İçeriğe atla

Imo

imo
Geliştirici(ler)PageBites, Inc.
İlk yayınlanmaNisan 2007 (17 yıl önce) (2007-04)
Güncel sürüm(Android) 2021.01.2031 20 Ocak 2021 (3 yıl önce) (2021-01-20)
(iOS) 2021.2.1 1 Şubat 2021 (3 yıl önce) (2021-02-01)
Geliştirme durumuAktif
İşletim sistemi
TürAnlık mesajlaşma
LisansÖzel mülk yazılım
Alexa sırasıartış 64,154(14 Şubat 2021)[1]
Resmî sitesiimo.im

Imo, ücretsiz, sesli ve görüntülü arama ve anlık mesajlaşma hizmeti yazılımıdır.[2] Çeşitli ücretsiz emojilerle birlikte müzik, video, PDF ve diğer dosyaların gönderilmesine izin verir.[3][4] Yazılımı geliştiren kuruluş, anlık mesajlajma hizmetini 200 milyondan fazla kullanıcı tarafından kullanılıyor ve bir günde 50 milyondan fazla mesaj gönderiliyor.[3]

Imo'nun hem mobil (Android, iOS, Windows Phone) hem de masaüstü işletim sistemleri için ayrı sürümleri mevcuttur.[5] 2G, 3G, 4G ya da Wi-Fi İnternet bağlantısı aracılığıyla kullanıcılar birbirleri arasında metin mesajı, ücretsiz arama, fotoğraf, video, ses kaydı, sticker, pdf, uygulama, doküman gibi dosya paylaşımı yapabilmektedirler.[6][7] 20 katılımcıya kadar şifrelenmiş grup video ve sesli aramaları desteklemektedir.[8] Singularity IM, Inc.'in de sahibi olduğu PageBites, Inc. tarafından geliştirilmektedir. Geliştiricisine göre, hizmet 200 milyondan fazla kullanıcıya sahip [9] ve bu hizmet aracılığıyla günde 50 milyondan fazla mesaj gönderiliyor.[10]

Yazılımın geçmişi

Imo, kullanıma sunulduğu ilk yıllarda, Facebook, Google Talk, Skype, MSN Messenger, ICQ, AIM, Yahoo! Messenger, Jabber, VK gibi anlık mesajlaşma ugulamalarını bir arayüz ile kullanmayı amaçlıyordu.[11] Yazılım, PageBites tarafından geliştirildi ve kullanıcı hesabı oluşturablmek için mutlaka bir telefon numarası gerekiyordu.[12] Mart 2014'te, yazılımın üçüncü taraf mesajlaşma hizmetleri için verdiği kullanım izni sona erdi. Ocak 2018 itibarıyla Imo uygulaması 500 milyondan fazla kullanıcı tarafından indirildi.[13]

28 Temmuz 2015 tarihinde Birleşik Arap Emirlikleri, Imo kullanımını engelledi.[14]

Kaynakça

  1. ^ "imo.im Competitive Analysis, Marketing Mix and Traffic - Alexa". Alexa, Inc. 23 Temmuz 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "Instant messaging app imo raises awareness among millions amid COVID-19 scare". Zee News (İngilizce). 30 Mayıs 2020. 8 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Nisan 2022. 
  3. ^ a b "imo video calls and chat". CCM (İngilizce). 16 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Nisan 2022. 
  4. ^ "imo.im Quietly Building One Solid Multi-Network Instant Messaging App". TechCrunch (İngilizce). 8 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Nisan 2022. 
  5. ^ "imo: free video calls and messages - official website". 22 Temmuz 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  6. ^ "imo free video calls and chat". 16 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  7. ^ "imo.im Quietly Building One Solid Multi-Network Instant Messaging App". 8 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  8. ^ "imo video calls and chat HD by Baby Penguin". 2 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  9. ^ zeenews.india.com. "Instant messaging app 'IMO' raises awareness among millions amid COVID-19 pandemic". zeenews.india.com. 8 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  10. ^ "imo messenger app of the week". 30 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  11. ^ "IMO.IM Is The Best IM Web Service You've Never Heard Of". TechCrunch (İngilizce). 8 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Nisan 2022. 
  12. ^ "setup IMO without mobile number: How to create IMO account without phone number". Gadgets Now (İngilizce). 29 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Nisan 2022. 
  13. ^ "Messaging app imo passes 500 million downloads". Android Police (İngilizce). 7 Ocak 2018. 23 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Nisan 2022. 
  14. ^ "Users say VoIP call platform IMO now blocked in UAE". 30 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Windows Live Messenger</span> Microsoft tarafından 2005-2013 yılları arasında geliştirilen anlık mesajlaşma yazılımı

Windows Live Messenger ya da eski ve daha çok bilinen adıyla MSN Messenger kısaca MSN, Microsoft tarafından 2005-2013 yılları arasında geliştirilen anlık mesajlaşma yazılımıdır. Eski adı MSN Messenger olan yazılım, sekizinci sürümünden itibaren Windows Live Messenger adıyla yayınlandı. Ayrıca Windows Live Messengerin 2002 yılında bırakılan ücretsiz klonu aMSN de vardır. Dünyada 330 milyon kişi tarafından kullanılmaktaydı. Windows Live Messenger üzerinden çeşitli videoları aynı anda karşı pencerede bulunan kişilerle de paylaşmak üzerine MSN TV televizyonu sistemi de vardır. Windows Messenger hizmetinin yerini almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Anlık mesajlaşma</span>

Anlık mesajlaşma, bir yazılım sayesinde, internet üzerinden bir ağ ile üye olarak, listenize eklediğiniz kişilerle gerçek zamanlı olarak sohbet etmeye benzeyen metin tabanlı bir iletişimdir. Canlı ses kaydı veya video içeren gelişmiş modüller içerebilir.. Anlık mesajlaşma yazılımlarında iki kullanıcı arasındaki gecikme oldukça azdır. Yazılımın özelliğine bağlı olarak görüntülü ve sesli görüşme modülleri günümüzde kullanılmaktadır.

Yahoo! Messenger, Yahoo firmasının çıkardığı sesli ve görüntülü sohbet imkânı da bulunan ücretsiz çevrimiçi anlık mesajlaşma yazılımıdır. Mesajlaşmanın yanında birçok özelliği bulunan Yahoo Messenger'ın Türkçe dil desteği bulunmamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">MSN</span>

MSN, Microsoft'un internet tabanlı hizmetlerini yürüttüğü kurumudur. MicroSoft Network kelimelerinin kısaltılmış hâlidir. 24 Ağustos 1995 tarihinde Windows 95 işletim sistemi ile birlikte çıkmıştır ve ilk kez MSN Dial-up adında bir çevrimiçi hizmet olarak başlatıldı. 2006 yılında MSN hizmetlerinin çoğu Windows Live bünyesine katılarak yeniden adlandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">SMS</span>

SMS, cep telefonu aracılığı ile yazılan mesajın bir cep telefonundan diğer bir cep telefonuna gönderilmesi, mesajlaşma hizmetidir.

<span class="mw-page-title-main">WhatsApp</span> platformlar arası anlık iletişim uygulaması

WhatsApp Messenger, akıllı telefonlar için geliştirilen, platformlar arası çalışma özelliğine sahip bir anlık mesajlaşma ve arama veya haberleşme uygulamasıdır. Android, BlackBerry, iPhone, Windows Phone ve Nokia telefonlarıyla uyumlu olan uygulama, 2G, 3G, 4G ya da Wi-Fi İnternet bağlantısı aracılığıyla kullanıcıların birbirlerine fotoğraf, video, ücretsiz arama, sesli ve yazılı mesaj ve belge göndermesini sağlar. Aynı adı taşıyan şirket, eski Yahoo! çalışanları olan Biran Acton ve Jan Koum tarafından ABD'de, Kaliforniya eyaletindeki Santa Clara kentinde kurulmuştur.

WeChat, 2011 yılında Çin'de Tencent Holding tarafından geliştirilen sesli ve yazılı mesajlaşmaya yarayan bir uygulamadır. WeChat, tarihteki ilk süper uygulama olarak kabul edilir. Kullanıcıların akıllı telefonları aracılığıyla ücretsiz anlık mesajlar göndermelerine ve ses, metin, resim ve video formatlarında bilgi alışverişinde bulunmalarına olanak tanır.

<span class="mw-page-title-main">Snapchat</span> anlık mesajlaşma uygulaması

Snapchat, Snap Inc. kurucuları Evan Spiegel, Bobby Murphy ve Reggie Brown tarafından akıllı telefonlar için geliştirilmiş, platformlar arası çalışma özelliğine sahip bir anlık mesajlaşma uygulamasıdır. Kullanıcıların birbirlerine yazılı metin, fotoğraf, ses ve video göndermesini sağlar. Kişiye özel gönderilen dosyalar, gönderen kişinin daha önceden belirlediği süre boyunca 2 defa görüntülenebilir. Hikâyeye eklenen fotoğraf ve videolar ise gönderen kişinin daha önceden belirlediği süre boyunca istenildiği kadar görüntülenebilir. Ücretsiz olan bu uygulama iOS ve Android platformları üzerinde çalışabilmektedir. Uygulamanın ilk sürümü Eylül 2011 tarihinde yayınlanmıştır. Kullanıcılarının %70’ini kadınların oluşturduğu uygulama en çok ABD ve İngiltere'de tercih edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Google Hangouts</span> Mesajlaşma ve görüntülü görüşme platformu

Google Hangouts ya da kısaca Hangouts, Google tarafından geliştirilen, platformlar arası bir mesajlaşma uygulamasıdır.

<span class="mw-page-title-main">GoldBug (yazılım)</span>

GoldBug, açık kaynak kodlu olan ve birden fazla ortamda çalışma desteği sunan, echo adlı bir protokol ve spoton adlı bir çekirdek üzerine kurulu, bir anında mesajlaşma uygulamasıdır. GoldBug dolayısıyla güçlü çoklu şifrelemeyi GnuPG ve OpenSSL aracılığıyla bilinen libgcrypt gibi iyi bilinen modern teknolojilerin değişik katmanlarıyla kullanmaktadır. Uygulama, merkezi olmayan ve şifrelenmiş elektronik posta ve echo protokolü üzerine kurulu merkezi olmayan genel sohbet özelliği sunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Facebook Messenger</span> Facebooka bağlı Mesajlaşma Uygulaması

Facebook Messenger, bir diğer adıyla Messenger Facebook'un yarattığı ve geliştirdiği yazılı, sesli ve görüntülü haberleşme sağlayabilen bir anlık mesajlaşma servisi ve yazılım uygulamasıdır. Facebook'un web-tabanlı sohbet özelliği ile entegredir ve açık bir protokol olan MQTT protokolü üzerine inşa edilmiştir. Messenger, Facebook kullanıcılarının kendi çevreleri ile hem ana web sayfası hem de mobil uygulamaları üzerinden sohbet edebilmesine olanak sağlar.

Signal Protokolü, sesli aramalar, video görüşmeleri ve anlık mesajlaşma konuşmaları için uçtan-uca şifreleme sağlamak için kullanılabilen federe olmayan kriptografik protokoldür. Protokol, Open Whisper Systems tarafından 2013 yılında geliştirildi ve daha sonra Signal olan açık kaynak TextSecure uygulamasında tanıtıldı. O zamandan beri, "dünya çapında bir milyardan fazla insanın" sohbetlerini şifrelediği söylenen WhatsApp gibi kapalı kaynak uygulamaları içine uygulanmıştır. Ayrıca Google Allo'nun "gizli mod" için uyguladığı gibi Facebook Messenger da isteğe bağlı "gizli sohbetler" için signal protokolünü sunduğunu belirtmiştir. Protokol Double Ratchet Algoritması, prekeys ve üçlü eliptik-eğri Diffie–Hellman (3-DH) el sıkışma ' yı kombine eder ve Curve25519, AES-256 ve HMAC- SHA256'yı temel olarak kullanır.

<span class="mw-page-title-main">Skype for Business Server</span>

Skype for Business Server gerçek zamanlı iletişim sunucusu yazılımıdır. Üçüncü şahıs ağ geçidi veya SIP ana hat üzerinden kurumsal anlık mesajlaşma, VoIP, geçici ve yapılandırılmış konferanslar ve PSTN bağlantısı için altyapı sağlar. Bu özellikler insanlar arasında, kuruluşlar arasında, kamuya açık internet veya standart telefonlarda harici kullanıcılar tarafından kullanılabilir. Skype for Business Server 31 Temmuz 2021 tarihinde Skype for Business ile birlikte kullanımdan kaldırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Google Cloud Messaging</span>

Google Cloud Messaging, Google tarafından geliştirilen, mobil bir bildirim hizmeti'dir. Üçüncü şahıs uygulama geliştiricilerinin, geliştirici tarafından işletilen sunuculardan uygulamalara bildirim verileri veya bilgileri gönderebilmelerini sağlar. 2012 yılında Android Jelly Bean ile tanıtıltı. Android işletim sisteminin yanı sıra Xamarin ve Google Chrome İnternet tarayıcısı için geliştirilen uygulamalar veya uzantıları hedefler. Geliştiricilere ücretsiz olarak sunulmaktadır. GCM Hizmeti ilk önce Haziran 2012'de, kimlik doğrulama ve dağıtım, yeni API bitiş noktaları ve mesajlaşma parametrelerinin iyileştirilmesi ve sınırlamaların kaldırılmasını gerekçe göstererek, Google'ın Android Cloud to Device Messaging (C2DM) hizmetinin devamı niteliğinde ilan edildi. Google'ın "Firebase Cloud Messaging" (FCM) yerini almıştır.

Bu, web portali MSN'nin ve Microsoft'un İnternet servislerinin topladığı servislerin bir listesidir:

Go!Messenger, PlayStation Portable için ücretsiz bir anlık mesajlaşma programıydı. Sony Interactive Entertainment ve BT Group tarafından ortaklaşa geliştirilmiştir. 3.90 firmware güncellemesiyle sisteme tanıtıldı ve Network! Altında Go! Messenger simgesi eklendi. PC BT Softphone 2 kullanıyorsa, PSP kullanıcıları PC kullanıcıları ile Go! Messenger üzerinden iletişim kurabilirler.

<span class="mw-page-title-main">Signal (yazılım)</span> Şifreli iletişim uygulaması

Signal, özgür ve açık kaynaklı, çapraz platform şifreli mesajlaşma yazılımı. Signal Vakfı ve Signal Messenger LLC tarafından geliştirmektedir. İnternet üzerinden dosyaları, sesli mesajları, görselleri ve videoları içerebilen kişiler arası mesajları veya grup mesajlarını göndermek için kullanılır. Ayrıca bire bir sesli ve görüntülü arama yapabilir, Android sürümü SMS uygulaması olarak da işlev görebilir.

Mesajlar, Google tarafından Android mobil işletim sistemi için geliştirilmiş bir SMS ve anlık mesajlaşma uygulamasıdır. Bir web arayüzü de mevcuttur. 12 Kasım 2014'te kullanıma sunuldu ve 2018'den beri Zengin İletişim Hizmetleri (RCS) mesajlarını destekliyor.

Samsung SGH-T319, T-Mobile hizmeti için üretilen bir cep telefonudur. 2006'da tanıtıldı ve hem normal T-Mobile hizmeti hem de To-Go! Ön Ödemeli Hizmetler için tasarlandı. Daha eski bir model olan Samsung SGH-T309'un tasarımını taklit etmek amacıyla tasarlanmıştır, tek farkı açık mavi renkte olmasıdır.

Tango, 2009 yılında TangoME, Inc. tarafından geliştirilen üçüncü taraf bir çapraz platform mesajlaşma uygulama yazılımıdır. Uygulama ücretsizdir ve 3G ağı üzerinde video aramaları, mesajlaşma, fotoğraf paylaşımı ve oyunlar sunan ilk sağlayıcılardan biri olarak ortaya çıkmıştır.