İçeriğe atla

Ignacio Padilla

Ignacio Padilla
Doğum07 Kasım 1968(1968-11-07)
Meksiko, Meksika
Ölüm20 Ağustos 2016 (47 yaşında)
Meslek
  • Yazar
  • eleştirmen
  • diplomat
MilliyetMeksikalı
Dönem1989–2016
Tür
Edebî akımCrack hareketi

Ignacio Padilla (7 Kasım 1968 - 20 Ağustos 2016), eserleri çeşitli dillere çevrilmiş Meksikalı yazar. Padilla, Meksikalı yazarların kendi sesini bulmalarını ve büyülü gerçekçiliğin ötesinde yazı yazmalarını sağlamak için Crack hareketini Eloy Urroz, Jorge Volpi ve Pedro Angel Palou ile birlikte başlattı.

Hayatı

İlk yılları

Padilla, 1968'de Meksiko'da doğdu. Padilla, erken yaşlardan itibaren yazmaya başladı ve büyüdükçe James Joyce, Fyodor Dostoevsky ve Robert Louis Stevenson'un çoğunlukla insan kimliğiyle ilgilenen eserlerini okudu.

Eğitimi

Padilla, Svaziland'ın başkenti Mbabane'deki Waterford Kamhlaba United World College of Southern Africa'da okudu ve daha sonra lisans eğitimini Universidad Iberoamericana'da tamamladı ve burada İletişim Çalışmaları alanında mezun oldu. Daha sonra Edinburgh Üniversitesi'nden İngiliz edebiyatı alanında yüksek lisans ve Salamanca Üniversitesi'nden Hispanik-Amerikan edebiyatında felsefe doktorası derecesi aldı.

Erken kariyeri

Padilla, yüksek öğrenimini tamamladıktan sonra Meksika'ya döndü. 1990'lı yılların başında Padilla, Meksika'daki edebiyat dergisi Sábado'da "El baul de los cadáveres" adlı sütununu yazarken Playboy dergisinin Latin Amerika edisyonunda editör direktörü olarak çalıştı.

1989'da Padilla, Subterráneos adlı eseriyle Alfonso Reyes edebiyat ödülünü aldı ve 1994'te çocuk hikâyesi Las tormentas del mar embotellado ile Juan de la Cabada edebiyat ödülü, ilk romanı La catedral de los ahogados ile Juan Rulfo Edebi Ödülü ve edebi denemesi El dorado esquivo: espejismo mexicano de Paul Bowles ile Malcolm Lowry Edebiyat Ödülü'ne layık görüldü. Aynı yıl, Padilla, bilimkurgu dalında Kalpa ödülüne layık görülen El la de los gatos amurallados'u yayınladı.

Crack hareketi

1996'da Jorge Volpi, Eloy Urroz, Pedro Ángel Palou Garcia ve Ricardo Chávez Castañeda ile birlikte Meksika ve Latin Amerika edebiyatı hakkındaki kişisel görüşlerine ve edebi eleştirilerine dayanan bir bildiri yayımladı. Latin Amerika Boom'una bir tepki olan bu edebi eleştiri, Crack hareketi için bir manifesto oldu ve Meksikalı yazarlar için kendi sesini bulma ve büyülü gerçekçiliğin ötesinde bir araç olarak sunuldu. Latin Amerika geleneği olan büyülü gerçekçilik ile çatışan Crack hareketi, Julio Cortázar ve Jorge Luis Borges gibi Latin Amerikalı yazarların eserlerinde bulunan konu ve stil karmaşıklığına geri dönülmesini istedi. Aynı yıl Sandro Cohen, Crack hareketi yazarlarının hikâyelerinin bir derlemesi olan Nueva Imagen'i yayınladı.

1999'da Padilla, "Los funerales del alcaraván: historia apócrifa del realismo mágico" adlı edebi denemesiyle José Revueltas edebiyat ödülü ve kısa öyküsü "Las antípodas y el siglo" ile de Gilberto Owen edebiyat ödülü aldı. Padilla 2000 yılında romanı Amphitryon ile Premio Primavera de Novela kazandı.

21. yüzyıl

2001 yılında Padilla, Birleşik Krallık'ın Meksika elçiliği için Kültür Ataşesi olarak seçildi ve 2003 yılına kadar bu görevde kaldı. Bu süre zarfında, daha önce Meksika edebiyat dergisi Nostromo'da yayımladığı "Crínicas africanas"ı yeniden yayımladı.

2007'de Başkan Felipe Calderón Hinojosa, José Vasconcelos Ulusal Kütüphanesi'nin müdürü olarak Ignacio Padilla'yı seçti. Ancak, kütüphanenin bulunduğu binanın yapısı güvensiz olduğu için Mart 2007'de geçici olarak kapatılması kararı alındı. Padilla, binaya tamirat yapılmasının kesinlikle gerekli olduğunu açıkladı ve bina yapısal hasarlardan korunana kadar binanın kapıları açmayacağını söyledi. Milenio Diario gazetesi 15 Ağustos 2007'de Padilla'nın millî kütüphanenin müdürü olarak görevden alındığını belirten bir yazı yayımladı.

Ölümü

20 Ağustos 2016 gecesi Padilla, Querétaro eyaletinde geçirdiği bir trafik kazası sonucu 47 yaşındayken öldü.

Seçilmiş çalışmaları

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Jorge Luis Borges</span> Arjantinli yazar (1899-1986)

Jorge Francisco Isidoro Luis Borges Acevedo, Arjantinli öykü, deneme yazarı, şair ve çevirmen. En önemli eserleri arasında 1940'larda yayınlamış Ficciones ve rüya, labirent, indeterminizm, sonsuzluk, ayna ve mitolojik motifleri ihtiva eden Alef yer alır. Eserleri, felsefe literatürünü ve fantezi türünü etkilemiştir, 20. yüzyıl Latin Amerika literatüründe Büyülü gerçekçilik akımını önemli ölçüde etkilemiştir. Büyülü gerçekçilik akımının önde gelen isimlerindendir ve gerçeküstücülük konusunda yazdığı denemeleri ile ünlüdür.

<span class="mw-page-title-main">Gabriel García Márquez</span> Nobel Ödülü sahibi Kolombiyalı yazar (1927–2014)

Gabriel García Márquez veya tam adıyla Gabriel José de la Conciliación García Márquez, tüm Latin Amerika'da Gabo lakabıyla bilinen Nobel Edebiyat Ödüllü Kolombiyalı yazar, romancı, hikâyeci ve oyun yazarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Álvaro Mutis</span> Kolombiyalı yazar (1923-2013)

Álvaro Mutis Jaramillo, Kolombiyalı yazar, şair, köşe yazarı, yayıncı, film yapımcısı.

<span class="mw-page-title-main">Sergio Badilla Castillo</span>

Sergio Badilla Castillo, Şilili şair ve yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Octavio Paz</span>

Octavio Paz, Meksikalı yazar, şair ve diplomat.

<span class="mw-page-title-main">Gabriela Mistral</span> Şilili şair, eğitimci, diplomat

Gabriela Mistral,, Şilili şair, eğitimci, diplomat.

<span class="mw-page-title-main">Miguel Angel Asturias</span>

Miguel Angel Asturias Guatemalalı yazar ve diplomat. Kızılderili-Maya mitlerini konu edinen "Guatemala Efsaneleri" ile adını duyurdu. 1967'de edebiyat dalında Nobel Ödülüne layık görüldü.

Latin Amerika Edebiyatı, Latin Amerika'da İspanyolca ve Portekizce yazılmış edebiyat yapıtlarını kapsar. İlk yazılı metinler Yenidünya'nın İspanyol fatihlerinin İspanya'ya gönderdikleri raporlardı. İspanyollar'ın atılganlığı ve Amerika Yerlilerinin yiğitliği pek çok yazıya ve şiire esin kaynağı olmuştur. Bunların en ünlüsü İspanyol Alonso de Ercilay Zúñiga'nın (1533-1594), Şili Yerlilerinin soylu direnişini ve şairin bu dönemdeki acılarını dile getiren La Araucanadır. 20 binin üstünde koşuktan oluşan bu şiir yeni topraklardan fışkıran ilk gerçek edebiyat ürünüdür.

Büyülü gerçekçilik, olağan ya da gerçekçi bir çizgide ilerleyen sanat akımlarında bulunmaması gereken sihirli ve mantık dışı ögeleri içeren sanat akımı.

<span class="mw-page-title-main">Adolfo Bioy Casares</span> Arjantinli yazar (1914-1999)

Adolfo Bioy Casares Arjantinli öykü yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Alejo Carpentier</span> Kübalı yazar (1904-1980)

Alejo Carpentier y Valmont Kübalı gazeteci, yazardır. Latin Amerika edebiyatının 20. yüzyılın önde gelen roman yazarlarından biridir. Aynı zamanda müzikolog, eleştirmen ve oyun yazarı da olan Carpentier, büyülü gerçekçilik akımının ilk örneklerini vererek, kendisinden daha genç olan Gabriel Garcia Marquez gibi yazarları da etkilemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Laura Esquivel</span> Meksikalı yazar

Laura Esquivel, Meksikalı yazar. Latin Amerika edebiyatına ciddi katkıları olan Esquivel, büyülü gerçekçilik akımının günümüz temsilcilerindendir.

<span class="mw-page-title-main">Silvia Pinal</span> Meksikalı sinema ve tiyatro oyuncusu, yapımcı

Silvia Pinal, Meksikalı sinema ve tiyatro oyuncusu, yapımcı. İspanyol yönetmen Luis Buñuel'in Viridiana, Yokedici Melek ve Simón del Desierto gibi filmlerinde rol almıştır.

<span class="mw-page-title-main">McOndo</span>

McOndo, Latin Amerika edebiyatı hareketidir. Harekete adını veren terim, McDonald's, Macintosh ve Gabriel García Márquez'in Yüzyıllık Yalnızlık (1967) adlı romanında geçen hayalî ülke Macondo'nun karışımından meydana gelmektedir. Iowa Üniversitesi'nde düzenlenen uluslararası yazı atölyesine katılan Şili'li yazar Alberto Fuguet, burada yazdığı bir öyküyü bir editöre gösterir ve "gerçekliğin yeterli olmadığı, büyünün de yer almadığını" yanıtıyla reddedilir. Latin Amerika edebiyatı, Márquez'in büyülü gerçekliğinden ötürü Macondo edebiyatı olarak görülmeye başlandığından Fuguet ve Sergio Gómez, bu yargılara karşı saldırıya geçip Latin Amerika'nın imgesinin değiştirilmesi gerektiğini belirtirler ve Latin Amerika'yı McOndo olarak nitelerler ve "McOndo Ülkesinin Sunuluşu" başlığıyla bir manifesto yayımlarlar. Mart 1996'da yayımlanan manifesto, kısa bir öykü antolojisi olarak Barselona'daki bir yayınevinden Fuguet'in önsözüyle piyasaya sürüldü. Antolojide Latin Amerika ağırlıklı olmak üzere toplamda on ülkeden yirmi yedi yazar yer aldı. Akım, estetikten sosyo-kültürel alana bir tepkisellik içermekte ve politik ve felsefi noktalara değinmektedir. Yüksek sınıfa mensup ailelerin çocukları olan akımın yazarları, neoliberal dönemde yüksek sınıf kültürüyle yetişmişlerdir.

Latin Amerika Boom, 1960'lar ve 1970'lerde Latin Amerika'da edebiyat, şiir ve eleştirilerin gelişmesidir. Bu bölgeden yazarlar yeni fikirler araştırdığında ve daha önce olmayan bir şekilde uluslararası üne kavuştuğunda bu gelişim ortaya çıktı. Boom'un önemli figürleri arasında Julio Cortázar, Gabriel Garcia Márquez, Carlos Fuentes, Jorge Luis Borges ve Mario Vargas Llosa vardır.

Crack hareketi veya Crack akımı ya da Crack Kuşağı, 1990'ların ortalarında Meksika'da başlayan edebi bir harekettir. Latin Amerika Boom'a tepki olarak düşünülen edebi gelenekleri yok sayan bir grup genç Meksikalı yazar tarafından başlatıldı. Önemli yazarları arasında Ignacio Padilla, Jorge Volpi, Eloy Urroz, Pedro Ángel Palou ve Ricardo Chávez-Castañeda yer almaktadır. Yazarların post-boom'a dahil olduklarını belirtmeleri, çok sesli romanı tercih etmeleri, kurgunun hızlı akması, konu ve tema bakımından çeşitlilik olması, görülebilirliğin önem arz etmesi, sağlam bir içerik ortaya konması, konuların Meksika dışından seçilmesi, Avrupa edebiyatı ile bütünleşmeleri gerektiği gibi düşüncelere sahip olan Crack hareketi, çeteleşmeye karşıdır ve medya desteğine önem vermez. 1996'da yayımladıkları manifestolarında Italo Calvino'nun "Gelecek Bin Yıl İçin Altı Öneri" yazısına atıfta bulunulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Meksika sineması</span>

Meksika sineması, 19. yüzyılın sonlarına ve 20. yüzyılın başlarına uzanmaktadır. Yeni aracın birkaç meraklısı özellikle Meksika Devrimi gibi tarihsel olayları belgelediler ve son dönemlerde keşfedilen birkaç film yaptılar. Meksika sinemasının altın çağı boyunca Meksika, Latin Amerika film endüstrisine hakimdi.

Latin Amerika sineması, Latin Amerika'nın film üretimlerine ve film endüstrilerine atıfta bulunmaktadır. Latin Amerika filmleri hem zengin hem de çeşitlidir ancak başlıca üretim merkezleri Arjantin, Brezilya ve Meksika olmuştur. Latin Amerika sineması, sesin piyasaya sürülmesinden sonra gelişti böylece sınırın güneyindeki Hollywood filminin ihracatına dilsel bir engel oluşturdu.

<span class="mw-page-title-main">Elena Garro</span>

Elena Garro, Meksikalı yazar.

<span class="mw-page-title-main">Arjantin edebiyatı</span>

Arjantin edebiyatı, Arjantin'deki yazarların ürettiği edebi eserler kümesidir. Jorge Luis Borges, Julio Cortázar, Leopoldo Lugones ve Ernesto Sabato gibi ünlü yazarlarla birlikte İspanyolca konuşulan dünyanın en üretken, ilgili ve etkili edebiyatından biridir.