İçeriğe atla

Ichi Muharebesi

Ichi Muharebesi
Tarih14 Ağustos 1592 (Miladi takvim);
8 Temmuz 1592 (Ay takvimi)
Bölge
Geumsan, Joseon
Sonuç Joseon galibiyeti
Taraflar
Joseon Japonya
Komutanlar ve liderler
Gwon Yul
Hwang Jin
Kobayakawa Takakage
Güçler
1.500 Bilinmiyor
Kayıplar
Bilinmiyor Bilinmiyor
Ichi Muharebesi
Hangıl이치전투
Hanja梨峙戰鬪
Latin harfleriyle yazımıIchi Jeontu
McCune-ReischauerIch'i Jŏnt'u

Ichi Muharebesi, 14 Ağustos 1592'de, Kore'nin Japon işgali sırasında Jeolla Eyaletinde gerçekleşti. Kwon Yul ve Hwang Jin'in bin kişilik ordusu, Kobayakawa Takakage'nin iki bin kişilik ordusuna karşı savaştı. Koreliler bu savaşı kazandı ve Japon ordusunun Jeolla Eyaletine ilerlemesini engelledi.

Arka planı

Toyotomi Hideyoshi, Kobayakawa Takakage'ye Jeolla Eyaletine saldırması emrini verdi. Jeolla Eyaleti pirinciyle ünlüydü ve Japonya'nın ordusunu beslemek için bu pirince ihtiyacı vardı. Ayrıca Amiral Yi Sun-sin'in deniz kuvvetleri Jeolla Eyaletinde konuşlanmıştı. Jeolla Eyaletini ele geçirmek, Japon ordusunun son iki aydır Japon ikmal hatlarına müdahale eden Amiral Yi'ye saldırması için bir kara yolu sağlayacaktır. Böylece o sırada Seul'de bulunan Kobayakawa, Kore ordusuna saldırmak için ilerledi.

Muharebenin akışı

Japon ordusunun eyaleti ele geçirmek için Geumsan İlçesinden Jeonju'ya gitmesi gerekiyordu. Japonların izleyebileceği iki yol vardı. Yollardan biri Ungchi adlı bir tepe tarafından, diğeri ise Ichi tepesi tarafından engelleneniyordu. Japonlar ve Koreliler kuvvetlerini böldüler. Yani Ichi ve Ungchi için savaş aynı anda gerçekleşti. Aynı zamanda Ko Kyong-myong, Japonları tuzağa düşürmek için Geumsan'a doğru ilerliyordu. Ichi'deki kuvvet 8'inci tarafından kazanıyor olsa da, Ungchi'deki Kore kuvveti o sırada Jeonju'ya bozguna uğradı ve Japon kuvveti bu yoldan Jeonju'ya ilerledi. Ancak daha sonra Japon kuvvetleri Ichi ve Jeonju'dan çekildi. Ko Kyong-myong kuvveti geldi ve Japonların arka tarafına saldırdı. Sonuç olarak Japonya, ordusu için savaşma yeteneğini etkileyen yeterli pirinç sağlayamadı.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kore</span> Doğu Asyadaki bölge

Kore, Doğu Asya'da bir bölge. 1945'ten beri iki ayrı bağımsız devlete bölünmüş durumdadır: Kuzey Kore ve Güney Kore.

Çin Komünist Devrimi, Çin'in kurulması yolunda, 1934'te imparatorluk içinde başlayan ve Çin-Japon Savaşı ve II. Dünya Savaşı'nı da içine alarak sonuca ulaşan Maocu bir halk devrimidir.

<span class="mw-page-title-main">Birinci Çin-Japon Savaşı</span>

Birinci Çin-Japon Savaşı, Çin Çing Hanedanı ile Meiji dönemi Japon İmparatorluğu arasında, Kore'nin hakimiyeti üzerine gerçekleşmiştir. Savaşın sonucundaki Japon zaferi, Çing Hanedanı'nın yozlaşıp zayıf düşmesini ve Japonya'nın Meiji Restorasyonu'ndan itibaren batılılaşıp modernleştiğini gösterecekti. Savaşın en önemli sonucu Asya'daki bölgesel hakimiyetin Çin'den Japonya'ya geçmesi ve Çing Hanedanı'nın meşruluğunu kaybetmesidir. Daha sonra bu gelişmeler Çin'de 1911 Devrimi'ne neden olacaktı.

<span class="mw-page-title-main">Guadalcanal Muharebesi</span>

Guadalcanal Muharebesi, II. Dünya Savaşı'nda Japonya'nın 3. Ana Savunma Hattının bulunduğu bölge olarak bilinir. Amerika Birleşik Devletleri Donanması Midway zaferinden sonra gözünü Guadalcanal'a çevirdi. Japon İmparatorluğu, Solomon Adaları'na bağlı bu adayı ele geçirip ada üzerinde bir askeri havaalanı yapımına başladı. Bu durum, hali hazırda Yeni Gine'de Japonlarla çarpışan Avustralya için ikinci bir tehdit anlamına geliyordu. Aynı zamanda bu havaalanının tamamlanması demek ABD'nin Avustralya'ya olan ikmal hattının kesilmesi demekti. Japon kuvvetlerini Avustralya'dan uzaklaştırmak için ABD Deniz Kuvvetleri adaya bir çıkartma planladı. Çıkarmada görev alacak birlikler Avustralya ve Yeni Zelanda'dan harekete geçtiler. Sahil çıkartmasında oldukça zorlanacaklarını sanıyorlardı. Fakat Japon askerlerinden çıkartma anında hiçbir ses gelmedi. O anlık Amerikan askerleri kendilerini şanslı hissettiler. Guadalcanal'da yaşayan yerliler sayesinde Japonların bulunduğu mevzilere kadar ilerlediler. Guadalcanal Operasyonu oldukça yeşillik bir ortamda gerçekleşti. Japonlar bu ortamın avantajından yararlanarak askerleri kolayca uzaklaştırabildiler. Askerler ilerlerken birden çimenlerin altından çıkan askerleri görünce ölmekten kurtulamadı. ABD, gemilerden topçu ve uçak bombardımanları sayesinde Guadalcanal mevzilerini ve yapılmakta olan askeri havaalanını kısa bir sürede ele geçirmeyi başardı. Bahriyeliler havaalanına Midway Muharebesi'nde ölen ilk bahriyeli havacı olan Lofton Henderson'ın anısına Henderson sahası adını vermişlerdir. Üssün bulunduğu yerde günümüzde Honiara Uluslararası Havalimanı bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İvan Konev</span> Sovyet askeri kumandanı

İvan Konev, II. Dünya Savaşı'nda Nazi Almanya'sının yenilgiye uğratılmasında önemli rol oynayan SSCB'li general, Sovyetler Birliği Mareşali.

<span class="mw-page-title-main">Pasifik Cephesi (II. Dünya Savaşı)</span> 2. Dünya Savaşında Pasifik Okyanusu ve adalarını, Güneydoğu Asyayı ve Çini kapsayan 7 Temmuz 1937 ile 14 Ağustos 1945 tarihleri arasındaki savaşların sürdüğü cephedir

Pasifik Cephesi, Pasifik Okyanusu ve adalarını, Güneydoğu Asya'yı ve Çin'i kapsayan 7 Temmuz 1937 ile 14 Ağustos 1945 tarihleri arasındaki savaşların sürdüğü cephedir. Cephenin 7 Temmuz 1937'de Çin-Japon Savaşı ile açıldığı kabul edilir. Savaşın en önemli olayı; Japonya'nın çeşitli ülkelere saldırması sonrasında 7 Aralık 1941'de Pearl Harbor'da ABD güçlerine yaptığı Pearl Harbor Saldırısı'dır. Bu saldırıyla beraber ABD savaşa katılmış ve savaş gerçek anlamıyla bir dünya savaşı halini almıştır. Bugün Japonların çoğu tarafından bu savaş Pasifik Savaşı olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Japon İmparatorluğu</span> 1868-1947 yılları arasında Asya-Pasifik bölgesindeki imparatorluk

Japon İmparatorluğu, Doğu Asya'da, en geniş sınırlarında bugünkü Japonya, Kuzey Kore, Güney Kore, Tayland, Endonezya, Filipinler, Vietnam, Tayvan ile Çin'in Mançurya bölgesine buyruğu altına almış yıkılmış bir imparatorluktur. 1868'deki Meiji Restorasyonu'ndan II. Dünya Savaşı sonrası Amerika Birleşik Devletleri tarafından ele geçirilmesi ve 1947 anayasasının yürürlüğe girmesine kadar varlığını sürdüren bu imparatorluk, Avrupa devletlerinden sonra dünyadaki en büyük sömürge devletiydi. II. Dünya Savaşı'nda Nagazaki ve Hiroşima'ya atılan atom bombaları ile büyük bir sarsıntıya uğramıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sibirya Müdahalesi</span>

Sibirya Müdahalesi, 1918-1922 yılları arasında İtilaf Devletlerinin Rus İç Savaşına Bolşeviklere karşı müdahil olarak Rusya’nın Doğu sahillerini işgal ederek Beyaz Ordu'yu destekleme harekâtları. Bu harekâta özellikle Japonya İmparatorluğu yoğun bir askerî güç verecek ve 1920 yılında diğer İtilaf Devletleri çekilirken Sibirya bölgesini işgal etmeye devam edecektir.

<span class="mw-page-title-main">Busan Kuşatması</span> 1592 Japonya-Kore savaşı

Busan Savaşı,13-14 Nisan 1592'de Japon ve Kore güçleri arasında meydana gelen savaş. Tadaejin ile birlikte, Busan Imjin Savaşı'nin safhalarından biridir. Bu savaş Kore Yarımadası'nda uzun bir savaş olacağının işaretiydi.

<span class="mw-page-title-main">Jindo (ada)</span> Güney Korede bir ada

Jindo adası, Güney Kore'deki üçüncü en büyük adadır. Ada Güney Jeolla eyaletinin güneybatı köşesinde Kore yarımadasında bulunur. Ada da ayrıca Güney Kore'nin en uzun köprüsünü kaplayan 484 metrelik Myeongnyang Boğazı bulunur. 1597 yılında Amiral Yi Sun-sin Myeongnyang Muharebesi'ni birçok Japon filosunu yenerek burada kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Joseon Krallığı</span> 1392–1897 yıllarında geçen kore krallığı

Joseon Krallığı, 1392-1897 yılları arasında var olmuş bir Kore krallığıdır. Krallık General Yi Seong-gye tarafından kurulmuş olup modern Kore'nin bulunduğu yerde yaklaşık beş yüzyıl boyunca hüküm sürmüştür. İlk başlarda Kore, yeniden adlandırılmış ve başkent günümüzdeki Seul'e taşınmıştır. Krallığın doğal sınırları en kuzeydeki Yalu ve Tumen nehirlerine kadar genişlemiştir. En uzun Konfüçyüsçü hükümdarlığın yaşandığı hanedanlıktır. Krallık, sonraları Ming ve Çing hanedanlarının birer vasalı olarak sürdürmüş olup Birinci Çin-Japon Savaşı'nın ardından Ekim 1897 tarihinde Kore İmparatorluğu hâline geldi.

<span class="mw-page-title-main">Ichi-Go Harekâtı</span>

Ichi-Go Harekâtı, Nisan-Aralık 1944 tarihleri arasında Japon İmparatorluk Kara Kuvvetleri ile Çin Cumhuriyeti'nin Ulusal Devrimci Ordusu arasında Henan, Hunan ve Guangxi eyaletlerinde gerçekleşen çatışmalardır. Harekâtın amacı Japonya'nın Fransız Hindiçini'ne bir kara yolu açarak Çin'in güneydoğusundaki Amerikan uçaklarının kalktığı hava üslerini ele geçirmekti.

Sovyet-Japonya sınır çatışmaları Sovyet Sosyalist Cumhuriyetleri Birliği ile Japon İmparatorluğu'nun, ayrıca kukla devletleri olan Moğolistan ve Mançukuo'nun arasında gerçekleşen savaşlar ve çatışmalardır. 1932 ve 1939 yılları arasında gerçekleşmiştir, Khasan Gölü Muharebesi haricinde Mayıs 1939'a kadar olan savaşlar, küçük sınır çatışmalarıydı. Sınır Savaşı, Sovyetlerin Japonlar üzerinde ağır angajmanlar uyguladığı Halkin-Gol'da sona erdi. Sonucunda Sovyet-Japon Tarafsızlık Anlaşması imzalandı. Çatışmalar, Ağustos 1945'te Sovyetler Birliği'nin II. Dünya Savaşı'ndaki müttefik ülkelerine destek olarak başlattığı Mançurya Stratejik Saldırı Operasyonu ile karıştırılmamalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Hansan Adası Muharebesi</span>

Hansan Adası Muharebesi ve ardından Angolpo'daki çarpışma 8 Temmuz 1592'de gerçekleşti. Koreli Amiral Yi Sun-sin'in filosu, iki deniz karşılaşmasında yaklaşık 100 Japon gemisini imha etmeyi başardı ve güney kıyılarındaki Japon deniz operasyonlarını durdurdu.

<span class="mw-page-title-main">Okpo Muharebesi</span>

Okpo Muharebesi ya da Okpo Savaşı, Japonya'nın Kore'yi istilaları (1592-1598) sırasında gerçekleşen bir askeri çatışmadır. Koreli komutanlar Yi Sun-sin ve Won Gyun'un filosu, demirli bir grup Japon nakliye gemisini yok etmiştir. Okpo Muharebesi, Imjin Savaşı'nın ilk deniz savaşı ve Amiral Yi'nin, Todo Takatora'nın Japon deniz filosuna karşı kazandığı ilk zaferdi. Bir gün sonra, yakın sularda 18 Japon nakliye gemisini daha imha eden Yi Sun-sin ve Won Gyun, Hanseong'un düştüğü haberini aldıktan sonra yollarını ayırarak ana limanlarına döndüler. Okpo Muharebesi, Japonlar arasında endişe ve gerginliğe neden oldu, çünkü daha sonra Yi, donanmasını Japon ikmal ve nakliye gemilerine saldırmak üzere konuşlandırmaya başladı.

Jeokjinpo Muharebesi, 8 Mayıs 1592'de yapıldı. Happo Muharebesi'nden sonra, 13 Japon gemisinin daha eklendiğine dair başka raporlar, Yi Sun-sin ve filosunun 8 Mayıs sabahı uzun süre dinlenmesini engelledi. Amiral Yi bir kez daha filosuna Japonları Jinhae yönünde takip etme emri verdi. Kore kuvvetleri, Jeokjinpo'da Japon gemilerini yakaladı. Koreliler 11 Japon savaş gemisini kolayca batırdı.

<span class="mw-page-title-main">Hansando</span> ada

Hansan Adası, Güney Gyeongsang Eyaletinde, Güney Kore'nin Tongyeong Yarımadası'ndaki Tongyeong'dan nispeten dar bir boğazın karşısındadır.

<span class="mw-page-title-main">Dangpo Muharebesi</span>

Dangpo Muharebesi ya da Dangpo Savaşı, Japonya'nın Kore'yi istilaları (1592-1598) sırasında gerçekleşen ve Yi Sun-sin'in zaferiyle sonuçlanan bir deniz çarpışmasıdır.

Chilcheollyang Muharebesi, 28 Ağustos 1597 gününün gecesinde yaşanan bir deniz savaşıdır. Japon Donanması ile Joseon Donanması arasında gerçekleşti. Japon Donanmasının galibiyeti ile sonuçlandı. Joseon filosu neredeyse yok olmuştu.

<span class="mw-page-title-main">Kobayakawa Hideaki</span>

Kobayakawa Hideaki, Sengoku döneminin sonları ve Edo döneminin başlarında yaşamış bir Japon samuray. Kinoshita Iesada'nın beşinci oğlu ve Toyotomi Hideyoshi'nin yeğeni olup Kobayakawa boyunun lideriydi. Genpuku'da Saemon no Kami (左衛門督) veya Çin'de Shikkingo (執金吾) rütbesini kazandı ve Chūnagon (中納言) saray unvanına sahipti, Hideaki'ye Kingo Chūnagon (金吾中納言) da deniyordu.