İçeriğe atla

IV. Mamia Gurieli

IV. Mamia Gurieli (Gürcüce: მამია IV გურიელი) (ö. 1778 veya 1784), 1726-1756, 1758-1765 ve 1771-1776 yılları arasında Guria'nın prensliğini yapmış Gurieli hanedanı üyesidir. Saltanatı döneminde küçük kardeşi V. Giorgi Gurieli ile rekabet halinde olan Mamia, bölgedeki Osmanlı saldırıları ve İmereti krallarının Batı Gürcistan'ın tamamını kendilerine bağlama çabalarından dolayı aralıklı saltanat sürmüştür.

İlk yılları

Mamia, Guria prensi IV. Giorgi Gurieli ve Elene née Şervaşidze'nin en büyük oğluydu. Babası Giorgi, Megrelya prensi Bejan Dadiani'nin kızı Hvaramze ile evlenmek için annesinden 1717'de boşanmıştır. Bu durum, Mamia'nın 1717'den önce doğduğunu göstermektedir. Mamia 1726'da babasının ölümüyle beraber tahta çıkmıştır. 1732'de İmereti Kralı V. Alexander Kralın kızı Rodam ile evlenmek için İmereti kralıyla düzmece bir dostluk kurmuştur. Bu dostluğun diğer sebebi, Megrelya prensi Otia Dadiani, Raça Dükü Grigol ve Zurab Abaşidze liderliğindeki koalisyonu mağlup etmekti. Zurab Abaşidze, Alexander'ın kardeşi Mamuka'nın İmereti kralı olmasını istediği için bu koalisyona dahil olmuştu. Alexander ve Mamia, Çihori'deki çatışmada bu koalisyonu mağlup etmiştir.[1]

Tahttan indirilmesi ve yeniden tahta çıkışı

Mamia'nın, Alexander'in oğlu ve halefisi I. Solomon ile olan ilişkisi ilk dönemlerde iyi değildi. Mamia, 1752'de Solomon'a karşı bir darbe girişiminde bulunmuştur. Solomon, 1756'da Osmanlı desteğiyle geri dönmüş ve küçük kardeşi V. Giorgi Gurieli lehine Mamia'yı tahttan indirmiştir.[2][3] Mamia, Raça dağlarına kaçmış ve Kaheti kralı II. Herakleios'tan destek istemek için Doğu Gürcistan'a gitmiştir. Herakleios'un ricası sayesinde Ahıska paşasının gözdesi olan Mamia, 1758'de yeniden Guria tahtına çıkmıştır. Daha sonra Solomon ile barışan Mamia, Osmanlı'nın yaptığı tecavüz ve köle ticaretine karşı mücadele eden Solomon'a destek vermiştir. Buna karşılık 1765'te Ahıska paşası Mamia'yı devirmiş ve V. Giorgi Gurieli'yi Guria prensi olarak atamıştır.

Solomon, 1768-1774 Osmanlı-Rus Savaşı sırasında Osmanlı yönetimindeki Guria'yı işgal etmiş, Batum'dan İmereti'ye gelen Osmanlı kuvvetlerini mağlup etmiş ve Mamia'nın unvanını iade etmiştir. Solomon'un tüm Batı Gürcistan'da mutlak hakimiyet kurmaya çalışması iki hükümdar arasındaki ilişkileri kısa sürede bozmuştur. Solomon, 1775'te Guria'ya iki kez baskın düzenlemiştir. Mamia'nın kardeşi ve rakibi Giorgi, bölgedeki çatışmaları fırsat bilmiş ve Mamia'yı manastıra çekilip emekli olmaya zorlamıştır.[2] Mamia 1784 (veya Cyril Toumanoff'a göre 1778[4]) yılında ölmüştür.

Ailesi

Mamia iki kez evlenmiştir. İlk evliliğini İmereti Prensesi Rodam, ikinci evliliğini ise Tavdgiridze ailesinden bir soyluyla yapmıştır. Evliliklerinden üç çocuğu olmuştur:[4]

  • Prenses Darecan (ö. 1813), Prens Mheidze ile evliydi;
  • Prens Giorgi, çok genç yaşta ölmüştür;
  • Prenses Tamar.

Kaynakça

  1. ^ ИСТОРИЯ ЦАРСТВА ГРУЗИНСКОГО [History of the Kingdom of Georgia] (PDF) (Rusça). Tiflis: Metsniereba. 1976. s. 164. 22 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 10 Eylül 2020. 
  2. ^ a b "მამია IV გურიელი" [IV. Mamia Gurieli]. Gürcistan Sovyet Ansiklopedisi (Gürcüce). 6. Tiflis: Metsniereba. 1983. s. 396. 
  3. ^ Edge of Empires: A History of Georgia. Londra: Reaktion Books. 2012. s. 239. ISBN 1780230303. 
  4. ^ a b Noble families of the Russian Empire. Vol. 4: Princes of the Kingdom of Georgia (Rusça). Vesti. 1993. ss. 39-41. 
IV. Mamia Gurieli
Gurieli Hanedanı
Resmî unvanlar
Önce gelen
IV. Giorgi Gurieli
Guria Prensi
1726-1756
Sonra gelen
V. Giorgi Gurieli
Önce gelen
V. Giorgi Gurieli
Guria Prensi
1758-1765
Sonra gelen
V. Giorgi Gurieli
Önce gelen
V. Giorgi Gurieli
Guria Prensi
1771–1776
Sonra gelen
V. Giorgi Gurieli

İlgili Araştırma Makaleleri

I. Mamia Gurieli 1512'den öldüğü tarihe kadar Guria'nın prensliğini yapmış Gurieli hanedanı üyesidir. Babası I. Giorgi'nin ölümüyle tahta geçen Mamia, Doğu Gürcistan'daki Kartli ve Kaheti krallıklarının çatışmalarında yer almıştır; silah zoruyla, Kartlili X. Davit'i damadı Kahetili Levan ile barıştırmıştır. 1533'te Megrelya prensi olan adaşıyla beraber Çerkes korsanlarının ana üssüne karşı düzenlediği sefer fiyaskoyla sonuçlanmıştır. Rehin alınan Mamia Gurieli, fidye karşılığında serbest bırakılmıştır.

Otia Dadiani, 1728'den ölümüne kadar Megrelya'nın prensliğini yapmış Dadiani hanedanı üyesidir. Selefleri gibi Otia'nın saltanatı da Batı Gürcistan'daki iç savaşlarla geçmiştir. İmereti Kralı V. Alexander ile yıllarca savaşan Otia, egemenliğinin son yıllarında İmereti monarşisi ile uzlaşmış ve İmereti'yi desteklemiştir.

III. Giorgi Dadiani 1572'den 1573'e ve 1578'den ölümüne kadar Megrelya'nın prensliğini yapmış Dadiani hanedanı üyesidir. Giorgi, I. Levan'ın oğlu ve vârisiydi.

III. Mamia Dadiani 1512'den öldüğü tarihe kadar Megrelya'nın eristaviliğini ("dük") yapan Dadiani hanedanı üyesidir. Mamia, Gürcistan Krallığı'nın dağılma sürecinde yarı bağımsız hükümdarlık yapan II. Liparit'in oğlu ve halefisiydi. Mamia, Abhazya'da kültürel olarak aktifti ve selefleri gibi Kuzey Kafkas dağlarındaki Zygi kabilelerine karşı ülkesinin sınırlarını korumaya çalışmıştır. Mamia'nın Zygilere karşı düzenlendiği deniz seferi hüsranla sonuçlanmış ve çatışmada öldürülmüştür.

Bejan Dadiani, 1715'ten öldüğü tarihe kadar Megrelya'nın prensliğini yapmış Dadiani hanedanı üyesidir. Babası IV. Giorgi'yi tahttan indirerek iktidara gelen Bejan, Osmanlı ajanları tarafından öldürülene kadar İmereti Kralı V. Alexander'ı ve Batı Gürcistan siyasetini domine etmiştir.

IV. Mamia Dadiani 1573'ten 1578'e ve 1582'den ölümüne kadar Megrelya'nın prensliğini yapmış Dadiani hanedanı üyesidir. Mamia, I. Levan'ın küçük oğluydu.

I. Mamia Dadiani 1323'ten öldüğü tarihe kadar Megrelya'nın eristaviliğini ("dük") yapmış Dadiani hanedanı üyesidir.

Rostom Gurieli, 1534'ten ölümüne kadar Guria'nın prensliğini yapmış Gurieli hanedanı üyesidir. Saltanatı boyunca İmereti Kralı III. Bagrat'a sadık olan Rostom, genişleyen Osmanlı İmparatorluğu'na karşı savaşmış ve topraklarının bir kısmını kaybetmiştir. Rostom'un Bagrat ile olan ilişkisi, Rostom'un Megrelya Prensi ve Bagrat'ın rakibi I. Levan Dadiani'ye destek vermesiyle kötüleşmiştir.

<span class="mw-page-title-main">III. Mamia Gurieli</span>

III. Mamia Gurieli veya yaygın olarak bilinen adlarıyla Büyük Mamia Gurieli veya Kara Gurieli (შავი გურიელი, Şavi Gurieli) 1689'dan öldüğü tarihe kadar Guria'nın prensliğini yapmış Gurieli hanedanı üyesidir. Batı Gürcistan'daki savaşlarda çatışan Gurieli, 1701, 1711-1712 ve 1713-1714 tarihlerinde üç kez İmereti kralı olmuştur. Krallık yaptığı ilk dönemde, kayınpederi Giorgi Abaşidze'nin baskısıyla tahttan çekilmiştir. İmereti kralı olduğu sonraki dönemlerde, Imeretili VII. Giorgi ile kan davası içinde olmuştur. Gurieli öldüğünde yerine taht için rekabet ettiği VII. Giorgi geçmiştir.

III. Giorgi Gurieli 1669'dan 1684'e kadar Guria'nın prensliğini yapmış Gurieli hanedanı üyesidir. Ayrıca 1681-1683 yılları arasında İmereti'nin krallığını yapmıştır. Etkisi altına almaya çalıştığı Batı Gürcistan'daki iç savaşlara dahil olmuştur. Kaybettiği İmereti tahtını geri almaya çalıştığı savaşta öldürülmüştür.

IV. Giorgi Gurieli, 1714'ten 1726'ya kadar Guria'nın prensliğini yapmış Gurieli hanedanı üyesidir. 1714'te babası III. Mamia Gurieli, Giorgi'yi prens naibi olarak atamıştır. 1716'da kısa süreliğine İmereti kralı olmuş, ancak aynı yıl tahttan çekilmek zorunda kalmıştır. İmereti'den Guria'ya döndüğünde, annesi Elene ve kardeşi III. Kaihosro'nun de dahil olduğu yerel bir soylu grup Giorgi'ye darbe düzenlemiştir. Giorgi, Megrelya Prensi Bejan Dadiani ile barıştıktan sonra konumunu korumayı başarmıştır.

II. Simon Gurieli, 1788/89'dan öldüğü tarihe kadar Guria'nın prensliğini yapmış Gurieli hanedanı üyesidir.

I. Kaihosro Gurieli, 1626'dan 1658'e kadar Guria'nın prensliğini yapmış Gurieli hanedanı üyesidir. Görevden alınan selefisi I. Simon Gurieli'nin yerine Megrelya Prensi II. Levan II Dadiani tarafından prens ilan edildi. Kaihosro, İmereti Kralı III. Alexander tarafından devrildi ve sınır dışı edildi. Osmanlı desteğiyle Guria'ya dönüşü, Gurialı bir soylu tarafından öldürülmesiyle son buldu.

I. Vahtang Gurieli, 1583'ten öldüğü tarihe kadar Guria'nın prensliğini yapmış Gurieli hanedanı üyesidir. Selefisi II. Giorgi Gurieli'yi görevden alan Megrelya prensi IV. Mamia Dadiani'nin vasalıydı. Vahtang, Guria'nın ana katedrali Şemokmedi Manastırı'na bir kilise inşa ettirdi.

V. Giorgi Gurieli 1756-1758, 1765-1771 ve 1776-1788 yılları arasında Guria'nın prensliğini yapmış Gurieli hanedanı üyesidir.

II. Vahtang Gurieli, 1792'den 1797'ye Guria'nın prensliğini yapmış Gurieli hanedanı üyesidir. Abisi II. Simon'un ölümüyle tahta geçen II. Vahtang, küçük kardeşi Kaihosro tarafından tahttan indirildi. Vakhtang'ın iktidarı yeniden kazanma çabaları sonuç vermedi.

<span class="mw-page-title-main">III. Kaihosro Gurieli</span>

III. Kaihosro Gurieli Gurieli hanedanından 1716 yılı Guria prensi. 1716'da kardeşi V. Giorgi Gurieli'ye rakip olarak kısa süreliğine Guria Prensi oldu. 1724 yılında Rus İmparatorluğu'na göç etti ve 1740'larda Gürcü Hussar Alayı komutanı oldu.

II. Mamia Gurieli, 1600 yılından oğlu tarafından öldürüldüğü tarihe kadar Guria'nın prensliğini yapmış Gurieli hanedanı üyesidir. Mamia'nın saltanatı Osmanlı saldırılarına karşı savunma yapmakla geçti. 1614'te toprak kaybını ve Guria'nın Osmanlı'ya düzenli haraç ödemesini kabul etmek zorunda kaldı.

II. Giorgi Gurieli, 1564-1583 ve 1587-1600 yılları arasında Guria'nın prensliğini yapmış Gurieli hanedanı üyesidir. Babası Rostom Gurieli'nin ölümüyle tahta geçen Giorgi'nin saltanatı, komşu ülke Megrelya'daki Dadianiler ve bölge üzerindeki hak iddialarını arttıran Osmanlılar ile çatışma içinde geçti. Saltanatı 1583-1587 yılları arasında Megrellerin bölgeyi istilası ile kesintiye uğradı, ancak Osmanlı'nın desteğiyle yeniden tahta çıktı.

Mamuka, Gürcistan'ın batısındaki bir krallık olan İmereti'den Bagrationi Hanedanı'nın bir üyesiydi. 1746'dan 1749'da tahttan indirilinceye kadar V. Aleksandre'ye rakip bir kral olarak tahta çıktı.