İçeriğe atla

Igbo-Ukwu

İgbo-Ukwu (İbo dili: "Büyük İgbo"), Nijerya'nın güneydoğu kesiminde Anambra Eyaletinde bir kenttir. Nüfusu yaklaşık 79.317 olan İgbo-Ukwu'da halkın %99'u Hristiyan ve Odinani İbolardan oluşmaktadır.

İgbo-Ukwu'da bulunan üç arkeolojik sit alanı dikkate değerdir. Yapılan kazılarda son derece gelişmiş bronz metal işleme kültürüne ait bronz eserler bulunmuştur. 9. veya 10. yüzyılda üretildiği tahmin edilen eserler, bölgede bilinen diğer bronzlardan yüzyıllar öncesine aittir. İlk sit alanı Igbo Isaiah 1938'de, ikinci ve üçüncü sit alanları Igbo Richard ve Igbo Jonah 1959'da keşfedildi.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Alanya Arkeoloji Müzesi</span> Müze

Alanya Arkeoloji Müzesi, Antalya ili Alanya ilçesinde bulunan müze.

<span class="mw-page-title-main">Allianoi</span>

Allianoi İzmiri, Bergama ilçesi sınırları içinde, Bergama-İvrindi kara yolunun 18. km.'sinde, Bergama'nın kuzeydoğusunda, Yortanlı Barajı gölet alanının tam ortasında, Paşa Ilıcası Mevkii'nde yer alan bir Misya antik kenttir.

<span class="mw-page-title-main">Louvre Müzesi</span> Pariste arkeoloji ve sanat müzesi

Louvre Müzesi, dünyanın en büyük sanat müzesidir. Fransa'nın başkenti Paris'te, Louvre Sarayı'na kurulmuştur. Şehrin içinden geçen Sen Nehri'nin kıyısında yer alır. Tarih öncesi çağlardan, 21. yüzyıla kadar uzanan, oldukça geniş bir koleksiyon yelpazesi vardır. Yaklaşık 35.000 kadar tarihî sanat eseri, 72.735 metrekarelik bir alanda sergilenmektedir. 2017 yılında, 8,1 milyon ziyaretçi oranıyla dünyanın en çok ziyaret edilen sanat müzesi seçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Aizanoi</span>

Aizanoi, Kütahya şehir merkezine 58 kilometre uzaklıkta, Çavdarhisar ilçesinde bulunan antik kenttir.

<span class="mw-page-title-main">Gordion Müzesi</span> Ankaradaki bir müze

Gordion Müzesi, Ankara'nın Polatlı ilçesinin Yassıhüyük köyündedir. Müzede Kral Midas'ın tümülüsü bulunmakla birlikte Kral Midas'ın kafatası sonradan Anadolu Medeniyetleri Müzesi'ne götürülmüştür. İskeletinin ise sonradan kaybolduğu iddia edilmektedir.

Kars Müzesi 1959 yılında kurulmuştur ancak bugünkü hizmet binasına 1980 yılında taşınmıştır. Bu müze Kars'ın en büyük müzesidir.

<span class="mw-page-title-main">Bulunduğu ülkelere göre Dünya Mirasları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

2024 yılı sonu itibarıyla, 195 "Taraf Devlet"te 1.223 Dünya Mirası Alanı bulunmaktadır. 1,223 Dünya Mirası Alanının 952'si kültürel, 231'i doğal, 40'ı karma özelliktedir. Bu Dünya Mirası Alanlarının 49'u sınıraşırı alan olup, birden fazla ülke tarafından paylaşılmaktadır. Sınıraşırı alanları paylaşan toplam 72 ülke bulunmaktadır. Ülkeler Dünya Miras Komitesi tarafından Afrika, Arap Devletleri, Asya ve Pasifik, Avrupa ve Kuzey Amerika ve Latin Amerika ve Karayipler olmak üzere beş coğrafi bölgeye ayrılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Nijerya İç Savaşı</span>

Nijerya İç Savaşı, diğer adıyla Biafra Savaşı, 6 Temmuz 1967-13 Ocak 1970 tarihleri arasında süren savaş. Nijerya'nın güneydoğu illerinin Biafra Cumhuriyeti adı altında ülkede ayrılmak istemesi sebebiyle çıkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Beycesultan</span> Denizlinin Çivril ilçesine 5 km uzaklıkta yer alan ve Beycehöyük adıyla da anılan höyük

Beycesultan, Denizli'nin Çivril ilçesine 5 km uzaklıkta yer alan ve Beycehöyük adıyla da anılan höyükte 1954- 1959 yılları arasında İngiliz arkeologları Seton Lloyd ve James Mellaart tarafından ilk kazıları yapılan ve ikinci kazıları günümüzde Dr. Eşref Abay başkanlığındaki bir bilimsel kazı ekibi Ege Üniversitesi tarafından sürdürülen arkeolojik sit. Ayrıca höyüğün yakınında Beycesultan Türbesi yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Aksaray Müzesi</span>

Aksaray Müzesi 1969 yılında Zinciriye Medresesi'nde kurulmuş ve civardan eser toplanmıştır. Daha sonra Acemhöyük, Aşıklı Höyük, Musular ve Güvercinkayası Höyüğü kazılarının yapılmasıyla yeni bir binaya ihtiyaç duyulmuş ve 2004 yılında yeni bir bina inşa edilmiştir. Sergilenmekte olan eserler akeramik Neolitik çağdan Osmanlı Çağı'na kadar uzanmaktadır.

Yahudilik binlerce yıla yayılmış bir din olup, bölgedeki Yahudi-merkezli dini grupların varlığı Nijerya'daki Yahudilikin tarihi varlığı konusunu tartışmaya açmıştır. Bu gruplar atalarının Bilad el-Sudan Yahudileri olduğunu ve yüzyıllar boyunca Yahudiliği icra ettiğini savunsa da daha yakın zamanda Avrupalı Hristiyanların buraya gelmesiyle halkın Yahudilikle tanışması ihtimaller arasındadır. Fakat Yahudi varlığının sebebi ne olursa olsun bu durum başta İsrail ve ABD olmak üzere dünya Yahudilerinin ilgisini çekmektedir.

<span class="mw-page-title-main">İgbo Yahudileri</span>

Nijerya'nın bazı İgboları atalarının Akdenizden gelen İsrailoğulları olduğuna inanır fakat bunu kanıtlayabilecek arkeolojik veya adli tıbbi bir buluntu yoktur.

<i>Parçalanma</i> (roman) Nijeryalı yazar Chinua Achebenın romanı

Parçalanma, Nijeryalı yazar Chinua Achebe tarafından 1958 yılında yayınlanan İngilizce romandır. İngilizcede modern bir Afrika romanının arketipi olarak görülen eser, dünya çapında eleştirmenlerin övgüsünü kazanan İngilizce yazılmış ilk Afrikalı romanlarından biridir. Afrika'daki okullarda ve dünya genelinde İngilizce konuşan ülkelerde yaygın olarak okunan ve öğretilen kitaplardan biridir. Romanın adı William Butler Yeats'in "The Second Coming" adlı şiirinden alınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Yeşilovacık, Silifke</span>

Yeşilovacık, Mersin'in Silifke ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Loropèni Harabeleri</span>

Loropéni Harabeleri, Burkina Faso'da, Gaoua şehrinin 40 kilometre batısında yer alan bir pazar kasabası olan Loropéni şehrinin hemen yanında yer alan bir sit alanıdır ve UNESCO tarafından 2009 yılında Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir. Bu kalıntılar, ülkenin ilk Dünya Mirası eseridir. Sit alanında 11,130 metre kare alan kaplayan taş duvarlar, antik bir kalenin kalıntılarıdır. Sit alanının tarihi 11. yüzyıla kadar gitmektedir, ancak kalıntıların en belirgin olanları 14. – 17. yüzyıllara tarihlendirilmektedir. Kalıntıların trans-Sahra altın ticareti sırasında Lohron ya da Koulango insanları tarafından inşa edildiği ve yerleşim yeri olarak kullanıldığı belirlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Uzuncaburç</span> Mersinde Silifke ilçesinin 30 km kuzeyinde yer alan bir antik kent öreni

Uzuncaburç (Diokaesareia) Mersin ilinde antik dönemden kalan bir kent örenidir.

<span class="mw-page-title-main">Paşabeleni</span>

Paşabeleni (Nagidos) Mersin ili Bozyazı ilçesinde bir sit alanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Apamea Myrlea</span> insan yerleşimi

Myrleia, Türkiye'nin Bursa ilinin Mudanya ilçesinde bulunan antik kent. Mudanya'nın 1 km güneydoğusunda bulunur. Hisarlık adıyla anılır ve Yayvan Tepe üzerinde MÖ 7. yüzyılda İyonya'dan gelen Kolofonlular tarafından kurulduğu düşünülmektedir. Daha kuzeyde liman kalıntılarına da rastlanır. 2012 yılında bir inşaat kazısında bulunmuş ve sit alanı ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Karaman Müzesi</span>

Karaman Müzesi, Karaman ilinde, Hatuniye Medresesi'nin arkasında kalan ve tarihteki pek çok döneme ait eserlerin sergilendiği müzedir.

Isparta'da ilk müzecilik çalışmaları 1933 yılında Halkevi'nin açılmasıyla başlamıştır. Çevreden toplanan arkeolojik eserler ve İslami mezar taşları müze salonu olarak düzenlenen halkevi binasının bir odasında sergilenmiştir. Halkevi'nin kapatılması ile birlikte eserler çeşitli depolara kaldırılmıştır. 1973 yılında Halil Hamit Paşa Kütüphanesi'nin bir odası müze deposu olarak kullanılmış ve ilk müze memurluğu kurulmuştur.