İçeriğe atla

IP telefon

Yealink T27G IP Telefon

IP Telefon, VoIP Telefon veya İnternet telefonu, VoIP ile çalışan telefonlara verilen genel isimdir. SIP olarak da isimlendirilir. Eski tip analog telefon hatları (PSTN) yerine, internet veya IP teknolojisi ile çalışan ve IP üzerinden ses iletişim (VoIP) kullanan telefonlardır. Bütün işlevlerinden tam olarak faydalanabilmek için genellikle VoIP Telefon Santralleri (IP Santral) ile birlikte kullanılır. VoIP Ağ Geçidi kullanarak analog telefon santrallerine de bağlanması mümkündür fakat analog telefon santrallerinin teknolojik yetersizliklerinden dolayı telefonların bütün işlevleri tam olarak kullanılmamaktadır.

Günümüzdeki genel olarak, Oturum Başlatma Protokolü (SIP), Sıska İstemci Kontrol Protokolü (SCCP) olmak üzere H.323 gibi iletişim protokollerini kullanabilir. Maliyetsiz oluşu ve düşük donanımlarla da çalışabilmesi nedeniyle IP Telefonların işletim sistemi olarak yoğunlukla Linux tercih edilir. Son yıllarda Android işletim sistemine sahip VoIP Telefonlar da üretilmeye başlanmıştır.[1]

IP Telefon Tipleri

Kullanım amacı veya bağlantı türlerine göre IP telefonlar farklı sınıflara ayrılmaktadır.

  • IP Masa Telefonu
  • Kablosuz IP-Dect Telefon
  • Wi-Fi IP Telefon
  • Video Görüşme imkanı sunan Kameralı IP Telefonlar
  • Skype Uyumlu IP Telefonlar
  • Microsoft Teams ve Office 365 Uyumlu IP Telefonlar
  • Zoom Video Konferans Uyumlu IP Telefonlar
  • IP Telekonferans Telefonları
  • IP Çağrı Merkezi Telefonu

Bunların dışında kullanım amacına göre IP Telefonlar farklı kabiliyetlere de sahip olabilir. Örneğin kablosuz bir kulaklık ile kullanılmak isteniyorsa IP telefon cihazının kendi üzerine bluetooth bağlantı noktası bulunmalı veya USB portuna takılacak bir aksesuar ile bu bağlantı tipini desteklemelidir.

Telefonların çalışabilmesi için gerekli olan enerjiyi bir güç adaptörü sağlayabilir ya da POE uyumlu bir telefon doğrudan ağ hattı üzerinden alabilir. Kablolama maliyetini düşürmek için IP Telefonlar üzerinden PC portu da bulunmaktadır. Bu sayede her çalışanın masasına bir ağ kablosu götürülmesi yeterli olur. Kullanıcı normalde bilgisayarına bağlayacağı ağ hattını önce IP Telefona bağlar, sonra farklı bir kablo ile kendi bilgisayarını telefon üzerindeki PC portuna bağlayabilir. Telefon üzerinden ağ bağlantısı kuran bilgisayarın Gigabit hızında iletişim kurması isteniyorsa Gigabit uyumlu bir IP Telefon tercih edilmelidir.

Bunların dışında otel odaları veya hastane gibi ortamlar için farklı boyut özelliklerde telefonlar bulunmaktadır.

IP Telefon ile Analog Telefon Farkları

Analog telefonların tek amacı çevrilen numara ile çağrı kurarak ses iletişimi sağlamaktır. Daha sonra analog santrallerin kabiliyetine göre çağrı transfer etmeye ve çağrı bekletme özelliklerine sahip oldular. Analog telefonlar için iki bakır telden oluşan telefon kablolamasına ayrıca ihtiyaç duyulur. Bu hatlar olmadan çalışmazlar. Her bir telefon numarası yani telefon hattı için bir telefon kablosuna ihtiyaç duyulur. 10 tane telefon numarası olan bir işletmeye 20 tane bakır tel kablo bağlanması gerekir. Şirket/ofis içerisinde çalışan ve masa telefonuna ihtiyaç duyan her kişinin de masasına kadar da ayrıca kablolama alt yapısı kurmak gerekir. Ayrıca analog bir telefon santraline ihtiyaç duyulur.

Telefonun Yakın Tarihi

Bildiğimiz Klasik telefonlar bize bazı kolaylıklar sağlıyordu. Bunlar arasında en genel olarak sayabileceğimiz özellikler ise Çağrı Bekletme, Çağrı Yönlendirme, Arayanın Numarasını Gösterme. Bununla birlikte Dijital santral'a geçilmesiyle Yerel telefon ağında birçok yeni özellikler hizmete sunuldu.

İnternet Telefonuna Geçiş

İnternet Telefonu aslında bilinenin aksine 1985 lerden bu yana kullanılıyor. Öncesinde güvenli olduğu için askerî makamlar tarafından kullanılan o zamanların bu yeni teknolojisi günümüzdeki halini 2000 yılında aldı ve halk tarafından çok ciddi şekilde kullanılmaya başlandı. Yerel telefon hatlarında dijital santrala geçişte kullanılan yeni bir yöntem olan SIP (Oturum Başlangış Protokolü ) 2000 yılından itibaren İnternet Telefonculuğunda da kullanılmaya başlanınca IP Telefonu dünyasında yeni bir çığır açıldı. Artık arayan kişi oturumu sonlandırabiliyordu.

Bu IP Telefonu ile ilgili yazılım yapan firmaların patlamasına neden oldu. İlk olarak Skype ile Asterix yaptığı önemli anlaşma ile IP Telefonculuğunda yeni bir dönemi başlattılar. Artık Bilgisayar ağları üzerinde ses özgürce dolaşabiliyor ve aramayı yapan kişi aramayı sonlandırabiliyordu.

Örneğin Asterix ilk defa İnternette açık kaynak kodlu IP PBX programını kullanıma açarak şirketlerin İnternet üzerinden hizmet verecek IP Santral yapmasına olanak getirdi. Bu maliyetlerin inanılmaz derecede düşmesine neden oldu.

InfoOcean, Skype, Asterix ve sipx ile birlikte başlattığı yeni telefon çağında yalnız kalmadılar. Hemen ardından Gizmo Project ve diğerleri çığ gibi büyüyen IP Telefonculuğunun temellerini oluşturdular.

Mevcut Servisler

  • Kablosuz ağ üzerinden veya Şirketinizin Sesli Mesaj Sistemi üzerinden Sesli olarak email atmanızı sağlayan Trekmail sistemi. Bakınız: [[Trekmail http://w2.trekmail.com 4 Ocak 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.]]
  • Hiçbir jetona veya bilete ihtiyaç duymadan park ücretini ödeme. Sparking Park
  • Örneğin hastane personeli için güvenlik amaçlı kapıları açmak için Kablosuz IP Telefonu üzerinden çalışan ses kartları. Vocera Comminications

Yakında Beklenen Servisler

  • SMSs İnternet Kısa Mesaj Sistemi. Yol durumunu bildirmek, hava durumunu öğrenmek vs..
  • Mobil Sosyal Ağ kurulumu. Bakınız: Vivox
  • Park Yeri rezervasyoncuları.
  • Trafik Sıkışıklığı uyarıcılar.
  • Yer imleçli kişisel hatırlatıcılar.

İnternet Telefonunun Doğurması Beklenen Problemler

  • Aramayı vergilendirme sorunu doğurması.
  • Herhangi bir kişinin dünya üzerindeki bulunduğu nokta bulunabilir. Kişisel Gizlilik hakkını gasp edebilir.
  • Sürekli olarak takip edilebiliriz. Bunu yapan mevcut programlar bile çıktı. Mesala Google'ın satın aldığı Android sistemi ya da San Fransiscodaki Feeva ağı gibi.
  • Konuşmalarımızın gizliliği ve dinlenebilmesi sorunu bu teknolojide de henüz çözülemedi.

İnternet Telefonuna Olanak Veren Bazı Programlar

WebdeAlo, eBays Skype, Gizmo Project, Vivox, Yahoo Messenger, MSN Messenger, AOL TotalTalk, Paltalk, Sony IVE, Google Talk, Net2phone, spontania video4IM, Spirit, LiveMeeting, NetMeeting, WengoPhone, Serpace Phone.

İnternet Telefonculuğunda Son Gelişmeler

İnternet telefonu üzerine program ve platform geliştiren TellMe ve voxeo programcılar için yeni ürünlerini piyasaya sundu. TellMe'nin Studio paketi size birçok olanak tanıyor. Bununla birlikte açık kaynak kodlu İnternet sanrtali yapan pingtel ve Digium son ürünlerini piyasaya sundu.

Ayrıca bakınız

  • Voip

Kaynakça

  1. ^ "Yealink Android IP Telefonlar". 9 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">VoIP</span>

VoIP, IP üzerinden ses, video veya mesaj gönderilmesidir. İnternet veya bilgisayar ağları üzerinden çalıştığı için genellikle daha ucuz, bazen bedavadır. Bu nedenle günümüzden en çok tercih edilen telekomünikasyon iletişim yönetimidir. Analog hatları VoIP'e dönüştürmek için VoIP Gateway cihazları kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Telefon</span> Birbirinden uzak yerlerde bulunan kişiler ve düzenekler arasında bilgi alışverişini sağlayan elektrikli ses alıp verme aygıtı

Telefon, birbirinden uzak yerlerde bulunan kişiler ve düzenekler arasında bilgi alışverişini sağlayan elektrikli ses alıp verme aygıtıdır. Telefonun çalışmasında ana ilke ağızdan çıkan ses dalgalarının önce elektrik sinyallerine çevrilmesi ve bu sinyallerin çeşitli gönderme yöntemleriyle uzağa iletilmesinden sonra, bu defa da elektrik sinyallerinin yeniden kulakla duyulabilecek ses dalgalarına çevrilmesidir.

<span class="mw-page-title-main">SIP</span>

Oturum başlatma Protokolü (SIP), ses, video ve mesajlaşma uygulamalarını içeren gerçek zamanlı oturumları başlatmak, sürdürmek ve sonlandırmak için kullanılan bir sinyal protokolüdür. VoIP gibi IP üzerinden üzerinden ses, görüntü ve anlık mesaj iletişimi yanı sıra LTE (VoLTE) üzerinden cep telefonu araması için multimedya iletişim oturumlarını sinyalize etmek ve kontrol etmek için kullanılır. Günümüz IP Telefonlarının çoğunluğu SIP Protokolü ile çalışmaktadır. Cisco gibi bazı üreticiler SIP kullanmakla beraber bazı telefon modellerinde SCCP tercih etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">QuteCom</span>

Qutecom ya da eski adıyla WengoPhone, İnternet üzerinden bilgisayarlar arası VoIP görüşmesi yapılmasına olanak veren GNU Genel Kamu Lisansı kapsamında özgür bir yazılımdır. Bilgisayarlar arası görüşmelerinin yanı sıra, QuteCom normal sabit ya da cep telefonları aramayı, SMS mesajları yollamayı ve video görüşmeleri yapılmasını da mümkün kılar. Bu olanakların hiçbiri sizi herhangi bir servis şirketinin hizmetlerine tutsak etmez, Skype gibi kapalı yazılımların aksine istediğiniz SIP hizmet sağlayıcısını seçebilirsiniz.

<span class="mw-page-title-main">Point-to-Point Protokol</span>

Bilgisayar ağlarında Point-to-Point Protokolü, iki ağ geçidi arasında doğrudan bağlantı kurmaya yarayan veri köprüleme protokolüdür.

<span class="mw-page-title-main">Kablosuz uygulama protokolü</span>

Kablosuz uygulama protokolü kablosuz iletişim kullanan uygulamalar için kurulmuş uluslararası bir standarttır. En genel kullanımı bir cep telefonu ya da avuç içi bilgisayardan internet erişimi sağlanmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Telefon santrali</span>

Telefon santrali, birden fazla telefonun birbirini aramasını sağlayan, ses, görüntü ve mesaj iletişimi için aracılık eden ve genellikle iş ortamlarında kullanılan çok hatlı bir telefon sistemidir. İngilizce Private Branch Exchange kelimelerinin baş harfleri olan PBX'in karşılığıdır.

<span class="mw-page-title-main">IPTV</span>

IPTV, İnternet protokolü üzerinden görüntü ve ses aktarımı.

<span class="mw-page-title-main">Uydu interneti</span>

Uydu interneti, uydu üzerinden internet hizmeti alınmasını sağlayan bir sistemdir. Uydu bağlantısı, uydu üzerinden televizyon yayınları alınırken kullanılan çanak antenlere benzer bir anten ile uydu üzerinden yüksek hızlarda veri alıp gönderimini sağlar. Uydu sistemleri çift yönlü ya da tek yönlü olarak ikiye ayrılır. Çift yönlü sistemler uydu donanımı aracılığı ile yüksek hızlarda hem veri göndermenize hem de veri almanıza olanak tanırken tek yönlü bağlantılar yine yüksek hızlarda fakat sadece veri almanıza olanak sağlar. Tek yönlü uydu sisteminde verinin gönderilebilmesi için bir Çevirmeli ağ, GPRS, EDGE vb. bağlantıya ihtiyaç duyulur. Bir web sayfasını açmak Çevirmeli ağ, GPRS, EDGE vb. kullandığınız bağlantı ile gönderilirken karşılığı uydu üzerinden bilgisayara hızlı bir şekilde aktarılır. Ayrıca bazı firmalar internet hizmetinin yanında VoIP, televizyon yayınları hatta canlı yayın geçişleri gibi hizmetler de vermektedir. Bu da uydu internetini telekomünikasyon altyapısı kötü veya olmayan yerlerde kullanımının çok fazla tercih edilmesini sağlamaktadır. Aynı zamanda doğal afetler vb. durumlarda karasal hattın kullanımının imkânsız olması gibi durumlarda ise uydu interneti kesintisiz hizmet vermeye devam eder. Bu da uydu internetinin tercihini bir kat daha artırmaktadır.

Avaya, Amerika Birleşik Devletleri merkezli bir telekomünikasyon ürünleri üreticisidir. Şirket, 1 Ekim 2000 tarihinde Amerika Birleşik Devletleri'nin Kuzey Karolina eyaletindeki Durham ilçesinde kurulmuştur. Firmanın kökenleri Alexander Graham Bell ve AT&T'ye dayanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kablosuz iletişim</span>

Kablosuz iletişim herhangi bir kablolu iletken olmadan iki veya daha fazla nokta arasındaki bilgi aktarımıdır.

<span class="mw-page-title-main">Windows Live Call</span>

Windows Live Call Microsoft'un Windows Live hizmetlerinin bir parçasıydı. Kullanıcılara PC'den PC'ye ve PC'den Telefona sesli ve görüntülü görüşmeler yapmalarını sağlamak için Windows Live Messenger'e entegre edilmiştir. 2 Mayıs 2006 yılı Windows Live Messenger'in Beta 3 güncellemesinde bulundu. Microsoft, kullanıcılara dünyanın herhangi bir yerindeki neredeyse her telefonun çağrılması için bir mikrofon ve hoparlör ve yüksek hızlı bir İnternet bağlantısı bulunan bir bilgisayar kullanmasına izin vermek için dünyanın dört bir yanındaki telekomünikasyon şirketleriyle ortaklık kurdu.

<span class="mw-page-title-main">Skype for Business Server</span>

Skype for Business Server gerçek zamanlı iletişim sunucusu yazılımıdır. Üçüncü şahıs ağ geçidi veya SIP ana hat üzerinden kurumsal anlık mesajlaşma, VoIP, geçici ve yapılandırılmış konferanslar ve PSTN bağlantısı için altyapı sağlar. Bu özellikler insanlar arasında, kuruluşlar arasında, kamuya açık internet veya standart telefonlarda harici kullanıcılar tarafından kullanılabilir. Skype for Business Server 31 Temmuz 2021 tarihinde Skype for Business ile birlikte kullanımdan kaldırılmıştır.

Microsoft NetMeeting Microsoft tarafından geliştirilen ve Microsoft Windows'un birçok sürümünde dahil edilen, durdurulan bir VoIP ve çok noktalı video konferans istemcisidir. Görüntülü konferans için H.323 protokolünü kullanır ve Ekiga, OpenH323 ve Internet Konumlayıcı Hizmeti (ILS) gibi OpenH323 tabanlı istemcilerle yansıtıcı olarak birlikte çalışabilir. Ayrıca, beyaz tahta, uygulama paylaşımı ve dosya aktarımları için T.120 Protokolünün biraz değiştirilmiş bir sürümünü kullanıyor.

<span class="mw-page-title-main">Jami</span>

Jami, SIP uyumlu yazılımsal telefon ve SIP tabanlı anlık mesajlaşma programıdır. Linux, Windows, Mac OS, Android, iOS sürümleri bulunur. Geliştirilmesi Kanadalı Savoir-faire Linux şirketiyle birlikte küresel kullanıcı ve katkıcı topluluğunun yardımıyla yapılmaktadır. Jami, kendini olası özgür Skype ikamesi konumuna koymaktadır.

Skype protokolü, Skype tarafından kullanılan, Skype güvenliği ve işlevselliğinin korunması için tescilli bir İnternet telefon şebekesidir. Protokolün özellikleri Skype tarafından halka açıklanamamıştır ve protokolü kullanan resmi uygulamalar kapalı kaynaklıdır.

<span class="mw-page-title-main">İnternet faks</span>

İnternet faksı veya çevrimiçi faks, standart telefon bağlantısı ve faks makinesi kullanmak yerine, faks göndermek için internet ve internet protokollerinin kullanılmasıdır. İnternet faksının, e-posta gibi internet üzerindeki diğer iletişim araçlarına kıyasla ayırt edici bir özelliği, geleneksel telefon tabanlı faks makineleriyle faks mesajı alışverişi yapabilmesidir.

<span class="mw-page-title-main">VoIP gateway</span>

VoIP Gateway ya da VoIP Ağ Geçidi, VoIP ile çalışan sistemlerin analog ve GSM tabanlı sistemler ile iletişim kurmasını sağlayan port dönüştürücü cihazlardır. Genel olarak IP Ağları ile PSTN

Skinny Client Control Protocol (SCCP), orijinal olarak Selsius Systems tarafından geliştirilen ve Cisco Systems tarafından 1998'de satın alınan tescilli bir ağ terminali kontrol protokolüdür.