İçeriğe atla

IMI Desert Eagle

Desert Eagle

Çeşidi Yarı otomatik tabanca
Uyruğu  ABD
 İsrail
Üretim tarihi
Tasarımcı Magnum Research ve Israel Military Industries
Tasarlandığı tarih 1979-1982
Üretildiği tarih 1982-günümüze
Çeşitleri Mark I
Mark VII
Mark XIX
Özellikler
Ağırlık Mark VII
  • 1,766 g .357 Magnum
  • 1,897 g .44 Magnum

Mark XIX

  • 1,998.6 g
Uzunluk Mark VII
  • 270 mm

Mark XIX

  • 273 mm (152 mm'lik namlu)
  • 375 mm (254 mm'lik namlu)

Mühimmat
Etkili menzil 50 metre civarı,max. menzil: 200 m

Desert Eagle (Çöl kartalı), Amerikalı tasarımı, İsrail yapımı yarı-otomatik bir tabancadır. 357'lik, 41'lik, 44'lük, 440 Cor-bon ve 50 AE kalibrelik mermi kullanan modelleri bulunur. 357 kalibrelik versiyonu 9,41'lik ve 44'lüğü 8, 440 Cor-bon ve 50 AE (Action Express) kullanan modeli de 7 mermi alır. Kullandığı mermilerden dolayı çok güçlü bir tabancadır ancak 50 AE kullanan versiyonun geri tepmesinin yüksek olması, silahın oldukça ağır ve büyük olması nedeniyle kullanışlı değildir. Bu silahın çeşitli ağırlıkları vardır. 1–2 kg arasındaki çeşitleri silahın gerçekten kuvvetli olduğunu gösteriyor.

Ancak geri tepmesinin yüksek oluşu sadece 50 AE kullanan uyarlamasında geçerlidir, özellikle birçok silah kullanıcısı 357.'lik versiyonun geri tepmesinin standart 9 mm tabancalardan daha az olduğunu söylemektedirler.[] Televizyon programları, filmler ve video oyunları sayesinde ünlü olmuş; özellikle de çok büyük ve ağır olması nedeniyle kullanışlı olmayan bir silahtır. Namlusu blok döküm ve tek parçadır. Önden bakıldığında üçgen şeklindeki tasarım, namlunun çabuk soğumasında büyük rol oynar.

Genel özellikler

Desert Eagle'nin patenti

Patlayan fişek gazı tazyiği ile çalışan yarı otomatik bir tabancadır. Atış isabeti oldukça yüksektir. Etkili mesafesi 152 mm'lik namlularda yaklaşık olarak 200 metredir. Çokgenli yiv hadve boyu sayesinde namlunun aşınması azalmakta ve de namlu içi ile mermi arasındaki uyumluluk zenginleştirilmekte ve bu da atış isabetini oldıkça yüksek kılmaktadır. Tetik köprüsü iki el şeklinde kullanmalı olarak tasarlanmıştır. Kabzası da son derce rahattır ve hızlı şekilde tabancayı kullanmaya müsaittir. Tabancanın şarjöründe mermi bittiği zaman diğer yarı otomatik tabancalarda olduğu gibi sürgüsü açık kalmaktadır. Sadece standart üretim mermileri ile çalışabilir. Tabanca hem sağ hem de sol el ile kullanılacak kadar rahat bir silahtır. Eğer tabanca emniyete alınırsa, diğer horozlu tabancaların aksine ateşleme iğnesi çalışmaz. Bu yüzden oluşabilecek kazalara karşı örneğin tabancanın düşmesi halinde tabanca ateş almaz. Oldukça yüksek kalite çelikten imal edilmiştir.

.357 Magnum, 1983'te imal edildi ve iyi bir şekilde satıldı.[] Daha sonra 1987'de daha güçlü olan 44 Magnum imal edildi. 1991'de ise Desert Eagle, .50 kalibre mermi ile sunuldu. Geri tepme diğer tabancalarla kıyas edilirse oldukça fazladır.

Amerika fikrince tasarlanmış fakat İsrail tarafından üretilen geliştirilen bir tabancadır. Lazer ve de dürbün takılabilme özelliğine sahiptir.

Mark I, Mark VII ve Mark XIX olmak üzere üç farklı versiyonu mevcuttur. Mark I ve VII 357,41 ve 44 magnum özelliğine sahip olmasına rağmen artık üretilmemekte. Mark XIX serisi ise .50 kalibre ile özdeşleşmiştir. Gerçi Mark VII de 50 kalibre özelliğine sahip olmasına rağmen Mark XIX ile bu daha fazla bilinmektedir. Kendine özgü parçaları vardır ve diğer bir tabancaya ait olan parçalar ile çalışmaz; örneğin namlusu, şarjörü, sürgüsü gibi. En fazla üne sahip parçası, 152 mm'lik namlusudur. Gaz basıncıyla çalıştığından ötürü temizleme ve bakım isteyen bir tabancadır. Diğer tabancalar gibi ihmale gelmez.

Ayrıca;

  • Bazı çelik yelekleri delebilir. FN Five Seven'dan 1.260 gr daha ağırdır.
  • Türk polisinin de kullandığı hafif-makineli IMI Uzi'den daha ağırdır.
  • İki Desert Eagle AK-47, M16 vb. birçok tüfekle eşit ağırlıkta oluyor.
  • Çoğu tabancadan daha ağır olmasına rağmen, onlardan kısa bir menzili var.
  • Steyr TMP'den tam 750 gram ağırdır. TMP ise bir makineli tabancadır.
  • PP-2000'den 650 gram daha ağırdır. PP-2000 ise bir çeşit tabancadır. Buna rağmen menzili 9x19 mm Parabellum'luk PP-2000'lerden düşüktür. 9x19mm Parabellum mermisi kullanan PP-2000 ve MP-5'in, 9x19mm Parabellum'un en hızlı olanı +P+ JHP'den kullanırsa, PP-2000'in ve MP-5'in merminin doğal çıkış hızını (440 m/s) büyük bir oranda hızlandırmasıyla birlikte 9x19 mm Parabellum'luk MP-5 ve PP-2000, bazı çelik yeleklerden 3 kat daha dayanıklı kevlar yeleğini bile delebilir. Ama .50 AE'lik Desert Eagle, kevları delemez.

Benzer modeller

Magnum Research firması tarafından üretilen iki model söz konusu tabancayla anılırlar bunlar Jericho 941 ve Micro Desert Eagle'dır. Jericho 941 9x19 Parabellum, .41 AE ve .45 ACP kalibrelerinde üretilen ve normal boyutlarda iki kademeli horoz ve tek parça altıgen yiv-setli namluya sahip yüksek isabet oranında bir tabanca ancak micro desert eagle küçük kısa menzilli .680 ACP kalibresinde üretilen yakın mesafe nefsi müdafa hafif bir tabancadır ve sadece piston yapısı Desert Eagle'a benzer.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Steyr Aug</span> Avusturya yapımı saldırı tüfeği

Steyr AUG, Avusturya yapımı bir bullpup saldırı tüfeği. 1970'lerde tasarlanan ve 1978'den bu yana Steyr Mannlicher firması tarafından üretilen 5,56mm'lik tam otomatik bir silahtır. 1977 yılında Strumgewehr 77 adıyla Avusturya ordu servisine kabul edilen AUG'un üretimine 1978 yılında başlandı. Dünyadaki bullpup tasarıma, yani şarjör yerinin tetik yerinin arkasında olma özelliğine sahip ilk tüfek olma özelliğini taşır. Avusturya, Avustralya, Yeni Zelanda, İrlanda ve Lüksemburg orduları tarafından kullanılmaktadır.

Ateşli silahlar, barut gazının itici gücüyle mermi atan bütün silahların genel adıdır. Ateşli silah denince, genellikle bir kişi tarafından taşınabilen küçük çaplı silahlar akla gelse de ateşli silahlar kategorisi; büyük toplardan tüfeklere, av tüfeğine ve tabancaya kadar her türde ve boyuttaki silahları kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Tabanca</span> Şarjörlü ve toplu olmak üzere ikiye ayrılan kısa namlulu ateşli silah

Tabanca; kısa namlulu, ateşli silah.

<span class="mw-page-title-main">Mermi</span> ateşli silahlarda kullanılan fişeğin atış anında namludan fırlatılan bileşeni

Mermi, ateşli silahlarda kullanılan fişeğin atış anında namludan fırlatılan bileşenidir. Ateşli silahlar tarafından atılan delici, patlayıcı madde, kurşun. Küçük çaplı ateşli silahlar ile ağır ateşli silahların mermileri farklıdır. Tüfek, tabanca gibi küçük silahların mermisi çarpma etkisiyle hedefi deler. Büyük çaplı, ağır ateşli silahlar olan topların mermileri ise hedefi bulduğunda ya da havada patlar.

<span class="mw-page-title-main">FN Five-seveN</span> Belçika yapımlı yarı-otomatik tabanca

FN Five-SeveN, FN Herstal tarafından üretilen Belçika yapımı bir yarı otomatik tabancadır. Silah, 1990'larda geliştirilmiş olup adını 5,7 mm'lik mermi çapından almaktadır ve ticari marka büyük harf kullanımı stili üreticinin baş harfleri olan FN'i vurgulanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Vickers (makineli silah)</span>

Vickers makineli tüfeği ya da Vickers silahı, Vickers Limited firması tarafından Birleşik Krallık Ordusu için üretilen, su soğutmalı namluya sahip .303 inç (7.7 mm) mermi atabilen bir Makineli tüfekti. Makineli tüfek için 4 ila 6 kişilik bir mürettebat gerekiyordu. Bir kişi ateş ediyor, bir diğeri mühimmatı besliyor ve geri kalanı da silah taşınacağı zaman yardım ediyordu.

<span class="mw-page-title-main">Luger P08</span> Alman kökenli yarı-otomatik tabanca

Parabellum-Pistole, Pistol Parabellum, Luger P08 ya da popüler adıyla Luger; 1898 yılında Georg Luger tarafından patenti alınmış, Alman silah üreticisi Deutsche Waffen- und Munitionsfabriken (DWM) tarafından 1900 yılından itibaren üretilmiş; yarı otomatik, kendini dolduran tabanca. 20. yüzyılın ilk yarısında siviller ve ordu mensupları için popüler bir silah olmuştur.

Mauser C96, 1896 ile 1937 yılları arasında Alman silah fabrikası Mauser tarafından üretilen yarı otomatik tabanca. Lisanssız kopyaları Çin ve İspanya tarafından 20. yüzyılın ilk yarısında üretilmiştir. Mauser C96'yı diğer silahlardan ayıran en önemli özellikleri tetik önündeki şarjörün sabit, namlusunun diğer tabancalardan daha uzun ve arkasına dipçik takılabilir olmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Drilling</span> av tüfeği

Drilling, ilk olarak 19. yüzyılın ortalarında Almanya'daki Sulh bölgesinde silah imalatı yapan atölyelerde üretilen üç namlulu av tüfeği türüdür. Gelenkesel yan yana çift namlulu kırma tip av tüfeğinin namlusunun altına üçüncü bir yivli mermi namlusu eklenerek elde edilen silah türüdür. Hem saçma atan av tüfeği, hem de yivli mermi atan silah olması dolayısıyla avcıya birçok avantaj sağlaması bu silahın popüleritesini arttırmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Makineli tabanca</span>

Hafif makineli silah, tabanca mermisi kullanan, otomatik tüfeklerden daha küçük boyutlarda olan ve genellikle yakın çatışmalar ve baskınlar için tasarlanmış silah türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Barrett M82</span>

M82, Heavy SASR (Special Application Scoped Rifle) özel amaçlı ağır dürbünlü tüfek. Amerikan Barrett Firearms şirketi tarafından geliştirilmiştir. Amerikan özel kuvvetleri dışında çeşitli ülkelerin silahlı kuvvetleri tarafından kullanılmaktadır. .50 kalibrelik (12.7mm) (.50 BMG) mermi kullanmaktadır. Şarjör kapasitesi genellikle 10'dur fakat 5 mermi alan versiyonları da vardır. Tüfeğin namlusu ufak bir sahra topu gibidir ve mermiyi ateşledikten sonra namlu geriye doğru kuvvetli bir tepme yaratır. Fakat kuvvet sahra toplarındaki gibi bir yayla emilir. Etkili menzili M82A1 versiyonunda 1800 m, M82A2 versiyonunda 2000 m,M82A3 versiyonunda 1968 m, M107 versiyonunda 1830 metredir. Şarjörü boş iken ağırlığı 14 kilogram, A1 versiyonunda 13.5 kg, M107 versiyonunda 12.9 kg, A2 versiyonunda ise 14.75 kilogramdır. .50 BMG mermisi çarptığı düşmanın uzuvlarını koparacak ve başını tamamen parçalayacak kadar güçlüdür. Hafif zırhlı araçları delebilir. Çok ağır olması sebebiyle bullpup tarzında olan M82A2 versiyonu üretimden kaldırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">IMI Uzi</span> 1950 yılında üretilmeye başlanmış bir hafif makineli silah

Uzi,, Teğmen Uziel Gal tarafından 1948 yılında tasarlanıp 1950 yılında üretilmeye başlanmış bir hafif makineli silahdır. Bu silah hafif makineli silahlar için devrim yaratacak, yıllarca kullanılacak bir silahtı. 1950 yılında ise bu hafif-atışlı silah IMI tarafından denenmek üzere kabul edildi ve seri üretimine geçildi. Zamanla .45 ACP, .41 AE gibi kalibreler üzerinden de üretilmeye başlandı.

<span class="mw-page-title-main">Beretta 92</span>

Beretta 92 yarı otomatik tabancalar sınıfındadır. İtalyan silah firması Beretta tarafından tasarlanıp üretilmiştir. Beretta 92 modeli 1972 yılında tasarlanmış ve sonrasında pek çok variant ve kalibrede üretime geçilmiştir. ABD Silahlı kuvvetleri tarafından kullanılması ile ünlenmiştir. ABD silahlı kuvvetleri 1985 yılında m1911 tabancası yerine beretta 92 ve M9 tabancalarını kullanmaya başlamıştır. 1975-1976 yılları arasında sadece 5000 adet üretilmesine rağmen değişik modelleri ve kalibreleri vardır. kalibreleri ise şöyledir:

<span class="mw-page-title-main">.22LR</span>

.22 LR olarak adlandırılmakta ve kısaca .22LR olarak bilinmektedir. Metrik karşılığı 5.6x15mm'dir. .22 kalibre ilk olarak 1857 yılında amerikan Smith&Wesson firması tarafından "Smit&Wesson .22" fişeği olarak tasarlanmış olup daha sonra 1887'de J. Stevens Arms & Tool Company tarafından .22 Long fişeğinin kovanı ve .22 Extra Longın mermi çekirdeğinin kombinasyonu ile üretilmiştir ve Yüz yıldan fazladır bu kalibre, tabancanın yanı sıra revolver, yivli tüfek ve hatta av tüfeklerinde dahi kullanılmaktadır. .22LR Kenardan ateşlemeli sistem (Rimfire) özelliğine sahip olması ve çok küçük bir kalibre olması nedeniyle maliyeti çok düşüktür.

<span class="mw-page-title-main">.50 AE</span>

.50 AE: AE "Action Express" ibaresinin baş harflerinden oluşmuş bir kısaltmadır. Bu kalibre 1988'de özellikle Desert Eagle tabancasında kullanılmak üzere Evan Whildin of Action Arms tarafından .44 Magnum kalibresi geliştirilip güçlendirilerek üretilmiştir. Bu kalibreyle üretilen Desert Eaglelar çok güçlüler ancak güçleriyle beraber sert bir geri tepmeye sahipler. Ancak Desert Eagle gibi sivil kullanıcılar için tasarlanmış ve hiçbir ordu veya polis teşkilatında kullanılmayan bir tabanca için ciddi bir üne sahip olmuş ve özellikle filmler ve oyunlar vasıtasıyla dillere düşmüştür. Desert Eagleın genel yapısı böyle olsa da bu kalibreyle üretilen Desert Eaglelar düşük isabet oranı ve kısa bir etkili menzile sahipler ancak yakın mesafeden ciddi bir yaralanmaya ve hasara neden olmakta ayrıca ateş edilmesiyle ortaya çıkan kurşun patlama sesi hiçbir tabancada olmayacak kadar fazla ve ürkütücü niteliktedir ve bu da bu kalibrenin avcılar ve nefsi müdafaa gibi bir nedenden dolayı silah bulunduran kişilere hitap etmesine neden olmuştur.ABD yasaları gereği bir tabancanın maksimum çapı ½ inç olabileceği için bundan daha büyük bir çap ile üretilememiştir. Anlatıldığı gibi çapın aslında sadece büyüklüğünden dolayı piyasa çekiciliği ön plandadır fakat fazla kullanışlı bir kalibre değildir.

<span class="mw-page-title-main">Makineli silah</span>

Makineli silah, tam otomatik ve/veya portatif silahtır, genellikle şarjör, mermi kayışı veya büyük kapasiteli magazinlerden mermi alarak ve yine genellikle dakikada birkaç yüz mermi atma oranıyla tasarlanmışlardır. İlk makineli tüfekler bir el kolunun çevrilmesi gibi, manuel olarak kullanılıyordu. Birleşik Devletler kanunlarında terim olarak, özellik kullanılmamak suretiyle tam otomatik silahları tanımlar, örneğin medya haberlerinde veya yasal kodlarda.

9×18mm Makarov, Sovyet Ordusu ve diğer Varşova Paktı kuvvetlerinin standart tabanca mühimmatıydı. Sovyetler Birliği'nin ardıl devletlerinde bu mermi, hâlâ yaygın olarak kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Browning Hi-Power</span> yarı otomatik tabanca

Browning Hi-Power Tetiği tek hareketli çalışan, standart olarak 13 kapasiteli şarjör ile beslenen, 9mm Luger veya .40 S&W fişekleri ile kullanıma uygun yarı otomatik tabanca,

<span class="mw-page-title-main">Yarı otomatik tabanca</span>

Yarı otomatik tabanca, şarjörden fişek yatağına yeni fişek sürmek için bir önceki atıştan çıkan enerjiyi kullanan, bir fişek yatağı ve bir namluya sahip olan tabanca türüdür. Yarı otomatik bir tabancada, her tetiği çekişte sadece bir tane fişek ateşlenir.

Kisaca 7mm Rem. Mag. ve daha kısası 7mm Magnum larak da bilinir. Remington büyük avlarda kullanılabilecek low drop mermi arayışı içinde 7mm kalibresine değinerek 1962'de kalibreyi .375 H&H Magnum üzerinden geliştirmiştir. Fişeğin ilk kez 1962'de Remington 700 platformunda piyasaya sürülmesi ile beraber rakiplerine büyük farklar atmış ve 7mm kalibresinde günümüzde de popülerliğini korumaktadır. Çap dünyada en çok kullanılan çapların içinde halen yer almaktadır.