İçeriğe atla

IVAO

IVAO
International Virtual Aviation Organization, Uluslararası Sanal Havacılık Organizasyonu
KısaltmaIVAO VZW
KuruluşAralık 1998
TürKâr amacı gütmeyen kuruluş
AmaçGerçekçi bir Uçuş ve Hava Trafik Kontrol simülasyonu ortamı sağlamak
Yönetim Kurulu BaşkanıCraig Tyler
Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı-
Ana organGenel Meclis
Üyelik210,000'den fazla
Personel715
Resmî sitehttps://ivao.aero

Uluslararası Sanal Havacılık Organizasyonu [EN: International Virtual Aviation Organisation VZW (IVAO)], ücretsiz bir online uçuş simulasyon ağı sağlayan kâr amacı gütmeyen bir organizasyondur.[1] Ücretsiz bir üyelik ile üyeler IVAO ağına (IVAN) sanal hava trafik kontrolörü veya sanal pilot olarak bağlanarak diğer üyeler ile birlikte gerçek havacılık prosedürlerini, freyzolojisini ve tekniklerini büyük bir çoklu-oyuncu ortamında simule edebilir.[2]

Genel Bakış

210.000'den fazla kayıtlı üyeye sahip IVAO, kullanıcıların sanal pilot veya hava trafik kontrolörü olarak bağlanmalarına izin veren en büyük çevrimiçi uçuş simülasyon ağlarından biridir.[1] IVAO sadece kendi gönüllü kadrosu tarafından geliştirilen yazılıma bel bağlamaktadır.[2] Hava Trafik Kontrolörleri, IVAO'nun modern, gerçek dünyadaki hava trafik kontrol radar kapsamının arayüzünü taklit eden radar istemcisi IvAc'ı kullanarak IVAO ağına bağlanabilir. Pilotlar uçuş simülatörlerini ve pilot istemcisi IvAp'ı kullanarak bağlanabilirler. Böylece tüm sanal pilotlar ve ATC'ler, dünya çapındaki hava trafiğini "olabildiğince gerçek" olarak simüle etmeye çalışan özel, tek dünyalı bir sunucu ortamında etkileşimde bulunur. IVAO'nun aktif üyeliğinin en büyük kısmı Avrupa merkezli olmakla birlikte, ağ kapsamını dünya çapında yaygınlaştırmak için sürekli olarak yeni bölümler oluşturulmaktadır.

IVAO tüm uçuş ve hava trafik kontrolörü saatlerini kaydeder ve üyelerini kendi gönüllü personeli tarafından oluşturulmuş dokümantasyon kütüphanesi üzerinden eğitim almaya ve gerçek havacılık düzenlemeleri ve prosedürlerine dayalı teorik ve pratik sınavları geçerek sanal pilot ve ATC dereceleri elde etmeye teşvik eder. Tamamen entegre bir VA sistemi, sanal havayollarına kurgusal havayolu çağrı işaretleri ve uçak kaplamaları ile bile IVAO Ağı'nda çalışma olanağı sunar. Etkinlikler ve düzenli toplantılar günlük olarak yerel bölümler veya üyeler tarafından organize edilir. Günde yaklaşık 8.000 bağlantı ve 600 ile 900 eş zamanlı bağlantı arasında hafta içi ortalama bir zirveye sahip olan IVAO, 10 Aralık 2016'daki yıllık "Kalabalık Gökyüzü" etkinliği sırasında aynı anda uçan veya kontrol eden 3.004 üye ile mevcut eş zamanlı bağlantı rekoruna ulaştı.

IVAO, yıllık seçim sonucu kabul edilen üyelerden oluşan bir Genel Kurul, Genel Kurul tarafınca senede bir seçilen, iki yıl görev süreli bir Yönetim Kurulu ve Yönetim Kurulunca yine senede bir atanan ve iki yıl görev süresine sahip bir Yürütme Kurulu organı aracılığı ile yönetilmektedir.

Tarih

Devasa çok oyunculu çevrimiçi bir ortamda uçuş simülasyonu oluşturmak için ilk adımlar 1990'ların ortalarında Squawk Box ve Pro Controller'ın oluşturulmasıyla atıldı. Bu iki program, bire bir (bir ATC ve bir uçak) ortamından çoktan çoğa (birden çok pilot ve birden çok ATC) bir ortama evrime izin veren basit bir uçuş simülatörü - çok oyunculu sunucu olan FSD'ye bağlandı.

Bu programları kullanarak, SATCO (şimdiki adı ile VATSIM), çevrimiçi hava trafiği simülasyon ortamı oluşturan ilk büyük ağdı. Bu programları kullanan SATCO, çevrimiçi hava trafiği simülasyon ortamı oluşturan ilk büyük ağdı. 16 Aralık 1998'de IVAO, bir grup insan organizasyon içinde yönetim çatışmaları geliştikten sonra yeni bir ağ oluşturmak için SATCO'dan ayrıldığında kuruldu.[3] 2005'in sonlarında, bu sefer IVAO organizasyonu içinde başka bir yönetim çatışması daha da bölünmeye yol açtı. IVAO'nun görevdeki başkanı IVAO.org ile devam ederken diğer yönetim üyeleri IVAO.aero kapsamındaki organizasyona devam etti.[4] 2007 yılında IVAO resmi olarak Belçika yasalarına göre kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olarak tescil edildi.[5]

IVAO ayrıca Hartford, Connecticut'ta düzenlenen FlightSimCon 2013, 2014, 2015 ve 2016'da da yer aldı.[6]

IVAO'nun resmi statüsü 1 Eylül 2015'te reklam bürosuna dönüştürüldü ve bu nedenle IVAO'nun 1 Ekim 2015'ten bu yana KDV ödemesi gerekiyor.[7]

Aralık 2019'da IVAO, 3 yeni yazılım parçasının Resmi BETA'sını başlattı; Altitude - IVAO Pilot İstemcisi, Aurora - IVAO ATC İstemcisi ve Artifice - Konektör (Eski Adı IvAI). IVAO, ilk haber bülteninde Virtual Sky medya platformunu kullandı.[8]

Virtual Sky

IVAO, Uçuş Simülasyon Topluluğuna bir bütün olarak adanmış "Virtual Sky 24 Mart 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi." adlı resmi bir çevrimiçi medya kuruluşuna sahiptir. Uçuş simülasyon topluluğundaki tartışmaları kolaylaştırmayı ve zenginleştirmeyi amaçlayan yüksek kaliteli ve doğrulanmış bir haber kaynağıdır.

Üretim, Public Relations bölümünün, özellikle Virtual Sky Manager sorumluluğundadır. Daha önce, 2008'de üç ayda bir güncellenen çevrimiçi bir dergi şeklinde yayınlanmıştı.

Aktif bölümleri olan ülkeler

IVAO, 73 ülkede altı kıtaya yayılmış aktif bölümlere sahiptir. Aktif durum, IVAO Genel Merkezi'nin ilgili ülkede onu temsil eden ve kendi adına bölümü işleten bir personel ekibi seçtiği anlamına gelir. Bu, her aktif ülkenin üyelerine güncel havacılık materyalleri ve yerel prosedürlere uyarlanmış kişisel birebir eğitimler sunulmasını sağlar.

Bölümlerden bazıları "çok ülkeli" dir, bu da birden fazla ülkenin belirli bir bölümün altına düştüğü anlamına gelir.

Kaynakça

  1. ^ a b "Bust stress, conquer sky – the virtual way". deccanherald.com. 20 Temmuz 2010. 22 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ağustos 2011. the International Virtual Aviation Organisation, the biggest community of virtual flyers and air traffic controllers 
  2. ^ a b "IVAO SOFTWARE: WHAT'S COMING NEXT?". Virtual Sky (İngilizce). 29 Ağustos 2019. 31 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ağustos 2019. 
  3. ^ Daniel Terdiman (16 Aralık 2006). "Into the wild blue virtual yonder". CNET News.com. 4 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ağustos 2011. It formed in 2001 when internal politics in a precursor network, SATCO, caused a rupture that resulted in two rival networks 
  4. ^ "Why IVAO.aero". IVAO. 2 Aralık 2005. 14 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ağustos 2011. 
  5. ^ "International Virtual Aviation Organisation" (PDF). Belgian National Paper. 18 Nisan 2007. 24 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 18 Temmuz 2013. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 31 Ağustos 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ocak 2020. 
  7. ^ "Ondernemingsgegevens | KBO Public Search". kbopub.economie.fgov.be (İngilizce). 1 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Nisan 2018. 
  8. ^ Belkhiria, Fares (15 Aralık 2019). "IVAO FINALLY ANNOUNCES DATE FOR NEW SOFTWARE BETA RELEASE". Virtual Sky (İngilizce). 16 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ocak 2020. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hava trafik kontrol</span> Hava taşıtının tüm manevralarını takip etme hizmetini ifade eden havacılık terimi

Hava trafik kontrol hizmeti (ATC), hava araçlarının manevra sahasında, apronda veya uçuşun herhangi bir safhasında birbirleriyle ve manialarla çarpışmalarını önlemek; emniyetli, verimli ve düzenli hava trafik akışını sağlamak amacıyla verilen hava trafik hizmeti (ATS) türü. ATC kısaltması İngilizce Air Traffic Control kavramının akronimidir. ATC hizmeti veren görevlilere hava trafik kontrolörü (ATCO) denir.

Sanal havacılık, İnternet veya bir yerel ağ ortamı içerisinde, uçuş simulatörü, hava trafik kontrolü veya gerçek havacılık ortamında bulunan farklı görevleri bilgisayar ortamında simüle etme vasıtasıyla gerçekleştirilen sanal uçuş faaliyetleridir. Sanal havacılığın, online simülatör kullanarak uçuş yapılmasından farkı bu hobileri gerçekleştirirken uymaları gereken kuralları belirledikleri ve tüm kullanıcılardan bu kurallar çerçevesinde bağlantı yapmalarını istemeleridir.

<span class="mw-page-title-main">Aviyonik</span>

Aviyonik havacılıkta uçaklar, yapay uydular ve uzay araçlarının elektronik sistemleri için kullanılan terimdir.

<span class="mw-page-title-main">VATSIM</span>

VATSIM veya Virtual Air Traffic Simulation Network, dünya çapında internet üzerinden çalışan kâr gütmeyen uçuş organizasyonu. Havacılığı tüm bileşenleriyle gerçeğe en yakın şekilde bilgisayar ortamında simule etmeye çalışılır. Bu ortamda ayrıca ATC servisi de simule edilmektedir.VATSIM şimdiye kadarki en büyük online uçuş simulatörü ağıdır.VATSIM'in amacı, simülasyonu olabildiğince, gerçek hayatla benzer tutmak ve gerçek havacılık prosedürlerini belli kurallar çerçevesinde uygulatmak. 209,000'den fazla kullanıcısı vardır ve herhangi bir zamanda yüzlerce kullanıcı online durumdadır.VATSIM'de 6 ayrı bölüm vardır.Bazıları FIR, bazıları vACCS ve bazıları da ARTCCs'dir.

<span class="mw-page-title-main">Tenerife faciası</span> 1977de yaşanan havacılık kazası

Tenerife faciası, 27 Mart 1977 tarihinde, İspanya'nın Tenerife Adasında bulunan Los Rodeos Havalimanı'nda iki Boeing 747 uçağının yerde çarpışmasıyla oluşmuş kazadır. Kaza, pek çok ihmalin ve "İsviçre Peynir Modeli"'ne göre pek çok peynir deliğinin bir araya gelmesi ile oluşmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Hava sahası</span>

Hava sahası, herhangi bir kara parçası veya su kütlesi üzerindeki boyutları çeşitli kanun, kural ve antlaşmalarla belirlenmiş atmosfer kütlesi. Günümüzde kullanılan -kapsadığı alan olarak açısından- en büyük hava sahası birimi uçuş bilgi bölgesidir (FIR). Her ülkenin hava sahası bir veya daha fazla uçuş bilgi bölgesine bölünür.

Kontrolsüz hava sahaları, kontrollü hava sahaları dışında kalan sahalardır. ICAO'ya göre F ve G sınıfı hava sahaları kontrolsüzdür. Kontrolsüz hava sahalarında mümkün olduğu müddetçe ATC hizmeti verilmeye çalışılır. ATC kleransı almak veya radyo teçhizatı taşımak zorunlu değildir.

<span class="mw-page-title-main">Hava sahası sınıfları</span>

Hava sahası sınıfları, hava sahalarının yoğunluk durumuna ve irtifalarına göre ayrıldığı kategorilerdir. Tüm hava sahaları belirli bir sınıfa dahildir ve bu sahada uçan hava taşıtları çeşitli kısıtlamalarla karşılaşabilirler. Hava sahaları ICAO'ya göre A, B, C, D, E, F ve G şeklinde yedi sınıfa ayrılır. Bunlardan A, B, C, D, E kontrollü, F ve G kontrolsüz hava sahasıdır. Sınıfların irtifa limitleri ülkeden ülkeye farklılıklar gösterir.

<span class="mw-page-title-main">Uçuş planı</span> (FPL) Flight Plan

Uçuş planı (FPL), uçucuların uçuşa dair niyetlerini ve uçuş hakkındaki çeşitli bilgileri havacılık otoritelerine bildirmek için doldurdukları belgeler. FPL kısaltması, İngilizce flight plan kavramının akronimidir. Uçuş planı kavramıyla genellikle yazılı formlar kastedilmekle birlikte bazı koşullarda uçuş planının pilot tarafından yerde veya uçuş esnasında sözlü olarak bildirilmesi (doldurulması) de mümkündür.

Uçuş bilgi hizmeti (FIS), herhangi bir uçuş bilgi bölgesi (FIR) içerisinde uçuşların emniyetli ve verimli gerçekleşmesi için sağlanan bir bilgi ve tavsiye hizmeti. FIS kısaltması, İngilizce Flight Information Service kavramının akronimidir. FIS hizmeti havacılık meteorolojisi, tesis kolaylıkları, meydan durumları ve emniyeti etkileyebilecek diğer bilgileri kapsar.

Özel VFR ; IFR uçuş yetkisi bulunmayan bir pilotun, herhangi bir kontrol bölgesi (CTR) içerisinde, hava trafik kontrol (ATC) izniyle yaptığı uçuş. Özel VFR en basit tanımıyla; alet uçuşu (IFR) yapmak için gerekli lisans ve derecelendirmelere sahip olmayan ve normal şartlar altında görerek (VFR) uçmak zorunda olan bir pilotun IFR gerektiren bazı hava sahalarında, IFR uçuş yapmaya müsait bir uçakta yaptığı, çeşitli yönlerden IFR'a benzetilmiş uçuştur.

<span class="mw-page-title-main">Transponder (havacılık)</span>

Transponder, hava araçlarında bulunan, radar sorgulamasına cevap vermek için tasarlanmış; hava aracının yer, hız gibi temel bilgilerini radyo frekanslarına yanıt olarak trafik kontrolörlerine ileten, uçağın en önemli iletişim sistemini oluşturan elektronik cihazdır. Bir hava aracının transponderi devre dışı olduğu zaman o hava aracına dair hiçbir bilgi alınamaz ve iletişim kurulamaz. Bazı kaynaklarda XPDR, XPNDR, TPDR veya TP şeklinde kısaltılır. Hava aracındaki transponder yerdeki ikincil radarlarla ve diğer uçaklardaki çarpışmayı önleyici sistemlerle sinyaller vasıtasıyla haberleşir. Mode C ve Mode S transponderler basınç altimetresinden aldıkları irtifa bilgisini de yayınlayabilirler.

<span class="mw-page-title-main">Meydan trafik bölgesi</span>

Meydan trafik bölgesi (ATZ) çeşitli sivil ve askerî hava meydanları çevresinde oluşturulan denetimli bir hava sahası. ATZ, İngilizce aerodrome traffic zone kavramının kısaltmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Area Control Centre</span>

Area Control Centre veya Area Control Center (ACC); belirli bir bölgedeki hava araçlarına çeşitli hava trafik hizmetleri sağlayan bir birim. İngilizce Area Control Centre kavramı "saha kontrol merkezi" anlamına gelir. Bazı kaynaklarda "yol kontrol merkezi" olarak da çevrilir.

<span class="mw-page-title-main">Millî Havacılık Akademisi</span>

Ulusal Havacılık Akademisi (UHA) — Azerbaycan devletinin yükseköğrenim kurumudur. Azerbaycan Hava Yolları bünyesi dahilindedir.

Havacılık çizelgesi veya Aeronautical chart, deniz haritaları veya araba sürücüleri için bir yol haritası gibi, uçakların navigasyonuna yardımcı olmak için tasarlanmış kapsamlı haritalardır. Bu çizelgeleri ve diğer araçlar ile pilotlar konumlarını, güvenli irtifalarını, bir hedefe giden en iyi rotayı, yol boyunca seyrüsefer yardımcılarını, telsiz frekansları, uçuş sırasında acil durumlarda alternatif iniş meydanları ve hava sahası sınırları gibi bilgileri öğrenebilir. Dünyadaki tüm kara kütleleri için çizelgeler, okyanuslar arası seyahat için ise uzun mesafe çizelgeleri vardır.

<span class="mw-page-title-main">Aeroflot'un 20 sefer sayılı uçuşu</span> Uçak kazası

Aeroflot'un 20 sefer sayılı uçuşu, 4 Ocak 1965'te Moskova'dan Almatı'ya yapılan bir tarifeli uçuş sırasında düşük görüş mesafesi koşullarında düşerek uçaktaki 103 kişiden 64'ünün ölmesiyle sonuçlanan bir Aeroflot uçuşudur.

Pas geçmek, havacılıkta bir hava aracının son yaklaşma evresindeyken veya piste değdikten sonra iniş yapmayı bırakması ve yeniden yükselmesidir. Pas geçme kararı, istikrarsız bir yaklaşma veya pistteki bir engel gibi çeşitli nedenlerle pilot veya hava trafik kontrolörü tarafından verilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Aeroflot'un 35 sefer sayılı uçuşu</span> 1990da Azerbaycan SSCde gerçekleşen uçak kazası

Aeroflot'un 35 sefer sayılı uçuşu, 1 Ağustos 1990 günü Erivan'dan Hocalı'ya yapılan bir tarifeli uçuş sırasında düşen tarifeli bir Aeroflot iç hat yolcu uçuşudur. Uçakta bulunan 46 kişinin tamamı kaza sonucunda ölmüştür. Bu kaza, o zamana dek bir Yakovlev Yak-40'ın karıştığı en büyük kazadır.

Tek Avrupa Hava Sahası (SES), Avrupa hava trafik yönetim sisteminde dört farklı düzeyde gerçekleştirilen bir dizi eylem aracılığıyla reformu amaçlayan bir Avrupa Komisyonu girişimidir.