İçeriğe atla

Ibrahima Kassory Fofana

İbrahima Kassory Fofana

İbrahima Kassory Fofana (d. ~1954), Gineli siyasetçi. Fofana, Afrika ülkesi Gine'de 24 Mayıs 2018-5 Eylül 2021 tarihleri arası başbakanlık makamında bulunmuştur.

24 Mayıs 2018 tarihinde devlet başkanı Alpha Conde tarafından başbakan olarak atanarak görevi Mamady Youla'dan devralmıştır.[1]

Bir makro-ekonomist ve ekonomi politikası uzmanı olarak, daha önce Gine yönetiminde Alpha Condé başkanlığında yatırımlar ve kamu-özel ortaklıklarından sorumlu Devlet bakanı ve Lansana Conté başkanlığında Ekonomi ve Maliye Bakanı da dahil olmak üzere çeşitli stratejik görevlerde bulundu ve 2010 cumhurbaşkanlığı seçimlerine aday oldu.

5 Eylül 2021'de Condé'nin tutuklanıp 2021 Gine darbesinde devrilmesinin ardından tüm Gine hükûmeti feshedildi.

Kaynakça

  1. ^ "Gine'de devlet başkanı Conde yeni başbakan olarak Fofana'yı atadı". 3 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Haziran 2018. 
Siyasi görevi
Önce gelen
Mamady Youla
Gine Başbakanı
2018–2021
Sonra gelen
Muhammed Béavogui

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Jacques Chirac</span> 22. Fransa cumhurbaşkanı

Jacques René Chirac, eski Fransa Cumhurbaşkanı olan Fransız siyasetçi. Bu göreve ilk olarak 17 Mayıs 1995'te getirilmiş, yedi yıllık birinci dönem görev süresinin sonrasında Nisan 2002'de tekrar cumhurbaşkanı seçilmiştir. Beş yıllık ikinci dönem cumhurbaşkanlığı görev süresi 16 Mayıs 2007'de biten Chirac, yaklaşık 12 yıllık görev süresi ile François Mitterrand'dan sonra Fransa'da en uzun süre cumhurbaşkanlığı koltuğunda oturan isim olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Cemil Çiçek</span> 25. Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanı

Cemil Çiçek ; Türk avukat, siyasetçi ve eski TBMM başkanı. 2011-2015 yılları arasında TBMM Başkanlığı görevini sürdürmüştür. 2007-2011 yılları arasında Recep Tayyip Erdoğan tarafından kurulan 60. Türkiye Hükûmetinde başbakan yardımcısı olarak yer aldı. Bu görevinden önce 2002-2007 yılları arasında Abdullah Gül tarafından kurulan 58. Türkiye Hükûmetinde ve Erdoğan tarafından kurulan 59. Türkiye Hükûmetinde Adalet Bakanı olarak yer aldı.

<span class="mw-page-title-main">Kemal Derviş</span> Türk ekonomist ve politikacı (1949–2023)

Kemal Derviş, Türk ekonomist, siyasetçi ve akademisyen. 2001 Türkiye ekonomik krizi sonrası dönemin Başbakanı Bülent Ecevit tarafından Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı ve Hazine Müsteşarı olarak görevlendirildi ve "Süper Bakan" lakabıyla anıldı. 2002-2005 yılları arasında Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul milletvekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisinde yer aldı.

<span class="mw-page-title-main">Ali Bozer</span> Türk hukukçu ve siyasetçi

Ali Hüsrev Bozer, Türk hukukçu ve siyasetçi.

Işın Çelebi Türk ekonomist, siyasetçi ve akademisyen. Eski ANAP İzmir milletvekili ve Devlet Bakanı.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Faruk Sükan</span> Türk siyasetçi, eski Türkiye İçişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı

Mehmet Faruk Sükan, Türk siyasetçi, eski Türkiye İçişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı. Rafet Üçelli'nin bacanağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Zafer Çağlayan</span> Türk iş insanı ve siyasetçi

Mehmet Zafer Çağlayan, Kürt asıllı Türk iş insanı ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Serdar Denktaş</span> Kıbrıslı Türk siyasetçi

Serdar Denktaş, Kıbrıs Türkü siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Alain Juppé</span> 92. Fransa başbakanı

Alain Marie Juppé Fransız merkez sağ siyasetçi. Fransa eski başbakanı.

<span class="mw-page-title-main">Sunat Atun</span>

Sunat Atun Kıbrıs Türkü siyasetçi, KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı, KKTC Maliye Bakanı, UBP Gazimağusa Milletvekili ve Ulusal Birlik Partisi eski Genel sekreteri.

<span class="mw-page-title-main">Alpha Condé</span>

Alpha Condé, Aralık 2010'dan Eylül 2021'e kadar Gine devlet başkanı olan Gineli politikacı. Paris Üniversitesi'nde siyaset bilimi profesörü oldu. Condé, Gine tarihinin ilk gerçekten inandırıcı bir seçim olarak kabul edilen 2010 başkanlık seçimlerinde resmi sonuçlara göre ikinci bir tur oylama ile Gine devlet başkanı olarak seçildi. Ardından muhalif siyasilere bakanlık sunarak "yeniden bütünleşme" teklif etti.

Mohamed Said Fofana, Gine'nin eski Başbakanı. 24 Aralık 2010 tarihinde Devlet Başkanı Alpha Condé tarafından atandı. Önceki görevinde ticaret bakanlığı ekonomik araştırma direktörlüğü yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Pierre Messmer</span> 83. Fransa başbakanı

Pierre Auguste Joseph Messmer, Fransız siyasetçi, eski başbakan (1972-1974).

<span class="mw-page-title-main">Rodrigo Rato</span>

Rodrigo Rato y Figaredo, İspanyol muhafazakâr siyasetçi. 2004-2007 yıllarında IMF Başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Mamady Youla</span>

Mamady Youla, Gineli iş insanı ve siyasetçi. Youla, Afrika ülkesi Gine'de 2015 ile 2018 yılları arasında başbakanlık makamında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Jelle Zijlstra</span> Hollandalı siyasetçi (1918-2001)

Jelle Zijlstra, Hollandalı ekonomist ve siyasetçi. 1977'de Hristiyan Demokratik Canlanış (CDA)'a dönüşen Anti-Devrimci Parti'nin (ARP) üyesiydi. 22 Kasım 1966 - 5 Nisan 1967 tarihleri arasında Hollanda Başbakanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Fumio Kishida</span> Japonya başbakanı

Fumio Kishida, Japon siyasetçi, Japonya'nın eski başbakanı.

2. Édouard Philippe Hükûmeti, Beşinci Cumhuriyet'in 41. hükûmetidir. 2017 Fransa yasama seçimleri'nin ardından 19 Haziran 2017 tarihinde Başbakanlığa Édouard Philippe atanmış, 21 Haziran 2017 tarihinde ise diğer üyelerin atanması ile hükûmet oluşmuştur. 3 Temmuz 2020 tarihinde hükûmet istifa etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Viktor Zubkov</span> Rus siyasetçi ve iş adamı

Viktor Alekseyeviç Zubkov Rus siyasetçi ve iş insanı. 2007-2008 yılları arasında 8 ay gibi kısa bir dönem Rusya başbakanlığı yaptı. 2012'de ise geçiş döneminde bir günlüğüne geçici başbakan olarak atandı.

<span class="mw-page-title-main">2021 Gine askerî darbesi</span> askerî darbe

5 Eylül 2021'de Gine Başkanı Alpha Condé, başkent Konakri'deki silahlı çatışmalardan sonraki darbede ülkenin silahlı kuvvetlerince esir alındı. Özel kuvvetler komutanı Mamady Doumbouya, anayasanın ve hükûmetin dağıtıldığını devlet televizyonundaki bir yayında ilan etti.