İçeriğe atla

Impressions of the Middle East

Impressions of the Middle East
Vinil LP albümün ön kapağı
Herbie Mann stüdyo albümü
Yayımlanma8 Aralık 1967
Kaydedilme7 Mart - 9 Aralık 1966
TarzCaz, World Fusion, Soul Caz, Crossover Caz, Pop Caz
Süre44:21 dakika.
Dilİngilizce
ŞirketAtlantic Records – 1475
YapımcıArif Mardin
Herbie Mann kronolojisi
New Mann at Newport
(1967)
Impressions of the Middle East
(1967)
The Wailing Dervishes
(1967)
Impressions of the Middle East (kaset)
Albüm Türkiye'de kaset formatında da çıkmıştı

Impressions of the Middle East, Amerikalı caz flütçüsü Herbie Mann'in 1967 yılında doldurduğu enstrümantal stüdyo albümüdür. Arif Mardin'in yapımcılığını üstlendiği vinil LP formatındaki bu caz albümü Ahmet Ertegün'ün kurduğu Atlantic Records müzik yapım şirketi tarafından kaydedilmiştir.

Gerçek adı Herbert Jay Solomon olan Herbie Mann'in "yaratıcı doğaçlama" yeteneğinin doruğunda olduğu 1960'lı yıllarda kaydettiği ve Latin Amerika, Afrika ve Uzak Doğu'nun egzotik ezgilerini caz müziğine uyarladığı, World Fusion olarak da adlandırılabilecek bir dizi 'deneysel' albümden biridir.[1] Adının Türkçe anlamı "Orta Doğu İzlenimleri" olan albüm, buradan da anlaşılacağı gibi bazı geleneksel Türk müziği parçaları ve Orta Doğu melodilerinden izler taşır. Bir halı resminin yer aldığı albüm kapağının olduğu kadar parçaların adı da Orta Doğu'yu anımsatır: Turkish Coffee (Türk Kahvesi), Odalisque (Cariye), Incense (Tütsü), Uskudar, Yavuz, The Oud and the Pussycat (Ut ve Kedicik) vb. Albümde yer alan dokuz parçadan üçü gelenekseldir (anonim) ve düzenlemelerini Arif Mardin yapmıştır. Dördünün beste ve düzenlemeleri Herbie Mann'e aittir. "Odalisque" adlı parçanın ise beste ve düzenlemesi Arif Mardin'e aittir.

Herbie Mann'in alto flüt çaldığı albümde klasik caz çalgılarının yanı sıra folklorik çalgılardan ut, zither (Avrupa kökenli kanuna benzer bir enstrüman), arp, conga, vibrafon ve çeşitli oryantal perküsyon aletleri kullanılmıştır.

O tarihte Princeton Üniversitesi'nde Türk Dili, Edebiyatı ve Kültürü dersleri veren Türk edebiyatçı yazar ve çevirmen (sonradan Kültür Bakanı olacaktır) Talât Sait Halman, çift kapaklı albümün her iki kapağına da yayılan uzun bir tanıtım yazısı yazmıştı. İngilizce kaleme alınmış bu yazıda Halman, Türk ve Orta Doğu müziğinin özelliklerini, müziğin Müslüman toplulukların gündelik hayatlarındaki önemli yerini ve batı müziğine olan etkilerini anlatmış ve albümdeki geleneksel parçaların öyküleri hakkında bilgi vermişti.

Parçaları birçok Türk filminde tema müziği olarak kullanılmış olan albüm (Örneğin Natuk Baytan'ın 1980 yapımı Kemal Sunal'lı filmi Gerzek Şaban'da) 1970'li yıllarda Türkiye'de Melodi Plak tarafından kaset formatında da piyasaya verilmişti (CS-101). Özgün LP versiyonu mono kaydedilmiş olan albümün kaset versiyonu yapay olarak çift kanallı ses iziyle yani stereo yayımlanmıştı.

"Impressions of the Middle East", 2001'de "Collectables" etiketiyle Audio CD formatında da basıldı. Bu CD'ye Herbie Mann'in "Our Mann Flute" adlı başka bir LP albümü de sığdırılmıştı ve toplamda 21 parça içeriyordu.[2]

Albüm yayımlandığı yıl olan 1967'de, müzik listelerinde "Caz Albümleri" kategorisinde 14. sıraya kadar yükseldi.[3]

Parça listesi

Vinil LP formatında basılan albümün A yüzünde dört, B yüzünde ise beş parça yer almaktadır.

A yüzü

  • "Turkish Coffee" - Beste Herbie Mann (5:00 dakika)
  • "Incense" - Beste Herbie Mann (7:18 dakika)
  • "Odalisque" - Beste Arif Mardin (7:40 dakika)
  • "Do Wah Diddy Diddy" - Beste Barry-Greenwich (2:36 dakika)

B yüzü

  • "Uskudar" - Geleneksel, düzenleme Arif Mardin (3:37 dakika)
  • "The Oud and the Pussycat" - Beste Herbie Mann (5:03 dakika)
  • "Yavuz" - Geleneksel, düzenleme Arif Mardin (4:36 dakika)
  • "Dance of the Semites" - Beste Herbie Mann (4:27 dakika)
  • "Eli Eli" - Geleneksel, düzenleme Torrie Zito (3:56 dakika)[4]

Kadro

Enstrümanlar

  • Alto flüt – Herbie Mann (parçalar: A1'den A4'e, B1'den B5'e)
  • Bas gitar – Reggie Workman (parçalar: A1'den A4'e, B1'den B4'e)
  • Klarnet – Hachig Thomas Kazarian (parçalar: A4, B1' B4'e)
  • Conga – Carlos "Patates" Valdes (parçalar: A1'den A4'e, B2)
  • Davul – Bruno Carr (parçalar: A1'den A4'e, B1'den B4'e)
  • Flügelhorn – Jimmy Owens (parçalar: B1, B3, B4)
  • Ut – Chick Ganimian (parçalar: A1'den A4'e, B1'den B4'e)
  • Perküsyon – Geraldine Swee (parçalar: A1'den A3'e), Hachig Thomas Kazarian (parçalar: A1'den A3'e), Moulay "Ali" Hafid (parçalar: A4, B1'den B4'e), Robert Marashlian (parçalar: A4, B1'den B4'e)
  • Trombon – Joe Orange (parçalar: A4, B2), Julian Priester (parçalar: A4, B2)
  • Trompet – Jimmy Owens (parçalar: A4, B1'den B4'e)
  • Vibrafon – Roy Ayers (parçalar: A1'den A3'e)
  • Zither – Mohamed Elakkad (parçalar: A4, B1'den B4'e)[4]

Teknik kadro

  • Yapımcı, besteci, düzenleme – Arif Mardin
  • Tasarım – Marvin Isreal
  • Ses mühendisleri – Bruce Tergesen, Phil Iehle, Tom Dowd
  • Danışman - Nesuhi Ertegün[1]

Kaynakça

  1. ^ a b "Herbie Mann" (İngilizce). allmusic.com. 7 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ağustos 2012. 
  2. ^ "Our Mann Flute/Impressions of the Middle East/Audio CD" (İngilizce). amazon. Erişim tarihi: 19 Ağustos 2012. 
  3. ^ "Impressions of the Middle East/awards" (İngilizce). allmusic.com. 1 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ağustos 2012. 
  4. ^ a b "Impressions of the Middle East" (İngilizce). discogs. 13 Ağustos 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ağustos 2012. 

Dış bağlantılar


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Miles Davis</span> Amerikalı caz müzisyeni (1926 – 1991)

Miles Dewey Davis III, Amerikalı caz trompetçisi, şef ve bestecidir.

<i>El Kapıları</i>

El Kapıları, Ruhi Su'nun Sümeyra Çakır ve Ruhi Su Dostlar Korosu ile birlikte 1976 yılında çıkardığı müzik albümüdür.

<span class="mw-page-title-main">Chick Corea</span> Amerikalı besteci ve caz müzisyeni (1941 – 2021)

Armando Anthony " Chick " Corea Amerikalı bir caz bestecisi, klavyeci, grup lideri ve ara sıra perküsyonistti. Besteleri "Spain", "500 Miles High", "La Fiesta", "Armando's Rhumba" ve "Windows", geniş çapta caz standartları olarak kabul edilir. 1960'ların sonunda Miles Davis'in grubunun bir üyesi olarak caz füzyonunun doğuşuna katıldı. 1970'lerde Return to Forever grubunu kurdu. Herbie Hancock, McCoy Tyner, Keith Jarrett ve Bill Evans ile birlikte, John Coltrane sonrası dönemin önde gelen caz piyanistlerinden biri olarak kabul edilir.

Caz, ilk kez ABD'nin güney eyaletlerinde, 1900'lerin başında gelişmeye başlamış bir Afro-Amerikan müzik türüdür. 19. yüzyılın sonlarında ve 20. yüzyılın başlarında New Orleans, Louisiana'daki Afrikalı-Amerikalı topluluklarda ortaya çıktı. Caz müziği, mavi notalar, senkop, swing, çoklu ritim, atışma ve doğaçlama tekniklerini kullanır; Afrikalı-Amerikalı ve Batı müziği tekniklerinin harmanlanmasıdır. Bu müziğin dünya ile tanışması ise 1917 yılında Dixieland Jazz Band'in ilk plaklarının piyasaya çıkmasıyla olmuştur. 1920 ile 1930'larda popülerliğinin artmasıyla başta ABD olmak üzere tüm dünya genelinde Caz Çağı yaşanmıştır. Caz yalnızca geçmişte değil, bugün dahi çok sevilen ve ünü gün geçtikçe artan müzik türlerinden biridir. 1920'lerin Caz Çağı'ndan bu yana, geleneksel müzik ve popüler müzikte önemli bir müzikal ifade biçimi olarak kabul edilmiştir.

<i>İste</i>

İste, Mustafa Sandal'ın 13 Nisan 2004'te Erol Köse Prodüksiyon firması etiketiyle yayımlanan stüdyo albümüdür.

<i>Forever, Michael</i> Michael Jacksonun dördüncü solo albümü

Forever, Michael, Michael Jackson'un 16 Ocak 1975 çıkışlı 4. solo albümüdür. Bu albümde en çok ün kazanan parça "One Day in Your Life" şarkısı olmuştur. Michael Jackson bu şarkı ile birlikte ilk kez İngiliz müzik listelerine giriş yapmıştır.

<i>Music & Me</i> Michael Jacksonun üçüncü solo albümü

Music & Me, Michael Jackson'un 13 Nisan 1973 çıkışlı 3. solo albümüdür. Bu albümün en çok bilinen parçası "Music and Me"dir.

<i>Ben</i> (albüm) Michael Jacksonun ikinci solo albümü

Ben, Michael Jackson'un 4 Ağustos 1972'de çıkan 2. solo albümüdür. Albümle aynı adı taşıyan "Ben" aynı zamanda bu albümde en çok beğeni kazanan şarkılardan olmuştur. Bu şarkının diğer bir özelliği de şarkının Michael Jackson'un hayvan dostu olan bir fareye hitaben yazılmış olmasıdır. "Ben" aynı zamanda bahsi geçen farenin adıdır.

<i>Got to Be There</i> Michael Jacksonun ilk solo albümü

Got to Be There, Michael Jackson'un 13 Eylül 1971 çıkışlı ilk solo albümüdür. "Got to Be There" ve "Rockin' Robin" bu albümde bulunan büyük beğeni kazanmış parçalardır.

<i>La Fête à LOlympia</i>

La Fête à L'Olympia, Ajda Pekkan ve Enrico Macias'ın, 1976 tarihinde, L’Olympia'da gerçekleşen ikili konserlerinin albümü.

<i>Round Midnight</i> (film)

Round Midnight 1986 ABD - Fransa ortak yapımı dramatik müzikal filmdir. "Round Midnight" Türkçede "gece yarısı sularında" anlamına gelmektedir.

<i>Buddha and the Chocolate Box</i>

Buddha and the Chocolate Box, Cat Stevens'ın 1974'te çıkardığı albüm. Bu isim, Stevens'ın bir uçak yolculuğu sırasında bir elinde Buda, bir elinde ise bir kutu çikolata bulunması dolayısıyla ortaya çıkmıştır. Stevens eğer orada ölecek olsa, son anlarında maddi ve manevi dünya arasında kalmışlığı simgeleyen bu iki nesne ile kalacağını düşündüğünü belirtmiştir.

Standart akort veya standart akort düzeni, telli çalgılarda kullanılan tipik akort düzenini belirten müzik terimi.

<i>Pırlanta 2</i>

Pırlanta 2, Zeki Müren'in toplamda on iki şarkıdan oluşan Klasik Türk müziği şarkılarından oluşan albümü.

<i>Pırlanta 3</i>

Pırlanta 3, Zeki Müren'in toplamda on iki şarkıdan oluşan Klasik Türk müziği şarkılarından oluşan albümü.

<span class="mw-page-title-main">Jim Bridwell</span> Amerikalı dağcı (1944 – 2018)

Jim Bridwell ,Amerikalı dağ kaya tırmanıcısı ve yazardır. Özellikle 1965'ten bu yana Yosemite Vadisi'nde ve aktif olarak Patagonya ile Alaska'da tırmanışlar yapmıştır. Hem özgür dağ ve büyük kaya tırmanışlarındaki standartların ötesindeki hareketleriyle dikkat çekmiştir. Önde gelen spor yayınları için tırmanış hakkında sayısız yazı yazmıştır. Bridwell, Yosemite Vadisi'nde 100'den fazla tırmanış yapmış ayrıca bunun yanı sıra, 26 Mayıs 1975'te El Capitan Burnu'na John Long ve Billy Westbay ile ilk tırmanışı gerçekleştirmiştir. . Yosemite Ulusal Parkı'nın Arama ve Kurtarma Ekibini (YOSAR) kurdu ve Arama Kurtarma operasyonları için ders kitabı haline gelen birçok kurtarmaya öncülük etti. Değişen tırmanma tekniklerinde lider kişi olarak bakır kafa kaskları ve kuş gagalarıda dahil olmak üzere yaygın olarak kullanılan ve kopyalanmış tırmanma dişlilerinin yenilikçisi/mucidi idi.

<i>Usta / Ne Yazar</i> 1997 yılında çıkan Müslüm Gürses albümü

Usta / Ne Yazar, Müslüm Gürses'in 5 Aralık 1997'de Elenor Müzik firması etiketiyle piyasaya sunulan stüdyo albümüdür. Bu albüm, Özer Şenay'ın yönetmiş olduğu son Müslüm Gürses albümü olarak kayıtlara geçmiştir.

4. Grammy Ödülleri; 29 Mayıs 1962'de Chicago, Los Angeles ve New York'ta düzenlendi. Henry Mancini törende 5 ödül kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Herbie Mann</span> Amerikalı caz müzisyeni (1930 – 2003)

Herbert Jay Solomon ya da bilinen sahne adıyla Herbie Mann, Amerikalı bir müzisyendir. Yeşilçam filmlerinde sıklıkla albümündeki müziklere yer verilir. Bunların En ünlüsü 1967 yılında Atlantic Records şirketinde kaydettiği Impressions of the Middle East albümündeki müzikleridir. Herbie Mann 1930 Yılında Rus asıllı Amerika Yahudisi Herbert C. Solomon ve Ruth Rose Solomon'ın oğlu olarak dünyaya gelmiştir.

<i>Bakma</i> 2005 yılında çıkan Müslüm Gürses albümü

Bakma, Müslüm Gürses'in 1 Nisan 2005'te Sun Müzik firması etiketiyle piyasaya sunulan stüdyo albümüdür. Bu albümde arabesk, Türk halk müziği ve Türk sanat müziği tarzındaki şarkılar yer almıştır.