler ve gök gürültüsü vardır.Lightning Mephitler ve Lightning Quasielementaller burada yaşarlar.

Enerji Planeler(Energy Planes)

Bu iki önemli Plane evrendeki Yaşamın ve Ölümün kaynağıdır.

Negative Energy Plane

Yaşayan Ölülerin(Undead) güclerini aldıkları planedir.Burada da yaşam gücü emilir.

Positive Energy Plane

Evrene hayatın yayıldığı yer burasıdır.Burada Kişi her turn 1d6 hp kazanır.Toplam hp sinin 2 katını geçince inflak eder.

Inner Planelere Dair

Buraları Prime Material Plane sakinlerine uygun olmayan yerler barındırlar.Çoğu kısmında üzerinde koruma büyüsü olmayan kişi bulunduğu planein olumsuz etkileriyle karşılar.Gerekli önlemler olmadan buralara girmemek gerekir.Gerekli önlemler alınsa bile buraların sakinleri çok dost canlısı değillerdir.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

Ontoloji, varlık felsefesi ya da varlıkbilim, temel sorunu varlık olan felsefi disiplin. Varlık ya da varoluş ile bunların temel kategorilerinin araştırılmasıdır. "Varlık" ve "varolan" ayrımını; "varlık vardır" ve "varlık yoktur" fikirlerini tartışır.

<span class="mw-page-title-main">Ay</span> Dünyanın doğal uydusu

Ay, Dünya'nın tek doğal uydusu ve Güneş Sistemi içindeki beşinci büyük doğal uydudur. Dünya ile Ay arasında ortalama merkezden merkeze uzaklık 384.403 km, yani Dünya'nın çapının yaklaşık otuz katı kadardır. Jeofiziksel açıdan Ay, gezegen kütleli gök cismi veya uydu gezegendir. Kütlesi, Dünya'nın kütlesinin %1,2'si ve çapı 3.474 km (2.159 mi) ile Dünya'nın yaklaşık dörtte biri kadardır. Yüzeyinde kütleçekim etkisi yerçekiminin yaklaşık %17'sidir. Ay, Dünya'nın yörüngesinde bir turunu 27 gün 7 saatte tamamlar. Dünya, Ay ve Güneş geometrisinde görülen periyodik değişimler sonucunda her 29,5 günde tekrar eden Ay'ın evreleri oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Mukaddime</span> İbn-i Haldunun, 1375te Kalatu ibn Seleme adlı kalede Beni Arif kabilesinin himayesinde yaşadığı dönemde yazdığı eser

Mukaddime, İbn-i Haldun'un en ünlü eseridir. Tarih, iktisat, sosyoloji ve siyaset gibi birçok sosyal bilim için temel teşkil eden görüşleri içinde barındırır. İbn-i Haldun eserini 1375'te Kal'atu ibn Seleme adlı kalede Beni Arif kabilesinin himayesinde yaşadığı dönemde kaleme aldı.

<span class="mw-page-title-main">Hayvan</span> çok hücreli ökaryotik organizmalar alemi

Hayvan, canlılar dünyasının ökaryotlar (Eukaryota) üst âlemindeki hayvanlar (Animalia) âleminde sınıflanan canlıların ortak adıdır. Arapça "canlı varlık" anlamındaki ḥayevān sözcüğünden Türkçeye geçmiş olan "hayvan" sözcüğü, günlük kullanımda esasen insan dışı, nefes alan ve hareket eden canlıları ifade etmek için kullanılsa da, biyolojik bağlamda insanı da içerir. Anadolu ağızlarında hayvan anlamında bav, bobos, böçü, çer, çokgal, dölük, evcimen, evlük, karaböcü, karaltı, medek, tereke, töm gibi sözcükler kullanılmaktadır. Hayvan sözcüğünün eş anlamlısı döngül sözcüğüdür. Hayvanlar âleminin bilimsel ve Latince adı olan "Animalia" terimi ise yine Latince olan ve "yaşayan" ya da "ruh" anlamına gelen animadan türetilmiş animal sözcüğünün çoğuludur. Hayvanlar âlemini tanımlayan bir başka Yunanca bilimsel terim de metazoa'dır (μετάζωα).

<span class="mw-page-title-main">Dünya</span> Güneş Sisteminde Güneşe en yakın üçüncü gezegen

Dünya veya Yerküre, Güneş Sistemi'nde Güneş'e en yakın üçüncü gezegen olup şu an için üzerinde yaşam ve sıvı su barındırdığı kesin olarak bilinen tek astronomik cisimdir. Radyometrik tarihleme ve diğer kanıtlara göre 4,55 milyar yıldan fazla bir süre önce oluşmuştur. Dünya'nın yer çekimi, uzaydaki diğer nesnelerle, özellikle Güneş'le ve tek doğal uydusu Ay'la etkileşime girer. Dünya'nın Güneş'in etrafındaki yörüngesi, 365,256 güneş günü, yani bir yıldız yılı sürer. Bu süre içerisinde Dünya, kendi ekseni etrafında 366,265 kez döner.

<span class="mw-page-title-main">Doğa</span> doğal, fiziksel veya maddi evren ve fenomenler

Doğa İnsan yapımı dışında kalan ve kendiliğinden var olan, sürekli değişen, dönüşen tüm fiziki evren ve onun kendiliğinden işleyişi. İnsan da doğanın parçasıdır. İnsan'ın doğadan koparak; doğaya, dünyaya müdahale eden bir canlıya dönüşmesiyle doğa ve insan ayrımı yapılmak durumu doğmuştur. İnsanın, kabaca on bin yıl öncesinden itibaren özellikle de yerleşik düzene geçmesiyle, yoğun şekilde besi hayvanlarını evcilleştirmesi, toprağı ekip dikmeye başlaması, tüm ekonomik faaliyetleri, kitlesel savaşları ve savaşlar için geliştirdiği teknolojileri, insanın doğadan kopması veya doğaya müdahale etmesi olarak yorumlanır. Antik Çin bilgelerinden Zhuangzi bu kopuşu "İnsanın, öküzün burnuna halka takması" diye anlatır: Öküzün iki kulağı, iki boynuzu, dört bacağının olması doğadan gelir; öküzü işinde gücünde kullanmak için burnuna halka takıp çekiştirmek ise insan müdahalesidir.

<span class="mw-page-title-main">Orta Dünya</span> Tolkienin kurguladığı Orta Dünya evreninde, yazarın eserlerinin büyük bir kısmına mekân olan hayalî kıta

Orta Dünya kıtası, J. R. R. Tolkien'in kurguladığı Orta Dünya evreninde, yazarın eserlerinin büyük bir kısmına mekân olan hayalî kıtadır. Bu eserlerin en meşhurları Hobbit romanı ve Yüzüklerin Efendisi roman üçlemesidir. Tolkien'in öykülerinde, meleksi varlıklar valar, elfler ve bunlarla ittifak halindeki insanlarla, şeytani Melkor ya da Morgoth ve onun yolundan giden büyük çoğunluğu orklardan, ayrıca ejderhalar ve köleleştirilmiş insanlardan oluşan iki büyük gücün Arda'yı ele geçirmek için yaptıkları savaşlar anlatılır. Sonraki çağlarda, Morgoth'un yenilmesi ve Arda'dan sürülmesi sonucunda kötülüklerin efendisi rolünü, baş yardımcısı Sauron devam ettirir. Morgoth'un defedilmesinden sonra valar, Orta Dünya'nın işlerine doğrudan karışmaktan tamamen el çekerler ve Sauron'a karşı süren mücadelede valar safındaki halklara yardım etmesi için Orta Dünya'ya Istari olarak bilinen maiaları yollarlar. Bunların en önemlileri Boz Gandalf ve Ak Saruman olmuştur. Gandalf, görevine sadık kalarak Sauron'un yok edilişinde kritik görevleri yerine getirir, Saruman ise mutlak egemenlik kurmak amacıyla Sauron'a rakip olarak ortaya çıkar. Kötülüğe karşı mücadeleye katılan diğer ırklar ise cüceler, elfler ve hobbitlerdir. Orta Dünya üzerinde hakimiyet tesis etmek için karanlık güçler ile aydınlık güçler arasında yaşanan mücadelenin başlangıcı ve ilk devreleri Tolkien'in Silmarillion adlı eserinde hikâye edilir. İyilik ile kötülüğün son mücadelesi, sırasıyla Hobbit ve Yüzüklerin Efendisi romanlarında ele alınır.

<span class="mw-page-title-main">Münih</span> Almanyada Bavyera eyaletinin başkenti

Münih, Berlin ve Hamburg'dan sonra Almanya'nın en büyük üçüncü şehridir. Bavyera eyaletinin en büyük şehri ve başkentidir. Avrupa Birliği'nin onikinci en büyük şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Amerikan Samoası</span> Okyanusyada yer alan A.B.D. denizaşırı bölgesi

Amerikan Samoası, Güney Pasifik Okyanusu kesiminde konuşlanmış bir ada ülkesidir. En büyük ve gelişmiş adası Tutuila adasıdır. Amerikan Samoası, Amerikalıların bu bölgeyi ve halkını dünyaya açmak için Mikronezya, Filipinler, Guam, Marshall adalarıyla birlikte yayılmacılıkta kullandığını söyleyebiliriz. Amerika Birleşik Devletleri'ne ait bir bölgedir.

<span class="mw-page-title-main">Rahim</span> Memelilerde dişi cinsel organı

Rahim, dölyatağı veya uterus, memelilerde gebelik organıdır. İnsanlarda ve memelilerin çoğunda üreme sisteminin kadınlık hormonuna duyarlı, ikincil cinsel organıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kozmoloji</span> Evreni konu alan bilim dalı

Kozmoloji, bir bütün olarak evreni konu alan bilim dalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Işınım enerjisi</span>

Işınım enerjisi, elektromıknatıssal dalgaların enerjisidir.

<span class="mw-page-title-main">Kafkas Dağları</span>

Kafkas Dağları, Kafkas Sıradağları Kafkasya'da Karadeniz ve Azak Denizi ile Hazar Denizi arasında, kuzeybatı ve güneydoğu doğrultusunda uzanan sıradağlar ve dağ sistemi. Bu dağlar kuzeybatıda Taman Yarımadası yakınlarında başlar ve güneydoğuda Apşeron Yarımadasına değin uzanır. Kafkas Dağları, Kuzey ve Güney Kafkaslar olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Kuzeyde kalan sıra dağlara Büyük Kafkas Dağları, Güney Kafkas Dağlarına ise Küçük Kafkas Dağları denir.

Zindanlar ve Ejderhalar rol yapma oyununda Outer Plane; tanrıların, meleklerin ve şeytanların ikamet ettiği, cennet ve cehennemin olduğu yerdir. Her Outer Plane'e aligmentleri şekil verir.

J. R. R. Tolkien, İngiliz Edebiyatı'na bir mitoloji kazandırmak gayesiyle "Orta Dünya evreni"ni kurguladı. Tolkien kurgusal Orta Dünya evreninde hiçbir dine açıkça göndermede bulunmadı. Silmarillion’da kendi yaratılış öyküsünü kurdu. Yazar, kitaplarında ögeleri birbiriyle tutarlı bir kurgusal evren yapmaya büyük bir çaba harcadı. Öyle ki, 81 yıllık yaşamının büyük bir kısmını bu efsaneyi üretmeye adamıştır. Orta Dünya evreninin gerçek dünyayla alternatif ırkları, milletleri, dilleri, vs. vardır. Bunlara örnek olarak Ainur, elfler, insanlar, cüceler, orklar, balrog, ejderha, troll, kartal, ent, hobbit verilebilir.

<span class="mw-page-title-main">SALT</span> kar amacı gütmeyen sanat müzesi

SALT, İstanbul'da ve Ankara'da araştırma, sergi, yayın, web ve dijitalleştirme projeleri; söyleşi, konferans, gösterim ve atölye gibi programlar gerçekleştiren, disiplinler arası araştırma projeleri yürüten bir kültür kurumu.

Nükleer bağlanma enerjisi, atomun çekirdeğini bileşenlerine ayırmak için gereken enerjidir. Bu bileşenler nötron, proton ve nükleondur. Bağ enerjisi genelde pozitif işaretlidir çünkü çoğu çekirdek parçalara ayrılmak için net bir enerjiye ihtiyacı vardır. Bu yüzden, genelde bir atomun çekirdeğinin kütlesi ayrı ayrı ölçüldüğünde daha azdır. Bu fark nükleer bağlanma enerjisidir ki bu enerji birbirini tutan bileşenlerin uyguladığı kuvvet tarafından sağlanır. Çekirdeği bileşenlerine ayırırken, kütlenin bir kısmı büyük bir enerjiye dönüştürülür bu yüzden bir kısım kütle eksilir, eksik kütlede bir fark yaratır çekirdekte. Bu eksik kütle, kütle eksiği diye bilinir ve çekirdek oluşurken çıkan enerjiye takabül eder.

<span class="mw-page-title-main">Japon mitolojisi</span> mitoloji

Japon mitolojisi eski Japon mitleri, efsaneleri ve inançlarıdır. Japon halkının etnik inancı olan Shintō'yu çok iyi bir biçimde yansıttığı gibi Japon tarihine de ışık tutar. M.Ö. 6. yüzyıldan önceki Japon tarihi efsane, yani Kamiyo 神代 olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Havadan yangın söndürme</span>

Havadan yangın söndürme, orman yangınlarıyla mücadele etmek için hava taşıtlarının kullanılmasıdır. Orman yangınlarını söndürmek için uçak ve helikopter gibi hava taşıtlarından yangın söndürücü maddeler atılır. Yangınlarla mücadelede kullanılan kimyasallar arasında su, köpükler ve jel gibi su arttırıcılar ve Phos-Chek gibi özel olarak formüle edilmiş yangın önleyicileri bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Deniz yassı solucanları</span>

Deniz yassı solucanları (Polycladida) parazit olmayan, yer değiştirebilen ve denizlerde yaşayan yassı solucanları içeren, tür çeşitliliği yüksek bir takımdır. Denizlerin kıyısal bölgelerinde, özellikle kıta sahanlıklarında yaygındırlar ancak hidrotermal bacalarda bile gözlemlenmişlerdir. Birçok türü mercan resiflerinde yaşar. Çok az sayıda türü tatlı su habitatlarında bulunur.