İçeriğe atla

Iman Le Kahire

Iman Le Caire
DoğumMısır
MilliyetMısırlı
Meslek
  • Dansçı
  • Koreografi Sanatçısı
  • Aktris
  • Aktivist

Iman Le Caire, New York'ta yaşayan Mısırlı bir dansçı, koreografi sanatçısı, aktris ve LGBT hakları aktivistidir.

Biyografi

Le Caire, LGBT topluluğuna mensup olduğu ve zulüm görmekten kaçmak istediği için Mısır'dan kaçmak zorunda kaldığında Kahire Opera Binası'nda dansçı ve koreografi sanatçısıydı. 2008 yılında, kendisine siyasi sığınma hakkı veren Amerika Birleşik Devletleri'ne kaçtı.[1] New York'ta yaşıyor ve orada sanatçı, dansçı ve aktris olarak çalışıyor. Le Caire, aktivizmi sayesinde, şehrin LGBT topluluklarının yanı sıra Fire Island Pines ve Cherry Grove'un temsilcisi oldu.[2][3]

Le Caire, 2017'de Zolita'nın Fight Like a Girl adlı müzik videosunda yer aldı ve 2021'de Emrhys Cooper'ın yazıp yönettiği The Shuroo Process'te, Layla karakterini canlandırdı.[2]

Mayıs 2020'de George Floyd'un öldürülmesi ve Mısır'ın LGBT haklarına yönelik acımasız baskısını kınayan bir konserde, gökkuşağı bayrağı sergilediği için hapse atılan lezbiyen Sarah Hegazi'nin intihar etmesiyle, Le Caire'i LGBT topluluğunun haklarını savunmak için daha aktif bir şekilde katılmaya teşvik etti.[1]

COVID-19 salgını sırasında Le Caire, çok sayıda trans bireyin zulüm gördükleri menşe ülkelerinden kaçmasına yardım etti.[1] Son olarak, Arap ilişkileri yöneticisi ve yönetim kurulu üyesi olduğu, daha güvenli ülkelere taşınmaya çalışan translara yardım eden TransEmigrate Derneği'ne katıldı. 2021'de trans bireylerin sığınma aramasına yardımcı olan kardeş kuruluş Trans Asylias'ı kurdu.[1][3]

Ödüller ve tanıma

2021'de Le Caire, BBC'nin 100 Yılın Kadını listesinde yer aldı.[3]

Kaynakça

  1. ^ a b c d "Helping trans people escape death in their home countries" (İngilizce). BBC News. 7 Aralık 2021. 7 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ a b "Iman Le Caire". IMDb. 24 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Şubat 2022. 
  3. ^ a b c "Quiénes son las 100 Mujeres elegidas por la BBC para 2021". BBC News Mundo (İspanyolca). 16 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mayıs 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

26 Temmuz, Miladi takvime göre yılın 207. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 158 gün vardır.

16 Eylül, Miladi takvime göre yılın 259. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 106 gün vardır.

<span class="mw-page-title-main">LGBT</span> Lezbiyen, gey, biseksüel ve trans bireyler için kullanılan kısaltma

LGBT veya GLBT ya da LGBTQ+, 1990'larda LGB kısaltmasından sonra ortaya çıktı ve 1980'lerin ortaları ile sonlarından bu yana gey sözcüğü yerine kullanılarak LGBT topluluğunu temsil etmeye başladı. Birçok etkinci, gey topluluğu kullanımının eksik bir tanımlama olduğunu düşünerek LGBT topluluğu kullanımına geçti.

<span class="mw-page-title-main">Angola'da LGBT hakları</span>

21. yüzyılın ilk yarısında Angola'da lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender (LGBT) bireylerin hakları konusunda ilerlemeler kaydedilmiştir. Kasım 2020'de Ulusal Meclis, karşılıklı rıza kapsamında yer alan hemcins cinsel ilişkilerini suç olmaktan çıkaran yeni bir ceza kanununu kabul etti. Yeni ceza kanunu 11 Kasım 2020 tarihinde yayımlandı ve 90 gün sonra resmen yürürlüğe girdi. Ayrıca, cinsel yönelime dayalı istihdam ayrımcılığı 2015 yılından beri yasaktır; böylece Angola, LGBT bireylere bu tür korumaları tabi tutan tek Afrika ülkelerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">George Balanchine</span> Amerikalı dansçı ve koreograf (1904 – 1983)

Georges Balanchine, Gürcü asıllı Amerikalı koreograftır.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan'da LGBT hakları</span>

Azerbaycan'da LGBT hakları, Azerbaycan sınırları içerisindeki eşcinsel bireylerin yaşam biçimidir. Azerbaycan'da LGBT bireyler için hiçbir yasal güvence bulunmamakla birlikte ülke genelinde homofobik yaklaşım bulunmaktadır.

İstanbul Onur Haftası, her yıl haziran ayının sonlarında Stonewall ayaklanmalarının anısına gerçekleştirilen etkinliklerdir.

<span class="mw-page-title-main">Lübnan'da LGBT hakları</span>

Lübnan'da LGBT bireyler, LGBT olmayan bireylerin uğramadığı yasal ve sosyal zorluklarla yüz yüze gelmektedir. Buna rağmen, Arap Dünyası'nın diğer ülkelerine göre çok daha fazla özgürlüklere sahiptirler. Çeşitli mahkemeler, Lübnan Ceza Kanunu'nda "doğanın yasalarına aykırı" cinsel ilişkileri yasaklayan 534. maddenin LGBT bireyleri tutuklamak için kullanılmaması gerektiği sonucuna varmış; bu nedenle eşcinsellik de facto olarak yasaldır.

<span class="mw-page-title-main">Jamaika'da LGBT hakları</span>

Jamaika'da lezbiyen, gey, biseksüel ve trans (LGBT) bireyler, LGBT olmayan bireylerin uğramadıkları yasal ve toplumsal sorunlarla yüz yüzedir. 1864 yılından beri yürürlükte bulunan sodomi yasası altında anal seks ve erkekler arası hemcins cinsel ilişkileri resmen yasaktır. Buna rağmen, bu yasak pratikte ancak nadiren uygulanmaktadır; ayrıca kadınlar arası hemcins cinsel ilişkileri yasağın kapsamına girmemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Malta'da LGBT hakları</span>

Malta'da lezbiyen, gey, biseksüel ve trans (LGBT) hakları, diğer Avrupa ülkeleriyle karşılaştırıldığında bile en yüksek standartlardadır. Geç 20. ve erken 21. yüzyılları boyunca LGBT topluluğunun hakları konusunda daha fazla farkındalık yaratıldı ve 1973 yılında hemcins cinsel ilişkileri eşit bir cinsel rüşt yaşıyla yasallaştırıldı.

<span class="mw-page-title-main">Kıbrıs Cumhuriyeti'nde LGBT hakları</span>

Kıbrıs Cumhuriyeti'nde lezbiyen, gey, biseksüel ve trans (LGBT) bireyler, LGBT olmayan sakinlerin karşılaşmadığı yasal zorluklara uğrayabilir. Geleneksel olarak, tutucu toplumsal tutumları olan Rum Ortodoks Kilisesi'nin kamu görüşler ve LGBT haklarına ilişkin politikalar üzerinde büyük etkisi olmuştur. Buna rağmen, Kıbrıs Cumhuriyeti'nde hem erkekler hem de kadınlar arası hemcins cinsel ilişkileri yasaldır ve evliliğin haklarının ve çıkarlarının birçoğunu sağlayan medeni birliktelikler Aralık 2015'ten beri yasaldır. Bu birlikteliklerin kapsamında evlat edinme hakkı da dahildir.

<span class="mw-page-title-main">Fransa'da LGBT hakları</span>

Fransa'da lezbiyen, gey, biseksüel, transseksüel (LGBT) hakları, dünya genelinde LGBT hakları konusunda en ileri düzeyde tanınan ve korunan hakları içermektedir. Aynı cinsten cinsel ilişki, Ancien Régime sırasında genellikle ölüm cezasıyla sonuçlanan büyük bir suç olmasına rağmen, eşcinselliğin suç olmasıyla ilgili tüm yasalar Fransız Devrimi'nin ardından 1791'de yürürlükten kaldırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Suriye'de LGBT hakları</span> LGBT kişilerin Suriyedeki durumu

Suriye Arap Cumhuriyeti'ndeki lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender (LGBT) kişiler, LGBT olmayan sakinlerin yaşamadığı yasal zorluklarla karşı karşıyadırlar. 1949 tarihli ceza kanununun 520. maddesi "doğa düzenine aykırı cinsel ilişki"yi yasaklamakta ve üç yıla kadar hapis cezası öngörmektedir.

Birleşik Arap Emirlikleri'nde (BAE) lezbiyen, gey, biseksüel ve trans (LGBT) bireyler, LGBT olmayan bireylerin uğramadığı yasal zorluklarla yüzleşmektedir. Heteroseksüel ilişkilerin haricindeki tüm cinsel ilişkiler yasaktır. BAE'nde hem medenî hem de Şeriat kanunları, karşılıklı rızanın gösterildiği hemcins cinsel ilişkilerinde bulunan kişilere ölüm cezasını vermektedir. Bu cinsel ilişkilerde bulunan bireylerin zorunlu psikolojik tedaviye tabi tutulduğu da rapor edilmiştir. Karşı cinsin kılığına girmek cezayı müstelzim fiildir ve bu eylemde bulunmuş yabancı uyruklu sakinler bu nedenle sınırdışı edilmiştir. Cinsiyet değiştirme ameliyatı yahut bir bireyin kendi resmî cinsiyet statüsünü değiştirmesi hâlen yasaktır.

<span class="mw-page-title-main">Burkina Faso'da LGBT hakları</span>

Burkina Faso'da lezbiyen, gey, biseksüel ve trans (LGBT) bireyler, LGBT olmayan bireylerin uğramadığı yasal zorluklarla karşılaşabilir. Burkina Faso'da hem erkekler hem de kadınlar arası hemcins cinsel ilişkileri yasaldır.

<span class="mw-page-title-main">Cibuti'de LGBT hakları</span>

Cibuti'de lezbiyen, gey, biseksüel ve trans (LGBT) bireyler, LGBT olmayan bireylerin uğramadığı yasal zorluklarla karşılaşmaktadır. LGBT bireyler, Cibuti toplumundan dışlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Fas'ta LGBT hakları</span>

Fas'ta lezbiyen, gey, biseksüel ve trans (LGBT) bireyler, LGBT olmayan bireylerin uğramadığı yasal zorluklarla karşılaşmaktadır. Fas'ta hem erkekler hem de kadınlar arası hemcins cinsel ilişkileri yasadışıdır.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Krallık'ta LGBT hakları</span>

Birleşik Krallık'ta lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender (LGBT) hakları çoğu Avrupa ülkesine kıyasla daha gelişmiş durumdadır.

<span class="mw-page-title-main">Erika Hilton</span>

Erika Hilton olarak bilinen Erika Santos Silva, siyahi ve LGBT hakları için Brezilyalı bir politikacı ve aktivisttir. Hilton siyasete atılmadan önce öğretmenlik ve gerontoloji okumuştur.

Yuma olarak bilinen Yuma Yuma, 1972 Türkmenistan doğumlu, Rus psikoterapist ve LGBT hakları aktivisti. Bir süpermarket zinciri olan VkusVill'in reklamında lezbiyen ailesiyle birlikte göründükten sonra Rusya'da tanındı.