İçeriğe atla

Iclingas

[[Mercia kralı Offa]]'nın gümüş Mercian kuruş parası

İclingas 7. ve 8. yüzyıllarda Mercian kralların sülalesiydi. Adları Anglusların söylencesel kralı Offa'nın torunun oğlu İcel'den geliyormuş. Offa ise Anglus göçmenlerin söylencesel figürlerinden biridir ve Anglo-Sakson Kraliyet jenealojisinde Woden'in soyundan geldiği söylenir.[1][2][3][4]

İclingasların gücü Mercia krali Offa'nın zamanında (r. 757-796) zirvesine ermiş. Offa, diğer Anglo-Saksonların üzerinde hakim olmuş ve kendini "İngilizlerin Krallı" olarak ilan etmiş. Icingaslar Offa'nın ölümünden kısa bir süre sonra Mercia üzerindeki egemenliklerini kaybetmişler. 626 yılında Mercia kralı Penda Mercia'nın son pagan kralı olmuş. Mercia'nın krallarından en az on tanesi Penda'nın sülalesindendir.

İcel'ın tarihselliğı araştırmacılar tarafından tartışılan bir konudur. Nicholas Brooks'a göre, İcel tarihi ise 450 ve 525 yılları arasında yaşamış ve İngiltere'de ilk İclingas olarak muhtemelen sülalenin kurucusu olarak sayılırdır.[5]

Family tree

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Pybba
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Penda
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Eowa
 
 
 
Cenwalh
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Peada
 
Wulfhere
 
Æthelred
 
Merewalh
 
Alweo
 
Osmod
 
Cundwalh
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Coenred
 
Ceolred
 
Ceolwald
 
Æthelbald
 
Eanulf
 
Centwine
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Thingfrith
 
Cynreow
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Offa
 
Bassa
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ecgfrith
 
Cuthberht
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Coenwulf
 
Ceolwulf
 

Başvurular

  1. ^ John Nowell Linton Myres (1 Nisan 1989). English Settlements Pb. Oxford University Press. ss. 185-. ISBN 978-0-19-282235-2. Erişim tarihi: 5 Aralık 2012. 
  2. ^ Kirby, Earliest English Kings, p. 15.
  3. ^ Johanne Hoops (2003). Reallexikon der germanischen Altertumskunde: Östgötalag-Pfalz und Pfalzen. Walter de Gruyter. ss. 552-. ISBN 978-3-11-017351-2. 17 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Aralık 2012. 
  4. ^ Thomas A. Bredehoft (2001). Textual Histories: Readings in the Anglo-Saxon Chronicle. University of Toronto Press. ss. 167-. ISBN 978-0-8020-4850-9. 16 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Aralık 2012. 
  5. ^ Nicholas Brooks (2 Ağustos 2003). Anglo-Saxon Myths: State and Church, 400-1066: State and Church, 400-1066. Continuum International Publishing Group. ss. 67-68. ISBN 978-1-85285-154-5. 5 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Aralık 2012. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Anglosaksonlar</span> eski bir Cermen halkı

Anglosaksonlar, Anglus, Sakson ve Jüt karışımı bir Cermen halkı. 5. yüzyıldan itibaren Romalıların Britannia olarak isimlendirdiği adayı istila etmiş ve 865'teki Viking istilasına kadar adanın tamamını yönetmişlerdir; Viking istilasından Norman istilasına kadar geçen sürede ise bazen adanın bir kısmını, bazen tamamını yönetmiş ve bazen de adanın kontrolünü tamamen Vikinglere kaptırmışlardır. Vikinglerin gelişiyle İngiltere'deki Anglosakson kontrolü önemli ölçüde zayıflamış ve Normanların gelişiyle birlikte tamamen sona ermiştir.

<span class="mw-page-title-main">İngilizler</span> İngiltere ile ilişkili bir halk

İngilizler, İngilizce dilini konuşan ve ortak tarih ve kültürü paylaşan bir topluluk olarak İngiltere'de ortaya çıkmış etnik grup ve millettir. Tarih boyunca İngiltere'de ikamet etmiş olan farklı grupların karışımıyla yeni bir kimlik oluşturmuşlardır; Anglo-Saksonlar, Vikingler, Bretonlar ve Normanlar İngiliz kimliğini oluşturan etnik gruplardır.

<span class="mw-page-title-main">Offa</span>

Mersiyalı Offa ya da sadece Offa, 757-796 arasında Mersiya kralı. İngiltere'nin güneyinde Anglosakson döneminin en güçlü krallıklarından birini kurmuştur.

<span class="mw-page-title-main">II. Æthelberht</span>

Æthelberht veya Aziz Kral Ethelbert, sekizinci yüzyılda yaşamış Doğu Anglia kralı ve Hristiyanlar için bir aziz idi. Bir Anglosakson krallığı olan Doğu Anglia Krallığı, günümüzde İngiltere'nin Norfolk ve Suffolk bölgelerini kapsamaktadır. Æthelberht'in saltanatı hakkında fazla bilgi bulunmamaktadır, bazı kaynaklara göre hükümdarlığı 779 yılında başladı. Anglo-Sakson Kronolojisi'ne dayanan bilgilere göre 794 yılında Mercialı Offa'nın emri ile öldürüldü.

<span class="mw-page-title-main">Edward (Æthelred'in oğlu)</span>

Günah Çıkartıcı Edward 8 Haziran 1042 – 5 Ocak 1066 döneminde İngiltere kralı. Anglo-Sakson Wessex Hanedanı'na mensup olarak İngiltere tahtına çıkan son kraldır.

<span class="mw-page-title-main">Northumbria</span>

Northumbria veya Northumbria Krallığı, bugünkü kuzey İngiltere ve güney İskoçya topraklarında Orta Çağ'da hüküm süren Anglusların krallığıdır.

<span class="mw-page-title-main">I. Harold</span> İngiltere Kralı

Tavşanayak Harold ya da I. Harold, 1035 ile 1040 yılları arası İngiltere Kralı. "Tavşanayak" lakabı hızına ve av yeteneklerini vurgular. İngiltere, Danimarka ve Norveç Kralı Büyük Knud'un ilk karısından doğan en küçük oğludur.

<span class="mw-page-title-main">Æthelstan</span> Athelstan

Æthelstan ya da Athelstan, 924 ile 927 yılları arasında Anglo-Saksonların Kralı ve 927 ile 939 yılları arasında İngilizlerin Kralı. Kral Yaşlı Edward ve ilk karısı Ecgwynn'ın oğludur. Modern tarihçiler onu İngiltere'nin ilk kralı ve en büyük Anglo-Sakson krallardan biri olarak belirtirler. Hiçbir zaman evlenmemiştir ve yerine baba olan bir kardeşi I. Edmund geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Wessex Krallığı</span> Büyük Britanyanın güneyinde yer alan Anglosakson krallığıdır

Wessex Krallığı Büyük Britanya'nın güneyinde yer alan Anglosakson krallığıdır. 519 yılından 10. yüzyılın başlarına kadar birleşik İngiliz devleti kuruluncaya kadar hüküm sürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Beorhtric</span>

Beorhtric, ayrıca Beorhtric yani "Muhteşem hükümdar" 786 dan 802'ye kadar Wessex Kralı olarak hüküm sürdü ve Cynewulf'un yerine geçti ancak hükümdarlığı süresince gücün çoğuna eşi ve kayınpederi sahipti.

<span class="mw-page-title-main">I. Ethelred (Wessex kralı)</span>

I. Ethelred 865'ten ölümüne kadar Wessex Kralıydı.

Benjamin Thorpe, İngiliz Anglo-Sakson edebiyatı uzmanı.

Tostig Godwinson Northumbria'nın Anglo-Sakson Kontu ve Kral Harold Godwinson'ın kardeşidir. Tostig, kardeşi tarafından sürgüne gönderildikten sonra Norveç kralı Harald Hardrada'nın İngiltere'yi istilasına destek oldu ve 1066'da Stamford Köprüsü Savaşı'nda Hardrada ile birlikte öldürüldü.

<span class="mw-page-title-main">Witan</span>

Witan, yedinci yüzyıldan 11. yüzyıla kadar Anglo-Sakson İngiltere'de kralın konseyiydi. Hem dini hem de seküler önde gelen kodamanlardan oluşuyordu ve konsey toplantılarına bazen Witenagemot deniyordu. Birincil işlevi, kanunların ilanı, yargı kararları, arazi devrine ilişkin sözleşmelerin onaylanması, anlaşmazlıkların çözümü, başpiskopos ve piskoposların seçimi gibi ulusal öneme sahip diğer konularda krala tavsiyelerde bulunmaktı. Witan ayrıca yeni bir kralın atamasını yapmak ve onaylamak zorundaydı. Üyeleri ealdormanler, thegnler ve kıdemli din adamları da dahil olmak üzere en önemli soylulardan oluşuyordu.

<span class="mw-page-title-main">Ealdred (York başpiskoposu)</span>

Ealdred, erken Orta Çağ İngilteresi'nde Tavistock Başrahibi, Worcester Piskoposu ve York Başpiskoposu'ydu. Dönemin bir dizi başka din adamıyla akrabaydı. Winchester'daki manastırda keşiş olduktan sonra, yaklaşık olarak 1027 yılında Tavistock Manastırı Başrahibi olarak atandı. 1046'da Worcester Piskoposluğu'na seçildi. Ealdred, piskoposluk görevlerinin yanı sıra, İngiltere Kralı Günah Çıkartıcı Edward'a bir diplomat ve askeri lider olarak hizmet etti. Kralın ardında bir veliaht bırakmadan ölmesinin ardından veraseti güvence altına almak için kralın akrabalarından biri olan Sürgün Edward'ı Macaristan'dan İngiltere'ye geri getirmek için çalıştı.

<span class="mw-page-title-main">Stigand</span>

Stigand, Norman Fethi öncesinde İngiltere'de Canterbury Başpiskoposu olan Anglo-Sakson bir din adamıydı. Doğum tarihi bilinmemekle beraber 1020 yılına gelindiğinde kraliyet papazı ve danışmanı olarak görev yapıyordu. 1043'te Elmham Piskoposu seçildi ve daha sonra Winchester Piskoposu ve Canterbury Başpiskoposu oldu. Stigand, birkaç Anglo-Sakson ve Norman kraliyet hanedanı üyesi olan İngiltere hükümdarının danışmanıydı ve birbiri ardına altı krala hizmet etti. Winchester ve Canterbury'nin piskoposluğunu aynı anda elinde tutma konusundaki çoğulculuğu, kısaca aynı anda iki makamı birden elinde tutması nedeniyle birkaç papa tarafından aforoz edildi. En nihayetinde 1070 yılında tahttan indirildi ve mülklerine ve kişisel servetine Fatih William tarafından el konuldu. Stigand, Winchester'da hapsedildi ve burada öldü.

Icel veya Icil, Anglia'daki (Angeln) Anglusların son kralı ve Mersiya'nın ilk kralı olduğu düşünülmektedir. Anglus Kralı Eomer'in oğlu olduğu sanılmaktadır. Angluslara önderlik ederek 515 dolaylarında Kuzey Denizi'ni geçip Britanya'ya çıkmıştır. Iclingas hanedanına adını vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Cerdic</span> 519dan 534e kadar ilk Wessex kralı

Cerdic, Anglosakson Kroniği'nde Britanya'daki Anglosakson yerleşiminin lideri, Wessex'in kurucusu ve ilk kralıdır. 519'dan 534'e kadar hüküm sürmüştür. Wessex'in sonraki krallarının her birinin Anglosakson kroniği tarafından Cerdic'in soyundan geldiği iddia edildi. Kökeni, etnik kökeni ve hatta varlığı bile tartışılıyor. Bununla birlikte, daha sonraki Batı Sakson kralları tarafından Wessex'in kurucusu olduğu iddia edilse de, çağdaşları tarafından bir halk veya kabile olan Gewissae'nin kralı olarak biliniyordu. Gewissae'nin kralı olup kendisine 'Batı Saksonların Kralı' diyen ilk kişi, 686 tarihli bir tüzüğe göre Cædwalla idi

Ambrosius Aurelianus, 5. yüzyılın ortalarında Britanya'da yaşamış Roma-Briton lideridir. Tarihsel kaynaklar, onun Romalı kökenli soylu bir aileden geldiğini ve Britanya'daki Anglosakson istilalarına karşı mücadele ettiğini belirtir. Ambrosius, özellikle Gildas adlı tarihçinin "De Excidio et Conquestu Britanniae" adlı eserinde, Saksonlara karşı direnişin başındaki lider olarak anılır. Onun önderliğinde Britonlar, bir dizi başarılı savaşlar yaparak Sakson ilerlemesini durdurmuş ve Britanya'nın bazı bölgelerini geri kazanmıştır.

Anglosakson tanrıları genel olarak az belgelenmiştir ve Anglosaksonların dini hakkında çok şey, diğer Cermen halklarının dinlerinden bilinenlere dayanarak çıkarılmaktadır. Anglosaksonların Britanya Adaları'nı istilası ile Hristiyanlaşmaları arasındaki döneme ait yazılı kayıtlar oldukça kıttır ve bilinenlerin çoğu, Bede gibi tanımları diğer Cermen mitolojileri ve mevcut arkeolojik buluntularla karşılaştırılabilecek daha sonraki Hristiyan yazarlarından gelmektedir. Aşağıdaki liste eksiktir ancak söz konusu tanrıların belgelenme durumunun kısa bir tartışmasını da listeler ve eleştirel bir şekilde değerlendirilmelidir.