İçeriğe atla

III. Umumî Müfettişlik

III. Umumî Müfettişlik
Ülke Türkiye
Kuruluş23 Ağustos 1935
Lağvedilmesi19 Haziran 1952
MerkezErzurum
İl6

III. Umumî Müfettişlik, Türkiye'nin eski umumi müfettişliklerinden biriydi. Müfettişlik, 1935-1952 yılları arasında varlığını sürdürmüş olup Ağrı, Erzincan, Erzurum, Gümüşhane, Kars ve Trabzon illerini kapsamaktaydı. Merkezi Erzurum'da yer almaktaydı.[1]

Tarihçe

III. Umumî Müfettişlik, 25 Haziran 1927 tarih ve 1164 numaralı kanunun birinci maddesine göre merkezi Erzurum olmak üzere, Ağrı, Erzincan, Erzurum, Gümüşhane, Kars ve Trabzon vilayetlerini kapsayarak kuruldu. 23 Ağustos 1935 tarihinde Umumi Müfettişliğe, Bakanlar Kurulu kararıyla daha önce Ardahan, Konya ve Erzurum milletvekili olarak görev yapmış olan Tahsin Uzer atandı.[2][3]

19 Haziran 1952 tarihinde Genel Müfettişlik Teşkiline Dair Kanun ile ekleri tamamen yürürlükten kaldırılmasıyla III. Umumî Müfettişlik lağvedildi.

Umumî müfettişler

Kaynakça

  1. ^ Çagaptay, 2006, p. 48
  2. ^ Cumhuriyet, 26 Ağustos 1935.
  3. ^ Erdal Aydoğan, "Üçüncü Umumi Müffetişliği'nin Kurulması ve III. Umumî Müffetiş Tahsin Uzer'in Bazı Önemli Faaliyetleri" 26 Ekim 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Atatürk Yolu, Ankara Üniversitesi Türk İnkılâp Tarihi Enstitüsü, s. 33-34, sy. 1-14.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hasan Tahsin Uzer</span> Türk siyasetçi ve bürokrat

Hasan Tahsin Uzer, Arnavut asıllı Türk bürokrat ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Sırrı Day</span>

Sırrı Day Türk siyasetçidir.

Osman Sabri Adal, Türk bürokrat.

Muzaffer Kuşakçıoğlu,, Türk siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">3. Ordu (Türkiye)</span> Türk Kara Kuvvetlerine bağlı bir ordu

3. Ordu, Türk Kara Kuvvetlerine bağlı 4 ordudan biridir. Karargâhı Erzincan'da bulunmaktadır. Ermenistan ve Gürcistan sınırını kontrol etmektedir. O zamanki Sovyetler Birliği'nden gelebilecek tehditlere karşı kurulmuştur. Bünyesinde 2 kolordu bulunmaktadır. 3. Ordu Kurmay Başkanı aynı zamanda Erzincan Garnizon Komutanlığı görevini yürütmektedir.

Türkleştirme veya Türkleşme, Türk olmayan kimselerin ya da toplulukların kültürel değişim süreci için kullanılmış bir terimdir. Moğollar, Arnavutlar, Araplar, Ermeniler, Asuriler, Yunanlar, Yahudiler, Romanlar ve çeşitli Slav halkları, Kürtler, Zazalar, Farslar ve Lazlar gibi farklı etnik kökenlerden Orta Asya, Kafkasya, İran, Anadolu, Orta Doğu ve Balkanlar ile bağlantılı halklarda kullanılabilir.

Türkiye biteyinde Geranium cinsine bağlı 47 takson bulunmaktadır. Bunlar 36 türe, 10 alt türe ve 9 varyeteye ayrılır. Endemik takson sayısı 13'dür.

Kemal Paşaoğlu -, Türk bürokrat.

Türkiye florasında, Achillea cinsine bağlı toplam 53 takson bulunmaktadır. Bunlar 38 türe, 12 alt türe ve 2 varyeteye ayrılmaktadır. Endemik takson sayısı 28 kadardır.

Türkiye florasında, Solidago cinsine bağlı toplam 3 takson bulunmaktadır. Bunlar 2 türe, 2 alt türe ve 0 varyeteye ayrılmaktadır. Endemik takson sayısı 0 kadardır.

Türkiye biteyinde, Iris cinsine bağlı toplam 45 takson bulunmaktadır. Bunlar 29 türe, 7 alt türe, 6 varyeteye ve 3 forma ayrılmaktadır. Endemik takson sayısı 18'dir. Türkçede Iris cinsi üyelerine süsen adı verilmektedir. Bu liste son halidir.

Salim Altuğ, -, Türk siyasetçi.

Türkiye biteyinde, Anemone cinsine bağlı toplam 8 takson bulunmaktadır. Bunlar 5 tür ve 3 alt türe ayrılmaktadır.

Türkiye biteyinde, Myosotis cinsine bağlı toplam 26 takson bulunmaktadır. Bunlar 23 tür ve 11 alt türe ayrılmaktadır. Endemik takson sayısı 2'dir. Türkçede Myosotis cinsi üyelerine Unutmabeni adı verilmektedir. Bu liste son halidir.

Türkiye biteyinde, Alchemilla cinsine bağlı toplam 79 takson bulunmaktadır. Endemik takson sayısı 34'dür.

Türkiye biteyinde, Delphinium cinsine bağlı toplam 31 takson bulunmaktadır. Bunlar 28 tür ve buna bağlı 1 alt tür ile 2 varyeteden oluşur. Endemik takson sayısı 18'dir. Delphinium cinsi üyelerine Türkçede Hezaren adı verilmektedir. Bu liste son halidir.

Umumî Müfettişlikler Türkiye'de kuruldukları bölgede sivil, asker ve yargı üzerinde kesin otoriteye sahip olan bölgesel valiliklerdir. Doğrudan Türkiye Cumhurbaşkanlığı'na bağlı olan bu müfettişlikler 1927-1952 yılları arasında görev yaptı.

Türkiye florasında, Tanacetum cinsine bağlı toplam 61 takson bulunmaktadır. Bunlar 37 türe, 19 alt türe ve 4 varyeteye ayrılır. 10 Mayıs 2021 tarihinde güncellenmiştir. Bitki taksonları kronolojik olarak sıralanmıştır.

I. Umumî Müfettişlik, Türkiye'nin eski umumi müfettişliklerinden biriydi. Müfettişlik, 1927-1952 yılları arasında varlığını sürdürmüş olup Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Hakkâri, Mardin, Siirt, Urfa ve Van illerini kapsamaktaydı. Merkezi Diyarbakır'da yer almaktaydı.

II. Umumî Müfettişlik veya yaygın adıyla Trakya Umumî Müfettişliği, Türkiye'nin eski umumi müfettişliklerinden biriydi. Müfettişlik, 1934-1952 yılları arasında varlığını sürdürmüş olup Çanakkale, Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ illerini kapsamaktaydı. Merkezi Edirne'de yer almaktaydı.