İçeriğe atla

Igli Hasani

Igli Hasani
İgli Hasani (Viyana 17 Kasım 2023)
Arnavutluk Avrupa ve Dışişleri Bakanı
Görevde
Makama geliş
27 Haziran 2023
CumhurbaşkanıBajram Begaj
Başbakan Edi Rama
Yerine geldiğiOlta Xhaçka
Kişisel bilgiler
Doğum İgli Hasani
Vatandaşlığı  Arnavutluk
Partisi Arnavutluk Sosyalist Partisi
Bitirdiği okul Tiran Üniversitesi King's College London
Mesleği Siyasetçi

İgli Hasani ve Eylül 2023 yılından itibaren Arnavutluk'un Avrupa ve Dışişleri Bakanı olan Arnavut siyasetçi.[1][2]

İgli Hasani 2001 ve 2006 yılları arasında Tiran Üniversitesi'nde sosyoloji, felsefe ve hukuk okudu. 2006 yılında King's College London'dan uluslararası ilişkiler alanında yüksek lisans derecesi aldı. Aynı zamanda, Almanya'daki Marshall Merkezi ve Birleşik Krallık Savunma Araştırmaları Kraliyet Koleji gibi yerlerde çeşitli üst düzey mesleki yeterlilik belgelerini tamamladı.[3] 2001 yılından 2018 yılına kadar Savunma Bakanlığı'nda; medya sorumlusu (2004–2006), [4] Avrupa-Atlantik Entegrasyon Direktörü (2013–2014), NATO ve Dış İlişkiler Direktörü (2013–2014),[4] Savunma Politikası Genel Müdürü (2015-2017)[5] ve Genel Sekreter (2017-2018) olarak çalıştı.

2018 yılında Arnavutluk'un Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) ve Uluslararası Kuruluşların Viyana Büyükelçisi olarak atandı.[6] Bu sıfatla Arnavutluk'un 2020'deki AGİT Dönem Başkanlığı sırasında Daimi Konsey'e başkanlık etti.

2021-2023 yılları arasında Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Ekonomik ve Çevre Faaliyetleri Koordinatörü olarak görev yaptı. Eylül 2023'te Olta Xhaçka'nın yerine Edi Rama Kabinesinde Dışişleri Bakanı olarak atandı.[7]

Kaynakça

  1. ^ Koordinatörlüğü, TRT Yeni Medya Kanal. "Arnavutluk'ta yeni bakanlar yemin ederek görevlerine başladı - Avrasya'dan - Haber". TRT Avaz. 1 Haziran 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mayıs 2024. 
  2. ^ "Arnavutluk'ta kabine değişikliği onaylandı | STAR". Star. 11 Eylül 2023. 31 Mayıs 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mayıs 2024. 
  3. ^ "Igli Hasani MINISTËR PËR EVROPËN DHE PUNËT E JASHTME". 9 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mayıs 2024.  12. harf sırasında bulunan |başlık= parametresi line feed character içeriyor (yardım)
  4. ^ Si, Nen (4 Eylül 2023). "Who is the diplomat taking over the leadership of the Albanian Ministry of Foreign Affairs?". Euronews Albania (İngilizce). 9 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mayıs 2024. 
  5. ^ "Who is Igli Hasani, the 'unknown' diplomat who will lead the Foreign Ministry". Vox News. 30 Mart 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mayıs 2024. 
  6. ^ "Kush është Igli Hasani, ministri i ri i Jashtëm që do drejtojë diplomacinë shqiptare". www.balkanweb.com (Arnavutça). 9 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mayıs 2024. 
  7. ^ "New Foreign Minister Igli Hasani Received by Predecessor Xhaçka". ALBANIA DAILY NEWS (İngilizce). 9 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mayıs 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İslam İşbirliği Teşkilatı</span> 57 üye devleti bulunan uluslararası kuruluş

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), Eylül 1969 tarihinde Fas'ın başkenti Rabat'ta toplanıp İslam ülkelerini çatısı altında toplamak üzere İslam Konferansı Teşkilatı adıyla kurulan 57 üyeye sahip, uluslararası hukuk tüzel kişiliğini haiz bir uluslararası teşkilattır.

<span class="mw-page-title-main">Ursula Plassnik</span> Avusturyalı diplomat ve siyasetçi

Ursula Plassnik, Avusturyalı diplomat ve siyasetçi. 2004-2008 yılları arasında Avusturya Dışişleri Bakanlığı görevinde bulundu. 2015 yılından beri Avusturya'nın Bern Büyükelçisi olarak görev almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sergey Lavrov</span> Rus diplomat ve politikacı

Sergey Viktoroviç Lavrov, Rus diplomattır ve 2004'ten beri Rusya'nın dışişleri bakanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Türk Devletleri Teşkilatı</span> uluslararası Türk birliği

Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) veya eski adıyla Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkiye'nin üye; Macaristan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Türkmenistan'ın gözlemci statüsünde yer aldığı Türk devletlerinden oluşan bir uluslararası kuruluştur. Genel amacı, Türk dilleri konuşan devletler arasında kapsamlı iş birliğini teşvik etmek olan bir hükûmetlerarası kuruluştur.

AGİT Minsk Grubu, Azerbaycan ve Ermenistan devletlerinin Karabağ sorunu için barışçıl bir çözüm bulmalarını teşvik etme amacıyla, 1992 yılında Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı tarafından kurulmuştur.

Lamberto Zannier, BM Genel Müsteşarı rütbesi ile, Birleşmiş Milletler'in Kosova Birleşmiş Milletler Geçici Yönetim Misyonu (UNMIK) Başkanı ve Birleşmiş Milletler Özel Temsilcisi olarak hizmet veren bir İtalyan diplomat. 2008 yılı Haziran ayında BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon tarafından bu göreve atandı. 30 Haziran 2011 tarihinde Büyükelçi Lamberto Zannier 56 katılımcı Devlet tarafından oybirliğiyle Bakanlar Kurulu kararı ile yeni AGİT Genel Sekreteri olarak atandı. Zannier 1 Temmuz 2011 tarihinde, AGİT Genel Sekreteri olmuş ve 6 yıl bu görevi sürdürmüştür. Temmuz 2017 - Temmuz 2020 tarihlerinde AGİT Ulusal Azınlıklar Yüksek Komiseri olarak görev yürütmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Jean François-Poncet</span> Fransız siyasetçi (1928 – 2012)

Jean François-Poncet, Fransız diplomat, siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan-Türkiye ilişkileri</span>

Hırvatistan-Türkiye ilişkileri, Türkiye ile Hırvatistan'ın sürdürdüğü uluslararası politikaları içerir. Hırvatistan'ın Ankara'da bir elçiliği ve İstanbul ile İzmir'de iki genel konsolosluğu vardır. Türkiye'nin Zagreb'de bir elçiliği vardır.

<span class="mw-page-title-main">Marc Perrin de Brichambaut</span>

Marc Perrin de Brichambaut Fransız diplomat. Uluslararası Ceza Mahkemesi yargıcıdır.

<span class="mw-page-title-main">Mariya Zaharova</span> Rus diplomat ve gazeteci

Mariya Vladimirovna Zaharova, Rus diplomat. 10 Ağustos 2015'ten beri Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanlığı Bilgi ve Basın Dairesi direktörü ve sözcüsü olarak görev almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye-Türkmenistan ilişkileri</span>

Türkiye-Türkmenistan ilişkileri, Türkiye ve Türkmenistan arasındaki dış ilişkilerdir. Türkiye, Sovyetler Birliği'nin dağılması neticesinde kurulan yeni bağımsız ülkede büyükelçilik açan ilk ülke olarak Türkmenistan'ın bağımsızlığını tanıyan dünyanın ilk ülkesi oldu. Türkmenistan'ın, Ankara'da bir büyükelçisi ve İstanbul'da bir başkonsolosu var. Her iki ülke de Ekonomik İşbirliği Teşkilatı, İslam İşbirliği Teşkilatı, Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın tam üyesidir. İki ülke yakın kültürel bağlantıları paylaşıyor. Türkiye, Türkmen pasaportu sahiplerinin vizesiz ziyaret edebileceği 47 ülkeden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Belçika-Türkiye ilişkileri</span>

Belçika-Türkiye ilişkileri, Belçika Krallığı ve Türkiye Cumhuriyeti arasındaki dış ilişkileri kapsamaktadır. Belçika'nın Ankara'da büyükelçiliği, İstanbul'da konsolosluğu bulunmaktadır. Türkiye'nin ise Brüksel'de büyükelçiliği bulunmaktadır. İki ülke de NATO üyesidir. Ayrıca Belçika AB'ye tam üye, Türkiye ise tam üyeliğe aday bir ülkedir.

<span class="mw-page-title-main">Arnavutluk-Azerbaycan ilişkileri</span>

Arnavutluk-Azerbaycan ilişkileri Arnavutluk ve Azerbaycan'ın ekonomik, kültürel ve siyasi ikili ilişkilerini kapsar. Arnavutluk Bakü'de bir büyükelçilik açmayı planlıyor ve Azerbaycan, Atina'daki büyükelçisini Arnavutluk Büyükelçiliği ek göreviyle resmen görevlendirdi.

Tasnim Aslam daha önce Dışişleri Bakanlığı sözcüsü olarak görev yapan Pakistanlı bir kariyer diplomatıydı.

<span class="mw-page-title-main">Olta Xhaçka</span>

Olta Xhaçka Arnavut siyasetçi ve Arnavutluk Sosyalist Partisi parlamento üyesi. Mart 2017 - Mayıs 2017 arasında Arnavutluk sosyal refah ve gençlik bakanı ve Eylül 2017 - Aralık 2020 arasında savunma bakanı olarak görev yaptı. Şu anda 31 Aralık 2020 tarihinden 12 Eylül 2023 tarihine dek dışişleri bakanı olarak görev yaptı.

İslam İşbirliği Teşkilatı-Türkiye ilişkileri, İslam İşbirliği Teşkilatı'nın kurulduğu dönem başlamıştır. Türkiye Cumhuriyeti, örgütün kurulduğu 21 Ağustos 1969 tarihinden beri üyedir. İstanbul 2016, 2017 ve 2018 senelerinde İslam Zirvesi Konferansına ev sahipliği yapmıştır. Ekmeleddin İhsanoğlu, 2004-2014 yılları arasında teşkilatın genel sekreterliği görevini üstlenmiştir.

Anvar Sarvaroviç Azimov, Rus siyasetçi ve diplomat. 2015-2020 yılları arasında Hırvatistan büyükelçisi olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Sergey Ryabkov</span>

Sergei Alekseyeviç Ryabkov Rus politikacı. 2008'den beri Rusya Federasyonu Dışişleri bakan yardımcısı olarak görev yapıyor.

<span class="mw-page-title-main">Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci</span> Siyasi Süreç

Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci (GDAÜ) 1996 yılında Bulgaristan'ın girişimiyle başlatıldı. Bulgaristan başkanlığında Sofya'da düzenlenen toplantıda, Güneydoğu Avrupa (GDA) ülkeleri bir güven ortamı, iyi komşuluk ilişkileri ve istikrar yaratmak amacıyla bölgesel işbirliğinin temellerini attılar.

<span class="mw-page-title-main">Janez Lenarčič</span>

Janez Lenarčič, 2019'dan beri Von der Leyen Komisyonu'nda Avrupa Kriz Yönetimi Komiseri olarak görev yapan bir Sloven diplomattır. Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı bünyesindeki Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Ofisi'nin eski direktörüdür.