
Rus hükümdarları listesi; Kiev Knezliği, Vladimir-Suzdal Knezliği, Moskova Knezliği, Rusya Çarlığı ve Rus İmparatorluğu'nun hükümdarlarını içeren bir liste maddesidir. Bu listedeki hükümdarlar değişik dönemlerde Knez, Veliki Knez, Çar sonra da İmparator unvanıyla anılmışlardır.

I. Yaroslav, 1019-1054 arasında Kiev büyük prensi. Novgorodluların ve Vikinglerin desteğiyle ağabeyini yenilgiye uğrattıktan sonra bir dizi sefere çıkarak Kiev Prensliği'ni güçlendirdi. Polonyalılardan Galiçya'yı geri aldı. Peçenek saldırılarını durdurdu (1036), Litvanya, Estonya ve Fin kabilelerine boyun eğdirdi. Ama 1043'te Konstantinopolis'e (İstanbul) düzenlediği sefer başarısızlıkla sonuçlandı.

Kiev Knezliği veya Kiev Dükalığı, Vareg prensi Rurik tarafından kurulan Rurik Hanedanı'nın hükümdarlığı altında 9. yüzyılın sonlarından 13. yüzyılın ortalarına kadar varlığını sürdüren bugünkü Ukrayna topraklarında kurulan bir federasyondu. Bu devlet Belarus, Rusya ve Ukrayna'nın atası sayılır. Ukraynalılar Kiev Knezliğinin devamıdır ve Slavların ataları olarak bilinmektedir.

III. George ya da George William Frederick, 1760-1801 yılları arasında İngiltere kralı. 12 Ekim 1814'te Hannover Kralı seçilmeden önce Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu'na bağlı olarak Brunswick-Lüneburg Düklüğü ve Seçilmiş Hannover Prensliği görevlerini yürütüyordu. III. George, Hannover soyağacından gelen üçüncü Büyük Britanya hükümdarıydı. Bununla beraber Hannover soyağacından gelip de Britanya'da doğan ve anadili olarak İngilizceyi kullanan ilk hükümdardır. Daha da ilginç olarak III. George anavatanı olan Almanya'yı hayatı boyunca hiç ziyaret etmemiştir.

İvan Vasilyeviç, lakabı Büyük İvan,, 1462-1505 arasında Moskova büyük prensi. Rus topraklarının önemli bölümünü yönetimi altında toplamış, Ukrayna'nın bir bölümünü Polonya-Litvanya'dan geri almış, Altın Orda Devleti'nin egemenliğinden kurtularak merkezi bir Rus devletinin temellerini atmıştır. Rusya tarihindeki en uzun süre tahtta kalan hükümdarlardan biridir.

Aziz Dmitri İvanoviç Donskoy ya da Don'lu Dmitri, bazen basitçe Dmitri -, II. İvan'ın (1326–1359) oğlu. 1359'dan itibaren Moskova Büyük Prensi ve 1363'ten itibaren Vladimir Büyük Prensi olarak ölümüne kadar hükmetmiştir. Rusya'daki Moğol otoritesine açıkça meydan okuyan ilk Moskova prensiydi. Donskoy takma adıdır, Don Nehri üzerinde gerçekleşen Kulikovskaya Muharebesi'nde (1380) Tatarlara karşı büyük zaferini ifade eder. 19 Mayıs'ta kutlanan ziyafet günüyle Ortodoks Kilisesi'nde bir Aziz olarak kabul edilmektedir.

III. Yuri 1303'ten ölümüne kadar Moskova Büyük Prensi.

Mikhail Yaroslaviç 1285 ile 1318 yılları arasında Tver prensi, 1304 ile 1318 Vladimir prensi'dir. Rus Ortodoks Kilisesi'nin azizleri arasında kutsanmış ve azizler listesine alınmıştır. Mikhail Yaroslaviç, Aleksandr Nevskiy'nin küçük kardeşi III. Yaroslav'ın ikinci oğluydu; 1285'te Tver knezi unvanını aldı. Annesi Xenia, III. Yaroslav'ın ikinci eşi idi ve Tarusa'nın aziz Xenia'sı olarak bilinmektedir.

Vasily Yaroslavich Vladimir Büyük dükü. Vasili, II. Yaroslav'ın en küçük oğludur. III. Vsevolod'un hayatta kalan en büyük torunu olarak, 1272'de Vladimir'in ve ertesi yıl 1273'te Novgorod'un büyük dükü oldu. Vladimir'in dükü olduktan sonra oraya yerleşmekle uğraşmayan ilk prenslerden biriydi. Vasili'nin soyundan gelenler Ocak 1276'da ölümünden sonra yarım yüzyıl boyunca Kostroma'yı yönetmeye devam ettiler.

II. Andrey Yaroslaviç 1249'da amcası III. Svyatoslav'ın yerine Vladimir-Suzdal Knezi olarak görev yapan II. Yaroslav'ın üçüncü oğlu. Üç yıl sonra Moğollara meydan okudu ve onlar tarafından Rusya'dan sürüldü. 1240 yılında Veliki Novgorodlular, kardeşi Aleksandr Nevskiy'i şehirden kovdu ve II. Yaroslav'dan onlara başka bir komutan göndermesini istedi. Andrey onun yerine Novgorod prensi oldu, ama sadece birkaç aylık görev yapıp feragât etti.

II. Yaroslav, Theodor (Феодо́р) Rusya'nın Moğol işgalinden sonra ülkesini ve başkentini restore etmeye çalışan 1238 ile 1246 yılları arasında Vladimir Büyük prensi. Kendisinden sonra prens olan Aleksandr Nevskiy, II. Andrey, III. Yaroslav ve Kostroma knezi Vasili'nin babasıdır.

III. Vsevolod Yuryeviç uzun hükümdarlığı (1176-1212) sırasında şehrin görkeminin zirvesine ulaştığı Vladimir Büyük prensi. III. Vsevolod, II. Yuri, II. Yaroslav, I. Konstantin ve III. Svyatoslav'ın babasıdır.

Konstantin Vsevolodovich, III. Vsevolod Yuryeviç ve Maria Shvarnovna'nın en büyük oğlu olarak 1216–1218 yıllarında Vladimir prensi.
Aşli veya Aşlı gizemli bir orta çağ İdil Bulgarları kasabasıydı. Rus kroniklerinde Oşel olarak geçmektedir.
II. Sargis Cakeli, 1306-1334 yılları arasında Samtshe Atabeyliği'nin prensliğini yapmış Cakeli hanedanı üyesidir. Prens I. Beka'nın oğluydu. Sargis, babasının saltanatı sırasında birçok sefere katıldı. Azat Musa, 1290'lı yıllarda Anadolu Türkmen birliklerinin lideri olarak Samtshe Atabeyliği'ne saldırdı. Beka Cakeli, oğlu Sargis'i ordu komutanı olarak atadı ve Vaşlovani köyü yakınlarında Türkleri durdurmasını emretti. 1303 civarında Sargis, Türkmen boylarını yenerek Ahıska topraklarından gönderdi. Sargis, 1306'da babasının ölümünden sonra Samtshe Atabeyliği tahtına çıktı. Yeğeni Kral V. Giorgi tarafından Sargis'e Amirspasalar unvanı verildi. II. Sargis'in ölümünden sonra oğlu Kvarkvare, Samtshe Atabeyliği'nin yeni prensi oldu.

Yuri Vladimirovich, yaygın olarak Yuri Dolgorukiy veya Uzun Kol. Rostov'un kuzey bölgesinde hüküm süren ilk Rurikid prensidir. Rostov-Suzdal'daki toprak sahibi boyar sınıfının ayrıcalıklarını başarıyla sınırlamasıyla tanınan Yuri, Kiev Rus prensliğini erken modern Moskova'ya dönüşecek bağımsız bir güce dönüştürmüştür. Günümüzde Moskova'da şehrin kurucusu olarak onuruna yapılmış anıtsal bir heykel bulunmaktadır.

II. Vsevolod Olgoviç, Çernigov Prensi (1127–1139) ve Kiev Büyük Prensi (1139–1146) idi. Çernigov Prensi Oleg Svyatoslavich'in oğludur.