İçeriğe atla

Ichthyophthirius multifiliis

Ichthyophthirius multifiliis
Korunma durumu
Eukaryota
Biyolojik sınıflandırma
Âlem: Alveolata
Şube: Ciliophora
Sınıf: Oligohymenophorea
Takım: Hymenostomatida
Familya: Ichthyophthiriidae
Cins: ''Ichthyophthirius''
Tür: Türler
''Ichthyophthirius multifiliis''

Ichthyophthirius multifiliis, (Yaygın olarak bilinen adıyla Beyaz benek hastalığı, Beyaz Leke veya Beyaz Nokta) ayrıca Ich olarak tabir edilen,[1] tatlı su balıkları arasındaki yaygın bir hastalıktır.[2]

Hastalığa Ichtyopthirius isimli tek hücreli neden olur.[3] Ich en yaygın ve kalıcı hastalıklardan biridir. Yaklaşık 1 mm. tuz veya şeker tanesi gibi büyüklükteki beyaz lekeler balığın vücut, yüzgeç ve solungaçlarında görülür. Görünen her bir beyaz nokta kapsüllü bir parazittir.[2] Parazit kolay bir şekilde bir balıktan diğer bir balığa veya herhangi bir akvaryum ekipmanından, başka tanklardan diğer balıklara hızlı bir şekilde bulaşır. Parazitin kendisine özgü yaşam evreleri nedeniyle herhangi bir balık tesisi içerisine girdiğinde kontrol altına alınması oldukça zordur. Kontrol altına alınmadığı takdirde bir balık üzerinde %100'e yakın ölüm oranı vardır. Dikkatli yapılacak bir tedavi ile hastalık kontrol altına alınmalıdır. Aksi takdirde kaybedilen balıklar, harcanan emek, kimyasallara harcanan para açısından yüksek sonuçlar doğurabilir.[4]

Beyaz benek balıkların solungaç ve derilerine oldukça fazla zarar vermektedir. Vücuda çok fazla yayılması halinde balıkta ciddi sıkıntılara ve ölümlere neden olur. Virüs balığın deri ve solungaçları üzerinde beyaz noktalar halinde görülür ve çevresinde yaptığı iltihaplanma nedeniyle görüldüğü bölgeler üzerinde aşırı derecede sümük oluşumu olur. Balığın dokusunun içine giren beyaz benek büyük hasara neden olur. Oluşacak yaralar sonucunda balık su içerisinde hareketlerini kontrol edemez hale gelir ve yüzme yeteneğini kaybetmeye başlar. Solungaçlara bulaşan ve yerleşen virüs burada balığın solunum etkinliğini azaltır. Bu balıkların sudaki oksijeni elde etmesi daha fazla zorlaşır ve oksijen tüketimi düşük seviyelere geldiğinden daha az dayanıklı olur.[5]

Kaynakça

  1. ^ "Ich". theaquariumwiki. 26 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ocak 2013. 
  2. ^ a b Noga, Edward J. (2000). Fish disease: diagnosis and treatment. Wiley-Blackwell. ss. 95-97. ISBN 978-0-8138-2558-8. 24 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ocak 2013. 
  3. ^ Ostrow, Marshall E. (2003). Goldfish. Barron's Educational Series. s. 79. ISBN 978-0-7641-1986-6. 24 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ocak 2013. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 6 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 27 Ocak 2013. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 10 Ekim 2012 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ocak 2013. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Balık</span> solungaç taşıyan, tetrapod olmayan ve suda yaşayan omurgalı hayvan

Balıklar poikloterm olan, neredeyse sadece suda yaşayan ve solungaçları ile solunum yapan, soğuk kanlı, yürekleri çift gözlü, çoğunun vücudu pullu, genellikle yumurta ile üreyen omurgalı hayvanlardır. Bazı türler canlı doğurarak ürer. Mesela tatlı su balıklarından Lepistes'in yumurtaları anne karnında çatlar ve canlı doğum gerçekleşir. Çiklitgillerde ise kuluçka süresi dişinin ağzında gerçekleşir. Ağzında yumurtaları çeviren, mantarlaşmasını engelleyen dişi yumurtalar çatlayana hatta yavrular serbestçe yüzmeye başlayana kadar onları ağzındaki kesesinde korur. Balıklar su yaşamındaki en önemli varlıklardan bir tanesidir. Nehir, göl, akarsu, okyanus ve denizlerde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Alyuvar</span>

Alyuvar, kırmızı kan hücresi veya eritrosit, en yaygın kan hücresi türüdür. Çağdaş bilim insanları laboratuvarda alyuvar geliştirebilmeyi başarmışlardır.

<span class="mw-page-title-main">Sivrisinek</span> Kan Emici Bir Böcek Türü

Sivrisinek, Latince: Culiseta longiareolata çift kanatlılar (Diptera) takımının Culicidae familyasından kan emici zararlı böceklerin ortak adı.

<span class="mw-page-title-main">Yeşilbaş</span>

Yeşilbaş, Ördekgiller familyasından bir yüzücü ördek türüdür.

<i>Carcharodon charcharias</i> Suda Yaşayan Orta Tehlikeli Bir Hayvan

Büyük beyaz köpek balığı, Lamnidae familyasından bir köpek balığı türü.

<span class="mw-page-title-main">Balina köpek balığı</span>

Balina köpek balığı, Rhincodontidae familyasından devasa büyüklükte bir köpek balığı türü. Tüm denizlerde görülmekle birlikte başlıca yaşam alanı tropikalardır. Gri veya kahverengi olan gövdesinde küçük noktalar ve beyaz-sarı ince, dikey çizgiler bulunur. Gövdesinin alt kısmı açık renklidir. Dişleri oldukça küçüktür. Ufak balıklar ve plankton ile beslenir.

<span class="mw-page-title-main">Gastroenterit</span> mide ve/veya ince bağırsak iltihabı ile karakterize tıbbi durum

Gastroenterit veya mide-bağırsak iltihabı (gastroenteritis), mide ("gastro"-) ve ince bağırsak’ı ("entero"-) içeren mide bağırsak kanalı’nın iltihabı ("-itis") ile karakterize olan ve ishal, kusma, karın ağrısı ile krampa sebep olan bir tıbbi durumdur. Mide iltihabından gastro, mide mikrobu ve mide virüsü olarak da bahsedilmiştir. Grip ile ilgisi olmamasına rağmen mide gribi ve gastrik grip olarak da adlandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sarıhumma virüsü</span> virüs türü

Sarıhumma virüsü, maymun, fare, kobay ve sivrisineklerde kolayca üreyen küçük bir RNA virusudur.

<span class="mw-page-title-main">Pantropik benekli yunusu</span> Memeli türü

Pantropik benekli yunusu Stenella cinsindeki beş yunus türünden biridir ve dünya üzerindeki tüm ılıman ve tropik okyanuslarda bulunur. Bu yunus türü ton balığı avlama yöntemleriyle milyonlarcası öldürülünce soyu tükenme tehdidi altına girmiştir. 1980'lerde Doğu Büyük Okyanus'ta yunuslara zarar vermeyen ton balığı avlama yöntemleri kullanılmaya başlanmıştır. Bu yunus türüne ayrıca dar ağızlı yunus da denmektedir.

Asalak ya da parazit, bir canlıya bağımlı olarak yaşayabilen ve üzerinde yaşadığı canlıya zarar verebilen organizmadır. Bu canlılardan kimileri mikroskobik boyutlardan erginlikte çok büyük boyutlara ulaşabilecek değişimlere sahip olabilirler.

<span class="mw-page-title-main">Dang humması</span> dang virüsünün neden olduğu, sivrisinekle bulaşan tropikal hastalık

Dang humması veya deng humması (İngilizce: dengue fever), dang virüsü kaynaklı bir enfeksiyondur. Sivrisinekler dang virüsünü bulaştırır. İnsanların kemikleri kırılır gibi şiddetli ağrı çekmesine neden olduğu için, Dang humması “kırık kemik humması” olarak da bilinir. Dang hummasının semptomlarından bazıları şunlardır: baş ağrısı, kızamık görünüşlü cilt kızarıklıkları ve kaslarda ve eklemlerde ağrı. Dang humması, az sayıda insanda hayatı risk haline gelebilir. Bunlardan ilki hemorajik ateş olup kan damarlarında kanama ve sızıntının yanı sıra trombositlerde düşük seviyede kan görülmesine neden olur. İkincisi dang şoku sendromudur ve tehlikeli derecede düşük tansiyona neden olur.

<span class="mw-page-title-main">Akvaryum hastalıklarının listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Akvaryum hastalıkları, akvaryum balıklarında görülen çeşitli rahatsızlık ve vücutlarındaki çeşitli fonksiyon bozukluklarıdır. Bir hastalığa yaş, DNA, hatalı besleme, çevre, bakteri veya virüslere bağlı enfeksiyonlar neden olabilir. Hastalıkların teşhis ve tedavisi bazı durumlarda çok zor olabilir. Teşhis için en önemli araç iyi bir gözlemdir.

<span class="mw-page-title-main">Akvaristlik</span>

Akvaristlik veya akvaryum hobisi, evde veya işyerinde bulunan bir akvaryumda ya da bahçede bulunan bir havuzda veya gölette balık yetiştiriciliği yapılmasına, akvaryum düzenlenmesine odaklı günümüzde popüler bir hobidir. Akvaristlik hobisini yapan kişiye akvarist adı verilir.

Gaz kabarcığı hastalığı, akvaryum balıklarında, genellikle akvaryum suyu içerisindeki oksijen miktarının fazlalaşmasından kaynaklandığı düşünülen bir tür gaz hastalığıdır. Ancak bu durum genellikle akvaryum tankının azot gazına fazla doymasıyla gerçekleşir.

<span class="mw-page-title-main">İrtifa hastalığı</span>

İrtifa hastalığı veya akut dağ hastalığı, yüksek irtifa ve rakımlarda oksijen yetersizliğine bağlı olarak görülen patolojik bir rahatsızlık. Genellikle 2.400 metre (8000 ft) üzerinde görülür. Özellikle yüksek rakımlara tırmanan dağcı ve kayakçılar ile yüksek irtifalarda oksijen desteği olmadan uçan kimselerde görülür.

<span class="mw-page-title-main">Suda solunum</span>

Suda solunum suda yaşayan hayvanların sudan oksijen elde ettikleri biyolojik süreçtir.

<span class="mw-page-title-main">Konak (biyoloji)</span> başka bir organizmayı barındıran organizma

Biyolojide, daha küçük canlıları parazitizm, mutualism veya kommensalism gibi simbiyotik bir ilişki içerisinde vücudunda barındıran canlılara konak denir. Konak canlı, misafirine genellikle besin ve barınma imkanı sağlar. Virüslerin konak hücreleri, köklerinde azot bağlayan bakterileri barındıran baklagiller ve parazit kurtlara konak sağlayan hayvanlar örnek olarak sayılabilir. Botanikte daha spesifik bir örnek ise, bir tür ektoparazit olan mikropredatörlere besin kaynağı sağlayan konak bitkilerdir.

<span class="mw-page-title-main">Akciğerin evrimi</span>

Akciğerin evrimi, oksijence fakir sularda yaşayan kemikli balıkların akciğerlerini geliştirmesinin evrimsel sürecini açıklar. Hava soluma, sudan karaya geçiş ve tetrapodların evrimi açısındam kritik bir olaydır. Omurgalı akciğeri, ilkel kemikli balıklarda bulunan bir progenitör yapıdan kaynaklanmıştır. Metabolik olarak üretilen CO₂'e duyarlı olan ve akciğer ventilasyonunu metabolik taleple eşleştirmek için solunum kaslarını ritmik olarak aktive eden nöral substratların kökeni henüz bilinmemektedir. “Öksürük” olarak tanımlanan, in vivo ve in vitro olarak Lamprey'de meydana gelen, belirli bir periyodik merkezi olarak oluşturulan ritmin, CO₂'e karşı merkezi duyarlılık tarafından modüle edildiği bulundu. Bu, tetrapodlarda nefes almanın evrimi için kritik olan elementlerin, akciğerin evriminden önce en temel omurgalı atalarında mevcut olduğunu göstermektedir. Bilim insanları, tüm omurgalılarda nefes alma evriminin, bu kritik temel unsurlardan türetilen eksaptasyonlar yoluyla gerçekleştiğini düşünmektedir.

<i>Echiichthys vipera</i> balık türü

Echiichthys vipera zehirli olan Trachinidae familyasının bir türüdür. Genellikle açık denizlerin kumul yataklarında kıyılara yakın görülür. Hem kıyılara yakın hem de zehirli bir tür olması dolayısıyla en tehlikeli türler arasındadır.

Progresif multifokal lökoensefalopati (PML), beynin (-ensefalo-) birden fazla lokasyonunda (multifokal) ilerleyici hasar (-pati) veya beyaz cevherin (leuko-) iltihaplanması ile karakterize, nadir görülen ve genellikle ölümcül olan viral hastalıktır. Normalde selim olan ve bağışıklık sistemi tarafından kontrol altında tutulan JC virüsü neden olur. JC virüsü, bağışıklık sisteminin zayıfladığı durumlar dışında zararsızdır. Genel olarak, PML'nin ilk birkaç ayda ölüm oranı %30-50'dir ve hayatta kalanlar çeşitli derecelerde nörolojik sekellerle kalabilir.