İçeriğe atla

Ingólfr Arnarson

Ingolfr Arnarson
Ingolf tager Island i besiddelse, Johan Peter Raadsig (1850)
Doğum y. 849
Rivedal, Sunnfjord, Fjordane Krallığı
Ölüm y. 910
Reykjarvík, Commonwealth öncesi İzlanda
Uyruk İskandinav Meslek İzlandaca
Ünü İzlanda'daki ilk kalıcı İskandinav yerleşimcisi
Çocuklar Şorsteinn Ingólfsson
Akrabalar Örn Björnólfsson (baba); Hjörleifr Hróðmarsson (kan kardeşi)
Einar Jónsson'un Reykjavík Arnarhóll'daki ünlü heykeli
Ingólfur'un İzlanda'da ilk kışını geçirdiği söylenen yer olan Ingólfshöfði'deki anıt

Ingólfr Arnarson, bazı kaynaklarda Bjǫrnólfsson denir,[a] (y. 849 - y. 910), eşi Hallveig Fróðadóttir [is] ve üvey erkek kardeşi Hjörleifr Hróðmarsson ile birlikte genellikle İzlanda'nın ilk kalıcı İskandinav yerleşimcisi olarak kabul edilir. Geleneğe göre 874 yılında Reykjavík'e yerleştiler.[1][2]

Biyografi

Ingólfr Arnarson, Norveç'in batısındaki Sunnfjord'daki Rivedal vadisindendi. İzlanda Yerleşimler Kitabı'na göre, çiftliğini 874'te Reykjavík'te inşa etti ve Reykjavík'e ad verdi. Bununla birlikte, İzlanda'daki arkeolojik buluntular, yerleşimin biraz daha erken başlamış olabileceğini ileri sürüyor. Orta Çağ kronikçisi Ari Þorgilsson, Ingólfr'un İzlanda'daki ilk İskandinav yerleşimcisi olduğunu söyledi, ancak İrlandalı rahiplerin ülkede İskandinavlardan önce olduğundan bahsetti. Yeni gelen İskandinav paganları arasında yaşamak istemedikleri için ayrıldıklarını yazdı.[3]

Yerleşimler Kitabı (yerleşimden iki ile üç yüzyıl sonra yazılmıştır), Ingólfr'un gelişiyle ilgili bir öykü içerir. Kitap, bir kan davasına bulaştıktan sonra Norveç'ten ayrıldığını iddia ediyor. Garðar Svavarsson, Hrafna-Flóki ve diğerlerinin Atlantik Okyanusu'nda bulduğu yeni bir ada olduğunu duymuştu. Kan kardeşi Hjörleifr Hróðmarsson ile İzlanda'ya yelken açtı. Kara göründüğünde, 'Öndvegissúlur'ları (taht yanına konan süslenmiş sütun çifti) denize attı ve tanrıların onları kıyıya çıkarmaya karar verdiği yere yerleşmeye söz verdi. Kölelerinden ikisi, sonunda Reykjavík'in yeri haline gelen küçük koydaki sütunları bulmadan önce üç yıl boyunca kıyıları aradı.[4]

Bu arada Hjörleifr, İrlandalı köleleri tarafından öldürülmüştü. Ingólfr onları Westman Adaları'nda yakaladı ve öldürdü. Adalar, isimlerini bu olaydan almıştır; batılılar (Eski İskandinav: vestmenn), İskandinavların İrlandalılar için kullandıkları bir addır. Ingólfr'un güneybatı İzlanda'nın büyük bir kesimine yerleştiği söyleniyordu, ancak yerleşiminden sonra onun hakkında başka hiçbir şey bilinmiyordu. Oğlu Þorsteinn Ingólfsson önemli bir reisti ve Kjalarnesþing [is] kurduğu söyleniyordu, İzlanda'daki ilk toplanma veya parlamento. Bu, Althingi'nin öncüsüydü.[5]

Miras

Sogn og Fjordane'deki Rivedal'daki Ingólfr Arnarson Heykeli

1924'te İzlandalı heykeltıraş Einar Jónsson (1874–1954) tarafından tasarlanan Ingólfr Arnarson'un bir heykeli Reykjavík'e dikildi. Heykelin bir kopyası 1961'de[6] Rivedal'a dikildi.

Ayrıca bakınız

  • İzlanda Yerleşimi
  • Viking genişlemesi

Notlar

  1. ^ Old Norse pronunciation: Şablon:IPA-non, Şablon:IPA-non.
    In Modern Icelandic: İzlandacaIngólfur Arnarson Şablon:IPA-is, İzlandacaBjörnólfsson Şablon:IPA-is.
    In Modern Norwegian the first name is spelled either NorveççeIngolf or NorveççeIngolv; patronym variously as NorveççeArnarson, NorveççeArnarsson, NorveççeArneson, NorveççeArnesson or NorveççeØrnsson.

Kaynakça

  1. ^ "Ingólfur Arnarson - The First Icelander". sagamuseum.is. 13 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ocak 2016. 
  2. ^ "Ingólfr Arnarson Bjǫrnólfsson Ingolv Ørnsson". nbl.snl.no. Norsk biografisk leksikon. 29 Eylül 2014. 1 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Haziran 2019. 
  3. ^ "Ingolfr Arnarson". nrk.no. 6 Temmuz 2003 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ocak 2016. 
  4. ^ Jon Gunnar Jørgensen. "Ingólfr Arnarson Bjǫrnólfsson Ingolv Ørnss". Norsk biografisk leksikon. 29 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ocak 2016. 
  5. ^ "Ingólfr Arnarson". Store norske leksikon. 17 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ocak 2016. 
  6. ^ "Statue of Ingolfur Arnarson (Reykjavik, Iceland)". International Travel News. 8 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Kasım 2019. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İzlanda</span> Kuzey Atlantik Okyanusundaki ada ülkesi

İzlanda, Atlas Okyanusu'nun kuzeyinde Grönland'ın güneydoğusu ile İskandinavya ve Büyük Britanya'nın kuzeybatısında yer alan bir ada ve Avrupa ülkesi. İzlanda, kuzeyinde Arktik Okyanusu ile çevrilidir. 356.991 nüfus ve 103.000 km² yüzölçümüyle Avrupa'nın en seyrek nüfuslu ülkesidir. Başkent ve en büyük şehir Reykjavík'tir, nüfusun üçte ikisinden fazlası ülkenin güneybatısında yer alan bu şehir ve çevresinde yaşar. İzlanda volkanik ve jeolojik olarak aktif bir adadır. Adanın iç kısmında kumluklar, lav sahaları, dağlar ve buzullar içeren bir plato bulunur ve birçok buzul nehri kaynağını buradan alarak denize akar. İzlanda Kuzey Kutup Dairesi'nin kuzeyinde yer almasına rağmen Körfez Akıntısı nedeniyle aynı enlemdeki diğer bölgelere göre daha ılık bir iklime sahiptir. Yüksek enlem ve denizellik yazların serin geçmesine yol açar. İzlanda'ya bağlı birçok ada kutup iklimine sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Faroe Adaları</span> Kuzey Atlantikte bulunan Danimarkaya bağlı özerk adalar topluluğu

Faroe Adaları, Kuzey Atlantik'te bulunan bir adalar birliğidir. Birleşik Krallık'ın 200 km kuzeybatısında, Norveç ile İzlanda'nın arasında bulunan özerk ülke, Grönland ile beraber Danimarka Krallığının parçasıdır. Toplam yüzölçümü 1400 km2 olmakla beraber Ekim 2017'de nüfusu 50322 kişiydi. İkinci Dünya Savaşı sonrası bağımsızlığını ilan etse de Danimarka hükûmeti tarafından tanınmadı, iki yıl sonra tekrar Danimarka Krallığı'na bağlandı ve özerk bölge ilan edildi

<span class="mw-page-title-main">İzlandaca</span> İzlandanın resmî dili olan Kuzey Cermen dili.

İzlandaca, Cermen dillerinden biri ve İzlanda'nın resmî dilidir. İzlandacaya en yakın diller, Faroe Adaları'nda konuşulan Faroe dili ile Sognamål gibi Batı Norveç lehçeleridir. İzlanda, anakaraya uzak bir ada devleti olmasından dolayı, diğer ülkelerle arasında kayda değer oranda kültür alışverişi gerçekleşmemiş, bunun sonucunda dile çok az yabancı sözcük girmiştir. İzlanda'nın konumu Amerika'ya daha yakın olmasına rağmen, İzlandaca bir İskandinav dilidir.

İzlanda tarihi, Norveç ve Büyük Britanya'dan gelen Viking yerleşimcilerle başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kızıl Erik</span> Norveçli kâşif

Kızıl Erik veya Erik Thorvaldsson, Norveçli kâşif. Orta Çağ ve İzlanda destanı kaynaklarında Grönland'daki ilk yerleşimi kurduğu bilinmektedir. Saçının ve sakalının renginden dolayı büyük olasılıkla "Kızıl" lakabını kazanmıştır. İzlanda destanına göre, Thorvald Asvaldsson'un oğlu olarak Norveç'in Rogaland kentinin Jæren bölgesinde doğdu. Kuzey Amerika'ya ilk kez ayak basan Avrupalı Leif Ericson'un babasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Aust-Agder</span> Norveçte il

Aust-Agder, Norveç'in güneyinde Kuzey Denizi'nin kolu olan Skagerrak kıyısında yer alan, on beş belediyelik eski eyalettir.1 Ocak 2020'de Vest-Agder ile birleşerek Agder halini almıştır. 1918 yılına kadar Nedenes amt. (valiliği) olarak adlandırılan bölgenin sınır komşuları doğuda Telemark, batıda Rogaland ve Vest-Agder'dir. 9,158.15 km²'lik alan üzerindeki eyalet, 2011 verilerine göre 111.495 nüfusa sahiptir. Nikel ve demir cevheri madenleri bulunan eyaletin merkezi Arendal'dır. Bahçıvanlık ve ormancılık başlıca gelir kaynaklarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Karayolu 1 (İzlanda)</span>

Karayolu 1, İzlanda'yı çevreleyen ve ülkenin önemli şehirlerini birbirine bağlayan kara yoludur. Karayolunun uzunluğu 1,332 km olup 1974 yılında adaya yerleşimin 1100. yıl dönümünde Skeiðará Nehri üzerindeki ülkenin en uzun köprüsünün inşa edilmesiyle tamamlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Astrid Folstad</span>

Astrid Folstad Risan, Norveçli aktris.

Daði Freyr Pétursson, bilinen ismiyle Daði Freyr, İzlandalı şarkıcı. Pétursson, 2020 Eurovision Şarkı Yarışması'nda İzlanda'yı "Think About Things" adlı şarkısıyla temsil etmesi planlanmıştı, fakat COVID-19 pandemisi nedeniyle yarışma iptal edildi. Bunun yerine 2021 Eurovision Şarkı Yarışması'nda İzlanda'yı "10 Years" adlı şarkıyla tekrar temsil etti ve yarışmada dördüncü oldu.

İzlanda (İzlandaca:Ísland) Grönland'ın doğusunda ve Kuzey Kutup Dairesi'nin hemen güneyinde, Kuzey Atlantik ve Kuzey Kutbu okyanuslarının birleştiği bir ada ülkesidir. Orta Atlantik Sırtı'nın kuzeyindeki yapıcı sınırın üstünde İskoçya'dan yaklaşık 860 km (530 mi) ve New York'tan 4,200 km (2,600 mi) uzaklıktadır. Dünyanın en seyrek nüfuslu ülkelerinden biri olan İzlanda'nın sınırları neredeyse ana ada ile aynıdır. Dünyanın 18'inci büyük alanı ve ülkenin neredeyse tüm bölge ve nüfusuna sahip ve aynı zamanda dünyanın 9'uncu büyük ada ülkesidir. En batı Avrupa ülkesidir ve buzullar tarafından tüm kıta Avrupa'sından daha fazla araziye sahiptir. Toplam büyüklük 103.125 km²'dir. 751.345 km² münhasır ekonomik bölgeye sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Nordik ülkeler</span> Kuzey Avrupa ve Kuzey Atlantikte bulunan ülkeler grubu

Nordik ülkeler, Kuzey Avrupa ve Kuzey Atlantik'te en çok Norden olarak bilinen coğrafi ve kültürel bir bölgedir. Bölge, Danimarka, Finlandiya, İzlanda, Norveç ve İsveç'in yanı sıra Faroe Adaları ve Grönland gibi özerk bölgeleri de kapsamaktadır. Buna Finlandiya Cumhuriyeti'nin özerk bir bölgesi olan Åland Adaları; Jan Mayen adası ve Svalbard takımadaları da dahil edilmiştir. Norveç Krallığı'na bağlı olan Bouvet Adası, uzak coğrafi konumu nedeniyle bazen İskandinav ülkelerinin bir parçası olarak kabul edilmez. Avrupa'da Kuzey İskoçya Adaları ve Estonya gibi bazı bölgeler, İskandinav ülkeleriyle kültürel ve etnik bağları paylaşıyor ama bugün İskandinav ülkelerinin bir parçası olarak kabul edilmiyor. Bölge nüfusunun dörtte üçünden fazlasını oluşturan Kuzey Cermenler en büyük etnik grubu oluştururken, onu Finlandiya'da çoğunluğu oluşturan Finler izliyor; diğer etnik gruplar Grönland İnuitleri, Sámi halkı ve yeni göçmenler ve onların soyundan gelenlerdir. Ana diller Danca, Norveççe, İsveççe, İzlandaca ve Faroece, kökleri Eski Norsça olan Kuzey Cermen dilleridir. Ana din Lüterciliktir.

<span class="mw-page-title-main">Dört Büyükler (Norveçli yazarlar)</span>

Dört Büyükler, 19. yüzyılın en etkili Norveçli yazarlarından dördü için kullanılan bir terimdir.

<span class="mw-page-title-main">İzlanda'da İslam</span>

İzlanda'da İslam bir azınlık dinidir. Pew Araştırma Merkezi, İzlanda'daki Müslümanların sayısının 10.000 asgari eşiğinin altında olduğunu tahmin etmiştir ve resmi istatistikler rakamı 1.300'ün altında veya toplam nüfusun yaklaşık %0.4'ü olarak göstermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Christian Krohg</span> Norveçli yazar (1852-1925)

Christian Krohg Norveçli bir doğa bilimci, ressam, illüstratör, yazar ve gazeteciydi. Krohg, gerçekçilik sanat hareketinden ilham aldı ve genellikle günlük yaşamdan motifler seçti. Yönetmendi ve 1909'dan 1925'e kadar Norveç Sanat Akademisi'nde ilk profesör olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">İzlanda'da Kölelik</span>

Vikingler kıyı şehirlerini kurmaya başladığından beridir kölelik yüzyıllardır İrlanda'da vardı. Ancak 11. yüzyılda Dublin İskandinav-Gal Krallığında zirveye ulaştı.

<span class="mw-page-title-main">Espen Skjønberg</span>

Espen Henrik Skjønberg, Norveçli tiyatro, sinema ve televizyon oyuncusu.

I. Sigurd Magnusson, Haçlı Sigurd olarak da bilinir), 1103'ten 1130'a kadar Norveç Kralıdır. Onun yönetimi, üvey kardeşi Øystein ile birlikte, tarihçiler tarafından Orta Çağ Norveç Krallığı için altın bir çağ olarak kabul edilir. Ayrıca Norveç Haçlı Seferi'ne (1107-1110) liderlik etmesi nedeniyle "Haçlı" ünvanını almıştır; kişisel olarak bir haçlı seferine katılan ilk Avrupa kralıdır.

Dag Solstad, Norveçli bir yazardır. Roman, kısa öykü ve oyun alanlarında eserleri bulunmaktadır. Norveç'in en büyük endüstriyel komplekslerinden birinin resmi tarihi ile Dünya Kupası gibi konular da dahil olmak üzere 30'a yakın kitap yazmıştır ve çalışmaları Türkçe dahil 20 dile çevrilmiştir. Eserleri Türkiye'de Yapı Kredi Yayınları ve Jaguar Kitap tarafından basılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Thorfinn Karlsefni</span>

Thorfinn Karlsefni Thórdarson İzlandalı bir kaşifti. 1010 yılı civarında, eşi Gudrid Thorbjarnardóttir ve takipçileriyle birlikte orada kalıcı bir yerleşim yeri kurmak için kısa süreli bir girişimle Leif Eriksson'un Vinland'a giden rotasını takip etti.

<span class="mw-page-title-main">Naddodd</span>

Naddodd, İzlanda'nın keşfiyle tanınan bir Viking.