İçeriğe atla

IPFilter

IPFilter
Geliştirici(ler)Darren Reed
Güncel sürüm5.1.1 / 30 Ocak 2012 (12 yıl önce) (2012-01-30)
İşletim sistemiFreeBSD, NetBSD, Solaris, illumos, Linux, HP-UX
TürPaket filtreleme
LisansBSD Lisansı
Resmî sitesiphildev.net/ipf/
Kod deposu Bunu Vikiveri'de düzenleyin

IPFilter (yaygın olarak ipf olarak anılır) birçok Unix benzeri işletim sistemleri için güvenlik duvarı hizmetleri ve Ağ adresi dönüşümü (NAT) sağlayan açık kaynaklı bir yazılım paketidir. Yazar ve yazılım sürdürücüsü Darren Reed'tir. IPFilter hem IPv4 hem de IPv6 protokollerini destekler ve durum bilgisi olan bir güvenlik duvarıdır.

IPFilter, FreeBSD, NetBSD, Solaris 10 & 11 ve illumos ile birlikte gelmektedir. Eskiden OpenBSD'nin bir parçasıydı, ancak Mayıs 2001'de Theo de Raadt ile Reed arasındaki tartışmalar sona erdikten sonra lisansıyla ilgili sorunlar nedeniyle kaldırıldı.[1] DragonFly BSD, Mayıs 2011'de IPFilter için desteğini kaldırdı.

IPFilter, çalışma zamanı yüklenebilir bir çekirdek modülü olarak yüklenebilir veya her çekirdeğin özelliklerine ve kullanıcı tercihlerine bağlı olarak doğrudan işletim sistemi çekirdeğine dahil edilebilir.

Yazılım belgeleri, mümkünse modül yaklaşımını önerir.

IPFilter'ı desteklediği bilinen işletim sistemleri şunlardır:

  • AIX 5.3 ML05
  • BSD/OS 1.1 – 4
  • DragonFly BSD 1.0–2.10 (Mayıs 2011'den beri desteği yoktur)
  • FreeBSD 2.0.0–11.0
  • illumos
  • IRIX 6.2, 6.5
  • HP-UX 11.00
  • Linux kernel 2.4–2.6
  • NetBSD 1.0–7.0
  • OpenBSD 2.0–2.9 (Mayıs 2010'dan beri desteği yoktur)
  • OpenSolaris
  • OpenIndiana
  • QNX 6 port
  • Solaris 2.3–11
  • SunOS 4.1.3–4.1.4
  • Tru64 UNIX 5.1a
  • UnixWare 7.1.4 (MP2 ve üst sürümleri)

Ayrıca bakınız

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ "OpenBSD tavsiye mesajı: IPF'yi kaldırın". 21 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Haziran 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">GNU</span> bilgisayar işletim sistemi

GNU; çekirdeği, sistem araçlarını, açıcılarını, kütüphanelerini ve son kullanıcı yazılımlarını içeren, GNU Tasarısı kapsamında geliştirilen bir işletim sistemidir. İsminin açılımı "GNU's Not Unix" dir. Bu ismi almasındaki sebep de tasarımının Unix'e benzerken kendisinin özgür yazılım olması ve herhangi bir UNIX kodunu içermemesidir.

<span class="mw-page-title-main">Unix</span>

UNIX türevi işletim sistemleri çok işlemcili çok pahalı makinelerden tek işlemcili, basit ve çok ucuz ev bilgisayarlarına kadar pek çok cihaz üzerinde çalışabilen esnek ve sağlamlığı çok değişik koşullarda test edilmiş sistemlerdir. Fakat özellikle kararlı yapısı ve çok kullanıcılı-çok görevli yapısıyla çok işlemcili sunucularda adeta standart haline gelmiştir ve özellikle akademik dünyada iş istasyonları üzerinde çok yaygın bir kullanım alanı bulmuştur. UNIX, Interdata 7/32, VAX ve Motorola 68000 arasında hızla yayıldı.

<span class="mw-page-title-main">OpenBSD</span> güvenlik odaklı Unix-benzeri işletim sistemi

OpenBSD, Berkeley Yazılım Dağıtımına dayalı ücretsiz ve özgür Unix benzeri bir işletim sistemidir. Theo de Raadt tarafından 1995 yılında NetBSD işletim sistemi projesinden çatallanarak oluşturulmuştur. De Raadt'a göre OpenBSD güvenlik önlemleri geliştirmek için bir araştırma işletim sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">Oracle Solaris</span>

Solaris, ilk olarak Sun Microsystems tarafından geliştirilmiş, UNIX tabanlı bir işletim sistemidir. 1993 yılında halefi olan SunOS işletim sisteminin yerini almıştır. Ocak 2010'da Oracle firmasının Sun firmasını satın almasıyla Oracle Solaris olarak anılmaya başlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">UNIX Sistem V</span>

Unix System V ya da SysV, daha seyrek olarak System 5 olarak adlandırılan, UNIX işletim sisteminin sürümlerinden biridir. Esasen AT&T tarafından geliştirilmiş olup 1983 yılında piyasaya sürülmüştür. 4 ana versiyonuyla piyasaya sürülen sistem birçok Unix özelliğini içinde barındırmaktadır: IBM'in AIX, Hewlett Packard Enterprise'ın HP-UX ve Oracle'ın Solaris, ayrıca OpenSolaris'ten kısımlanmış ücretsiz yazılım illumos.

<span class="mw-page-title-main">POSIX</span>

POSIX, UNIX için "taşınabilir işletim sistemi arabirimi".

<span class="mw-page-title-main">Nexenta OS</span>

Nexenta OS OpenSolaris projesi ile Oracle firmasının Solaris'in kaynak kodlarını açmasından sonra ortaya çıkan OpenSolaris dağıtımıdır. Nexenta OS, Solaris (SunOS) çekirdeğine sahiptir.

Bilgi işlem platformu, bir uygulama yazılımı çalıştırmak için donanım mimarisi ve bir yazılım çerçevesi, yazılım, çeşitli bazı kombinasyon veya sıralamalarını içermektedir. Tipik platformlarda bir bilgisayar mimari, işletim sistemi, programlama dilleri ve ilgili kullanıcı arabirimi içerir.

<span class="mw-page-title-main">Unix benzeri</span>

Unix benzeri işletim sistemi, resmi bir UNIX markası olmamasına karşın Unix sistemine benzer şekilde çalışan işletim sistemleridir. Unix benzeri bir yazılım, Unix komut ve kabuğuna benzer işlevlere sahiptir. Bu terimin kullanımı için bir standart yoktur ve bir yazılımın veya işletim sisteminin Unix benzeri olarak adlandırılıp adlandırılamayacağı üzerine farklı görüşler vardır.

<span class="mw-page-title-main">Squid (yazılım)</span>

Squid, HTTP ve FTP gibi web servisleri için proxy önbellekleme yapan aynı zamanda internet çıkışlarınızı filtreliyerek yönetmenizi sağlayan bir proxy server’dır. Öncelikli olarak HTTP ve FTP için kullanılsa da, TLS, SSL, Internet Gopher ve HTTPS gibi birkaç farklı protokole de sınırlı bir şekilde destek sağlayabilmektedir. Squid başta Unix türevi işletim sistemleri için bir daemon olarak tasarlanmıştır. 2.7 versiyonu ile windows port eklenmiştir. Yeni versiyonlar Cygwin ortamını kullanan windowslar için çalışabilmektedir. Squid GNU Genel Kamu Lisansı altında yayınlanan bir özgür yazılımdır.

<span class="mw-page-title-main">KVM (Çekirdek tabanlı sanal makine)</span>

Çekirdek tabanlı sanal makine  Linux çekirdeği için geliştirilen ve onu bir üstsisteme dönüştüren bir sanallaştırma altyapısıdır. Linux çekirdeğine 5 Şubat 2007'de 2.6.20 sürümüyle birlikte tamamen eklenmiştir. KVM kullanılabilir olmak için donanım sanallaştırma özelliğine sahip bir işlemciye ihtiyaç duyar. KVM ayrıca FreeBSD ve illumos'a yüklenebilir çekirdek modülleri olarak da aktarılmıştır.

uname

uname (veya unix name) - Unix ve Unix benzeri işletim sistemleri bir yazılım konsol programı olup, sistem hakkında bilgi verir. Geçerli makine ve üzerinde çalışdığı işletim sistemi hakkında isim, sürüm ve diğer ayrıntıları yazdırır. uname sistem çağrısı ve komut PWB / UNIX ile ilk kez ortaya çıktı. Her ikisi de POSIX tarafından belirtilir.

PF, BSD lisanslı bir stateful paket filtresi olup, güvenlik duvarı için merkezi bir yazılım parçasıdır. Netfilter (iptables), ipfw ve ipfilter ile karşılaştırılabilir.

<span class="mw-page-title-main">XNU</span>

XNU, MacOS işletim sisteminde kullanılmak üzere Aralık 1996'dan beri Apple'da geliştirilen ve Darwin işletim sisteminin bir parçası olarak ücretsiz ve açık kaynaklı yazılım olarak piyasaya sürülen bilgisayar işletim sistemi çekirdeğidir. Ayrıca, iOS, tvOS ve watchOS işletim sistemlerinin çekirdeği olarak da kullanılır. XNU, "X Not Unix"'in bir kısaltmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ipfirewall</span>

ipfirewall veya ipfw bir FreeBSD IP, durum bilgisi olan güvenlik duvarıdır, paket filtresi vardır ve trafik yönetimi kolaylığı sağlar. Kural kümesi mantığı, IPFilter hariç diğer birçok paket filtresine benzemektedir. ipfw, FreeBSD gönüllüleri tarafından yazılmakta ve yönetilmektedir. Sözdizimi, gelişmiş filtreleme özelliklerinin kullanılmasını ve böylece kullanıcıların gelişmiş gereksinimlerinin karşılamasını sağlar. Yüklenebilir bir çekirdek modülü olarak kullanılabilir veya çekirdeğe dahil edilebilir; mümkünse yüklenebilir bir çekirdek modülü olarak kullanılması şiddetle önerilir. ipfw, 2011'deki Mac OS X 10.7 Lion sürümüne kadar Mac OS X'in yerleşik güvenlik duvarıydı. Tıpki FreeBSD gibi ipfw de gibi açık kaynak kodludur. M0n0wall ve FreeNAS dahil olmak üzere birçok FreeBSD tabanlı güvenlik duvarı ürününde kullanılmaktadır. IPFW'nin erken bir sürümü Linux için ilk güvenlik duvarı uygulaması olarak kullanıldı. Modern bir ipfw portu ve dummynet trafik şekillendirici Linux ve Microsoft Windows için kullanılabilir. wipfw, ipfw'nin eski (2001) sürümünün bir Windows bağlantı noktasıdır.

OpenWindows, SunView, NeWS ve X Window System protokollerini birleştiren Sun Microsystems iş istasyonları için tasarlanmış ve artık geliştirilmesi devam etmeyen bir masaüstü ortamıdır. OpenWindows, Solaris 9'da Common Desktop Environment (CDE) ve GNOME 2.0 lehine kaldırılıncaya kadar SunOS 4 ve Solaris işletim sistemlerinin sonraki sürümlerine dahil edildi.

SunOS, Sun Microsystems tarafından iş istasyonu ve sunucu bilgisayar sistemleri için geliştirilmiş Unix temelli bir işletim sistemidir. SunOS adı genellikle yalnızca BSD temelli 1.0 ila 4.1.4 sürümlerine atıfta bulunmak için kullanılırken, 5.0 ve sonraki sürümleri UNIX System V Sürüm 4'ü temel alır ve Solaris markası altında pazarlanır.

Illumos kısmen ücretsiz ve açık kaynaklı bir Unix işletim sistemidir. Sistem V Sürüm 4 (SVR4) ve Berkeley Yazılım Dağıtımı'na (BSD) dayanan OpenSolaris'e dayanmaktadır. Illumos bir çekirdek, aygıt sürücüleri, sistem kütüphaneleri ve sistem yönetimi için yardımcı yazılımlardan oluşur. Bu çekirdek, Linux çekirdeğinin farklı Linux dağıtımlarında kullanılmasına benzer bir şekilde, birçok farklı açık kaynaklı illumos dağıtımının temelini oluşturmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">DragonFly BSD</span> Ücretsiz ve açık kaynaklı Unix benzeri işletim sistemi

DragonFly BSD, FreeBSD 4.8'den çatallanmış özgür ve açık kaynaklı Unix benzeri bir işletim sistemidir. 1980'lerin sonunda ve 1990'ların başında bir Amiga geliştiricisi ve 1994 ile 2003 arasında FreeBSD geliştiricisi olan Matthew Dillon, Haziran 2003'te DragonFly BSD üzerinde çalışmaya başladı ve 16 Temmuz 2003'te FreeBSD posta listelerinde duyurdu.

<span class="mw-page-title-main">Common Desktop Environment</span>

Common Desktop Environment, Unix ve OpenVMS için Motif pencere öğesi araç setini temel alan bir masaüstü ortamıdır. UNIX 98 İş İstasyonu Ürün Standardının bir parçasıydı ve uzun bir süre ticari Unix iş istasyonlarıyla ilişkili Unix masaüstü oldu. Yüzyılın başlangıcından sonra büyük ölçüde CDE'nin yerini alan KDE ve GNOME masaüstü ortamı gibi ardıl projelerin ilk uygulamalarını etkilemeye yardımcı oldu.