İçeriğe atla

IV. Smbat Bagratuni

Smbat IV Bagratuni (Ermenice: Սմբատ Դ Բագրատունի; Yunanca: Συμβάτιος) Bagratuni Hanedanı'ndan bir Ermeni prensiydi. 595'te, seçkin bir askeri kariyere sahip olduğu ve 616/7'deki ölümüne kadar yüksek onurlar kazandığı Sasani İmparatorluğu'na. Yerine oğlu Varaztirots geçti.

Smbat IV Bagratuni
Սմբատ Դ Բագրատունի
Cürcanlı Marzban
Hüküm süresi595 - 602
Önce gelenbilinmiyor
Sonra gelenbilinmiyor
Sasani Ermenistanı Marzban'ı
Hüküm süresi607 - 616/617
Önce gelenBoutmah
Sonra gelenShahrayeanpet
Doğumbilinmiyor
Ölüm616 ya da 617
HanedanHouse of Bagratuni
BabasıManuel Bagratuni
DiniHristiyan

Hayatı

Smbat, Manuel Bagratuni'nin oğluydu. Ondan ilk kez 580'lerde, Bizans imparatoru Mauricius'un (582-602 arası hükümdar) Ermeni soylularından Avarlara karşı savaşlarında hizmet etmeleri için süvari yetiştirmelerini istediğinde bahsedilir. Smbat ve Sahak Mamikonian, her biri bin kişilik bir birliğe önderlik ederek, zengin bir şekilde ödüllendirilip evlerine gönderildikleri Konstantinopolis'e gittiler. Sebeos, Maurice'in sözde bu vesileyle Smbat'ı benimsediğini de ekler ancak 589'da Smbat, Bizanslılara karşı bir isyana önderlik etti, yakalandı ve Konstantinopolis'e gönderildi, burada ölüme mahkûm edildi ve canavarlar tarafından yutulmak üzere atıldı. Son dakikada Maurice tarafından affedildi ve daha sonra onu bazı "uzak adalara" ve daha sonra Afrika'ya sürgüne gönderdi.

Smbat bir süre sonra sürgünden döndü ve Sasani şahı II . Smbat 602 yılına kadar bu görevde görev yaptı, ancak başlangıçta Horasan'daki Vistahm isyanını bastırmak için çalıştı, ardından Ctesiphon'daki kraliyet sarayında ikamet etmesi için geri çağrıldı. Orada daha fazla onur aldı ve ayrıca Küçük Maliye Bakanı olarak atandı.

Yaklaşık 607'de ("Hüsrev'in saltanatının 18'inci yılı"), "evlerin ağaları ordusunun komutanı" olarak geniş yetkilerle Ermenistan'a geri gönderildi. Ermenistan'daki görev süresi kısa ama verimliydi: N. Garsoian'ın yazdığı gibi, "Smbat'ın olağanüstü güçleri, yeni bir katholikos seçen bir konseyi toplayarak zayıflamış Ermeni Kilisesi'nin prestijini geri kazanması için İran'daki Pers krallığının otoritesini yeniden teyit etmesine izin verdi. İbrahim I, üç yıllık bir boşluktan sonra ve yerel Pers makamlarının itirazlarını geçersiz kılarak Ermeni idari başkenti Duin'in katedralini yeniden inşa etmek ". Ertesi yıl Smbat, Khosrow Shun unvanını aldı. ("Hüsrev'in Sevinci veya Memnuniyeti") ve bu sıralarda Hüsrev adına, mağlup ettiği Akhalitler'e karşı bir sefer düzenledi ve muhtemelen krallarını teke tek dövüşte öldürdü. 2. Göktürk-Sasani Savaşı sayaca az olan Göktürk ordusuna karşı ağır bir mağlubiyetle sonuçlandı.[1][2][3][4][5][6][7][8]

616/7'deki ölümüne kadar Hüsrev tarafından kendisine verilen onurların arasında yaşadığı kraliyet sarayına emekli oldu. Yerine oğlu Varaztirots geçti.

Kaynakça

1. Martindale, John R.; Jones, AHM; Morris John (1992). "Simbatius 1". Geç Roma İmparatorluğu'nun Prosopografisi: Cilt III, AD 527–641 . Cambridge Üniversitesi Yayınları. sayfa 1209–1211.

2. Garsoyan, Nina (2005/07/20). "SMBAT BAGRATUNI" . Ansiklopedi Iranica . Iranicaonline.org .

  1. ^ M.Grigngnaschi,"Sabirler, Hazarlar ve Göktürkler",C.I,Ankara,25-29 Eylül,1971,Ankara,1972,s.238
  2. ^ Lev Gumilev, Eski Türkler, Selenge Yayınları, s. 172
  3. ^ Edouard Chavannes, Çin Kaynaklarına Göre Batı Türkleri, s. 280
  4. ^ M.I Artamonov, Hazar Tarihi, s. 182
  5. ^ J. Marquart, Eranshahr, s. 66
  6. ^ Sebeos, Istoriya Imperatora, s. 52
  7. ^ Pourshariati, Parvaneh (2008). Decline and Fall of the Sasanian Empire: The Sasanian-Parthian Confederacy and the Arab Conquest of Iran, p. 139
  8. ^ Robert Haug, The Eastern Frontier: Limits of Empire in Late Antique and Early Medieval Central Asia
Önce gelen
Boutmah
Sasani Ermenistanı
607 - 616/617
Sonra gelen
Shahrayeanpet

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sasani İmparatorluğu</span> İslamın gelişinden önceki son Fars imparatorluğu, dördüncü büyük İran hanedanı (224–651)

Sasani İmparatorluğu, dördüncü büyük İran Hanedanı ve ikinci Pers İmparatorluğu'nun adıdır. Sasani İmparatorluğu, son Arşaklı hanedanı (Partlar) kralı IV. Artabanus'u yenmesinin ardından I. Ardeşir tarafından kurulmuş, son Sasani hükümdarı Şehinşah III. Yezdigirt'in (632-651), erken Halifelik'le yani ilk İslam Devleti ile girdiği 14 senelik mücadeleyi kaybetmesiyle sona ermiştir. İmparatorluğun sınırları bugünkü İran, Irak, Azerbaycan, Ermenistan, Afganistan, Türkiye'nin doğu bölgesi, Suriye'nin bir kısmı, Pakistan, Kafkaslar, Orta Asya ve Arabistan'ın bir kısmını kapsıyordu. II. Hüsrev'in hükümdarlığı (590-628) sırasında Mısır, Ürdün, Filistin ve Lübnan da kısa süreli olarak imparatorluğa dahil oldu. Sasaniler, imparatorluklarını 'İranşehr' ايرانشهر (Iranshæhr) 'İranlıların (Aryanların) memleketi' diye adlandırırlardı.

<span class="mw-page-title-main">II. Hüsrev</span> 590–628 yılları arasındaki Pers Sasani şahı

II. Hüsrev, ayrıca Hüsrev Perviz, bir yıl kesinti hariç 590'dan 628'e kadar hüküm süren İran'ın son büyük Sasani kralı (şah) olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Mauricius</span> Bizans imparatoru

Mauricius veya Mavrikyüs, 582 – 602 döneminde Doğu Roma/Bizans İmparatorluğu imparatorudur. Bizans imparatorluğunun başlangıç döneminde çok önemli bir hükümdardır. Bir general olarak kayın-babası II. Tiberius ölünce imparator olmuştur. Saltanatının neredeyse tümünde imparatorluğun ya doğu sınırlarında ya da batı Balkanlar sınırlarında neredeyse devamlı savaşlar meydana gelmiştir.

İkinci Göktürk-Sasani Savaşı, Batı Göktürk Kağanlığı ve Akhunlar'ın Sasani kontrolündeki İran'ı istilasıyla 603/604 yılında başlayan çarpışmalar dizisi. Savaş Göktürklerin Sasaniler'e karşı kesin zaferiyle sonuçlanmıştır.

Üçüncü Göktürk-Sasani Savaşı, Batı Göktürk Kağanlığı ve Sasaniler arasında gerçekleşen üçüncü ve son savaş. Önceki iki savaşın aksine Orta Asya'da değil Güney Kafkasya'da gerçekleşmiştir. Bu savaş, son Bizans-Sasani savaşının etkilerine karşı oldu ve gelecek yüzyıllarda Orta Doğu'daki güç dengelerini etkiledi.

<span class="mw-page-title-main">Theodosius (Mauricius'un oğlu)</span> Bizans imparatoru

Theodosius, Bizans İmparatoru Mauricius'un en büyük oğludur ve 590'dan 602 Kasım tarihindeki bir askeri isyan sırasında tahttan indirilip, infaz edilene kadar ortak imparatordur. Kayınpederi Germanus'un yanı sıra kısa süre ordu birlikleri tarafından Mauricius'un halefi olarak önerildi, ancak ordu sonunda Phocas'tan yana tercih kullandı. Theodosius, babası tarafından Sasani İmparatorluğu'nun yardımını sağlamak için yarım kalmış göreve gönderildi; Theodosius, Mauricius'tan birkaç gün sonra Phocas taraftarları tarafından yakalandı ve idam edildi. Bununla birlikte, idamdan kurtulduğuna dair söylentiler yayıldı, Theodosius olarak adlandırılan bir adamın Bizans'a karşı savaş başlatmak için bir bahane olarak Persler tarafından kullanıldığı ölçüde popüler oldu.

<span class="mw-page-title-main">Bizans-Sasani Savaşı (602-628)</span> Bizans İmparatorluğu ve Sasani İmparatorluğu arasında 26 yıl süren savaş

Bizans–Sasani Savaşı (602–628), Bizans İmparatorluğu ile Sasani İmparatorluğu arasındaki savaş serilerinin sonuncusu ve en yıkıcısıdır. Bizans İmparatoru Mauricius'un Sasani kralı II. Hüsrev'e tahtına tekrar kavuşmasına yardım etmesinin ardından, iki güç arasındaki önceki savaş 591'de sona ermişti. 602'de Mauricius, siyasi rakibi Phocas tarafından öldürüldü. Bunun üzerine Hüsrev, Mauricius'un ölümünün intikamını almak için Bizans'a savaş ilan etti. Bu, on yıllar boyu süren bir çatışmaya dönüştü ve serideki en uzun savaş oldu. Genellikle Orta Doğu boyunca savaşılmıştır: Mısır, Levant, Mezopotamya, Kafkasya, Anadolu, Ermenistan, Ege Denizi ve hatta Konstantinopolis'in duvarlarının önünde.

<span class="mw-page-title-main">Bizans-Sasani Savaşı (572-591)</span> Bizans ile Sasani arasında yaklaşık 20 yıl süren savaş durumu

Bizans-Sasani Savaşı (572-591), Bizans İmparatorluğu ile Sasani İmparatorluğu arasında gerçekleşen savaştır. Kafkasya bölgesinde Pers egemenliği altında olan Bizans yanlılarının ayaklanmaları ile başladı, ancak diğer olaylar patlak verdi. Çatışma büyük oranda Güney Kafkasya ve Mezopotamya ile sınırlıydı, ancak Doğu Anadolu, Suriye ve Kuzey İran'a da yayılmıştı. Bu, 6. ve 7. yüzyılın çoğunu kapsayan bu iki imparatorluk arasındaki yoğun bir savaş dizisinin bir parçasıydı. Büyük ölçüde sınır eyaletleri ile sınırlandığı ve bu sınır bölgesinin ötesinde herhangi bir düşman topraklarının kalıcı bir şekilde işgal edilmediği aralarındaki birçok savaşın sonuncusuydu. 7. yüzyılın başlarındaki çok daha kapsamlı ve belirgin son çatışmadan önce geldi.

<span class="mw-page-title-main">Ninova Muharebesi (627)</span> Bizans İmparatorluğu ile Sasani İmparatorluğu arasındaki savaş

Ninova Muharebesi, Bizans - Sasani Savaşı (602-628)'nın zirve muharebesidir. 627 yılında, Ninova yakınlarında gerçekleşmiştir. Savaşın sonucunda gelen Bizans zaferi, daha sonra Sasanilerde iç savaşa neden olmuş ve bir süre Roma İmparatorluğu'nu Orta Doğu'daki eski sınırlarına geri getirmiştir. Birkaç yıl içinde Râşidîn Halifeliği, Arabistan'dan çıktı ve imparatorluğu bir kez daha yıkımın eşiğine getirdiğinden, güç ve prestijin yeniden doğuşu sürekli olmadı.

Şahen ya da Şahin II. Hüsrev döneminde (590-628) üst düzey bir Sasani generali (spahbed) idi. Spandiyadh Hanedanı üyesidir.

Domentziolus ya da Domnitziolus Bizans imparatoru Phocas'ın yeğeni olup amcanın hükümdarlığı boyunca Doğu'da Kuropalatis ve general olarak atanmıştır. 602-628 Bizans-Sasani Savaşı'nın başlangıcında Bizans'ın en üst düzey askeri liderlerinden biriydi. Yenilgileri, Mezopotamya ve Ermenistan'ın çöküşünün yolunu açtı ve Anadolu'nun Persler tarafından işgal edilmesini sağladı. 610'da Phocas, Herakleios tarafından devirildi ve Domentziolus yakalandı ancak ciddi zarardan kurtuldu.

<span class="mw-page-title-main">Blarathon Muharebesi</span> Ortaçağ muharebesi

Blarathon Muharebesi, 591 yılında Ganzak yakınında birleşik Bizans-Sasani kuvveti ile Behrâm-ı Çûbîn komutasında Pers kuvvetleri arasında gerçekleşen muharebedir.

615'te Bizans İmparatorluğu ile devam eden savaş sırasında, spahbed Şahin komutasında Sasani ordusu, Küçük Asya'yı istila etti ve Konstantinopolis'te Boğazın karşısında Kalkedon'a ulaştı. Sebeos'a göre, bu noktada Herakleios'un savaştan çekilmeyi kabul edip Roma İmparatorluğu'nun bir Pers devleti haline gelmesi yanında, hatta II. Hüsrev'in imparatoru seçmesine izin vermek yanında Sasani imparatoru II. Hüsrev'e bağlanmaya hazırdı. Sasaniler bir önceki yıl Roma Suriyesi ve Filistin'i ele geçirmişlerdi. Bizans imparatoru Herakleios ile görüşmeler yapıldıktan sonra, Pers Şahinşah II. Hüsrev'e bir Bizans elçisi gönderildi ve Şahin yine Suriye'ye çekildi.

<span class="mw-page-title-main">Ermeni Bagratuni Krallığı</span> 880lerin başında kurulan bağımsız krallık

Ermeni Bagratuni Krallığı veya Bagratuni Ermenistanı, I. Aşot tarafından, Büyük Ermenistan'ın Arap Emeviler ve Abbasi egemenliği altında yaklaşık iki yüzyıl süren yabancı egemenliğinin ardından 880'lerin başında kurulan bağımsız bir devlettir. Bölgedeki iki çağdaş güç olan Abbasiler ve Bizanslılar, bölgedeki insanlara boyun eğdirmek ve Ermeni nakharar soylu ailelerinin birçoğunu dağıtmak için uğraşırken Aşot, Arapları Ermenistan'dan uzaklaştıracak bir hareketin öncüsü olarak kendini öne sürmeyi başardı.

<span class="mw-page-title-main">Lazika Savaşı</span> Bizans İmparatorluğu ile Sasani İmparatorluğu arasında yapılmış mücadele

Lazika Savaşı, aynı zamanda Kolhi Savaşı ya da Gürcü tarih yazımında, Egrisi'nin Büyük Savaşı olarak bilinir, Bizans İmparatorluğu ile Sasani İmparatorluğu arasında Lazika'nın antik Gürcistan bölgesinin kontrolü için yapılan mücadeledir. Lazika Savaşı, 541'den 562'ye kadar yirmi yıl boyunca, değişen başarılarla sürdü ve savaşın sona ermesi karşılığında yıllık bir haraç elde eden Persler için bir zaferle sona erdi. Lazika Savaşı, Prokopius ve Agathias'ın eserlerinde ayrıntılı olarak anlatılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sasani İmparatorluğu'nun zaman çizelgesi</span>

Sasani İmparatorluğu ya da Sasani Hanedanı, MS 224-651 arasında süren Pers hanedanlığı için kullanılan isimdir.

Comentiolus 6. yüzyılın sonlarında İmparator Mauricius döneminde önde gelen bir Doğu Roma (Bizans) generaliydi. Mauricius'un Balkan seferlerinde önemli bir rol oynadı ve ayrıca Doğu'da Sasani Perslerine karşı savaştı. Comentiolus, Bizans ordusunun Mauricius'a isyan etmesi ve İmparator Phocas'ın tahtı gasp etmesinden sonra 602'de idam edildi.

Ermenistan Seferi, Göktürkler'in Sasani İmparatorluğu'na karşı Kafkasya bölgesinde Çorpan Tarkan tarafından başarıyla gerçekleştirdikleri bir harekâttır.