İçeriğe atla

ISO9001:2000

ISO9001:2000

1) ISO 9001-9003 Standartlari kalite sistemi standardi idi. ISO 9001-2000 ise kalite yonetimi standardidir.

2) Yenileme calismalarinin ana amaclarindan birisi, eldeki standartlarin sayisinin azaltilmasidir. Su anda, 27nin ustundeki standardi dort ana standarda indirgeme olcut alınmıştır. Dolayisi ile, eski standartlarin bir bolumu yururlukten kalkmakta ve standart sayisi azaltilmaktadir. ISO9002,9003 ve ISO 10000 serisi standartlarin cogu kaldirilmaktadir. AQAP'larin etkisi ile ISO10012 korunmustur. Diger standartlar sure icinde ya kalkacak veya teknik rapor vb yayinlara donusecektir.Bu arada, eski kilavuzlardan Guide 25, ISO 17025 numarasi ile laboratuvarlarin akredite edilmesini yonlendirmek üzere yayınlanmıştır. Isci sagligi ve Is guvenligide temel etkinlik alanlari icine alinmis olup, halen OHSAS 18001 olarak anilan bu standardin ISO standardi olarak kabul edilmesi beklenmektedir.

3) ISO 9004 ile ISO 9001:2000 ile uyumlu bicime getirilmis ve ISO 9000 ile ISO 14000 arasindakiuyum artirilmistir.

4) Terimler ve tanimlar konusunda birligi saglamak üzere, ISO 9000-1 ve ISO 8402,ISO 9000:2000 basligi altinda birlestirilerek, genisletilmistir.

ISO tarafından yapilmis su aciklamalarin bilinmesinde fayda vardir:

Kalite yonetim sisteminin benimsenmesi, kuruluşun stratejik karari olmalidir. Bir kuruluşun yonetim sisteminin tasarimi ve hayata gecirilmesi, kuruluşun degisen gereksinimleri, kendine ozgu amaclari, sundugu urunler, kullandigi surecler ve kuruluşun buyuklugu ve yapisina gore degisir. ISO 9001:2000 Uluslararasi Standardta belirlenmis olan kalite yonetimi sistemi gerekleri, urun icin olan gerekli tumleyicidir. ISO 9001:2000 birbirine eslik eden iki standardin (ISO 9004:2000) bir bolumudur. Iki standart birlikte kullanilmak üzere tasarlanmissa da ayri da kullanilabilirler. ISO 9001:2000 ile ISO 14001-1996 ile uyumlu duruma getirilerek, her iki standardin birlikte kullanimi kolaylastirilmistir. NOT: Bunun anlami yakin gelecekte, belgeleme islemlerde her iki standartin gereklerinin birlikte aranacagidir. Ortak Denetleme Standardi ISO 19011 bunun gostergesidir. Eski standartlardaki taseron kelimesi terk edilerek su zincir benimsenmistir.[1]

SAGLAYICI > KURULUS > ALICI

Kaynakça

  1. ^ Esin, A, 2004, "ISO 9001:2000 Isiginda Hizmette Toplam Kalite", Ankara, s.31-32

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">ISO</span> uluslararası ölçü standart kurumu

ISO, Uluslararası Standartlar Teşkilatı, Uluslararası Elektroteknik Komisyonu'nun çalışma sahasına giren elektrik ve elektronik mühendisliği konuları dışında, bütün teknik ve teknik dışı dallardaki standartların belirlenmesi çalışmalarını yürütmek gayesiyle resmi olarak 23 Şubat 1947 tarihinde Cenevre'de kurulan uluslararası teşkilât.

"International Organization for Standardization" İngilizce açılımı kısaltılınca "ISO", Fransızca da Organisation internationale de normalisation kısaltılırsa "OIN" olmasından dolayı yunanca "eşit" anlamına gelen "isos" tan türetilerek şu an kullanılan "ISO" olarak adlandırılmıştır. Uluslararası alanda uygulanacak kalite sistem standardı çalışmaları ilk kez merkezi Cenevre'de olan Uluslararası Standartlar Organizasyonu ISO (standart) tarafından başlatılmıştır. ISO (standart), 23 Şubat 1947 tarihinde kurulmuş olup, 135 üye ülkeden oluşmaktadır. Her ülkeden bir üye bulunmaktadır ve her üye eşit oy hakkına sahiptir. Bu amaçla ISO (standart)'nun aktif üyeleri olan ABD, İngiltere, Kanada tarafından bu çalışmaları yürütmek üzere Teknik Komite oluşturulmuştur. Bu komitenin çalışmaları sonucu ISO 9000 Kalite Sistem Standartları Mart 1987'de yayınlanmış ve birçok ülke tarafından benimsenerek uygulamaya geçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">UTP kablo</span>

Unshielded Twisted Pair, dokuz tür olarak üretilen analog veri iletim kablolarından biridir. Kablo içinde bir plastik ile koruma sağlanan türüne STP kablo adı verilir.

<span class="mw-page-title-main">İhlas Haber Ajansı</span> Türk haber ajansı

İhlas Haber Ajansı (İHA), 4 Ocak 1993 tarihinde kurulan Türkiye'nin ilk özel Türk haber ajansı. İhlas Holding'e bağlı olarak Türkiye içinde ve Türkiye dışında 35 ülkede çalışmakta olan bir haber servis sağlayıcısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Oyak-Renault</span>

Oyak-Renault Otomobil Fabrikaları Anonim Şirketi, 1969 yılında Türk Oyak ve Fransız Renault grubunun katılımı ile kurulan şirket, Renault marka binek araçlarının ve mekanik parçalarının üretimi ve ihracatını gerçekleştirmektedir. Şirketin Bursa'da Organize Sanayi Bölgesi'nde kurulu bulunan fabrikası, bugün yıllık yaklaşık 360.000 adet otomobil üretim kapasitesi ile Renault'nun Batı Avrupa dışında en yüksek kapasiteye sahip fabrikası konumundadır. Fabrikada üretilen tüm modeller Avrupa ülkelerinin yanı sıra Bağımsız Devletler Topluluğu ülkelerine ihraç edilmektedir. Oyak-Renault, Türk otomotiv sektöründe otomobil ile birlikte motor, vites kutusu, ön/arka takım, motor beşiği ve yürüyen aksamların üretimini gerçekleştiren tek kuruluştur.

<span class="mw-page-title-main">Müzik Enstrümanları Dijital Arabirimi</span>

Müzik Enstrümanları Dijital Arabirimi ya da kısaca MIDI, elektronik müzik aletleri ve bilgisayarlar arasında gerçek zamanlı veri alışverişini sağlayan, endüstri standardı haline gelmiş yaygın bir iletişim protokolü.

<span class="mw-page-title-main">Türk Akreditasyon Kurumu</span>

Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) 4 Kasım 1999'da 4457 sayılı kanunla Başbakanlığa bağlı olarak kurulan, günümüzde ise Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı ile ilgili olan ve özel hukuk hükümlerine tabi kâr amacı gütmeyen idari ve mali özerkliğe sahip bir kamu kurumudur. Uygunluk değerlendirme kuruluşlarının yeterliliklerinin, uluslararası standartlar esas alınarak değerlendirmesini ve onaylanması görevini yerine getirmektedir. ISO/IEC 17011 standardına uyum sağlamış olan TÜRKAK; Laboratuvar, yetki belgesi ve muayene hizmetlerini yürütecek yurt içi ve yurt dışındaki kuruluşları akredite etmek, bu kuruluşların belirlenen ulusal ve uluslararası standartlara göre faaliyetlerde bulunmalarını ve bu suretle; ürün/hizmet, sistem, personel ve laboratuvar belgelerinin ulusal ve uluslararası geçerliliğini temin etme görevini yürütmektedir.

<span class="mw-page-title-main">HACCP</span>

HACCP, gıda işletmelerinde, sağlıklı gıda üretimi için gerekli olan hijyen şartlarının belirlenerek bu şartların sağlanması, üretim ve servis aşamasında tüketici açısından sağlık riski oluşturabilecek nedenlerin belirlenmesi ve bu nedenlerin ortadan kaldırılması temeline dayanan bir ürün güvenilirliği sistemidir. HACCP, İngilizce Hazard Analysis and Critical Control Point - Tehlike Analizleri ve Kritik Kontrol Noktaları ifadesinin kısaltmasıdır. Sistem, ürün güvenliğini etkileyen tehlikelerin önceden belirlenmesi ve kontrol altına alınmasını sağlayan sistematik bir yaklaşımdır.

<span class="mw-page-title-main">Varan Turizm</span> Seyahat firması

Varan Turizm, 1946 yılında Kadıköy-İzmit arasında faaliyete başlayan İstanbul kökenli karayolu yolcu taşımacılığı firmasıdır. Sektöründe Türkiye'de, telefon ile bilet satışı, internet üzerinden bilet satışı, çift katlı otobüs, şehir içi servis hizmeti, bağımsız otobüs terminali ve konaklama tesisi, non-stop sefer uygulaması gibi hizmetleri ilk kez sunan firmadır. 2016 yılında kapanan şirketin hakları bankaya geçmiş ve 2020 yılı itibarıyla şirket Kemal Soğancı'ya ait olan Varan Grup Turizm A.Ş şirketine devrolmuştur. Varan Turizm 2020 Temmuz ayında 100 milyon liralık otobüs ve altyapı yatırımlarıyla tekrar seferlerine başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Bayındır Sağlık Grubu</span>

Bayındır Sağlık Grubu, Bayındır Holding'e bağlı olarak, ilk kez Bayındır Tıp Merkezi adıyla Ankara'nın Söğütözü semtinde 15 Temmuz 1992 yılında hizmete başlamıştır. Daha sonra Bayındır Hastanesi olarak anılmaya başlamıştır.

Kalite yönetim sistemleri felsefesi, sistemi bir bütün olarak kabul eden ve kaliteyi bu bütünün içindeki her elemanın müşteri odaklı ortak bir fonksiyonu olarak gören bütünsel bir anlayıştır. En genel anlamda, bir kuruluşta hedeflenen kalitenin gerçekleşmesi amacı ile sürdürülen planlı ve sistematik faaliyetlerin bütünüdür. Son zamanlarda kullanımına daha sık rastlanan kalite yönetim sistemleri (KYS), tarihsel gelişim sürecinde; az sayıda çalışanın bulunduğu işletmelerde, müşteri ilişkilerine odaklanan kalite kontrol uygulamaları yapılan Sanayi Devrimi Öncesi, fabrikaların kurulmasıyla birlikte üretimi yapılan ürünlerin kontrolünün yapıldığı Sanayi Devrimi sonrası, Japonya'da istatistiksel sonuçları baz alarak uygulanmaya başlanan Toplam Kalite Yönetimi'nin var olduğu II. Dünya Savaşı sonrası ve TKY'nin daha geniş çapta kullanılmaya başlandığı ve tüm işletmede kalite yönetiminin yapıldığı 1980 sonrası olmak üzere dört döneme ayrılmıştır.

Standardizasyon, belirli bir faaliyetle ilişkin ekonomik fayda sağlamak üzere bütün ilgili tarafların yardım ve işbirliği ile belirli kurallar koyma ve bu kuralları uygulama işlemidir.

Hata türleri ve etkileri analizi; bir sistemin potansiyel hata türlerini analiz etmek için hataları olasılıklarına ve benzerliklerine göre sınıflandıran bir ürün geliştirme ve operasyon yönetim prosedürüdür. Başarılı bir hata türü analizi işi, benzer ürünlerin veya proseslerin geçmiş deneyimlerine dayanarak hata türlerinin tanımlanmasına yardımcı olur, bu hataların sistemden minimum kaynak kullanımı ve çabayla atılmasını sağlar ve bununla beraber geliştirme zamanını ve maliyetini düşürür. Genellikle üretim sektöründe ürünlerin çeşitli aşamalarında kullanılmakla beraber hizmet sektöründe de kullanım alanı artmıştır.

PAS 99 British Standard Institution tarafından yayınlanan kamuya açık bir şartnamedir.

OHSAS 18001, BSI (British Standarts Institute) tarafından yayınlanmış "iş sağlığı ve güvenliği" standardıdır. Bu standardı ISO 9001 veya ISO 14001 gibi standartlardan ayıran önemli unsurlardan birisi; OHSAS 18001'in, ürün veya hizmetin güvenliğinden çok, iş sağlığı ve güvenliğine yönelik olmasıdır. OHSAS 18001; tehlike, tehlike tanımlama, risk ve risk azaltmaya yönelik bir standart olsa da; ISO 9001 ve ISO 14001 ile bir bütün oluştururlar.

ISO 13485, ISO kurumu tarafından yayınlanan, mevzuat amaçları bakımından şartlar başlığına sahip medikal cihaz üreticilerine uygulanabilen kalite yönetim standardıdır.

<span class="mw-page-title-main">DQS</span>

Frankfurt Almanya´da bulunan DQS Holding Limited. Şirketi, QS Şirketler Grubu'nun çatı kuruluşudur. Şirket faaliyetleri; iş sürecini her türlü sertifikalandırma ve kalite yönetim sistemini incelemeyi kapsamaktadır.

ISO 9001:2008 Standardı, 1963'te MIL/Q/9858, 1968'de AQAP standartları(NATO üyesi ülkelerde), 1979'da BS 5750(İngiltere'de), 1987'de ISO 9000 serisi, 1988'de EN 29000 standartları(CEN tarafından), 1988'de TS 6000 Kalite Güvence Sistem standardı olarak yayımlandı.

<span class="mw-page-title-main">Bolu Çimento</span> Türk çimento şirketi

Bolu Çimento 1968 yılında 500.000 TL sermaye ile kurulmuştur. 1 Haziran 1974 yılında ise üretime başlamıştır. Bolu Çimento'nun yıllık klinker üretim kapasitesi 1,5 milyon ton, çimento üretme kapasitesi 4 milyon ton'dur.

ISO 10002 Müşteri memnuniyeti kalite yönetim sistemi, kuruluşlardaki müşteri şikayetlerinin ele alınmasına ilişkin yönergeler içeren ISO standardıdır. İlk versiyonu 2004' te yayınlanmış, ancak 2014 revizyonuyla birlikte daha fazla popülerlik kazanmıştır.