İçeriğe atla

III. Mirian

III. Mirian
III. Mirian'ın lahiti, Samtavro Manastırı
İberya kralı
Hüküm süresi284–361
Önce gelenI. Aspacures
Sonra gelenII. SauromacesI
Doğumy. 277 ya da 258[1]
Sasani İran[2]
Ölüm361 (83–84 yaşında)
Mtskheta, İberya
DefinSamtavro Manastırı, Mtskheta
Eş(ler)iAbeshura
Nana
Çocuk(lar)ıII. Rev
II. Aspacures
İsmi bilinmeyen kızı
HanedanChosroid hanedanı
DiniGürcü Ortodoks Kilisesi (326 sonrası)
Zerdüştçülük (326 öncesi)[2]

III. Mirian (Gürcüceმირიან III), Roma imparatoru I. Konstantin'in (h. 306-337) çağdaşı olan İberya veya Kartli'nin (Gürcistan) kralıdır. Kraliyet Chosroid hanedanının kurucusudur.

Erken Orta Çağ Gürcü yıllıklarına ve menkıbelerine göre Mirian, Kapadokyalı bir kadın misyoner olan Azize Nino aracılığı ile din değiştiren İberya'nın ilk Hristiyan kralıdır. İberya'nın Hristiyanlaşmasından sonra, krallığının devlet dini olarak Hıristiyanlığın kurulmasıyla tanınır ve Gürcü Ortodoks Kilisesi tarafından aziz olarak kabul edilir ve Havarilere Eşit Aziz Kral Mirian (Gürcüceწმინდა მოციქულთასწორი მეფე მირიანი) olarak aziz ilan edilir.[3][4]

Prens Vahuşti'den sonraki geleneksel kronoloji, Mirian'ın saltanatına (77 yıl sürdüğü kabul edilir) 268-345 tarihlerini verir, Profesör Cyril Toumanoff bunu 284-361 olarak düzeltir. Aynı zamanda çağdaş Romalı tarihçi Ammianus Marcellinus ve Orta Çağ Ermeni kronikleri tarafından da bilinir.[5][6]

Kaynakça

  1. ^ მ. გ. ჯანაშვილი „საქართველოს ისტორია უძველეს დროითგან 985 წლ. ქრ. შ.“ 29 Ekim 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. ტომი I. საქართველოს ისტორია. I. უუძველესი ხანა. განყოფილება I. თავდაპირვანდელი ცნობები. თავი I. ქართველთა წინაპრები და სამშობლო. ტფილისი, ელექტრონითმბეჭდავი ამხ. „შრომა“, მიხეილის პრ. № 65. 1906. 139-ე გვერდის შენიშვნა.
  2. ^ a b Rapp 2014, s. 355.
  3. ^ Lang, David Marshall (1956), Lives and legends of the Georgian saints, pp. 13-39. London: Allen & Unwin
  4. ^ Machitadze, Archpriest Zakaria (2006), "The Feast of the Robe of our Lord, the Myrrh-streaming and Life-giving Pillar, Equals-to-the-Apostles King Mirian and Queen Nana, and Saints Sidonia and Abiatar (4th century)" 6 Mart 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., in The Lives of the Georgian Saints 14 Haziran 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Pravoslavie.Ru. Retrieved on April 15, 2009.
  5. ^ Rapp 2003, ss. 293–295.
  6. ^ Toumanoff, Cyril (1967). Studies in Christian Caucasian History. Georgetown University Press. ss. 83-84, 377. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Gürcüler</span> Gürcistana özgü Kafkas etnik grubu

Gürcüler veya Kartveliler, günümüzde büyük bölümü Gürcistan’da yaşamakta olan Kafkasya halkı. Gürcüler ayrıca Azerbaycan, İran, Rusya, Türkiye, ABD ve Avrupa’nın bazı ülkelerine de dağılmıştır. Tarihsel antropoloji açısından Gürcüler; Svanlar, Lazlar ve Megreller ile aynı kökenden gelen bir Kartveli halkı olarak kabul edilir. Halkın büyük çoğunluğu bir Kartveli dili olan Gürcüce konuşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan tarihi</span>

Gürcistan tarihi, Gürcistan'da tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar uzanan dönem boyunca yaşanan olayları kapsar.

Aleksios Komninos, Bizans imparatoru I. Andronikos ile akrabası ve metresi Theodora Komnini'nin oğlu.

<span class="mw-page-title-main">Andronikaşvili</span>

Andronikaşvili, Gürcistan'ın asil bir ailesidir.

<span class="mw-page-title-main">İberya Krallığı</span> Antik Gürcü Krallığı

Greko-Romen Coğrafya'da İberya, Gürcü Kartli Krallığı için bir egzonim idi. Doğu ve Güney Gürcistan’da M.Ö. 4. yüzyıl - M.S. 6. yüzyıl tarihleri arasında 882 yıl var olmuş Gürcü krallığıdır.

<span class="mw-page-title-main">Abhazya Krallığı</span> 780lerden 1088e feodal bir devlet

Abhazya Krallığı, ayrıca Abasgia ya da Egrisi-Abhazya olarak da bilinir, 780 yılından 1008 yılında birleşmiş Gürcistan Krallığı çatısı altında hanedan verasetiyle Tao-Klarceti Krallığı ile birleşmesine kadar Kafkasya'da hüküm sürmüş Orta Çağ feodal devletiydi. Bizans kaynaklarına göre Abhazya Krallığı 10. yüzyılın başlarında, Haldia Thema'sı sınırlarından Nikopsis Irmağı ağzına kadar Karadeniz kıyısında üç bin Antik Yunan mili boyunca uzanan ve arkadan Kafkas Dağları ile çevrili bölgeye hakimdi.

<span class="mw-page-title-main">I. Gubaz</span>

I. Gubaz 450 ve 460'lı yıllarda Lazika'ya hükmeden kraldır. Gubaz'ın Roma İmparatorluğu ile olan ilişkilerini Priskos kaydetmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Vahtang Gorgasali</span> 32. İberia kralı

Vahtang Gorgasali ya da I. Vahtang, Hosroviani hanedanından Kartli olarak da bilinen İberia kralı. 5. yüzyılın ikinci yarısı ile 6. yüzyılın ilk çeyreğinde hüküm sürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">İberya Prensliği</span>

İberya Prensliği, Gürcü merkezi bölgesi Kartli'de kurulmuş Erken Orta Çağ aristokratik rejimidir. 6. ve 7. yüzyıllar arasındaki politik otoritenin ardışık prensler tarafından sağlandığı fetret döneminde ortaya çıkmıştır. Prenslik 580'li yıllarda yerel soylu Hosroviani Hanedanı'na karşı Gürcü monarşisini feshetmeyi amaçlayan Sasani baskısından kısa bir süre sonra 588 yılında kurulmuş ve 888 yılında İberya Krallığı'nın Bagrationi Hanedanı tarafından yeniden restore edilmesine kadar var olmuştur. Sınırları bu dönem boyunca yönetici İberya prenslerinin Persler, Bizanslılar, Hazarlar, Araplar ve komşu Kafkasyalı yöneticilerle karşı karşıya gelmeleri nedeniyle değişken olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Tao-Klarceti Krallığı</span>

İberlerin Krallığı ya da Tao-Klarceti Krallığı İberya Prensliği'nin ardılı olarak güneyde Gürcü Kapı’dan kuzeyde Küçük Kafkas Dağları’na kadar uzanan modern Türkiye’nin kuzey doğusu ve modern Gürcistan’ın güney batı bölgelerini kapsayan tarihi Tao-Klarceti ya da Zemo Kartli bölgesinde 888 yılında Bagrationi hanedanlığı hükümdarlığında ortaya çıkmış Orta Çağ avrasya monarşisidir.

Kartam MÖ 1. yüzyılda yaşamış Kolhis eristavisi ve İberya Krallığı prensidir.

<span class="mw-page-title-main">Artaksiad (İberya)</span>

Artaksiad c. MÖ 90 - MS 30 tarihleri arasında İberya'yı yöneten ve Ermenistan'a adını veren hanedanın bir kolu. Orta Çağ Gürcü vakayinamelerine göre Artaksiad, İberya'nın hakimiyetini İber soylularının Parnavazid Hanedanı kralı Parnajom'a baş kaldırmalarının ardından elde ettiler. Ermenistan kralına, Parnavazid bir prensesle evli olan oğlunu yeni hükûmdar olarak göndermesi için dilekçe verdiler. Hem Ermenistan kralı hem de oğlu, kroniklerde "Arşak" olarak anılır, bu muhtemelen Ermenistan'ın Artaksiad krallarına atıfta bulunularak genel bir terim olarak alınan Artaksias ile oluşan bir karışıklıktır. Profesör Cyril Toumanoff Ermenistan kralını I. Artavasdes, oğlunu da İberya'da kurulan yeni krallığın kralı I. Artaksias olarak tanımlamıştır. Valayiname, Parnajom ve takipçilerine karşı birleşik bir İber-Ermeni ordusu arasındaki savaş, Parnajom'un bu savaşta yenilmesi ile devamında öldürülmesi ve ardından Ermeni prensinin İberya kralı olmasıyla devam etmektedir.

Prens Miriani ya da Miri 736-741 yıllarında hüküm sürmüş Hosroviani kraliyet hanedanından bir Gürcü prensi. Kaheti Prensi III. Stepanoz'un oğlu ve Kaheti Prensi Arçil'in kardeşiydi. Tarihçi Cuanşeri ondan "Kral" olarak bahsediyor ve Mirani'nin yaşlılığında Egrisi, Svaneti, Argveti ve Guria'yı yönettiğini kaydediyor. Arap istilasına karşı savaştı. Küçük kardeşi Arçil ile birlikte Anakopya Kalesi savunmasına önderlik etti. Arap güçlerine karşı verdiği mücadelede ağır yaralandı, tahtını kardeşine bırakarak öldü ve Mtsheta'ya defnedildi.

Prens İoane Hosroviani kraliyet hanedanından bir Gürcü prensi. Kaheti'nin yerel bir prensi idi, küçük kardeşi Cuanşer ile birlikte hüküm sürdü.

Alda veya Alde, 11. yüzyıl Alan prensesi ve Gürcistan Kralı I. Giorgi'nin ikinci karısıydı. Çiftin, üvey kardeşi IV. Bagrat'ın hükümdarlığı sırasında Gürcistan'daki iç karışıklıklarda önemli rol oynayan Demetre adında bir oğlu vardı.

<span class="mw-page-title-main">I. Aşot (Gürcü kralı)</span>

I. Aşot, Büyük Aşot İberya'nın yönetici prensi, bu göreve gelen ilk Bağratlı Hanedanı üyesi (813). Tao-Klarceti'deki topraklarından 826 yılındaki suikastına dek Bagratlı Hanedanı'na ait hükümranlık alanını büyütmek için savaştı ve Arap saldırılarına karşı Doğu Roma'nın korumasına girdi. Aşot ayrıca Bizans'tan Kurapalati unvanını aldığından I. Aşot Kurapalati olarak da bilinir. Hristiyan kültüründe bir koruyucu ve kilise dostu olmasının sonucu olarak Gürcü Ortodoks Kilisesi tarafından azizleştirilmiştir.

Prens Stepanoz kraliyet Hosroviani Hanedanı'ndan bir Gürcü prensiydi. 685-736'da Kaheti prensidir.

<span class="mw-page-title-main">II. Parsman</span>

Yiğit II. Parsman veya Cesur, Roma imparatoru Hadrianus'un (117–138) çağdaşı olan Parnavaziani hanedanından bir İberya (Kartli) kralıdır. Profesör Cyril Toumanoff, MS 116-132 tarihini Parsman'ın saltanat yılları olarak öne sürmektedir. Birkaç Klasik kaynakta yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İberya'nın Hristiyanlaşması</span>

İberya'nın Hristiyanlaştırılması, Hristiyanlığın 4. yüzyılın başlarında Azize Nino'nun, Klasik Antik Çağ'da İberya olarak bilinen eski bir Gürcü krallığı olan Kartli'de yaptığı vaaz ile yayılmasını ifade eder ve bunun sonucunda o zamanın pagan Kralı İberya'nın III. Mirian'ı tarafından Hristiyanlığın bir devlet dini olarak ilan edilmesi ile sonuçlanır. Sozomenos'a göre bu durum, çok tanrılı Gürcülerin "Kartli Tanrıları" olarak bilinen köklü antropomorfik putlara sahip olması nedeniyle, kralın "büyük ve barbar ulusunun Mesih'i itiraf etmesine ve babalarının dininden vazgeçmesine" yol açmıştır. Kral, tüm inşaat süreçlerinin ana sponsoru, mimarı, başlatıcısı ve organize edici gücü olacaktır. Sokrates Skolastikos'a göre, Habeşliler ile birlikte "Hıristiyan inancını ilk kez İberyalılar benimsedi" ancak bu olayın kesin tarihi hâlâ tartışılmaktır. Gürcü hükümdarları, Ermenilerle birlikte dünyanın herhangi bir yerinde Hristiyan inancına geçen ilk halklar arasındadır. Ermeni-Gürcü dini rekabetinin ve kristolojik tartışmaların tırmanmasından önce, Kafkas Hristiyanlıkları olağanüstü derecede kapsayıcı, çoğulcu ve esnekti; bu durum, özellikle 6. yüzyıldan itibaren kristalleşen "ulusal" kiliseler olarak çok daha sonra kurulan katı dini hiyerarşileri ile son buldu. Bölgedeki muazzam çeşitliliğe rağmen, Hristiyanlaşma süreci, Geç Antik Çağ boyunca Avrasya'nın en enerjik ve kozmopolit bölgeleri olan ve Gürcüleri ve Ermenileri tartışmasız bir şekilde büyük bir uygarlık içinde herhangi bir bölgeye yerleştirecek kadar zor olan Kafkasya'da tüm bölgeyi kapsayan bir olgudur. Krallığın Hristiyanlaştırılmasında önemli bir rol oynayan Kartli'nin kraliyet başkenti Mtsheta'daki Yahudiler, Gürcü monarşisi ile Kutsal Topraklar arasındaki bağların derinleşmesine güçlü bir ivme kazandıracak ve Filistin'de Gürcülerin varlığının artmasına yol açacaktır. İberyalı Petrus'un ve diğer hacıların faaliyetlerinin de doğruladığı gibi, Nasıra Gürcü yazıları yanı sıra Yahudiye Çölü'nde bulunan en eski onaylanmış Gürcüce Birü’l-Kutt yazıtları da buna dahildir.

II. Artaxias veya Arsuk (არსუკ), Nimrodid Hanedanlığı'nın bir üyesiydi ve M.Ö. MÖ 20'den MS 1'e kadar.