İçeriğe atla

Inkscape

Inkscape
Geliştirici(ler)Inkscape Geliştirici Takımı
Güncel sürüm1.3
Programlama diliC++ (gtkmm kullanarak)
İşletim sistemiLinux, Mac OS X, Windows[1]
PlatformGTK+
TürVektörel grafik düzenleyici
LisansGNU Genel Kamu Lisansı
Resmî sitesiwww.inkscape.org
Kod deposuhttps://gitlab.com/inkscape/inkscape

Inkscape, GNU Genel Kamu Lisansı ile dağıtılan, özgür ve ücretsiz bir vektörel grafik düzenleme yazılımıdır. Inkscape, logo ve afiş tasarımı ile çeşitli grafik işlemlerine olanak sağlamaktadır. Ayrıca yazılım ile var olan resimleri de düzenlemek mümkündür.

Adobe Illustrator, CorelDRAW benzeri W3C standardında ölçeklenebilir SVG dosya biçimini destekler. Karmaşık çizimlerden her tür basit grafiğe uygun birçok çizim, boyama ve etki (effect) aracı içerir.

SVG ya da bir başka deyişle ölçeklenebilir vektörel grafikler, XML tabanlı web grafikleri için, WWW Konsorsiyumu'nun hazırladığı yeni bir dildir ve web geliştiricilerinin, tasarımcıların dinamik olarak üretilen, yüksek-nitelikli gerçek zamanlı verilerden kesin yapısal ve görsel kontrolü sağlar. Vektörel resimlerin piksel resimlere karşı en büyük avantajı, istenildiği gibi ölçeklenebilir olması yani kalite kaybına uğramamasıdır.

Inkscape, 2003 yılında Sodipodi'den çatallanarak geliştirilmeye başlamıştır.[2] Sodipodi ise daha önce Gill (GNOME Illustration Application) projesinden çatallanmıştır.[3]

Desteklediği dışarı aktarım biçimleri

Inkscape her geçen gün çok daha fazla dosya biçiminde dışarı aktarım ve kayıt etme işlemini desteklemektedir.[4] Bu dosya türlerinin bazıları aşağıda listelenmiştir:

  • Enhanced Metafile (*.emf)
  • LaTeX (*.tex)
  • POV-Ray (*.pov)
  • OpenDocument Draw (*.odg)
  • PSTrix makroları ile LaTeX (*.tex)
  • Desktop Cutting Plotter (*.dxf)
  • GIMP Palet (*.gpl)
  • Compressed Inkscape SVG with Media (*.zip)

Kullanım ipuçları

  • Hazırlanan bir çalışma yayınlanmadan önce çalışmada kullanılan tüm metinler "Yol > Nesneden Yola" aracıyla nesneye çevirilmelidir. Böylece çalışmayı görüntüleyen kişiler, programı kullanan kişinin yazı tipine sahip olmasa bile çalışmayı programı kullanan kişinin hazırladığı biçimde görecektir.
  • Birkaç çizgi veya şeklin birlikte büyütülmesi/küçültülmesi/taşınması istenirse bunun için; kilitleme düğmesine basılması yeterlidir.
  • Bir nesnenin altındaki nesneyi seçmek için fare imlecini nesnenin üzerine getirip ardından (Ctrl+Alt) tuşlarına basılı tutulur. Ardından istenilen nesne seçili hale gelene kadar fare ile (sol) tıklanır.[5]

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ Çoklu platform desteği 10 Kasım 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (wiki.inkscape.org)
  2. ^ "FAQ". Inkscape Project. 11 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Nisan 2020. 
  3. ^ "Linux.com'un Lauris Kaplinski Röportajı". Linux.com. 29 Eylül 2001. 18 Mayıs 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Nisan 2020. 
  4. ^ "What formats can Inkscape import/export?". 2 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Temmuz 2013. 
  5. ^ "PardusWiki'de Inkscape maddesi". 10 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ocak 2014. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Linux</span> Bir işletim sistemi çekirdeği

Linux ; Linux çekirdeğine dayalı, açık kaynak kodlu, Unix benzeri bir işletim sistemi ailesidir. GNU Genel Kamu Lisansı versiyon 2 ile sunulan ve Linux Vakfı çatısı altında geliştirilen bir özgür yazılım projesidir. Linux ismi ilk geliştiricisi olan Linus Torvalds tarafından 1991 yılında verilmiştir. Günümüzde süper bilgisayarlarda, akıllı cihazların ve internet altyapısında kullanılan cihazların işletim sistemlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Bunlardan en popüler olanı Google tarafından geliştirilen Android işletim sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">GIMP</span> Ücretsiz resim düzenleme aracı

GIMP, GNU Tasarısı dahilinde geliştirilen piksel tabanlı özgür ve ücretsiz bir görüntü işleme yazılımı. GIMP, Adobe Photoshop ve benzeri kapalı kaynak resim işleme araçlarına eşdeğer bir işlevler bütünü sunar. Linux, Windows, Mac OS gibi pek çok platformu destekler.

<span class="mw-page-title-main">Görüntü işleme</span>

Görüntü işleme isim ölçülmüş veya kaydedilmiş olan elektronik (dijital) görüntü verilerini, elektronik ortamda amaca uygun şekilde değiştirmeye yönelik yapılan bilgisayar çalışması.

<span class="mw-page-title-main">Grafik tasarım</span> Zihin yoluyla geliştirilip, görsel ya da yazılı bir şekilde bir mesajı iletme

Grafik tasarım bir mesajı iletmek, bir görseli geliştirmek veya bir düşünceyi görselleştirmek için metnin ve görsellerin algılanabilir ve görülebilir bir düzlemde, iki boyutlu, üç boyut ve de dört boyut olarak organize edilmesini içeren yaratıcı bir süreçtir. Baskı, ekran, hareketli film, animasyon, iç mimari, ambalaj tasarımı gibi birçok ortamda dijital veya dijital olmayacak bir şekilde uygulanabilir. Grafik sanatı ve grafik tasarımlarda, görsel sanatların temel ilkeleri olan hizalama, denge, karşıtlık, vurgulama, hareket, görüntü, oran, yakınlık, tekrarlama, ritim ve birlik geçerlidir. Grafik tasarım için grafik tablet, grafik yazılımı, uygulama yazılımı ve programları kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Adobe Photoshop</span> Abode Inc.nın piksel tabanlı görüntü, resim ve fotoğraf düzenleme yazılımıdır

Adobe Photoshop, Adobe Inc.'nin Windows ve macOS için geliştirip sunduğu piksel tabanlı görüntü, resim ve fotoğraf düzenlemede sayısal fotoğraf işleme yazılımıdır. Vektörel işlemlerde ve yazı işleme konusunda da bazı yetenekleri olmakla beraber, pazar lideri olmasını sağlayan özelliği bit resim işleme işlevini de taşıyan Photoshop; kuşkusuz bilgisayar dünyasının en kuvvetli yazılımlarındandır.

<span class="mw-page-title-main">Portable Network Graphics</span>

PNG, "Taşınabilir Ağ Grafiği" anlamındaki (Portable Network Graphics) 'in kısaltmasıdır ve kayıpsız sıkıştırarak görüntü saklamak için kullanılan bir saklama biçimidir. PNG biçiminde paletli ya da gerçek renkte görüntüler seçimlik bir saydamlık kanalıyla saklanabilir.

<span class="mw-page-title-main">Scribus</span>

Scribus, özgür ve ücretsiz bir masaüstü yayıncılık yazılımı. PDF ve Postscript biçiminde dosyalar elde etmeye yönelik olarak ticari seviyede kullanılmaktadır. QuarkXPress ve InDesign gibi masaüstü yayıncılık araçlarına özgür ve ücretsiz bir seçenek sunar. Windows, Linux, Mac OS X başta olmak üzere birçok işletim sistemini destekler.

<span class="mw-page-title-main">Ölçeklenebilir Vektör Grafikleri</span> 1999 yılından bu yana W3C Konsorsiyumu tarafından geliştirilen açık standart XML tabanlı bir vektörel grafik biçimi

Ölçeklenebilir Vektör Grafikleri, 1999 yılından bu yana W3C Konsorsiyumu tarafından geliştirilen açık standart XML tabanlı bir vektörel grafik biçimidir. W3C Konsorsiyumu tarafından kullanımı tavsiye edilen bir dosya biçimidir.

<span class="mw-page-title-main">Vektörel grafik</span>

Vektörel grafik, çözünürlükten bağımsız; her bir nesnenin matematiksel ifadelerle oluşturulduğu ve en önemlisi detay kaybetmeden herhangi bir boyuta yeniden ölçeklendirilebilen bilgisayar grafik türüdür. Grafikler belli bir ölçüye göre oluşur. Bitmap tabanlı resimler(Örneğin jpeg, bmp, png, gif vb. formatlardaki) pixel tabanlı programlarla oluşturulmaktadır ve vektör grafikleri de vektörel tabanlı programlarla oluşturulmaktadır. Vektör grafikleri genelde firma logoları, yazı içeren resimler, teknik ve hassasiyet gerektiren çizimler vb. alanlarda yaygın olarak kullanılmaktadırlar.

<span class="mw-page-title-main">Adobe Fireworks</span> bitmap ve vektörel grafik editörü programı

Adobe Fireworks ya da eski ismiyle Macromedia Fireworks, bit eşlem ve vektörel grafik editörü programıdır. Başlangıçta Macromedia xRes'in parçaları kullanılarak geliştirilen yazılım, 2005'te Adobe tarafından satın alınmıştır. Yazılım, hızlı web prototipleri ve uygulama ara yüzleri oluşturarak web tasarımcılara yardımcı olmaktadır. Slice ve hotspot ekleme özellikleri vardır. Diğer Adobe ürünleri Adobe Dreamweaver ve Adobe Flash ile entegre tasarlanmıştır. Adobe Creative Suite ile birlikte ya da tek başına satın alınabilmektedir. En son 2012 yılında geliştirilen programın yerini artık Adobe Illustrator ve Adobe Photoshop almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Karbon (yazılım)</span>

Karbon ya da eski adıyla Karbon 14, ölçeklenebilir bir vektör-tabanlı bir çizim yazılımıdır.

<span class="mw-page-title-main">Microsoft Paint</span> Microsoftun ürettiği basit bir çizge (grafik) çizim yazılımı

Paint, Microsoft Windows'un ilk çıkışından itibaren hemen hemen her sürümünde bulunan basit bir çizge (grafik) çizim yazılımıdır. Genellikle MS Paint veya Microsoft Paint adıyla anılır. Bu yazılım, Windows bitmap, JPEG, GIF, PNG ve TIFF dosya türlerini açabilir ve bu türlerde dosyayı kaydedebilir. Renkli kipi ve siyah-beyaz kipi vardır ama gri ton kipi yoktur.

<span class="mw-page-title-main">OpenSceneGraph</span>

OpenSceneGraph açık kaynaklı, geçişli platformlarda uçuş simülasyonu, oyun, sanal gerçeklikler ve bilimsel sanallaştırmalar gibi yüksek performansta grafik uygulamaları geliştirebilmek için kullanılan grafik araçlarıdır. SceneGraph kaynağının temelini, OpenGL’nin üzerinde bulunarak geliştiriciyi düşük seviyeli grafik çağırımlarını uygulama ve uyumlaştırma gibi işlemlerden kurtaran nesneye yönelik bir framework ile desteklemektedir. Ayrıca grafik uygulamasında hızlı geliştirme için birçok ek özellikleri (utilities) de desteklemektedir.

<span class="mw-page-title-main">LibreOffice Draw</span>

LibreOffice Draw, özgür ve ücretsiz LibreOffice yazılım ailesinin vektörel çizim ve şema oluşturma uygulaması. Yerel dosya biçimi olarak bir ISO/IEC standardı olan OpenDocument Format (ODF) biçimlerinden .odt biçimini kullanır. Microsoft Visio'nun yerel dosya biçimlerindeki (.vsd) dosyalarını içeri aktarabilir.

Çatal ya da çatallama, bir yazılım projesinin mevcut kaynak kodları kopyalanarak başlatılan yeni projeye verilen addır. Özgür yazılım alanında yaygın bir şekilde görülmekle birlikte özel mülk yazılımlarda da örnekleri görülebilir.

<span class="mw-page-title-main">Adobe Animate</span>

Adobe Animate, Adobe Systems tarafından geliştirilen bir çoklu ortam yazma ve bilgisayar animasyon programı.

<span class="mw-page-title-main">Vektör grafik editörü</span>

Vektör grafik editörü kullanıcıların bir bilgisayarda vektör grafikleri interaktif olarak oluşturup düzenlemesine ve bunları EPS, PDF, Windows Metafile, Ölçeklenebilir Vektör Grafikleri (SVG) veya VML gibi birçok popüler vektörel grafik formatından birine kaydetmesine olanak tanıyan bir bilgisayar programıdır.

<span class="mw-page-title-main">Pardus 21</span>

Pardus 21, bir GNU/Linux dağıtımı olan Pardus'un 21 Ağustos 2021 tarihinde yayınlanan sürümüdür.

<span class="mw-page-title-main">Dia (yazılım)</span>

Dia, orijinal olarak Alexander Larsson tarafından geliştirilen ücretsiz ve açık kaynak kodlu genel amaçlı diyagram oluşturma yazılımıdır. GIMP ve Inkscape'e benzer kontrollü tek belge arabirimi (SDI) kullanır.

<span class="mw-page-title-main">C.a.R.</span> Etkileşimli geometri uygulaması

C.a.R.Compass and Ruler, Öklidyen ve Öklid dışı geometrik yapılar inşa edebilen ücretsiz ve açık kaynaklı bir interaktif geometri uygulamasıdır. Yazılım Java tabanlıdır. Geliştiricisi, Eichstätt-Ingolstadt Katolik Üniversitesi'nden René Grothmann'dır. GNU Genel Kamu Lisansı (GPL) koşulları altında lisanslanmıştır.