C, yapısal bir programlama dilidir. Bell Laboratuvarları'nda, Ken Thompson ve Dennis Ritchie tarafından UNIX işletim sistemini geliştirebilmek amacıyla B dilinden türetilmiştir. Geliştirilme tarihi 1972 olmasına rağmen yaygınlaşması Brian Kernighan ve Dennis M. Ritchie tarafından yayımlanan "C Programlama Dili" kitabından sonra hızlanmıştır. Günümüzde neredeyse tüm işletim sistemlerinin yapımında %95'lere varan oranda kullanılmış, hâlen daha sistem, sürücü yazılımı, işletim sistemi modülleri ve hız gereken her yerde kullanılan oldukça yaygın ve sınırları belirsiz oldukça keskin bir dildir. Keskinliği, programcıya sonsuz özgürlüğün yanında çok büyük hatalar yapabilme olanağı sağlamasıdır. Programlamanın gelişim süreciyle beraber programlamanın karmaşıklaşması, gereksinimlerin artması ile uygulama programlarında nesne yönelimliliğin ortaya çıkmasından sonra C programcıları büyük ölçüde nesne yönelimliliği destekleyen C++ diline geçmişlerdir.
ISO, Uluslararası Standartlar Teşkilatı, Uluslararası Elektroteknik Komisyonu'nun çalışma sahasına giren elektrik ve elektronik mühendisliği konuları dışında, bütün teknik ve teknik dışı dallardaki standartların belirlenmesi çalışmalarını yürütmek gayesiyle resmi olarak 23 Şubat 1947 tarihinde Cenevre'de kurulan uluslararası teşkilât.
İnternet Ülke Alan Kodu, İnternet adreslerinde ülkeyi belirten iki harflik en son uzantı. Örnegin www.istanbul.com.tr adresinde ".tr" Türkiye için İnternet Ülke Alan Kodunu gösterir. Örneğin bu kod Rusya için ".ru", İtalya için ".it"dir. Her internet adresinde ülke alan kodu bulunmaz.
Sırpça, Slav dillerinin güney grubuna ait, çoğunlukla Sırplar tarafından konuşulan dil. Hırvatça, Karadağca ve Boşnakçanın da dahil olduğu Sırp-Hırvat dili'nin standart bir formu olarak kabul edilmektedir. Sırpça, Sırbistan'ın ve Kosova'nın resmî dilidir. Ayrıca Bosna-Hersek'in 3 resmî dilinden biridir. Dil aynı zamanda Karadağ, Hırvatistan, Makedonya, Romanya, Slovakya ve Çekya'da azınlık dili olarak tanınmaktadır. Yaklaşık 10 milyon Sırp tarafından konuşulmaktadır. Dil, Türkçeden kelimeler almıştır.
Hintçe, ağırlıklı olarak Hindistan'ın kuzey, merkez ve batısında konuşulan Hint-Avrupa dil ailesine mensup bir Hint-Aryan dilidir. Pakistan'ın resmî dili olan Urduca ile beraber Hindustânî dilinin iki standart yazılı formundan birini oluşturur. İngilizce ile birlikte Hindistan'ın iki resmî dilinden biridir. Hindistan'da Devanāgarī yazı sistemi; Pakistan'da ise Arap alfabesi kullanılmaktadır.
ISO 639, dil adlarının iki ya da üç harften oluşan kısaltmalarla gösterilebilmesi amacıyla ISO tarafından belirlenmiş uluslararası kod sistemi.
QR kodu veya karekod, makinelerle okutulabilen bir matris barkod türüdür. 1994 yılında geliştiren Japon Denso firmasına patentlidir.
İki Norveççe Vikipedi sürümü vardır: bir tanesi Bokmål Norveççesi, diğeri de Nynorsk Norveççesi için mevcuttur. İlk sitesi 26 Kasım 2001'de başlatıldı ve özgün olarak maddeleri herhangi bir Norveççe türünde yazılmasına izin verdi. Nynorsk Norveççe türüne ait bir Vikipedi 31 Temmuz 2004'te başlatıldı. Bir oylamanın sonucuna göre, ana Norveççe sitesi sadece Bokmål oldu.
Silezyaca Vikipedi Vikipedi'nin Silezyaca dil sürümüdür. 26 Mayıs 2008 yılında yayınlanmıştır.
ISO 639-2:1998, dillerin isimlerinin gösterimi için kodlar - Bölüm 2: Alpha-3 kodu, dillerin isimlerinin gösterimi için kodlarını listeler ISO 639 standart, ikinci parçasıdır. Standardın bu bölümünde, her bir dil için verilen üç harfli "Alfa-3" kodlar olarak adlandırılır. ISO 639-2 kodları listesinde 464 kayıt bulunmaktadır.
Komice, Ural dil ailesinin Perm dillerine ait bir dildir. Komice, birkaç lehçeleri ile tek dil olarak veya Perm dillerinin iki kolundan birini oluşturan yakından ilgili diller grubu olarak kabul edilmektedir.
Fula İngilizce telaffuz: [ˈfuːlə], Fulani İngilizce telaffuz: [fʊˈlɑːniː] veya Fulah, Batı ve Orta Afrika'da 20 ülkeye yayılan bir süreklilik içinde çeşitli lehçeler olarak konuşulan bir dildir.
Glottolog, Leipzig, Almanya'daki Max Planck Evrimsel Antropoloji Enstitüsü'nde geliştirilmiş, daha az bilinen dilleri hedef alan bibliyografik bir veritabanıdır. 2015'ten beri Jena, Almanya'daki Max Planck İnsan Tarihi Bilimi Enstitüsü tarafından yürütülmektedir.
ISO 639-1:2002, dil kodları için ISO 639 uluslararası standartlar serisinin ilk bölümüdür. Bölüm 1, iki harfli kodların kaydını kapsar. Aralık 2018 itibarıyla kayıtlı 184 adet iki harfli kod bulunmaktadır. Kayıtlı kodlar dünyanın başlıca dillerini kapsamaktadır.
ISO 3166-2:NL, Uluslararası Standartlar Örgütü (ISO) tarafından yayınlanan ISO 3166 standardının bir parçası olan Hollanda'daki ana bölümlerin isimlerini kodlamaya yarayan bir koddur. Güncel olarak 12 il, 3 ülke ve 3 özel belediye için ISO 3166-2 kodları bulunmaktadır.
ISO 3166-1 alpha-3 kodları, ülkeleri, bağımlı bölgeleri ve özel coğrafi bölgeleri temsil etmek için Uluslararası Standardizasyon Örgütü (ISO) tarafından yayınlanan ISO 3166 standardının parçası olan ISO 3166-1'de tanımlanan üç harfli ülke kodlarıdır. Kodlar ve ülke adları arasında iki harfli alfa-2 kodlarından daha iyi bir görsel ilişkiye izin verirler. İlk olarak 1974'teki ilk baskısında ISO 3166 standardının bir parçası olarak dahil edildiler.
Võro Enstitüsü, Võro dilinin ve kültürünün korunması ve geliştirilmesine adanmış bir Estonya devlet araştırma ve geliştirme kurumudur.
Bu sayfa, ISO 639-3 dil kodları listesini içermektedir.
Uluslararası Standartlar Teşkilatı (ISO), ISO 3166 standardı – Ülke ve alt bölümlerinin adlarının temsili için kodlar oluşturmuş ve sürdürmüştür. ISO 3166 standardı üç bölümden oluşur:
- ISO 3166-1, Ülkelerin ve alt bölümlerinin isimlerinin temsili için kodlar – Bölüm 1: Ülke kodları, ülke, özerk bölge, il ve eyalet isimlerinin kodlarını tanımlar. Üç ülke kodu grubu tanımlar:
- ISO 3166-1 alpha-2 – ISO 3166-2 ülke alt bölüm kodlarını ve İnternet ülke üst seviye alan adı oluşturmak için de kullanılan iki harfli ülke kodları.
- ISO 3166-1 alpha-3 – kodlar ve ülke adları arasında 3166-1 alfa-2 kodlarından daha iyi bir görsel ilişkilendirmeye izin verebilecek üç harfli ülke kodları.
- ISO 3166-1 sayısal – Üç basamaklı ülke kodları, Birleşmiş Milletler İstatistik Bölümü tarafından geliştirilen ve sürdürülen kodlarla bağımsızlığı avantajıyla aynı olan ve dolayısıyla Latin alfabesi kullanmayan kişiler veya sistemler için kullanışlı olan üç basamaklı ülke kodları.
- ISO 3166-2, Ülkelerin ve alt bölümlerinin isimlerinin temsili için kodlar – Bölüm 2: Ülke alt bölümleri kodları, ISO 3166-1'de kodlanmış tüm ülkelerin ana alt bölümlerinin adlarının kodlarını tanımlar.
- ISO 3166-3, Ülkelerin ve alt bölümlerinin isimlerinin temsili için kodlar – Bölüm 3: Ülkelerin daha önce kullanılan adları için kod, 1974'teki ilk yayınından bu yana ISO 3166-1'den silinen ülke adlarının kodlarını tanımlar.
ISO 639-5:2008 "Dil adlarının temsili için kodlar - Bölüm 5: Dil aileleri ve grupları için Alfa-3 kodu", Uluslararası Standartlar Teşkilatı (ISO) tarafından yayınlanan oldukça eksik bir uluslararası standarttır. ISO Teknik Komitesi 37, Alt Komite 2 tarafından geliştirilmiştir ve ilk olarak 15 Mayıs 2008'de yayınlanmıştır. ISO 639 standart serisinin bir parçasıdır.