İçeriğe atla

IPv6 Ready Kernel

4.1. IPv6 Hazır Çekirdek

Modern Linux dağıtımlarında zaten IPv6 özelliği derlenmiş bir modül olarak mevcuttur. Fakat, başlangıçta otomatik olarak yüklenmemiş olarak da bulunabilir. Not: Artık kernel 2.2.x serisinde kullanmamalısınız,çünkü bu versiyon artık İpv6 desteği için güncellenmiyor. Aynı zamanda Ipv6 destekleyen 2.4.x serisi son rfc tanımlamalarına göre geliştirilmiştir. Şu an 2.6.x serisini kullanmanızı tavsiye ederiz…

4.1.1 Mevcut Çekirdekte Ipv6 Desteğini Kontrol Etme

Mevcut çekirdeğinin IPv6 desteğinin olup olmadığını kontrol etmek için, /proc-file-system dosyasının içine bakmalısınız. Dosyanın içine bakmak için;

/proc/net/if_inet6

Kısa bir şekilde otomatik test için,

# test -f /proc/net/if_inet6 && echo "Mevcut Çekirdekte Ipv6 Hazır"

Eğer sonuç olumsuzsa büyük bir ihtimal Ipv6 modulü yüklenmemiştir.

4.1.2 IPv6 Modulünü Yüklemeyi Deneme

Çalışan Ipv6 modulünü yüklemeyi deneyebilmek için;

# modprobe ipv6

Eğer sonuç olumluysa, bu modülü, aşağıdaki gibi yazarak listeleyebilirsiniz;

# lsmod |grep -w 'ipv6' && echo "IPv6 modulü başarıyla yüklendi"

Yukarıda gösterilen kontrol başarılı bir şekilde çalışmalıdır.

4.1.2.1 Modulün Otomatik Yüklenmesi

İstenildiğinde Ipv6 modulünu otomatik olarak yüklemek mümkündür.Sadece çekirdek modulü yükleyicisinin yapılandırma dosyasına aşağıdaki satırı eklemek zorundasınız.(genelde /etc/modules.conf veya /etc/conf.modules):

alias net-pf-10 ipv6 # Otomatik Ipv6 Yüklenmesi

Aynı zamanda aşağıdaki satırı kullanarak Ipv6 nın otomatik olarak yüklenmeisini de etkisiz kılmak mümkündür.

alias net-pf-10 off # Otomatik Ipv6 Yüklenimini Etkisiz Kılma

Ek Not: 2.6.x çekirdek serisinde, modul yükleme mekanizması değiştirildi. Yeni yapılandırma dosyası /etc/modules.conf yerine /etc/modprobe.conf olarak adlandırıldı.

4.1.3 IPv6 Yetenekleriyle Çekirdek Derleme

Yukarıda gösterilen sonuçların her ikisi de olumsuzsa ve senin çekirdeğinin hala Ipv6 desteği yoksa, aşağıdaki gibi birkaç seçeneğiniz daha vardır:

  • Ipv6 desteği sağlamayan mevcut dağıtımlardan birini güncelleyebilirsiniz.(yeni üyeler için tavsiye ediliyor.)
  • Yeni bir vanilla çekirdeğini derleyebilirsin(İhtiyacın olduğun seçeneği bilirsen bu yöntem kolaydır.)
  • Linux dağıtımı tarafından verilen çekirdek kaynaklarını tekrar derleyebilirsin(Bazen bu çok kolay değildir.)
  • USAGI uzantılı bir çekirdek derleyebilirsiniz.

Bir çekirdek derlemeye karar verdiysen, daha önce çekirdek derleme deneyimine sahip olmalı ve Linux Kernel HOWTO 6 Mart 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. okumalısınız.

4.1.3.1 Bir Vanilya Çekirdeğini Derleme

IPv6-etkin çekirdek derleme hakkında daha ayrıntılı ipuçlarını IPv6-HOWTO-2#kernel 25 Aralık 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. de bulabilirsiniz.

4.1.3.2 USAGI Uzantılı Bir Çekirdek Derleme

Aynı vanilya çekirdekte olduğu gibi, IPV6 ve çekirdek derlemesiyle benzerlik gösterir.Sadece üst düzey kullanıcılar için tavsiye edilir. Aynı zamanda USAGI project / FAQ 18 Ocak 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. ve Obtaining the best IPv6 support with Linux 17 Ocak 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (Article) (Mirror) bakabilirsiniz.

4.1.4. IPv6-Hazır Ağ Aygıtları

Hemen hemen mevcut tüm ağ aygıtları IPv6 paketlerini transfer etme yeteneğine sahiptir. Mevcut durum hakkında bilgileri IPv6+Linux-status-kernel.html#transport 2 Mayıs 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 'da bulabilirisiniz. Önemli bir konu, bir ıpv6 paketinin çekirdek uygulamasının ağ katmanın yapısı nedeniyle, Ip başlık numarasının(4 yerine 6) kayıtlı olmamasıdır.Taşıma katmanının protokol numarası tarafından kayıtlı olmamasıdır.Bunda dolayı bu şekil protokol numarasını kullanmayan hiçbir taşıma protokolü Ipv6 paketlerini dağıtamaz. NOT: Paket bağlantı üzerinden taşınır fakat alıcı tarafından, paket dağıtımı çalışmayacaktır. (örneğin tcpdump kullanımını görebilirsiniz.)

4.1.4.1 Şu an Bilinmeyen Ipv6 Destekleyen Bağlantıları

  • Seri Hat (SLIP, RFC 1055 / SLIP) SLIPv4 olarak isimlendirilmesi daha iyi olabilir. Aygıt ismi:slX dir.
  • Paralel Hat IP(PLIP), aynı SLİP gibi, Aygıt ismi ise :plipX.
  • Rawip kapsülleme ile ISDN, Aygıt ismi ise :isdnX.

4.1.4.2 Şu an Bilinen Ipv6 Desteklemeyen Bağlantıları

  • syncppp kapsülleme ile ISDN, Aygıt ismi ise ipppX.(ipppd tasarım sorunu, 2.5.x çekirdek versiyonundaki PPP katmanında birleştirilecek.)

IPv6 Desteği Sağlayan Bazı Linux Dağıtımları

  1. https://web.archive.org/web/20070203114704/http://debian.fabbione.net/
  2. http://indra.kusuma.or.id/debian-ipv6/dists/# 6 Aralık 2002 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  3. http://ipv6.indra.kusuma.or.id/debian/ []
  • Ipv6 Geliştiricileri İçin Etkin Paketler (SuSe İçin)
  1. https://web.archive.org/web/20081204162154/http://ftp.suse.com/pub/people/kukuk/ipv6/
  2. ftp://lisa.goe.net/private/bjacke/ipv6/[]
  • 7.x Versiyonlarındaki Geliştiriciler İçin Atkin Paketler (Red Hat İçin)
  1. http://www.netcore.fi/pekkas/linux/ipv6/ 2 Ekim 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  • Red Hat Linux 7.0, 7.1, 7.2 kullanıcıları sürümlerini 7.3 sürümüne güncelleyebilirler.

Kaynakça

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Linux</span> Bir işletim sistemi çekirdeği

Linux ; Linux çekirdeğine dayalı, açık kaynak kodlu, Unix benzeri bir işletim sistemi ailesidir. GNU Genel Kamu Lisansı versiyon 2 ile sunulan ve Linux Vakfı çatısı altında geliştirilen bir özgür yazılım projesidir. Linux ismi ilk geliştiricisi olan Linus Torvalds tarafından 1991 yılında verilmiştir. Günümüzde süper bilgisayarlarda, akıllı cihazların ve internet altyapısında kullanılan cihazların işletim sistemlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Bunlardan en popüler olanı Google tarafından geliştirilen Android işletim sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">Debian</span> Linux çekirdeği kullanan işletim sistemi

Debian, 1993 yılında başlatılmış, Dünya'nın çeşitli bölgelerindeki gönüllüler tarafından hazırlanan; GNU/Hurd, GNU/Linux gibi farklı çekirdek seçeneklerine dayalı tamamen özgür bir Linux dağıtımıdır. En yaygın GNU/Linux dağıtımlarından biri konumundaki Debian, aynı zamanda Elive, Knoppix, Linux Mint, Mepis, Pardus, Parsix, Ubuntu, Peppermint OS ve Xandros gibi birçok GNU/Linux dağıtımına da kaynak teşkil etmekte ve Google başta olmak üzere iyi tanınan birçok Web sitesinde de tercih edilmektedir. Debian, farklı işletim sistemi çekirdekleriyle birlikte AMD64, ARM, DEC Alpha, i386, IA-64, PowerPC, SPARC, MIPS, HPPA, S390 gibi çok sayıda donanım platformunda da çalışabilmektedir. Desteklediği donanım ve çekirdek zenginliğinin yanı sıra Debian'ı diğer dağıtımlara nispetle özgün kılan en önemli husus, dağıtım kapsamındaki yazılımların bütünüyle özgür lisans şartlarına sahip olması, yazılım özgürlüğünü denetlemek ve sürekli kılmaya yönelik bir Debian Sosyal Sözleşmesi'nin bulunmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Gentoo Linux</span> kaynak kod temelli bir GNU/Linux dağıtımı

Gentoo, kaynak kod temelli bir Linux dağıtımıdır. Kaynak kod tabanlı kurulumunun zorluğu sebebiyle, diğer Linux dağıtımları kadar popüler olamasa da; kaynak kurulumlu dağıtımlar arasında en popüleridir. Özelleşmiş Linux dağıtımları hazırlanırken temel olarak kullanılmaya uygundur. Gentoo, adını bir çeşit penguen olan Gentoo Pengueni'nden almıştır.

<span class="mw-page-title-main">IPv6</span> İnternet protokolünün 6. versiyonu

Internet Protocol Version 6 kısaca IPv6, aslında 32 bitlik bir adres yapısına sahip olan IPv4'ün adreslemede artık yetersiz kalması ve ciddi sıkıntılar meydana getirmesi üzerine IETF tarafından geliştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">DHCP</span>

DHCP, ağda bulunan her bir bilgisayarın IP adresi, alt ağ maskesi, varsayılan ağ geçidi ve DNS sunucuları gibi ağ bağlantısı ayarlarının otomatik olarak atamasını sağlar. Bu sayede ağ yöneticileri, ağdaki her bir bilgisayarın IP adresi ve diğer ağ bağlantısı ayarlarını elle girerek zaman kaybetmek yerine, DHCP sunucusu üzerinden bu bilgileri otomatik olarak atayarak daha verimli ve güvenilir bir ağ yönetimi yapabilirler. Bu sayede sistem yönetim işlemi de kolaylaşmış olur. Ayrıca UDP, TCP'ye dayalı herhangi bir iletişim protokolünün ve DNS, NTP gibi ağ hizmetlerinin kullanımına olanak sağlar.

<span class="mw-page-title-main">/dev/random</span>

Unix türevi işletim sistemlerinde, /dev/random yalancı rastsal sayılar üreten bir stream dosyasıdır. Cihaz sürücülerinden ve diğer kaynaklardan toplanan çevresel gürültüye erişim sağlar. Bloklama ile çalışır. /dev/random normalde talep edildiğinden daha az entropi mevcutsa engeller, /dev/urandom tipik olarak asla engellemez, /dev/arandom yeterli entropi ile güvenli bir şekilde başlatılana kadar önyükleme sonrası bloklar ve daha sonra asla bloklanmaz. /dev/random ve /dev/urandom farklı işletim sistemlerinde farklı şekillerde uygulanmaktadır ve pek azı /dev/arandom desteğine sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Linux Mint</span> Linux tabanlı bir işletim sistemi

Linux Mint, Ubuntu ve Debian temel alınarak geliştirilen, masaüstü kullanıcılarına yönelik bir Linux dağıtımıdır. Linux Mint, "güçlü ve kullanımı kolay, hem de modern, şık bir işletim sistemi" olmayı hedeflemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Nexenta OS</span>

Nexenta OS OpenSolaris projesi ile Oracle firmasının Solaris'in kaynak kodlarını açmasından sonra ortaya çıkan OpenSolaris dağıtımıdır. Nexenta OS, Solaris (SunOS) çekirdeğine sahiptir.

Kali; Linux tabanlı, CD'den başlatma seçenekli BackTrack yapımcıları tarafından 2013 yılında oluşturulmuş olan bir güvenlik kontrol işletim sistemi. Offensive Security Ltd. aracılığıyla Mati Aharoni, Devon Kearns ve Raphaël Hertzog tarafından geliştirilmekte ve finanse edilmektedir. İçerisindeki araçlar sayesinde birçok alanda güvenlik testi yapmak ve yazılım geliştirmek mümkün. Masaüstü ortamı olarak KDE, GNOME ve Xfce ortamı bulunmaktadır. Ayrıca 64-bit (amd64), 32-bit (i386), ARM ve Armel alt yapı desteği de vardır.

<span class="mw-page-title-main">Linux-libre</span>

Linux-libre, Linux çekirdeğinin değiştirilmiş sürümlerinden sağlanan bir GNU paketi ve işletim sistemi çekirdeğidir. Bu tasarının hedefi kaynak kodu olmayan, kod şaşırtması bulunan ve özgür olmayan her yazılımın Linux çekirdeğinden çıkarılmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">GNU C Library</span>

GNU C Library, bilinen adıyla glibc, GNU Tasarısı'nın C standart kütüphanesi uyarlamasıdır. Adına rağmen artık doğrudan C++ desteği bulunur. 1990'ların başında Özgür Yazılım Vakfı tarafından GNU işletim sistemi için geliştirilmeye başlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">NDISwrapper</span>

NDISwrapper, Linux işletim sistemlerinde Windows XP ağ aygıt sürücülerinin kullanılmasını sağlayan ücretsiz bir yazılım sürücüsü sarıcısıdır. NDISwrapper, Windows çekirdeği ve NDIS API'lerini uygulayarak ve Windows ağ sürücülerini bu uygulamaya dinamik olarak bağlayarak çalışır. Sonuç olarak, yalnızca Windows tarafından desteklenen komut kümesi mimarilerine dayanan sistemlerde, yani IA-32 ve x86-64'te çalışır.

<span class="mw-page-title-main">XNU</span>

XNU, MacOS işletim sisteminde kullanılmak üzere Aralık 1996'dan beri Apple'da geliştirilen ve Darwin işletim sisteminin bir parçası olarak ücretsiz ve açık kaynaklı yazılım olarak piyasaya sürülen bilgisayar işletim sistemi çekirdeğidir. Ayrıca, iOS, tvOS ve watchOS işletim sistemlerinin çekirdeği olarak da kullanılır. XNU, "X Not Unix"'in bir kısaltmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Discordian takvimi</span> Principia Discordianın 00034. sayfasında belirtilen Discordian (Erisian) takvimi Discordianizm taraftarları tarafından kullanılan alternatif bir takvimdir

Discordian veya Erisian takvimi, bazı Discordianizm taraftarları tarafından kullanılan alternatif bir takvimdir. Principia Discordia'nın 00034. sayfasında belirtilmiştir.

WireGuard, yönlendirilmeli veya köprülü ağ yapılandırmalarında noktadan noktaya (P2P) güvenli bağlantılar oluşturmak için sanal özel ağ (VPN) tekniklerini uygulayan ücretsiz ve açık kaynak kodlu bir yazılım uygulaması ve iletişim protokolüdür. Linux çekirdeği içinde bir modül olarak çalıştırılır ve IPsec ve OpenVPN tünel protokollerinden daha iyi performans hedeflemektedir. Jason A. Donenfeld tarafından yazılmıştır ve GNU Genel Kamu Lisansı (GPL) sürüm 2 altında yayınlanmıştır. Yazılım Mart 2020'nin sonlarında kararlı bir sürüme ulaştı ve Linux çekirdeği 5.6 sürümüne eklendi.

<span class="mw-page-title-main">MX Linux</span>

MX Linux, kararlı Debian'a dayanan ve MX topluluğu tarafından oluşturulan veya paketlenen ek yazılımlarla birlikte temel olarak antiX bileşenlerini kullanan orta ağırlıkta bir GNU/Linux işletim sistemidir. Bu dağıtımların her birinden en iyi araçları ve yetenekleri kullanmak için antiX ve eski MEPIS toplulukları arasında ortak bir girişim olarak ortaya çıkmıştır. Topluluğun belirttiği hedef, "zarif ve verimli masaüstlerini yüksek kararlılık ve sağlam performansla birleştirmek için tasarlanmış bir işletim sistemi ailesi" oluşturmaktır. MX Linux, bağımsız bir KDE Plasma sürümü ve benzersiz bir Fluxbox uygulaması eklediği Xfce masaüstü ortamını ön tanımlı varyant olarak kullanır. Diğer masaüstü ortamları da sisteme eklenebilir veya "spin-off" ISO yansıları kurularak kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Devuan</span>

Devuan, systemd yerine sysvinit, runit veya OpenRC kullanan Debian Linux dağıtımının bir çatalıdır. Devuan, systemd gibi projeler tarafından "kilitlenmeyi" önlemeyi amaçlar ve Linux'u diğer Unix sistemlerinden ayırmaktan kaçınmak için diğer init sistemleriyle uyumluluğu korumayı hedefler.

<span class="mw-page-title-main">Parrot OS</span>

Parrot OS, Debian tabanlı güvenlik, gizlilik ve geliştirme odaklı olmayı amaçlamış Linux dağıtımıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kernel panic</span>

Bir kernel panic, bir işletim sisteminin çekirdeği tarafından, güvenli bir şekilde kurtarılamadığı veya sistemi çalıştırmaya devam etmenin büyük veri kaybı yaşanabilmesinin yüksek bir riske sahip olacağı dahili bir kritik hata tespit edildiğinde alınan bir güvenlik önlemidir. Terim büyük ölçüde Unix ve Unix benzeri sistemlere özgüdür. Microsoft Windows işletim sistemlerindeki eşdeğeri, genellikle "mavi ekran" olarak adlandırılan bir durdurma hatasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Void Linux</span>

Void Linux, sıfırdan tasarlanan ve uygulanan X Binary Package System (XBPS) paket yöneticisini ve "runit init" sistemini kullanan bağımsız bir Linux dağıtımıdır. İkili çekirdek blobları hariç, temel kurulum tamamen özgür yazılımdan oluşur ancak kullanıcılar özel yazılım yüklemek için özgür olmayan resmi bir depoya erişebilir.