İçeriğe atla

III. Parthenios

Patrik Hazretleri
III. Parthenios
Konstantinopolis Ekümenik Patriği
KiliseKonstantinopolis Ekümenik Patrikhanesi
Piskoposluk bölgesiİstanbul
Görevlendiriliş26 Temmuz 1656
Dönem bitişi24 Mart 1657
Önce gelenI. Paisios
Sonra gelenII. Gavril
DoğumMidilli, Osmanlı İmparatorluğu
Ölüm24 Mart 1657
İstanbul, Osmanlı İmparatorluğu
MeslekEkümenik patrik
Uzmanlık alanıTeoloji

III. Parthenios (Yunanca: Παρθένιος), (d. Midilli - ö. 24 Mart 1657, İstanbul) II. Joannicius'ın yerine Konstantinopolis Ekümenik Patrikhanesi'nin 202. patriği oldu.

Ölümü

Eflak voyvodasının isyanını desteklediği ve buna dair mektuplar gönderdiği anlaşılınca suçlu bulundu ve sadrazam Köprülü Mehmed Paşa'nın emriyle asılarak idam edildi.[1] Cesedi üç gün asılı kaldıktan sonra denize atıldı. Rumlar denizden çıkartıp Heybeliada'daki Panaiya Manastırı'na defnettiler.[2]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 20 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Aralık 2016. 
  2. ^ İsmail Hakkı UZUNÇARŞILI, Osmanlı Tarihi III. Cild, Ankara-1988, sayfa: 324
Önce gelen:
I. Paisios
Konstantinopolis Ekümenik Patrikhanesi Patriği
1656 - 1657
Sonra gelen:
II. Gavril

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Rum Ortodoks Patrikhanesi</span> Dini kurum

İstanbul Rum Ortodoks Patrikhanesi, Fener Rum Patrikhanesi ya da Kostantiniyye Ekümenik Patrikhanesi, Hristiyanlığın Ortodoks mezhebini temsil eden Doğu Ortodoks Kilisesi'ni oluşturan 14 otosefal kiliseden biri ve birincisidir. Günümüzde İstanbul Başpiskoposu ve Ekümenik Patriği I. Bartholomeos tarafından yönetilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Ortodoks Kilisesi</span> Bir Hristiyanlık mezhebi

Ortodoks Kiliseleri veya Bizans Ortodoks Kiliseleri, Bizans ayininin Reform öncesi kiliseleridir. Başlangıçtan itibaren hem katolik hem de havarilerin ardıllığında havariseldirler..

<span class="mw-page-title-main">I. Bartholomeos</span> Ekümenik Patrik ve Konstantinopolis Başpiskoposu

I. Bartholomeos doğum adıyla Dimitris Arhondonis, Türk din adamı, mevcut İstanbul Ortodoks Patrikhanesi Patriği ve İstanbul Başpiskoposudur.

<span class="mw-page-title-main">Fener, Fatih</span> İstanbul Fatihte bulunan tarihi semt

Fener, İstanbul ilinin Haliç kıyısındaki tarihi semtlerinden biridir. "Fener" adı, Orta Çağ Yunancası'ndaki "fanarion" sözcüğünden türemiştir. Bu ad ise Bizans döneminde burada bulunan bir fenerden gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">III. İoakim</span> Ekümenik Patrik ve İstanbul Başpiskoposu

Patrik III. İoakim ; İstanbul'da Ocak 1834'te doğdu ve 13 Kasım 1912'de öldü. 1878'de İstanbul Rum Ortodoks Patrikhanesi tarafından Ekümenik Patrik seçildi. 1884'te istifaya zorlandı, 5 yıl İstanbul'da kaldıktan sonra 1889'da Aynoroz'a gitti ve 13 yıl orada sürgün hayatı yaşadı. 1901'de tekrar patrik seçildi ve ölümüne kadar bu görevde kaldı. Kruşevo kökenli patrik, Viyana'da eğitim gördü.

<span class="mw-page-title-main">II. Gennadios</span> 1454 yılından 1464 yılına kadar Rum Ortodoks Patrikhanesi lideri

II. Gennadios ve Gennadios Skolarios, 1454 yılından 1464 yılında kadar Rum Ortodoks Patrikhanesi lideri idi.

Patrik V. Maksimos,, 1946 ile 1948 yılları arasında İstanbul Rum Ortodoks Patrikhanesi'nde 267'inci patrik olarak görev yaptı. Kamuoyunda solcu eğilimleri olduğu ve Rus Ortodoks Kilisesi ile sıkı ilişkiler içinde olduğu gerekçeleriyle Amerika Birleşik Devletleri'nin Türkiye üzerinden baskısına maruz kaldı. 1948 yılında sağlık sorunlarını sebep göstererek görevinden istifa etti. Yerine ABD'den gelen I. Athenagoras patrik oldu.

<span class="mw-page-title-main">I. Nikiforos (patrik)</span> Rum Ortodoks patriği (806-815)

I. Nikeforos, 806 ile 815 yılları arasında Rum Ortodoks Patrikhanesi, 268. patriği olarak görev yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">IV. Meletios</span> Atina ve Tüm Yunanistan Başpiskoposu, Ekümenik Patrik ve İstanbul Başpiskoposu, İskenderiye Papası ve Patriği

Patrik IV. Meletios,, 25 Kasım 1921 ile 10 Temmuz 1923 yılları arası Konstantinopolis Ekümenik Patrikhanesinin, 260. Ekümenik Patriği olarak görev yapmıştır. Emmanuel Metaxakis adıyla doğan Patrik, Konstantinopolis'ten sonra 1926-1935 yılları arası İskenderiye Rum Ortodoks Patrikhanesi'nde II. Meletios adıyla Papalık yapmıştır.

Patrik I. Antonios Kassimatis,, Ocak 821 ile Ocak 837 yılları arasında Rum Ortodoks Patrikhanesi patriği olarak görev yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">V. Gregorios</span>

V. Gregorios veya Patrik Gregorios 1797-1798, 1806-1808 ve 1818-1821 arası üç kez Konstantinopolis Ekümenik Patrikhanesi patriği olan dini lider. Mora Yarımadası'ndaki Dimitsana kentinde doğan Patrik İstanbul'da idam edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">III. Sofranios</span>

Patrik III. Sofranios, 1863-1866 arası Konstantinopolis Ekümenik Patrikhanesi, 252. patriği olarak görev yapmıştır. 1798'de Osmanlı İmparatorluğu'nun başkenti İstanbul'da doğan Sofranios İstanbul Patrikliği görevinden sonra 30 Mayıs 1870'te İskenderiye Rum Ortodoks Patrikhanesi Patrikliği yapmış ve ölene kadar bu görevde kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">I. Kirillos</span> Konstantinopolis Patriği

I. Kirillos ya da I. Kirillos Lukaris Konstantinopolis Ekümenik Patrikhanesi'nin 190. Ekümenik Patriği.

İskenderiye ve Tüm Afrika'nın Ortodoks Patrikhanesi Bizans Riti'ne bağlı otosefal bir Doğu Ortodoks Kilisesi'dir. Kıptî Ortodoks Kilisesi ile karıştırılmaması için genellikle adına doğu ya da Rum sözcüğü eklenir. Günümüzdeki patriği Patrik II. Teodoros'tur.

<span class="mw-page-title-main">Kudüs Rum Ortodoks Patrikhanesi</span>

Kudüs Rum Ortodoks Patrikhanesi Bizans Riti'ne bağlı otosefal bir Doğu Ortodoks Kilisesi'dir. Doğu Ortodoks'lar tarafından tüm Hristiyanlık'ın doğum yeri olan kilisenin günümüzdeki patriği III. Teofilos'tur.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna Ortodoks Kilisesi - Kiev Patrikhanesi</span>

Ukrayna Ortodoks Kilisesi – Kiev Patrikhanesi, Ukrayna Ortodoks Kilisesi ve Ukrayna Ortodoks Kilisesi'nin yanı sıra Ukrayna'daki üç büyük Ortodoks kilisesinden biridir. Kilise şu anda kanonik Doğu Ortodoks kiliseleri tarafından tanınmamaktadır, ancak şimdi ana kilise olan Ekümenik Patrikhane tek başına otosefal statü verebilir ve Ukrayna Hükûmeti ve halkının kilisenin resmen tanınma talebini ve dilekçesini incelemektedir. 11 Ekim 2018 tarihinde İstanbul Rum Ortodoks Patrikhanesi, Kiev Patrikhanesi'nin bağımsızlık isteğinin kabul edildiğini açıklamıştır.

II. Nikitas Mountanes, Şubat 1189'dan Şubat 1189'a kadar Rum Ortodoks Patrikhanesi patriği olarak görev yapmıştır. Bizans imparatoru II. İsaakios tarafından atanmıştır.

Patrikhane, Ortodoks Kilisesi'nin başında bulunan başpapaz patriğin makamı ve onun bulunduğu yerdir.

<span class="mw-page-title-main">III. Eftim</span>

Papa III. Eftim veya doğum adıyla Selçuk Erenerol, 1991-2002 yılları arasında Türk Ortodoks Patrikhanesi Patriği ve İstanbul Başpiskoposu olarak görev yapan Türk Ortodoks din adamı. Tanınmayan bir Ortodoks Hristiyan mezhebi olan Otosefal Türk Ortodoks Patrikhanesi'nin kurucusu Papa I. Eftim'in küçük oğluydu.

<span class="mw-page-title-main">III. Teofilos</span>

Kudüs Patriği III. Teofilos, Kudüs Rum Ortodoks Patrikhanesi'nin patriği.