İçeriğe atla

Il Vittorioso

Il Vittorioso
KategorilerSüreli yayın
SıklıkAylık
İlk sayı9 Ocak 1937
Son sayıEkim 1970
Ülkeİtalya İtalya
Dilİtalyanca

Il Vittorioso, Azione Cattolica Italiana'nın (İtalyan Katolik Hareketi) bir uzantısı olan Edizioni AVE tarafından yayınlanan, hem gazete bayilerinde hem de cemaatler, oratoryolar ve katolik okulları çevresinde dağıtılan ve abonelik yoluyla edinilebilen bir İtalyan çizgi roman dergisiydi.

Yayın hayatı

1937 yılında kurulan yayınevi, Benito Jacovitti, Claudio Nizzi, Alberto Giolitti, Stelio Fenzo ve diğerleri de dâhil olmak üzere, 20. yüzyılın önde gelen İtalyan çizgi roman yazarlarının birçoğunun ilk çıkışına ev sahipliği yapmıştır.

1930'ların sonunda dönemin bir başka çocuk gazetesi olan L'Avventuroso dergisi, 1950'lerdeyse sol çizgideki Pioniere dergisiyle[1] olan rekabetleri meşhurdu. İkinci Dünya Savaşı sırasında derginin dağıtımı, Roma'nın Alman ordusu tarafından işgalinden şehrin kurtuluşuna kadar (8 Eylül 1943 - 4 Haziran 1944) neredeyse bir yıl boyunca askıya alındı.

Ocak 1967'de adını daha kısa olan Vitt olarak değiştirdi ve 1970 yılında yayınını tamamen durdurdu.

1994 yılında günlük gazete Avvenire, savaş sonrası Vitt'in 63 sayısının yeniden basımını gazete eki olarak tekrar bastı.

Kaynakça

  1. ^ Erdemol, Mustafa K. (11 Ocak 2021). "Çizgi Romanla Direniş!". Cumhuriyet Gazetesi. Cumhuriyet Gazetesi. 10 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ocak 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<i>Cumhuriyet</i> (gazete) Türkiyede yayımlanan günlük gazete

Cumhuriyet, Türkiye'de yayımlanan günlük bir gazetedir. 7 Mayıs 1924 tarihinde kurulan gazete, 30 Temmuz-5 Ağustos 2018 tarihleri arasındaki 37.412 adet tirajı ile 24. sırada yer almaktadır.

<i>Gırgır</i> (dergi) mizah dergisi

Gırgır Dergisi, 1972'de yayına başlayan, Türkiye'nin en çok satmış kült mizah dergisidir.

Kemal Gökhan Gürses, Türk karikatürist.

<span class="mw-page-title-main">Çizgi roman</span> çizgi ile hikâye anlatmak için birbirini takip eden panellerin kullanıldığı eserler

Çizgi roman veya resimli roman, çizgi ile hikâye anlatmak için birbirini takip eden panellerin kullanıldığı bir sanat türü.

<span class="mw-page-title-main">Suat Yalaz</span>

Suat Yalaz, Türk çizgi romancı, film yönetmeni, senarist ve yapımcı.

Sezgin Burak, Türk karikatürist ve çizgi roman sanatçısı.

Aydınlık, Vatan Partisi'nin günlük gazetesidir.

<i>Ulus</i> (gazete)

Ulus, 10 Ocak 1920 tarihinden beri Türkiye'de yayımlanan haftalık gazete.

Ersin Burak,, Türk karikatürist ve çizgi roman sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Turhan Selçuk</span> Türk karikatürist

Turhan Selçuk, Türk karikatürist.

<span class="mw-page-title-main">Cemal Nadir Güler</span> Türk karikatürcü

Cemal Nadir Güler, Türk karikatürist. "Amcabey", "Efruz Bey", "Dalkavuk", "Akla Kara", "Yeni Zengin" gibi tiplerin yaratıcısı.

<i>Hâkimiyet-i Milliye</i> 1920-1934 yılları arasında yayımlanan gazete

Hâkimiyet-i Milliye, Türk Kurtuluş Savaşı sırasında başkanlığını Mustafa Kemal Paşa’nın yaptığı Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti Heyet-i Temsiliyesi’nin yayın organı olarak 10 Ocak 1920’de Ankara’da yayın hayatına başlayan Türkçe gazetedir.

<span class="mw-page-title-main">Ratip Tahir Burak</span> Türk karikatürist

Mehmet Ratip Burak, Türk karikatürist, çizgi roman ressamı.

<span class="mw-page-title-main">Amcabey</span>

Amcabey; Türk karikatürist Cemal Nadir Güler tarafından yaratılmış olan çizgi roman tiplemesidir.

Karakedi, 1979 yılında Suavi Süalp yönetiminde yayımlanmaya başlayan mizah dergisidir.

<span class="mw-page-title-main">Bedri Koraman</span> Türk karikatürist

Bedri Koraman, Türk karikatürist ve çizgi romancı. Türk karikatürünün 1950 kuşağı çizerlerindendir. Uzun yıllar Milliyet gazetesinde "muhabir-karikatürist" konumunda çalışarak siyasi karikatürler çizdi. Çizgi-roman çizerliği, film afişi ressamlığı da yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Fransız-Belçika çizgi romanı</span>

Fransız-Belçika çizgi romanı veya Franko-Belçika çizgi roman, (Fransızca: Bande dessinée franco-belge ) Fransız ve Belçikalı yayıncılar tarafından yayımlanan, dili esasen Fransızca olan çizgi roman anlamına gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de basın</span> Türk basınına genel bakış

Türkçe olarak ilk gazete II. Mahmut'un emriyle 1 Kasım 1831'de kurulan Takvîm-i Vekâyi'dir ve bu adım, Osmanlı'de baskı makinesinin kurulmasından uzun bir süre sonraya denk gelmektedir. Takvîm-i Vekâyi, yayın hayatı boyunca birkaç kez kapatılmış ve 1922 itibarıyla meclis tarafından Resmî Ceride ve daha sonra Resmî Gazete adıyla yayımlanmıştır. İngiliz diplomat ve gazeteci William Churchill tarafından 1840 yılında yayın hayatına başlayan ve 1866'da kapanan Cerîde-i Havâdis, ikinci Türkçe gazetedir. 1860 yılında Osmanlı devlet adamı ve gazeteci Agâh Efendi tarafından hazırlanan Tercümân-ı Ahvâl, basılan ilk özel gazetedir. Yazarları arasında İbrahim Şinâsî ve Ahmed Vefik Paşa da yer almıştır. Sonraki yıllarda ise kurucusu Şinasî olan Tasvîr-i Efkâr yayımlanmış fakat 1866'da kapanmıştır.

<i>Linus</i> (dergi)

linus, Giovanni Gandini tarafından kurulan ve ilk olarak Nisan 1965'te Figure Yayınevi tarafından yayınlanan tarihi bir İtalyan aylık çizgi roman dergisidir. Yetişkin bir kitleyi hedefleyen ve belirgin bir siyasi kimliğe sahip, yalnızca çizgi romanlara adanmış ilk İtalyan dergisidir. Günümüzde dünyanın en uzun soluklu yayınlanan ve en saygın çizgi roman dergilerinden biri olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Benito Jacovitti</span> İtalyan karikatürcü (1923-1997)

Benito Franco Giuseppe Jacovitti İtalyan karikatürist ve Cocco Bill ve Cip l'Arcipoliziotto gibi ünlü çizgi roman karakterlerinin, Kamasultra gibi grafik romanların yanı sıra, 1949'dan itibaren yayınlanan ve 1960'lar ile 1970'ler arasında yılda 3 milyondan fazla satarak toplamda 100 milyon kopyayı aşan ünlü Diario Vitt ajandalarının çizeridir.