İçeriğe atla

III. Lothar

III. Lothar
III. Lothar'ın 1131 tarihli belge üzerindeki mührü
Kutsal Roma İmparatoru
Hüküm süresi1133–1137
Taç giymesi4 Haziran 1133, Roma
Önce gelenV. Heinrich
Sonra gelenI. Friedrich
Saksonya Dükü
Hüküm süresi1106–1137
Önce gelenMagnus
Sonra gelenII. Henry
Doğum9 Haziran 1075 öncesi
Unterlüß, Saksonya Dükalığı
Ölüm4 Aralık 1137 (62 yaşında)
Breitenwang, Bavyera Dükalığı
DefinKönigslutter
Eş(ler)iRichenza
Çocuk(lar)ıGertrude
HanedanSupplinburg
BabasıSupplinburglu Gebhard
AnnesiFormbachlı Hedwig
DiniKatolik

III. Lothar Supplinburg (1075 – 1137), Saksonya Dükü (1106), Almanya Kralı (1125) ve 1133-1137 yılları arasında Kutsal Roma İmparatorudur. Kont Gebhard (Supplinburg)'un oğludur.

Sıra derece üzerine bir not

Alman hükümdarlarının numaralanması genellikle art arda gelişi takip eder. Karolenj İmparatorluğu'na geriye gider ve Doğu Frank krallığıyla ortaya çıkar. Bu nedenle III. Lothar, 843-855 yılları arasında hükümdarlık yapmış olan I. Lothar ve kral II. Lothar (Lotharingia)'nın (855-869 yılları arası hükümdarlık yapmıştır) ardılı olarak görülür. Fakat II. Lothar imparator değildi ve Almanya'yı uygun şekilde yönetmedi.

Güce yükselmek

Lothar'ın gençliği hakkında bildiklerimiz azdır. O Haziran 1075 tarihinde doğumundan önce babasını kaybetmiş bir çocuktur. Babası Gebhard (Supplinburg) IV. Heinrich'na karşı yapılan savaşta ölmüştü.

Yıllar sonra Lothar, satın alarak veya evlilik yoluyla miras olarak elde ettiği topraklarla Billung, Nordheim ve Brunswick ailelerinin arazilerini kazandı ve kuzey dükalığında toprak sahibi egemenlerden biri haline geldi. V. Heinrich (Kutsal Roma İmparatoru) tarafından babası IV. Heinrich'na karşı yardım karşılığında 1106 yılında Saksonya Dükü yapıldı. Terfi ile teşvik edildi ve dükalık arazileri üzerine konan yeni bir vergi üzerine öfkelendi. Lothar daha sonra Heinrich'in yönetimine isyan etti ve Heinrich'in Saksonya'yı yönetme kabiliyetini yalanladı. 1115 yılında kuvvetleri imparatoru Welfesholz Savaşı'nda yendi.

Heinrich, 1125 yılında öldüğünde Lothar, imparatorluk şansölyesi (Almanya'da başkan) olarak görülüyordu. Tam şumüllü bir toprak sahibi olarak masaya gücünü koydu. Fakat birazca elli yaşın üzerindeydi ve erkek bir çocuğu yoktu. Bu durum onu asilzade sınıfı için yumuşak huylu biri yapıyordu. Her şeye rağmen Hohenstaufen Hanedanı başı olan II. Frederick (Swabia Dükü) ile tartışmalı güç mücadelesinden sonra Almanya Kralı seçildi. Onun seçimi dikkate değer bir şeydi çünkü miras yolu ile kalan ardıllık kavramından ayrılışı işaret ediyordu.

Kuzey ve Doğudaki hareketler

İmparatorun Almanya'ya en çok uzun süreli katkısı onun kuzey ve doğudaki hareketlerinden geldi. Sakson olarak bölgeye daha önceki imparatorlardan daha çok dikkat verdi. Hatta Alman Kral'ı olmadan önce Holstein ve Stormarn'ın kontrolünü I. Adolf (Schauenburg)'e vermişti. 1134 yılında I. Albrecht (Brandenburg)'u Brandenburg prensi olarak atadı. 1136 yılında Konrad (Büyük Wettin)'i (kendisi Meissen Prensi iken) Lausitz Prensliği pozisyonuna atadı böylece iki sınır bölgesini birleştiriyordu. İlave olarak Papa'ya Bremen ve Magdeburg başpiskoposlarının bölgedeki haklarını genişletmesi için ricada bulundu. Kral II. Eric (Danimarka) 1135 yılında Reichstag'ın bir üyesi olarak imparatorun vasalı yapıldı. Başarılı diplomatik bir araya girişle Lothar, Polonya ve Bohemya arasındaki savaşı sona erdiriyor ve bu hareket Polonya Dükü Bolesław III Wrymouth'un boyun eğmesi ve uzun süre ödenmeyen vergiyi kabul etmesiyle sonuçlanıyordu. Ayrıca Polonya Dükü, Pomerania ve Rügen'i imparatorun bir zeametleri (tımar) olarak kabul etmek zorunda kalmıştı.

Soy

Lothar, hanımı Richenza (Northeim)'dan sadece yaşayan bir kız çocuk Gertrud (Süpplingenburg)'a 18 Nisan 1115 tarihinde sahiptir. Onun seçimi için Welf'in desteğini elde emek amacıyla, Lothar Gertrud'u Bavyera dükü X. Heinrich'le 29 Mayıs 1127 yılında evlendirdi. Onların Heinrich (Aslan) adlı oğlan çocukları oldu.

Kaynakça

Dış bağlantılar

III. Lothar
Supplinburg Hanedanı
Resmî unvanlar
Önce gelen:
V. Heinrich
Almanya kralı
(resmen Roma Kralı)

1125–1137
Sonra gelen:
III. Konrad
Önce gelen:
V. Heinrich
İtalya Kralı
1128–1137
Sonra gelen:
I. Friedrich Barbarossa
Önce gelen:
V. Heinrich

Kutsal Roma İmparatoru

1133–1137
Sonra gelen:
I. Friedrich Barbarossa
Önce gelen:
Magnus
Saksonya Dükü
1106–1137
Sonra gelen:
II. Heinrich (Görkemli)

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Prusya Krallığı</span> Alman devleti (1701-1918)

Prusya Krallığı (Almanca: Königreich Preußen, [ˈkøːnɪkʁaɪç ˈpʁɔʏsn̩] olarak telaffuz edilir) 1701 ile 1918 yılları arasında Alman İmparatorluğu'nun Prusya eyaletini oluşturan bir krallıktı. 1866'da Almanya'nın birleşmesinin arkasındaki itici güçtü ve 1918'de dağılıncaya kadar Alman İmparatorluğu'nun önde gelen devletiydi. Adını Prusya denilen bölgeden alsa da merkezi Brandenburg Margravlığı'ydı. Başkenti Berlin'di.

<span class="mw-page-title-main">II. Otto</span>

II. Otto, "Kırmızı" diye adlandırılır. Saksonya'nın ve Ottonyan Hanedanlığı'nın üçüncü hükümdarı olup; I. Otto ve Adelaide'nin oğlu.

<span class="mw-page-title-main">III. Heinrich</span> Kutsal Roma İmparatoru

III. Heinrich, the Black veya the Pious olarak adlandırılır, Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu Salyan Hanedanlığı'nın bir üyesidir. II. Konrad ve eşi Gisela (Swabia)'nın en büyük oğullarıdır. Gelinin babası onu 1026 yılında Heinrich'in ölümünden sonra "Bavyera dükü" yaptı. Daha sonra 1028 Paskalya yortusunda babası Kutsal Roma İmparatoru olarak taç giydirildiğinde, Heinrich seçildi ve Almanya Kralı tacı Aachen Katedrali'nde Hacı Kolonyo Başpiskoposu tarafından giydirildi. 1038 yılında Swabia Dükü IV. Herman'ın ölümünden sonra babası ona dükalığı verdi Burgundy krallığına ilave olarak. 4 Haziran 1039 tarihinde babasının ölümü üzerine krallığın yegâne hükümdarı haline geldi ve Papa II. Clemens tarafından Roma'da 1046 yılında imparatorluk ile taçlandırıldı.

<span class="mw-page-title-main">IV. Heinrich</span>

IV. Heinrich, Almanya Kralı 1056 yılından sonra ve Kutsal Roma İmparatoru 1084 yılından 1105 yılında taht ve tacını terk etmeye zorlandığı zamana kadar. Salyan hanedanının üçüncü imparatoru olup 11'inci yüzyılın en güçlü ve önemli kişilerinden biriydi. Onun hükümdarlığı Papalık ile tayin çekişmeleri ve İtalya ve Almanya'daki hükümdarlığı üzerinde hak iddia edenlerle yaptığı sivil savaşlara damgasını vurdu.

<span class="mw-page-title-main">V. Heinrich (Kutsal Roma imparatoru)</span>

V. Heinrich Almanya Kralı (1098-1125) ve Kutsal Roma İmparatoru (1106-1125) olup, dördüncü ve Salyan hanedanı'nın son hükümdarıydı. Heinrich'in hükümdarlığı büyük atama çekişmelerinin son dönemiyle aynı ana rastlar. Bu atamalar sorunu Papalığı İmparatorluğa karşı kapıştırmıştı. Worms Antlaşması'yla, o Gregorian reformlarının ikinci jenerasyonu taleplerini bırakıyordu.

<span class="mw-page-title-main">VI. Heinrich (Kutsal Roma imparatoru)</span> Hohenstaufen hanedanından olan Kutsal Roma İmparatoru

VI. Heinrich, Almanya Kralı, 1190-1197 tarihleri arası, Kutsal Roma İmparatoru 1191-1197 tarihleri arası Sicilya Kralı 1194 den 1197 ye kadar.

<span class="mw-page-title-main">IV. Otto (Kutsal Roma imparatoru)</span> Kutsal Roma İmparatorluğu

IV. Otto 1198-1208 döneminde iki rakip Almanya Kralı'ndan biri; 1208'den itibaren tek Almanya Kralı; 1209 - 1215'te tahttan zorla feragat etmesine kadar Kutsal Roma İmparatoru. Welf Hanedanı'ndan olan tek Almanya Kralı. Papa III. Innocentius ile çatışmaya girmesi sonucu papa tarafından 1210'da aforoz edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">I. Lothar</span>

I. Lothar,. 814-817 döneminde Bavyera Kralı oldu. 817 - 23 Eylül 855 dôneminde Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu İmparatoru olarak, 817-844 döneminde babası Şarlman'la ortak İmparator olarak ve sonra da tek başına İmparatorluk yaptı. Imparator iken 817 - 23 Eylül 855 döneminde İtalya Kralı ve 840 - 23 Eylül 855 döneminde "Orta Frank Kralı" olarak da hüküm sürdü. Kendine babasının mirası olarak verilen Orta Francia bölgesine Lotharingia adı verilmesi Lothar ismine atıfladır.

<span class="mw-page-title-main">II. Ludwig (Kutsal Roma imparatoru)</span>

II. Ludwig İtalyalı veya Genç Ludwig. 15 Haziran 844 – 12 Ağustos 875 doneminde Lombardlar üzerine İtalya Kralı hüküm sürmüştür. 850 – 15 Haziran 875 doneminde İmparator. Ludwig'in hayatta iken kullanılan unvanı imperator augustus idi. Fakat Bari'yi eline geçirdikten sonra imperator Romanorum unvanını da kullanmaya başladı. Bu Roma İmparatorluğu olduğu kabul edilen Bizans İmparatorluğu ile ihtilafa yol açtı. Batı Francia'da unvanı imperator Italiae unvanı ile anılmakta idi. Bizans İmparatorluğu'nun kullandığı resmi unvan Basileus Phrangias " olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">IV. Ludwig (Kutsal Roma imparatoru)</span> Bavyera dükü ve Kutsal Roma imparatoru (1282-1347)

İngilizce: Louis IV, Bavyeralı olarak anılır, Wittelsbach hanedanından, 1294/1301 den beri kardeşi I. Rudolf ile birlikte Bavyera Dükü, Kont Palatine (Ren) 1329 yılına kadar, Almanya Kralı 1314 yılından beri ve 1328 yılından beri Kutsal Roma İmparatoru. Ludwig, bir ayı avı sırasında Puch'ta Fürstenfeldbruck yakınlarında geçirdiği inmeden öldü. Münih'te Frauenkirche Kilisesi'nde gömüldü.

<span class="mw-page-title-main">IV. Karl (Kutsal Roma imparatoru)</span> Kutsal Roma İmparatoru

IV. Karl, doğum Wenceslaus (Václav), onbirinci Bohemya kralı Lüksemburg Hanedanı'ndan ve Kutsal Roma İmparatoru.

<span class="mw-page-title-main">Alman ikiliği</span> Avusturya ile Prusya arasında 18. ve 19. yüzyıllarda Orta Avrupada hakimiyet kurmak için uzun yıllar süren rekabet

Avusturya ve Prusya arasında 18. ve 19. yüzyıllarda Orta Avrupa'da hakimiyet kurmak için uzun yıllar süren rekabete Almancada Almanca: Deutscher Dualismus denilmektedir. Bu rekabetin bir parçası olarak savaşlar yapılırken, rekabet aynı zamanda Almanca konuşan halkları temsil eden bir siyasi güç olma yolunda da bir prestij yarışı haline gelmiştir. İki ülke arasındaki çatışma ilk olarak Yedi Yıl Savaşları'nda kendini gösterirken, Napolyon Savaşları ve İkinci Schleswig Savaşı gibi durumlarda zaman zaman aynı safta bulundukları da olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Avusturya Dükalığı</span>

Avusturya Dükalığı, eski Avusturya Markgraflığı'nın Bavyera Dükalığı'ndan ayrılması ve kendi başına bir dükalık olması sonucu, 1156'da Privilegium Minus tarafından kurulan bir Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu devleti.

<span class="mw-page-title-main">III. Konrad</span> Almanya Kralı

III. Konrad Hohenstaufen Hanedanı'ndan ilk Almanya kralı. Swabia Dükü I. Friedrich ile Agnes'in oğludur. Annesi, IV. Heinrich'in kızıdır.

<span class="mw-page-title-main">Lotharinya</span>

Lotharinya veya Lotharingia, Karolenj İmparatorluğu'nun Orta Çağ halef krallığı ve bugünkü Hollanda, Belçika, Lüksemburg, Kuzey Ren-Vestfalya (Almanya), Rhineland-Palatinate (Almanya), Saarland (Almanya) ve Lorraine'ni (Fransa) içeren Otto Hanedanlığı'nın önceki dükalığı idi. Adını, 855 yılında babası I. Lothar'ın Orta Frank Krallığı'nı oğulları arasında paylaştırılmasının ardından bu bölgeyi alan Kral II. Lothar'dan almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Pomeranya Dükalığı</span>

Pomeranya Dükalığı, Baltık Denizi'nin güney kıyısında, Pomeranya Hanesi (Griffinler) dükleri tarafından yönetilen Pomeranya'da bir düklüktü.

<span class="mw-page-title-main">Babenberg Hanedanı</span>

Babenberg Hanesi, Avusturya Düklerinden oluşan asil bir hanedandı. Aslen Frankonya Dükalığı'ndaki Bamberg'den olan Babenbergler, Avusturya Markgraflığı'nı MS 976'daki kuruluşundan 1156'da bir dükalığa yükselmesine ve o andan itibaren 1246'da soyunun tükenmesine kadar yönetmişlerdir. Babenberg Hanedanı'nın yerine daha sonra onların akrabası Habsburg Hanedanlığı geçti.

<span class="mw-page-title-main">Welf Hanedanı</span>

Welf Hanedanı, 11. yüzyıldan 20. yüzyıla kadar birçok Alman ve İngiliz hükümdarını ve 18. yüzyılda Rusya çarı VI. İvan'ı içeren bir Avrupa hanedanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Loren Dükalığı</span> Loren bölgesinde eski bir dükalık

Loren Dükalığı yada Lorraine Dükalığı, aslen Yukarı Loren, günümüzde Fransa'nın kuzeydoğusunda bulunan Loren bölgesinin sınırları içinde kalan bir dükalıktı. Başkenti Nancy'dir.

<span class="mw-page-title-main">II. Otakar</span>

II. Otakar, 1253'ten 1278'deki ölümüne kadar Bohemya kralıdır. 1247'de Moravya margravı, 1251'de Avusturya Dükü, 1260'ta Steiermark Dükü, 1269'da ise Karintiya Dükü ve Carniola Landgrafı olmuştur.