İçeriğe atla

Ian Strachan

Ian Strachan
Seçim bölgesiEagle River
Newfoundland ve Labrador Temsilciler Meclisi Üyesi
Görev süresi
1975-1979
Yerine gelenEugene Hiscock
Kişisel bilgiler
Doğum 1 Kasım 1940(1940-11-01)
Aberdeen, İskoçya
Ölüm 5 Mart 2024 (83 yaşında)
Nain, Newfoundland ve Labrador, Kanada
Ölüm nedeni Doğal nedenler
Partisi Liberal Parti
Evlilik(ler)
Merrill Corbin
(e. 1975; ö. 2024)
Çocuk(lar) 1
Bitirdiği okul Robert Gordon Teknik Koleji
Mesleği İş adamı ve siyasetçi

Ian Strachan (1 Kasım 1940, Aberdeen – 5 Mart 2024), İskoç-Kanadalı iş adamı ve siyasetçi.

Hayatı

Strachan, 1 Kasım 1940'ta Aberdeen, İskoçya'da doğdu. Robert Gordon Teknik Koleji'nde eğitim gördü. Ailesiyle birlikte küçüş yaşlarda Kanada'ya göçtü. Siyasete girmeden önce Nain, Newfoundland ve Labrador, Kanada'daki Newfoundland Memorial Üniversitesi Uzatma Hizmetleri'nde toplumsal gelişim uzmanı olarak çalışmıştır.[1] Liberal Parti bünyesinde siyasete girerek Eagle River seçim bölgesinden 1975-1979 yılları arasında; Newfoundland ve Labrador Temsilciler Meclisi'nde delege olarak yer aldı.[2][3]

Aynı zamanda Birleşik Labrador Konseyleri'nin başkanlığını yürütmüştür.[4]

Merrill Corbin ile evli[3] bir kızı bulunan[3][5] Strachan, 5 Mart 2024'te Nain, Newfoundland ve Labrador, Kanada'da doğal nedenlerden 83 yaşında öldü.[5]

Kaynakça

  1. ^ "A Revolution (Briefly) Embodied". Luma Quarterly (İngilizce). 14 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mart 2022. 
  2. ^ "Ian Strachan". Newfoundland ve Labrador Ansiklopedisi. Erişim tarihi: 6 Mart 2024. 
  3. ^ a b c "The Canadian parliamentary guide". google.ca. 1978. 21 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mart 2015. 
  4. ^ "Executive : Combined Councils of Labrador". www.combinedcouncils.ca. 23 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mart 2022. 
  5. ^ a b "Former MHA Ian Strachan Passes Away". NTV. 5 Mart 2024. 5 Mart 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mart 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

İnternet Ülke Alan Kodu, İnternet adreslerinde ülkeyi belirten iki harflik en son uzantı. Örnegin www.istanbul.com.tr adresinde ".tr" Türkiye için İnternet Ülke Alan Kodunu gösterir. Örneğin bu kod Rusya için ".ru", İtalya için ".it"dir. Her internet adresinde ülke alan kodu bulunmaz.

<span class="mw-page-title-main">.ca</span> Kanadanın internet ülke üst düzey alan adı

Kanada'nın internet kod harfleri.

<span class="mw-page-title-main">Newfoundland ve Labrador</span>

Newfoundland ve Labrador, Kanada'nın Doğu Kanada bölgesinde yer alan, Konfederasyon'a katılan en son eyalettir.

<span class="mw-page-title-main">Nunavut</span> Kanadada bir bölge

Nunavut, Kanada'nın Kuzey Kanada denen en kuzeyinde İnuitlerce meskun olan en yeni bölgesi. Gerçek sınırları 1993 yılında çizilmesine rağmen, resmî olarak 1 Nisan 1999 tarihinde Nunavut Yasası ve Nunavut Land Claims Agreement Yasası gereği Kuzeybatı Toprakları'ndan ayrılarak kurulmuştur. Dünya'nın en kuzey kalıcı yerleşim yeri olan Alert, Nunavut burada bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Alex Ferguson</span> İskoç teknik direktör

Alexander Chapman "Alex" Ferguson OBE, İskoç futbolcu ve teknik direktör. Futbol dünyasında Sir Alex ya da Ferguson adının halk arasındaki kısaltması olan Fergie adıyla anılan menajer, 6 Kasım 1986'dan 8 Mayıs 2013'e kadar Premier League ekibi Manchester United'da görev yapmıştır. 1986 yılından beri başında bulunduğu Manchester United'a kazandırdığı birçok kupa dışında, Roy Keane, David Beckham, Ryan Giggs, Paul Scholes, Cristiano Ronaldo, Wayne Rooney gibi yıldızları genç yaşta takıma kazandırarak gelişimlerinde büyük rol oynamıştır. Kırmızı Şeytanlar ile 13 kez Premier League ve 2 kez Şampiyonlar Ligi kupalarını kazandırmıştır. Ferguson 19 Aralık 2010 tarihi itibarı ile Manchester United'i en uzun süre çalıştıran teknik direktör olarak tarihe geçmiştir. Alex Ferguson 8 Mayıs 2013 tarihinde yaptığı açıklama ile sezon sonu 27 yıllık kariyerini noktalayacağını açıkladı.

<span class="mw-page-title-main">Aziz Patrik Günü</span> Hristiyan festivali

Aziz Patrik Günü veya Aziz Paddy'nin Günü, İrlanda'nın koruyucu azizlerinden biri olan Aziz Patrik'in (385-461) adına kutlanan Hristiyan festivali. Paddy sözcüğü Patrik isminin Galcesi olan Padraig'den türemiştir ve İrlandalılardan bahsederken de kullanılır. Patrik'in öldüğü 17 Mart tarihinde kutlanır. İrlandalıların ulusal günü olan 17 Mart, başta İrlanda ve Kuzey İrlanda olmak üzere ve Montserrat'da Kanada'nın Newfoundland ve Labrador kesimlerinde tatildir. Dünyanın birçok ülkesinde etkinliklerle kutlanan bu gün katolik kilisesi için kutsal bir gündür.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Kanada İnuitçesi</span>

Doğu Kanada İnuitçesi, Kanada'da Doğu Kanada İnuitleri tarafından konuşulan İnuit dilleri kolundan bir Eskimo dili.

<span class="mw-page-title-main">Newfoundland (ada)</span> Kanadada bulunan ada

Newfoundland, Kuzey Amerika'nın doğu kıyısında yer alan Kanada'ya bağlı adadır. 2001 yılına kadar adı yalnızca Newfoundland olan Newfoundland ve Labrador eyaletinin en kalabalık bölümüdür. Adadaki en yüksek nüfuslu şehir St. John's'tur.

<span class="mw-page-title-main">Nunatsiavut İnuitçesi</span>

Nunatsiavut İnuitçesi ya da Labrador İnuitçesi, Kanada'da yaşayan Nunatsiavut İnuitleri (Nunatsiavummiut) tarafından konuşulan İnuit dilleri kolundan Doğu Kanada İnuitçesinin bir lehçesidir. Nunavik-Nunatsiavut lehçe grubunda sınıflandırılır.

Nunatukavutlar, Kanada'da Newfoundland ve Labrador'da Güney Labrador'da Churchill Nehri'den Lodge Bay'a kadar güneyde ve Québec ile Labrador sınırında batıya kadar olan İnuit bölgesinde yaşayan İnuitler ile Avrupalıların melezi olan Métis halkıdır.

<span class="mw-page-title-main">Newfoundland Dominyonu</span> 1907 ile 1949 arası Birleşik Krallıka bağlı bir dominyon olmuş bölge

Newfoundland Dominyonu 1907 ile 1949 arası Birleşik Krallık'a bağlı bir dominyon olmuş bölge. Daha önceleri Birleşik Krallık kolonisi olan Newfoundland 1855 yılından beri kendi kendini yönetmekteydi. Kuzey Amerika'nın kuzeydoğusunda Atlantik kıyısındaki Newfoundland Adası ile kıtadaki Labrador'u kapsayan dominyon 11 Aralık 1931 günü imzalanan Westminster'in Statüsü yasası ile İngiliz Milletler Topluluğu içinde bağımsızlık kazanmış olsa da 1933'te neredeyse iflas aşamasına gelinmesiyle 16 Şubat 1934'te Newfoundland Parlamentosunun toplanmasıyla özyönetiminden vazgeçti. Newfoundland'dan sorumlu hükûmet Londra'nın direkt sorumluluğu altına girdi ve bu şekilde kendi özyönetim haklarından gönüllü olarak vazgeçen az ülkeden biri oldu. 1934 ile 1949 arası Newfoundland, Londra'daki Dominyon Ofisi'ne bağlı 6 üyeli Hükümet Komisyonu ve bir valinin yönetiminde kaldı. Newfoundland 1949'da Kanada'ya bağlanıp ülkenin 10. eyaleti olana kadar de jure olarak dominyon olarak kaldı.

<span class="mw-page-title-main">Mistaken Point Ekolojik Rezervi</span>

Mistaken Point Ekolojik Rezervi, Kanada'daki Newfoundland ve Labrador Eyaletindeki Avalon Yarımadası'nın güneydoğu ucunda bulunan ve Mistaken Point Oluşumunu içeren koruma alanı, dünyadaki en eski çok hücreli yaşamı temsil eden Ediacaran fosillerinin bulunduğu bir vahşi bölgedir.

<span class="mw-page-title-main">Britanya Kanadası</span> ilk olarak Paris Antlaşması (1763) ile Britanya egemenliğine girdi

Kanada, ilk olarak Paris Antlaşması (1763) ile Britanya egemenliğine girdi. Antlaşma ile Kanada'nın da parçası olduğu Yeni Fransa, Britanya İmparatorluğu'na devredildi. Britanya Kuzey Amerikası'nın parçası olan diğer bölgeler, koloniler ve eyaletler, gitgide Kanada'ya eklendi. 1763 Kraliyet İlanı ile Kanada kolonisi, 1791 Anayasal Yasası nedeniyle Kanadalar olarak da bilinen Quebec Eyaleti adıyla genişletildi. 1840 Birlik Yasası ile birlikte Aşağı Kanada ve Yukarı Kanada, Kanada Eyaleti adıyla bir araya geldi. Daha sonra 1867'de Kanada Konfederasyonu ile New Brunswick ve Yeni İskoçya kolonileri, Kanada kolonisi ile birleşerek Kanada Dominyonu'nu oluşturdu. Dominyon; Ontario, Québec, New Brunswick ve Yeni İskoçya olmak üzere dört eyalete ayrıldı. Başlangıçta yeni kurulan federasyonun dışında kalan koloniler, zamanla Kanada'nın kontrolüne girdi ve 1949'da Newfoundland ve Labrador'un katılımıyla Kanada bugünkü sınırlarına ulaştı. 1982 Kanada Yasası ile Kanada, Birleşik Krallık'ın egemenliğinden tamamen çıktı.

<span class="mw-page-title-main">Labrador Akıntısı</span>

Labrador akıntısı, Arktik Okyanusu'de Grönland'ın batısı, Labrador kıyıları boyunca güneye doğru akan soğuk okyanus akıntısı. Arktik bölgenin soğuk sularını 35. kuzey enlemine kadar taşır.

Beaton Tulk, Kanadalı siyasetçi ve bürokrat.

<span class="mw-page-title-main">John Crosbie</span> Kanadalı siyasetçi (1931-2020)

John Carnell Crosbie, "CAN", "PC", "OC", "ONL", "QC" Kanadalı siyasetçi ve hukukçu.

<span class="mw-page-title-main">Walter Learning</span>

Walter John Learning "CM", "ONB", Kanadalı tiyatro yönetmeni, oyun yazarı, yayıncı ve oyuncu.

<span class="mw-page-title-main">Selma Barkham</span>

Selma Huxley Barkham, "ONL", İngiliz-Kanadalı kadın coğrafyacı ve tarihçi.

Kanada İrlandalıları atalarını İrlanda kökenli göçmenlere kadar izleyen torunları da dahil olmak üzere tam veya kısmi İrlanda mirasına sahip Kanada vatandaşlarıdır. 1825'ten 1970'e 1,2 milyon İrlandalı göçmen geldi ve bunların en az yarısı 1831'den 1850'ye kadar olan dönemde geldi. 1867'de ikinci en büyük etnik gruptular ve Kanada nüfusunun %24'ünü oluşturuyorlardı. 1931 ulusal nüfus sayımı 1.230.300 İrlanda asıllı Kanadalı saydı, yarısı Ontario'da yaşıyordu. Ontario'dan sonra en çok İrlanda Asıllı Kanadalıların yaşadığı yer ise Britanya Kolumbiyası'dır.

<span class="mw-page-title-main">Derrick Bragg</span> Kanadalı siyasetçi

Derrick Bragg, Kanadalı siyasetçi ve yönetici.