İçeriğe atla

III. Tiridatis (Part kralı)

III. Tiridatis (Farsçaتيرداد سوم), 35-36'da Part İmparatorluğunu kısa bir süre yönetti. Phraates IV'ün torunuydu. Rehin olarak Roma'ya gönderildi ve orada eğitim gördü.[1]

Yaklaşık 36 yılında Part soyluları Part Kralı II. Erdevân'a isyan ettiğinde, Phraates soyundan bir kral için Roma imparatoru Tiberius'a başvurdular. Tiberius, Tiridatis'i doğuya gönderdi ve Lucius Vitellius'a (imparator Vitellius'un babası) orada Roma otoritesini yeniden kurmasını emretti.[1] Çok hünerli askeri ve diplomatik operasyonlarla Vitellius tamamen başarılı oldu. Erdevân, takipçileri tarafından terk edildi ve kaçtı.

Ancak kral ilan edilen Tiridatis, Romalıların tebaası gibi göründüğü için tutulmadı.[1] Erdevân kısa süre sonra Hyrkania'dan güçlü bir İskit (Dahan) yardımcı ordusuyla döndü ve Partlar tarafından bir kez daha kabul edildi. Tiridatis, Seleucia'yı terk ederek Suriye'ye kaçtı.

Romalı tarihçi Tacitus, Tiridatis üzerinde siyasi kontrol sahibi olan Part saray yetkilisi Abdagaeses'in, Tiridatis'in Part kabilelerini ziyaret etmesini engelleyerek tehlikeden kurtardığını yazıyor.[2] Bu politika, güvensiz klanların bu arada Tiridatis'e karşı birleşmesini engelledi. Ancak durum savunulamaz hale gelince Tiridatis'e batıya, stratejik savunma konumlarının uygun olduğu Mezopotamya'ya çekilmesini tavsiye eden Abdagaeses oldu. Bu hareket Part kabileleri tarafından bir korkaklık eylemi olarak görüldü ve Tiridatis'in iktidar koltuğundan atılmasına yol açtı.

Kaynakça

  1. ^ a b c Meyer 1911.
  2. ^ Bunson, 1.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Neron</span> 5. Roma imparatoru (s. 54–68)

Nero Claudius Caesar Augustus Germanicus, esas adı Lucius Domitius Ahenobarbus olan ve aynı zamanda Nero Claudius Caesar Drusus Germanicus olarak da bilinen, Julio-Claudian Hanedanı'nın beşinci ve son Roma imparatoru. Nero, büyük amcası Claudius tarafından tahtın vârisi olarak evlatlık edinilmiştir. Nero Claudius Caesar Drusus olarak, İmparator Claudius'un ölümünün ardından, 13 Ekim 54'te Roma tahtına oturmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Vitellius</span> Roma İmparatoru (15-69)

Aulus Vitellius Germanicus, Dört İmparator Yılı olarak bilinen MS 69 yılında 17 Nisan'dan aynı yılın 22 Aralık tarihine kadar görev yapan Roma imparatorudur. Lucius Vitellius'un oğlu olup Sextilia ile evlidir ve Genç Lucius Vitellius adında bir kardeşi vardır.

<span class="mw-page-title-main">Galba</span>

Servius Sulpicius Galba, 8 Haziran 68-15 Ocak 69 yılları arasında hüküm sürmüş, Neron'nun intiharının ardından tahta çıkmış, Dört İmparator Yılı'nın ilk imparatoru.

<span class="mw-page-title-main">Vespasianus</span>

Imperator Caesar Vespasianus Augustus, Asıl adı Titus Flavius Vespasianus olan, 69 - 79 yılları arasında tahta çıkmış Roma imparatoru. Vespasian, etkili ancak kısa ömürlü bir hanedan olan ve yerine geçen oğulları Titus ve Domitian'ında dahil olduğu Flavian Hanedanı'nın kurucusudur. İmparatorluğa, gürültülü Dört İmparator Yılı'nın sonunda yükseldi. Vespasian'ın yönetiminde Julio-Claudian Hanedanı'nın sona ermesinden sonra en bilinen reform, Yahudiler'e karşı savaş ve Colosseum'un yapımına başlanılmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Part İmparatorluğu</span> MÖ 3.yy MS 3.yy arasında hüküm sürmüş bir İranî imparatorluğu

Part İmparatorluğu, Arsakes İmparatorluğu olarak da bilinen, eski İran'da önemli bir siyasi ve kültürel güç olup Medler'den ve Ahamenişler'den sonra gelen üçüncü yerel hanedanlıktır. Hanedanın adı, MÖ 247 yılında, Helenistik krallık Selevkoslar'ın yönetiminde bir satraplık konumunda olan İran'ın kuzeydoğusundaki Parthia bölgesini ele geçirdikten sonra bağımsızlığını ilan eden Parni kabilesi lideri I. Arsakes'tan gelmektedir. Arsakes'in adı onursal bir unvan olarak kendisinden sonra gelen bütün Part kralları tarafından kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">Tiberius</span> İkinci Roma imparatoru

Tiberius Caesar Augustus, doğumda; Tiberius Claudius Nero, Augustus'un 14 yılında ölümünün ardından Roma İmparatorluğu tahtına çıkan ikinci Roma imparatoru. Tiberius Claudius Nero ve Livia Drusilla'nın oğlu olan Tiberius doğuştan Claudius ailesinin mensubuydu. Annesi, babasından boşanarak MÖ 39 yılında Augustus ile yeniden evlenmiştir. Tiberius, sonradan Augustus'un kızı ve üvey kız kardeşi Yaşlı Julia ile evlenmiş ve ardından Augustus tarafından evlat edinilerek Julius ailesi mensubu olmuştur. Tiberius'un ardından gelen imparatorlar bu iki aile arasındaki karışımı gelecek 40 yıl boyunca devam ettirmişler, tarihçiler de bu hanedanı Julio-Claudian hanedanı olarak adlandırmışlardır.

Dört İmparator Yılı, adını 69 yılında birbiri ardınca Roma İmparatorluğu tahtına çıkan Galba, Otho, Vitellius ve Vespasian adlı imparatorlardan alır.

<span class="mw-page-title-main">Agrippa Postumus</span>

Marcus Vipsanius Agrippa Postumus, Agrippa Postumus ya da Postumus Agrippa olarak da bilinen, Marcus Vipsanius Agrippa ve Yaşlı Julia'nın oğlu. Anne tarafından dede ve ninesi Roma İmparatoru Augustus ve ikinci karısı Scribonia'dır.

Küçük Antonia, Genç Antonia ya da Antonia Minor ya da basitçe Antonia olarak da bilinir.Antonia, en dikkat çekici Romalı kadınlardan birisidir. Güzelliği ve fazileti her zaman takdir edilmiştir. Genç Octavia ve Marcus Antonius'un en küçük kızıdır ve aynı zamanda annesinin erkek kardeşi ve ilk Roma İmparatoru Augustus'un en sevdiği yeğenidir.

<span class="mw-page-title-main">Gnaeus Domitius Corbulo</span>

Gnaeus Domitius Corbulo, Romalı general.

<span class="mw-page-title-main">Publius Quinctilius Varus</span> Romalı devlet adamı ve general

Publius Quinctilius Varus, İmparator Augustus'un komutası altında görev yapan ve özellikle MS 9 yılında Arminius önderliğindeki Germen kabilelerine karşı yapılan ve kendisinin de öldüğü Teutoburg Ormanı Savaşı'nda, 3 adet tam donanımlı Roma lejyonunun yok olmasına neden olmasıyla tanınan Romalı devlet adamı ve general.

<span class="mw-page-title-main">I. Vologases</span>

I. Vologases, 51 - 78 yılları arasında tahta çıkmış olan Part Kralı. Part Kralı II. Vonones'in Yunan bir cariyeden olan oğludur ve 51 yılında babasının ölümü üzerine tahta çıkmıştır. Medya Atropatena krallığını kardeşi II. Pakorus'a verirken diğer kardeşi I. Tiridatis için Ermenistanı işgal etmiştir. Bu işgal Roma ve Partlar arasında uzun yıllar (54–63) sürecek savaşlara neden olmuş ve Romalı general Corbulo'nun Ermenistanı fethetmesiyle sonuçlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">II. Fraates</span> Part kralı

II. Fraates, MÖ yaklaşık 132-127 yılları arasında Part kralı. I. Mithridatis'in oğlu ve ardılıydı.

10'lar 1 Ocak 10 ile başlayıp 31 Aralık 19'a kadar geçen dönemdir.

<span class="mw-page-title-main">Kapadokya (eyalet)</span>

Cappadocia (Kapadokya) eyaleti, başkenti Caesarea'da bulunan, Anadolu'da bir Roma İmparatorluğu eyaletiydi.

<span class="mw-page-title-main">30'lar</span> onyıl

30'lar, on yılı MS 1 Ocak 30'dan MS 31 Aralık 39'a kadar sürdü.İsa on yılın başlarında çarmıha gerildi: çektiği acılar ve redemptive ölümü kurtuluş ve kefaret doktrinleriyle ilgili Hıristiyan teolojisinin merkezi yönlerini oluşturacaktı. Havari Petrus Antakya Kilisesi'ni kurdu. İskenderiye'de Yahudi karşıtı ayaklanmalar patlak verdi. MS 33 yılında bir finansal kriz Roma'yı vurdu. Asya'da Batı Satrapları ve Kuşan İmparatorluğu ortaya çıktı. Avrupa'da, 30'lu yıllarda Daçyalılar kendilerini sömüren Iazyges kabilesine karşı Sarmatyalı isyanına ve Samaritan ayaklanmasına tanık oldu. Batı Asya'da, Part kralı II. Erdevân, Ermenistan için Roma ile savaştı. Han Hanedanlığı]] döneminde Gongsun Shu İsyanı patlak verdi. Roma imparatoru Tiberius MS 37 yılında öldü ve yerine Caligula geçti.

<span class="mw-page-title-main">I. Vonones</span> Part ve sonra Ermeni kralı

I. Vonones, 8'den 12'ye kadar Part İmparatorluğu'nun Kralların kralı ve ardından 12'den 18'e kadar Ermenistan'ın kralı olarak hüküm süren bir Arsakes prensidir. IV. Fraates',n en büyük oğludur ve IV. Fraates'in en küçük oğlu Phraataces'in halefi konusundaki anlaşmazlığı önlemek için MÖ 10/9'da Roma'ya rehin olarak gönderilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">II. Erdevân</span> Part kıralı

II. Erdevân, eski bilim adamlarında yanlışlıkla III. Erdevân olarak bilinen, bir yıllık arayla MS 12'den 38/41'e kadar Part İmparatorluğu'nun Krallarının Kralıdır. I. Vonones'in yeğeni ve halefiydi. Babası Dahae prensi, annesi ise Part Kralı Krallar IV. Fraates'in kızıdır.

<span class="mw-page-title-main">II. Vonones</span> Part kralı

II. Vonones, Medya Atropatena'nın kralı ve kısa süreliğine de Part İmparatorluğu'nun kralı olarak hüküm süren bir Part prensidir.

<span class="mw-page-title-main">II. Tiridatis (Part kralı)</span> Part kralı (30-26 MÖ)

II. Tiridatis, MÖ 32 civarında Partlar tarafından IV. Fraates'e karşı tahta geçirildi, ancak IV. Fraates İskitlerin yardımıyla geri döndüğünde sınır dışı edildi. Tiridatis, Augustus'un kalmasına izin verdiği ancak onu desteklemeyi reddettiği Suriye'ye kaçtı.