İçeriğe atla

In the Wake of Poseidon

In the Wake of Poseidon
King Crimson stüdyo albümü
Yayımlanma15 Mayıs 1970
KaydedilmeWessex Sound Studios, Londra
TarzProgresif Rock
Süre40:56
ŞirketAtlantic Records
YapımcıRobert Fripp, Peter Sinfield
King Crimson kronolojisi
In the Court of the Crimson King
(1969)
In the Wake of Poseidon
(1970)
Lizard
(1970)

In the Wake of Poseidon, İngiliz progresif rock grubu King Crimson’ın ikinci albümüdür. Albüm çıktığında grubun kadrosu ilk değişikliğine uğramasına rağmen, albüm In the Court of the Crimson King ile benzer bir sounda sahiptir.

Yine ilk albümde olduğu gibi; albüm huzurludan kaotik’e doğru bir seyir izler.

Albümün bir Peter Sinfield şiiri olan “Peace – A Beggining” ile başlar. Bu şarkıda enstrüman yoktur. Şiir; “Peace – A Theme” adlı şarkıda Robert Fripp tarafından enstrümantal olarak icra edilir.

Albümün ikinci şarkısı olan "Pictures of a City" (Bir Şehrin Resmi) ise aslında sadece konselerde "A Man, a City" (Bir Adam, Bir Şehir) olarak isimlendirilen ve caz müzikten etkilenen bir şarkıdır. Bu şarkının bir örneğine Epitaph isimli canlı konser kayıtlarının ve radyo oturumlarının toplandığı derlemede karşılaşmak mümkündür.

Albümdeki en uzun ve kaotik şarkı “The Devil’s Triangle”dır. Şarkı Gustav Holst’un The Planets adlı suitinin “Mars: Bringer of War” bölümünden alınan parçalar etrafında şekillendirilmiştir. King Crimson şarkıyı 1969 yılının kadrosuyla çalarken “Mars” adını vermiştir. Ancak telif haklarıyla yaşanan sorunlar yüzünden şarkının ismi değiştirilmiştir.

Albüm Kapağı

1967 yılında Tammo de Jongh tarafından yapılan Albüm kapağına "The 12 Archetypes" (12 Arketip) veya "The 12 Faces of Humankind" (İnsanoğlunun 12 Yüzü) isimleri verilmiştir.

Kapaktaki 12 yüz aşağıdaki gibidir:

  1. Deli (Ateş ve Su): Orta sırada sağdan 2. ve soldan 3. sıradaki, seyrek beyaz sakallı, kafasında çiçekli bir taç olan, gülen adam.
  2. Numaracı (Su ve Ateş): Orta sıranın en sağındaki, mavi yüzlü, boynunda kolyeleri, kulağında inci küpeleri, alnında mavi hilal işareti olan kadın
  3. Gözlemci (Hava ve Dünya): Orta sıranın en solundaki, yarı kel, gözlüklü, düşünceli olan adam.
  4. Yaşlı Kadın (Dünya ve Hava): Orta sırada sağdan 3. ve soldan 2. sıradaki, kırışıklı yüzlü, saçları örtülü olan kadın.
  5. Savaşçı (Ateş ve Dünya): En altta sağdan 2. ve soldan 3. sıradaki, kırmızı yüzlü, siyah sakallı, gözlerine gölge düşmüş, çift boynuzlu kask takan adam.
  6. Köle (Dünya ve Ateş): En altta sağdan 3. ve soldan 2. sıradaki, siyahi, altın küpeler takmış, siyah saçlı adam.
  7. Çocuk (Su ve Hava): En üstte sağdan 2. ve soldan 3. sıradaki, sarı saçlı, saçının sağ ve sol tarafına beyaz kelebek şekilli toka takmış, beyaz tenli, masum bakışlı, beyaz kolye takmış kız çocuk.
  8. Patrik (Hava ve Su): En üstte sağdan 3. ve soldan 2. sıradaki, turuncu şapkamsı bir şey takmış, kaşları çatık, soğuk bakışlı; gür beyaz sakalları, bıyıkları ve saçları olan eski filozof.
  9. Akılcı (Su ve Ateş): En üst soldaki, etrafı yıldızlarla kaplanmış, elinde çubuksu bir şey tutan, uzun beyaz sakallı ve gözleriyle kendisine göre sağ tarafa bakan adam.
  10. Joker (Ateş ve Su): En alt sağdaki, üçgenimsi açık kırmızı ve sarı şapka takan, gözleri şaşımsı, gülen adam.
  11. Büyücü (Su ve Toprak): En üst sağdaki, bayık bakışlı, beyaz tenli, saçları mavi-siyahimsi, saçları kendisine göre sağ tarafa uçuşan kadın.
  12. Doğa Ana (Toprak ve Su): En sol alttaki, çimlerde uyuyanlar.

Şarkının Yayımlanması

15 Mayıs 1970 tarihinde yayımlanan şarkı dönemin İngilitere'sinde 4. sıraya yerleşerek King Crimson'un en çok dinlenilen albümü olmuştur.

Şarkı Listesi

5 numaralı şarkı tek başına Robert Fripp tarafından, 6 numaralı şarkı Robert Fripp, Peter Sinfield ve Ian McDonald üçlüsü tarafından, 7 numaralı şarkı ise Robert Fripp ve Ian McDonald ikilisi tarafından yazılmıştır. Bu üç istisna hariç tüm şarkılar Robert Fripp ve Peter Sinfield ikilisi tarafından yazılmıştır.

A Bölümü
Numarası İsmi Uzunluğu
1 "Peace - A Beginning" 0:51
2 "Pictures of a City" 07:57
3 "Cadance and Cascade" 04:35
4 "In the Wake of Poseidon" 08:24
B Bölümü
Numarası İsmi Uzunluğu
5 "Peace - A Theme" (Enstrümantal) 01:15
6 "Cat Food" 04:52
7 "The Devil's Triangle" (Enstrümantal)

I. "Merday Morn"

II. "Hand of Sceiron"

III. Garden of Warm

11:30
  • 03:47
  • 04:01
  • 03:45
8 "Peace - An End" 01:54

Katkıda bulunanlar

  • Robert Fripp (Gitar ve Mellotron)
  • Greg Lake (Vokal, Bas Gitar)
  • Michael Giles (Davul)
  • Peter Giles (Bas Gitar)
  • Keith Tippett (Piyano)
  • Mel Collins (Saksafon ve Flüt)
  • Gordon Haskell (Bas Gitar ve Vokal-cadence and cascade-)
  • Peter Sinfield (Söz Yazarı)

İlgili Araştırma Makaleleri

<i>The Piper at the Gates of Dawn</i> Pink Floydun 1967de Çıkan Stüdyo Albümü

The Piper at the Gates of Dawn, Pink Floyd'un ilk albümüdür. Şarkıların tamamını sonraki albümde gruptan ayrılacak olan Syd Barrett yazıp söylemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Jimi Hendrix</span> Amerikalı gitarcı (1942 – 1970)

James Marshall "Jimi" Hendrix, Amerikalı gitar virtüözü, şarkıcı, söz yazarı ve kültürel ikon. Hendrix rock tarihinin en etkili müzisyenlerinden birisidir. İlk olarak İngiltere'de ün kazanan Hendrix, 1967 yılında yapılan Monterey Pop Festivali'nden sonra tüm dünyaca ünlü oldu. Ayrıca ünlü Woodstock Festivali'nde headliner (assolist) oldu. Hendrix nasıl gitar çalınacağını kendi başına öğrendi ve genellikle Fender Stratocaster kullandı. Kendisi solak bir gitarist olduğu için telleri ters şekilde sıralanmış bir gitar kullanırdı. Rock and Roll Hall of Fame, Hendrix'i "muhtemelen rock müzik tarihinin en büyük çalgıcısı" olarak tanımlar.

<i>Load</i> Metallicanın 1996da yayımlanan stüdyo albümü

Load, Amerikalı heavy metal grubu Metallica'nın Haziran 1996'da çıkardıkları 6. albümlerinin adıdır.Albüm grubun dinleyicileri tarafından çok yadırganmış ve Thrash kalıplarından uzaklaşıldığı için çok yoğun olarak eleştirilmiştir.Grubun müziği dışında bu albüm sırasında imaj değişikliğine gidilmiş grup üyeleri uzun saçlarını kestirmişlerdir.Hatta James Hetfield ve Jason Newsted saçlarını tamamen kısaltmışlardır. Albüm, hard rock ve heavy metal'in karışımına sahip senkronik bir eserdi ve zamanla en iyi hard rock albümlerinden birisi kabul edilerek severek dinlendi.

<span class="mw-page-title-main">King Crimson</span> İngiliz progresif rock grubu

King Crimson, 1968'de Londra, İngiltere'de kurulmuş bir progresif rock grubuydu. Grup, klasik, caz, folk, heavy metal, gamelan, endüstriyel, elektronik, deneysel müzik ve new wave unsurlarını birleştiren çok çeşitli müziklerden ilham aldı. Yes ve Genesis gibi çağdaşlar da dahil olmak üzere 1970'lerin başındaki progresif rock hareketi üzerinde güçlü bir etki yarattılar ve birçok türde sonraki nesil sanatçılara ilham vermeye devam ediyorlar. Grup büyük bir takipçi kitlesi kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Robert Fripp</span>

Robert Fripp, Wimborne Minster, Dorset, İngiltere) gitarist ve bestekârdır. King Crimson’ın günümüze dek gelen tek “sabit” elemanı olmuştur. Geniş bir müzikal yelpazede herhangi bir tarza bağlı kalmadan müzik yapmaktadır.

In the Court of the Crimson King, İngiliz progresif rock grubu King Crimson’ın ilk albümüdür. Çıktığında İngiltere listelerinde 3. sıraya kadar yükselmiştir. Albüm 1990’ların sonunda günün teknolojik gelişmelerinden yararlanılarak elden geçirilmiş ve 2004 yılında tekrar piyasaya sürülmüştür.

<i>Lizard</i> (albüm)

Lizard, İngiliz progresif rock grubu King Crimson'ın üçüncü stüdyo albümüdür. 1970 yılında piyasaya çıkmıştır. Tıpkı ikinci albüm In the Wake of Poseidon gibi albüm kadrosu, albüm sonrasında beraber performans vermeden bozulmuştur. Bassist ve vokalist Gordon Haskell ve davulcu Andy McCulloch'un King Crimson üyesi oldukları ilk ve tek albümdür.

<i>Islands</i>

Islands, İngiliz progresif rock grubu King Crimson'ın 1971 yılında piyasaya çıkan albüdür. Grubun 4. stüdyo albümüdür. Ayrıca Peter Sinfield'in King Crimson ile beraber çalıştığı son albümdür.

<i>Larks Tongues in Aspic</i>

Larks' Tongues in Aspic, İngiliz progresif rock grubu King Crimson'ın beşinci stüdyo albümüdür. 1973 yılında piyasaya çıkmıştır.

<i>Starless and Bible Black</i>

Starless and Bible Black, İngiliz progresif rock grubu King Crimson'ın altıncı stüdyo albümüdür. 1974 yılında piyasaya çıkmıştır. Enstrümantal olmayan parçaları toplumun materyalist eğilimlerine ve pespayeliğine eleştiriler getirir.

<i>Red</i> King Crimson Albümü

Red, İngiliz progresif rock grubu King Crimson'ın yedinci stüdyo albümüdür. 1974 yılının kasım ayında piyasaya çıkmıştır. Grubun 1970'lerde çıkardığı son albüm olmakla beraber, 1973'te Larks' Tongues in Aspic ile beraber çalışmaya başlayan kadronun son çalışmasıdır. King Crimson'ın en önemli albümleri arasında kabul edilir.

<i>Beat</i> (albüm)

Beat, İngiliz rock grubu King Crimson’ın dokuzuncu stüdyo albümüdür. Albüm, Beat Kuşağı’na göndermeler içerir.

<i>Discipline</i> (King Crimson albümü)

Discipline, İngiliz progresif rock grubu King Crimson'ın sekizinci stüdyo albümüdür. Albüm 7 yıllık sessizliğin ardından 1981 yılının eylül ayında piyasaya çıkmıştır. Önceki albümde King Crimson üyesi olan John Wetton bu albümde yer almamaktadır. John Wetton'ın yeni kadroda yer bulamaması üzerine önceki yedi albümde de bulunun "bas gitar+vokal" pozisyonu ortadan kalkmış; vokali daha önce Talking Heads, Frank Zappa gibi isimlerle çalışmış olan Adrian Belew, Bas ve Chapman Stick'i ise daha önce Peter Gabriel ve -Exposure albümünde- Robert Fripp ile çalışmış olan Tony Levin devralmıştır.

<span class="mw-page-title-main">The Police</span>

The Police Londra, İngiltere kökenli rock müzik grubu. Grup 1970'li yılların sonunda dünya çapında büyük bir üne ulaşarak New Wave ve Reggae müzik tarzlarında büyük başarı yakalamış ilk gruplardan birine çevrildi.

<i>Heroes</i> (David Bowie albümü)

"Heroes", İngiliz müzisyen ve şarkıcı David Bowie'nin 1977'de yayınlanan 12. stüdyo albümü. Bowie'nin müzisyen Brian Eno ile ortaya koyduğu "Berlin Üçlemesi"'nin ikinci halkası olan albüm, ilk halka olan Low'un deneyselliğini bir adım öteye taşımaktadır ve üçlemenin tamamen Berlin'de kaydedilen tek albümü olmuştur. Albümle aynı adı taşıyan şarkı ise Berlin Duvarı'nda buluşan iki sevgiliyi konu almaktadır ve sanatçının en ikonik parçalarından biri olmuştur. King Crimson gitaristi Robert Fripp'in de katkılarını içeren albüm, Bowie'nin diskografisinin en iyi parçalarından biri kabul edilmektedir.

<i>Scary Monsters</i> (And Super Creeps)

Scary Monsters (And Super Creeps), İngiliz müzisyen ve şarkıcı David Bowie'nin 1980 yılında çıkan 14. stüdyo albümü. Albüm, Bowie'nin RCA Records'tan çıkan son ve Berlin Üçlemesi'nden sonraki ilk albümü olmuştur. Bowie bu albümde müziğini farklı bir yöne çekmiş ve dönemin deneysel post-punk ve new wave tarzlarından etkilenmiştir. "Berlin Üçlemesi" sanatçıya yeterli ticari başarıyı kazandıramamış olsa da, Scary Monsters (And Super Creeps) Büyük Britanya'da listelere 1 numaradan girmiş ve Amerika'da Bowie'nin ticari konumunu korumuştur.

The Pale Emperor, Amerikalı rock grubu Marilyn Manson'ın dokuzuncu stüdyo albümüdür. Albüm, 15 Ocak 2015'te Marilyn Manson'ın Hell, etc. şirketinden çıkmıştır. Albüm standard ve özel basım olarak CD, plak ve box-set olarak yayınlanmıştır. Albümün standard versiyonu on şarkı içerirken, özel basım versiyonu ise üç şarkının akustik düzenlemelerini içermektedir.

King of the Grey Islands, İsveçli doom metal grubu Candlemass'ın dokuzuncu stüdyo albümü. Albüm 22 Haziran 2007'de yayınlandı. Albümün ön prodüksiyon aşamasında gruptan ayrılan vokalist Messiah Marcolin'in ayrılmasının ardından kaydedilen ilk albümdü. Haziran 2012'de ayrılana kadar grupta kalacak olan Robert Lowe, Marcolin'in yerine vokallere geçti.

Gregory Stewart Lake İngiliz basçı, gitarist, şarkıcı ve söz yazarıydı. Progresif rock grupları King Crimson ve Emerson, Lake & Palmer'ın (ELP) kurucu üyesi olarak öne çıktı.

"Epitaph", İngiliz progresif rock grubu King Crimson'un 1969 tarihli In the Court of the Crimson King albümünün üçüncü şarkısıdır. Robert Fripp, Ian McDonald, Greg Lake ve Michael Giles tarafından yazılan şarkının sözleri Peter Sinfield tarafından yazılmıştır.